Πανεπιστήμια: Δεν είναι επιτρεπτή η χορήγηση αντιγράφου ηλεκτρονική καταγραφή συνεδρίασης του συλλογικού οργάνου

Δεν συνιστά διοικητικό έγγραφο, κατά την έννοια διατάξεων του άρθρου 5 του νόμου 2690/1999

10/10/2022

Άκουσε το άρθρο

Η φυλασσόμενη στο αρχείο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. ηλεκτρονική καταγραφή συνεδρίασης του συλλογικού οργάνου, που έλαβε χώρα προς επιβοήθηση της ορθής σύνταξης των πρακτικών αυτής, δεν συνιστά διοικητικό έγγραφο, κατά την έννοια διατάξεων του άρθρου 5 του νόμου 2690/1999. Κατά συνέπεια δεν είναι επιτρεπτή η χορήγηση στον αιτούντα αντιγράφου αυτού.

Την Γνωμοδότηση αυτή εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ύστερα απ΄ σχετική ερώτηση Σχολής ΑΕΙ, , μετά από το ακόλουθο ερώτημα:

Εάν η φυλασσόμενη στο αρχείο της Σχολής   ηλεκτρονική καταγραφή συνεδρίασης συλλογικού οργάνου, που έλαβε χώρα προς επιβοήθηση της ορθής σύνταξης των γραπτών πρακτικών, συνιστά ή όχι διοικητικό έγγραφο με αποτέλεσμα να επιτρέπεται ή όχι η χορήγηση αντιγράφου αυτής σε ενδιαφερόμενο.

Ιστορικό

Στην Σχολή   στις 30-3-2022, ημέρα έλαβε χώρα κοινή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής και του Εκλεκτορικού Σώματος, προκειμένου να κρίνουν για την πλήρωση μιας θέσης καθηγητή στην βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή.

Μεταξύ των υποψηφίων για την πλήρωση της θέσης ήταν και ο Επίκουρος Καθηγητής ...

Η συνεδρίαση των δύο συλλογικών οργάνων έλαβε χώρα με τηλεδιάσκεψη δια μέσου της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e:presence.gr.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Κοσμήτορας και Πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη τη συναίνεσή τους για την μαγνητοσκόπηση αυτής, η οποία και παρασχέθηκε.

Στις 3-6-2022 ο  Επίκουρος Καθηγητής  υπέβαλε προς την Γραμματεία της Σχολής αίτημα χορήγησης πλήρους αντιγράφου του οπτικοακουστικού υλικού της καταγραφής τόσο της από 12-1-2022 συνεδρίασης του Εκλεκτορικού Σώματος για τον ορισμό της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής, όσο και της από 30-3-2022 συνεδρίασης του ίδιου οργάνου, επικαλούμενος εύλογο ενδιαφέρον και πρόδηλο έννομο συμφέρον προς τούτο.

Η Σχολή, πάντως, διευκρινίζει ότι τέτοια καταγραφή της συνεδρίασης του οργάνου κατά την 12-1- 2022 ουδέποτε έλαβε χώρα, όπως άλλωστε δεν γίνεται για τις συνεδριάσειςτων οργάνων της Σχολής, με εξαίρεση την προαναφερόμενη συνεδρίαση της 30-3-2022.

Κατόπιν τούτου ο προβληματισμός της ερωτώσας υπηρεσίας επικεντρώθηκε  στο εάν η φυλασσόμενη πράγματι στο αρχείο της υπηρεσίας ηλεκτρονική καταγραφή της συνεδρίασης του Εκλεκτορικού Σώματος της 30- 9-2022, η οποία, όμως, όπως υποστηρίζει, είχε επιβοηθητικό χαρακτήρα για την ορθή σύνταξη  των πρακτικών από τον γραμματέα, συνιστά ή όχι διοικητικό έγγραφο χορηγητέο στον ενδιαφερόμενο.

Σχόλια (5)

Πλατάρος Γιάννης
|

@ ΔΕΠ
Η ηχογράφηση και η βιντεοσκόπηση μπορεί να περιλαμβάνει Ο,ΤΙ ΥΛΙΚΟ ΥΠΑΡΧΕΙ!
ΟΜΩΣ:
Η ισχύς , η νομική, η νομική αλήθεια, η επίσημη αλήθεια, η ουσία, αυτό που μετράει και ισχύει ΥΠΕΥΘΥΝΑ, είναι «ό,τι υπογράφεται ως πρακτικό»
Αυτό και ΜΟΝΟΝ αυτό!
Αυτό μόνον υπάρχει νομικά και ισχύει που φέρει υπευθύνως τις υπογραφές ΟΛΩΝ! Επ αυτού και μόνο εγείρονται ενστάσεις αντιρρήσεις και προσφυγές.
ΕΠ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ!...
Δηλαδή με το βίντεο τι μπορεί να αποδειχθεί;;;;
Ότι άλλα έλεγαν και ΑΛΛΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ;;;
Ακόμα κι αν αυτό ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, αντικειμενικώς, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ!
Μετρά ΜΟΝΟΝ, ό,τι υπογράφουν άπαντες!!!
Έχουν δικαίωμα ακόμα και να αλλάξουν γνώμη στα προφορικά και στα γραπτά. Πλην του τι ψήφο έδωσαν ΤΕΛΙΚΑ.
Η ΒΟΥΛΗΣΗ του μέλους ενός συμβουλίου εκφράζεται σε ό,τι υπογράφει.
Οι όποιες ανιχνευόμενες αντιφάσεις μεταξύ «λόγων» και «έργων», είναι υπέρ των «έργων» δηλ. εκεί που τίθεται η υπογραφή....
Μπορεί κάποιος να λέει κατηγορηματικά ότι ΔΕΝ θα ψηφίσει κάτι και ΤΕΛΙΚΑ να το ψηφίσει χωρίς να δηλώσει την αλλαγή γνώμης του είτε γιατί πείστηκε από άλλον είτε διότι σιωπηρώς άλλαξε γνώμη, χωρίς να το δηλώσει. Και μετά να υπογράψει τα πρακτικά. ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ.....
Πιο λιανά δεν γίνεται.

@ΔΕΠ
|

Αγαπητέ συνάδελφε η ηχογράφηση όπως και η βιντεοσκόπηση απαιτεί συναίνεση και αυτή δίνεται αυστηρά για τον σκοπό που ελήφθη. Η δημοσιοποίηση ή και παράδοση σε τρίτους δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη γνώση και την συναίνεση όλων των συμμετεχόντων ή φυσικά την κατάσχεση εισαγγελέα εάν πχ σχετιζεται με αξιόποινες πράξεις.

ΔΕΠ
|

Ελληνικές πατέντες... δεν είναι "έγγραφο" φυσικά, αλλά είναι τεκμήριο, διαθέσιμο, και όποιος έχει έννομο συμφέρον θα έπρεπε να έχει πρόσβαση. Αλα-ΗΠΑ. Τι θα πει "επιβοηθητικό"; Δηλαδή αν τα πρακτικά γράφουν άλλα αντί άλλων ή περιέχουν σημαντικές παραλείψεις, πως θα το αποδείξεις αν δεν σου δώσουν τη μαγνητοφώνηση;

Όσο για αυτούς που λένε ότι στη συνέλευση ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, "εκτός πρακτικών", π.χ. να συκοφαντεί ΄ή να βρίζει, και μετά αυτά να παραλείπονται και "δεν τα υπογράψαμε", αποτελούν μέρος του προβλήματος.

Polar_Fish
|

Yπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις για το ιδιο ακριβώς θέμα. Σε μια συνεδριαση γινεται διαβούλευση, το οποίο σημαινει οτι γινεται συζητηση για διάφορα θέματα. Πολλοί νομίζουν οτι οι συνεδριάσεις ειναι απαγγελίες ποιημάτων.

Πλατάρος Γιάννης
|

Τα μαγνητοφωνημε΄να αρχεία συνεδρίασης δεν συνιστούν «έγγραφο»
Έγγραφο, είναι Ο,ΤΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ. Το τελικό, το απομαγνητοφωνημένο, το δεκτό και άρα υπογραφόμενο.
Πάντα έτσι ήταν και ίσχυε...
Ζωντανά, τα συλλογικά όργανα λένε και παραπάνω κουβέντες που δεν χρειάζονται , τις ανακαλούν κτλ «Να μην γραφεί στα πρακτικά» κτλ
Για ό,τι υπογράφουν αναλαμβάνουν ευθύνη ΜΟΝΟΝ.
Τα λόγια -έστω κι αν καταγράφονται- πετάνε, τα γραπτά μένουν.
Το αν ψάχνει κάποιος στοιχεία να κάνει μήνυση σε κάποιον, επειδή λ.χ. τον εξύβρισε στην συνεδρίαση, είναι ΑΛΛΟ. Εκεί μπορεί ο Εισαγγελέας να διατάξει απόδοση αντιγράφου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ