Επίκαιρη ερώτηση για τη φύλαξη και ασφάλεια των φοιτητικών εστιών

13/10/2022

Άκουσε το άρθρο

Μετά τα πρόσφατα επεισόδια στη φοιτητική εστία Ζωγράφου, οι «αρμόδιοι» άρχισαν, μετά τη δημοσιοποίηση του άντρου εγκληματικής συμμορίας κοινών ποινικών που κατοικοεδρεύουν στη συγκεκριμένη φοιτητική εστία, να δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον και φροντίδα.

Η αλήθεια είναι ότι στις φοιτητικές εστίες οι συνθήκες διαβίωσης ήταν απαράδεκτες προ πολλών ετών, το γνωρίζουμε όλοι, το βλέπουμε, το βιώνουμε, το υπεμέναμε όσοι από εμάς δεν συνέβαλαν  ενεργά στο χάλι, αλλά το εκλαμβάναμε ως «κανονικότητα».

Είναι διαφορετικό αυτό όμως από το να έχει μεταβληθεί μια φοιτητική εστία σε απόρθητο οχυρό κοινών εγκληματιών. Όπως μαθαίνουμε από δημοσιεύματα στον τύπο, τρεις συμμορίες είχαν ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες που δρούσαν από το 2019, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., όπου μεταξύ άλλων απειλούσαν με όπλα φοιτητές, ενώ σχετική καταγγελία είχε γίνει από τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου.

Γενικά, σε όλη την Ελλάδα, τα περισσότερα κτίρια φοιτητικών εστιών είναι πολύ παλιά και δεν ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες. Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) λειτουργεί 16 εστίες, ενώ για να καλυφθεί μέρος των αναγκών τα ίδια τα ΑΕΙ νοικιάζουν δωμάτια σε ξενοδοχεία για τους φοιτητές τους. Ασφαλώς, για να μην είμαστε μηδενιστές, υπάρχουν παραδείγματα εστιών σε καλύτερη κατάσταση, όπως οι νέες εστίες του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη, που ανακαινίστηκαν το 2004.

Πριν όμως το αρμόδιο υπουργείο σπεύσει να ενημερώσει τους πολίτες, για όλα αυτά που προγραμματίζει να κάνει, μέσω του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και του προέδρου του κου Κώστα Δέρβου, απαραίτητο θα ήταν να διευκρινίσει τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την αναζήτηση ευθυνών από αυτούς που ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη της και όπως αποκαλύφθηκε χρόνια ανέχονταν την κανονικότητα του τρόμου, την ίδια ώρα που διατίθεντο κονδύλια εκατομμυρίων για τη φύλαξη και την ασφαλή λειτουργία της φοιτητικής εστίας.

Η Ελληνική Αστυνομία έκανε μια χαρά τη δουλειά της και εξάρθρωσε τις συγκεκριμένες σπείρες εγκληματιών από την εστία.

Εκείνοι που προΐστανται του αρμόδιου φορέα θα λογοδοτήσουν για τις παραλείψεις τους; Θα εξηγήσουν γιατί, ενώ καταβάλλονταν κονδύλια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η φύλαξη γινόταν από τα τσιράκια και τους τσιλιαδόρους μιας εγκληματικής συμμορίας, που είχε μεταβάλει τον χώρο της φοιτητικής εστίας σε έδρα και συντονιστικό κέντρο ληστειών, κλοπών και άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων;

Υπογραμμίζουμε ότι το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαθέτει οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια, έχει κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, λειτουργεί προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την απόδοση ευθυνών σε αυτούς που προΐστανται του εποπτευομένου οργανισμού Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. για την κατ’ εξακολούθηση παράλειψη ελέγχου και εποπτείας της φύλαξης και ασφαλούς λειτουργίας της φοιτητικής εστίας Ζωγράφου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Σχόλια (3)

ΔΕΠ
|

Επίκαιρο ερώτημα για την έλλειψη φύλαξης από κάποιους που είναι εναντίων της παρουσίας της αστυνομίας στα ΑΕΙ...

Polar_Fish
|

Τα παιδιά στις εστιες ειναι απο τις οικονομικά ευάλωτα στρώματα του λαού μας. Και τους λέμε οτι δεν μπορούμε να σας προστατεύσουμε διότι υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο? Σε μια πολυκατοικία στην Αθήνα κάνει ο καθένας ότι θέλει?

Απορία
|

Μα τοποθετηθήκαμε κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τώρα θέλετε τη φύλαξη και ασφάλεια των εστιών ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ