Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Η νέα τροποποιητική απόφαση

Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2021- 2022 με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα καθορισθεί η διαδικασία υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων

20/10/2022

Άκουσε το άρθρο

Νέα τροποποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ:

Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2021- 2022 με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα καθορισθεί η διαδικασία υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων αναφορικά με τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος στην περίπτωση συγκατοίκησης, για όσους δικαιούχους υπέβαλαν αίτηση μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος

Σε περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί, ο δικαιούχος δηλώνει τα εξής στοιχεία:

  • ΑΦΜ συγκατοικούντος φοιτητή.
  • Αριθμό Ακαδημαϊκής Ταυτότητας συγκατοικούντος φοιτητή.
  • ΑΦΜ που είναι δηλωμένο στο μισθωτήριο για τον συγκατοικούντα φοιτητή, το οποίο μπορεί να ταυτίζεται με το ΑΦΜ του συγκατοικούντος φοιτητή.

Η εφαρμογή του Στεγαστικού Επιδόματος με βάση τον αριθμό Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή που δηλώθηκε, αντλεί τα ακόλουθα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων:

  • Ονοματεπώνυμο του φοιτητή.
  • Σχολή φοίτησης (Τμήμα, Σχολή/Ίδρυμα)
  • Ημερομηνία εισαγωγής του φοιτητή στη Σχολή (έτος/ μήνας).
  • Έδρα της Σχολής φοίτησης.
  • Αριθμός ετών φοίτησης της Σχολής φοίτησης και με βάση τον κωδικό μισθωτηρίου συμβολαίου της κατοικίας που μισθώνει ο φοιτητής, επαληθεύει από το πληροφοριακό σύστημα Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της ΑΑΔΕ.
  • Την συμπερίληψη του ΑΦΜ που δηλώθηκε για τον συγκατοικούντα φοιτητή στο μισθωτήριο.

Κριτήρια

 Κριτήρια στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί:

  • Ο συγκατοικών φοιτητής δεν είναι κάτοχος άλλου πτυχίου Α.Ε.Ι.
  • Ο συγκατοικών φοιτητής δεν έχει υπερβεί το προβλεπόμενο από τον Κανονισμό Σπουδών χρονικό όριο εξαμήνων φοίτησης.
  • Ο συγκατοικών φοιτητής φοιτά στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα σπουδών με τον φοιτητή για τον οποίο γίνεται η αίτηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.
  • Ο ΑΦΜ που έχει δηλωθεί ως μισθωτής για λογαριασμό του έτερου φοιτητή ταυτίζεται με τον ΑΦΜ του συγκατοικούντος φοιτητή ή συμπεριλαμβάνει τον φοιτητή ως προστατευόμενο τέκνο στη δήλωσή του.
  • Το μισθωτήριο της αίτησης φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος περιλαμβάνει ως μισθωτή τον ΑΦΜ που δηλώθηκε για τον συγκατοικούντα φοιτητή.

Στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ που φοιτά για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, κι εφόσον τα Τμήματα/Σχολές σπουδών του φοιτητή και του συγκατοικούντος φοιτητή βρίσκονται στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ.

Οι αιτήσεις για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για κάθε ακαδημαϊκό έτος υποβάλλονται εντός προθεσμίας από 1 έως 30 Ιουνίου εκάστου έτους, εκτός εάν ορισθεί διαφορετικά με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και κάτοχος Α.Φ.Μ.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής ψηφιακής εφαρμογής που υλοποιεί και υποστηρίζει η ΕΔΥΤΕ Α.Ε.,ως εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 

Σχόλια (9)

Φωτεινη. 16/11/22
|

Καλησπέρα!
Και σε εμάς έχει εγκριθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά χρήματα δεν έχουν μπει
Το πήρε κάποιος από εσάς το φοιτητικό επίδομα φέτος;

Giorgos
|

Καλησπέρα σε όλους,

Τι θα γίνει ρε παιδιά ? ενώ έχει εγκριθεί θα το βάλουν καμιά φορά αυτό το επίδομα ??
Μας ρώτησαν αν έχουμε να πληρώσουμε ???
Okey ας μην το δώσουν αλλά ..... τον κάθε φοιτητή/φοιτήτρια να τον/την φέρουν εκεί που είναι η μόνιμη κατοικία του.

ΜΦΧ

ΚΩΝ/ΝΟΣ
|

@Σωτήρη Ακριβώς το ίδιο θέμα έχω και εγώ. Όταν έκανα την δήλωση για το ένα παιδί ,για το δεύτερο που συγκατοικεί δεν προβλεπόταν στεγαστικό επίδομα.
Συνεπώς αφού ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ ,θα πρέπει να ανοίξει ακόμη μια φορά το σύστημα για να γίνουν οι συμπληρωματικές αιτήσεις.
Υ.Γ Μεταξύ μας πάντως μου φαίνεται κουφό 2000+2000=4000 για μια οικογένεια και 1500 για μια άλλη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ
|

με τα Δημόσια ΙΕΚ τι θα γίνει για το επίδομα στέγασης ?

'ΑΡΗΣ
|

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ : Ιωάννης Χ.
ΝΑΙ.

ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΘΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΦΕΚ,
ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟ ΕΚΑΣΤΟΣ,
ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΦΜ,
ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ,
ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΗΡΙΑ.

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ:

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ ΕΙΤΕ ΟΧΙ
( ΓΟΝΕΙΣ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ) ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΙΤΗΣΗ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟ;
ή
ΑΡΚΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝNΟΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ,
ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΛΕΙ;

Σωτήρης
|

Ιωάννη συμφωνώ με το ερώτημα σου , αν και η υπουργός έχει πει σε τηλεοπτικό κανάλι ότι και τα αδέρφια που συγκατοικούν θα λάβουν 2000€. Όσα από αυτά έχουν κάνει αίτηση. Στην δίκη μας περίπτωση δεν έχουμε υποβάλει αίτηση για όλους και έτσι λοιπόν θα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις γιατί θα είναι άδικο εάν τελικά δεν λάβουν το επίδομα και τα άλλα παιδιά.

Ιωάννης Χ.
|

Στην περίπτωση αδελφών που συγκατοικούν ισχύει το 2000€???

ΆΡΗΣ
|

ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΣΤΌΝ (ΦΥΣΙΚΟ) ΧΡ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ
20 ΟΚΤ 2022 23:13

ΜΊΑ ΠΑΡΟΙΜΊΑ ΣΤΉΝ ΚΡΉΤΗ ΛΈΕΙ :
"ΝΆ ΤΆ ΧΆΣΕΙΣ,
ΔΈΝ ΤΆ ΧΆΝΕΙΣ.
ΝΆ ΤΆ ΠΆΡΕΙΣ,
ΔΈΝ ΤΆ ΠΑΊΡΝΕΙΣ".
ΚΆΤΣΕ ΚΑΊ ΠΕΡΊΜΕΝΕ.

ΧΡ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ (Φυσικός)
|

Πότε έχουν σκοπό να το δώσουν ;;;; Να σημειωθεί ότι αφορά την προηγούμενη χρονιά 2021-2022. Ο κόσμος το περιμένει, μήπως και<< βουλώσει καμμιά τρύπα >> !!!!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ