Συγγράμματα: Από τη Δευτέρα οι δηλώσεις φοιτητών και η διανομή των βιβλίων

Παράταση μέχρι και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 για τους εκδοτικούς οίκους

21/10/2022

Άκουσε το άρθρο

Οι δηλώσεις διδακτικών συγγραμμάτων από τους φοιτητές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Επισημαίνεται ότι εφόσον η Γραμματεία του Τμήματος έχει ορίσει μεταγενέστερη ημερομηνία έναρξης ή προγενέστερη ημερομηνία λήξης δηλώσεων διδακτικών συγγραμμάτων, θα ισχύσει αυτή.

Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η υποβολή αιτήσεων προμήθειας διδακτικών συγγραμμάτων μέσω του συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» από τις βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α.

Αντίστοιχα η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία παράδοσης από τους εκδοτικούς οίκους των παραγγελθέντων από τις βιβλιοθήκες διδακτικών συγγραμμάτων.

Επιπροσθέτως το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή εταιρείας ταχυμεταφοράς που προβλέπεται στην παρ. 5 του Άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 125766/Ζ1/28.07.2016 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 2433). Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη κάθε εκδότης υποδεικνύει τα σημεία διανομής των διδακτικών συγγραμμάτων, τα οποία πρέπει να βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες όπου εδρεύουν τα Τμήματα των ενδιαφερόμενων ΑΕΙ.

Αν ο εκδότης δεν τηρήσει την παραπάνω διαδικασία ή την τηρήσει αλλά το δηλωθέν διδακτικό σύγγραμμα ενταχθεί στον κατάλογο διδακτικών συγγραμμάτων ενός Τμήματος που εδρεύει σε τόπο διαφορετικό από αυτό των δηλωθέντων σημείων διανομής, τότε ο εκδότης οφείλει να χρησιμοποιήσει, με δική του χρέωση, την υπηρεσία ταχυμεταφοράς που θα του υποδείξει ο «ΕΥΔΟΞΟΣ».

Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους  εκδότες να προβούν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της διανομής των διδακτικών συγγραμμάτων, μεριμνώντας για την άμεση αποστολή αποθεμάτων στα σημεία διανομής και τον ορισμό της ορθής διαθεσιμότητας μέσω της εφαρμογής εκδοτών του πληροφοριακού συστήματος «Εύδοξος».

Επισημαίνεται ότι η μη διανομή διδακτικών συγγραμμάτων εκτός από προβλήματα τα οποία θα προκαλέσει στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενδέχεται να οδηγήσει και
στην επιβολή κυρώσεων προς τους εκδότες από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με μερική ή ολική διαγραφή τίτλων ανά περίπτωση, αφού συνιστά παραβίαση των όρων σύμβασης με την υπηρεσία «Εύδοξος».

Παράταση  μέχρι και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 για τους εκδοτικούς οίκους 

Επίσης με άλλη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας παρατείνεται μέχρι και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 η προθεσμία κατά την οποία οι εκδοτικοί οίκοι που έχουν εξουσία διανομής διδακτικού συγγράμματος ή την άδεια εκμετάλλευσής του καλούνται να κοστολογήσουν ηλεκτρονικά

  • όσα συγγράμματα για πρώτη φορά εντάσσονται στον γενικό κατάλογο διδακτικών συγγραμμάτων του πληροφοριακού συστήματος Εύδοξος
  • όσα συγγράμματα είναι ήδη ενταγμένα στον γενικό κατάλογο διδακτικών συγγραμμάτων του πληροφοριακού συστήματος Εύδοξος και έχουν κοστολογηθεί από τους εκδοτικούς οίκους σύμφωνα με τις διατάξεις της με αριθ. 125768/Ζ1/28-7-2016 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 2433) χωρίς η τιμή κοστολόγησης να έχει ελεγχθεί από την Επιτροπή Ελέγχου Κοστολόγησης Διδακτικών Συγγραμμάτων.

Οι συμβεβλημένοι εκδοτικοί οίκοι καλούνται για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής κοστολόγησης των συγγραμμάτων τους εντός της ανωτέρω προθεσμίας. Επισημαίνεται ότι σε αντίθετη περίπτωση δε θα είναι δυνατό για σύγγραμμα το οποίο δεν έχει οριστικοποιημένη ηλεκτρονική κοστολόγηση να συμπεριληφθεί σε συγκεντρωτικές οικονομικές καταστάσεις ούτε θα είναι δυνατό να εκδοθεί το σχετικό χρηματικό ένταλμα για την αποζημίωσή του για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ