Πρόστιμο 15.000 ευρώ σε ιδιωτικό σχολείο για λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης

Προηγήθηκε καταγγελία εκπαιδευτικού στην οποία αναφέρει ότι κατά το διάστημα εργασίας ... στο συγκεκριμένο ιδιωτικό σχολείο υπήρχαν κάμερες παρακολούθησης στις αίθουσες διδασκαλίας

23/10/2022

Ενημερώθηκε: 23/10/2022, 17:03

Άκουσε το άρθρο

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Α. Έδωσε  εντολή σε ιδιωτικό σχολείο, όπως εντός ενός (1) μηνός  να απεγκαταστήσει τις κάμερες και να ενημερώσει εγγράφως την Αρχή σχετικά, ενώ,

Β. Επέβαλε  διοικητικό χρηματικό πρόστιμο, ύψους δεκαπέντε χιλιάδων (15.000,00)

Προηγήθηκε  καταγγελία εκπαιδευτικού στην οποία αναφέρει ότι κατά το διάστημα εργασίας ...  στο συγκεκριμένο ιδιωτικό σχολείο υπήρχαν κάμερες παρακολούθησης στις αίθουσες διδασκαλίας και καταγραφόταν κατ' εξακολούθηση χωρίς να έχει λάβει γνώση για την ύπαρξη των καμερών και χωρίς τη συγκατάθεση της.

Η Αρχή απέστειλε τ έγγραφο στην καταγγελλόμενη εταιρεία (ιδιωτικό σχολείο), με το οποίο ενημέρωσε σχετικά με το ισχύον νομικό πλαίσιο, δηλαδή σχετικά με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (εφεξής «ΓΚΠΔ»), το ν. 4624/2019, την Οδηγία 1/2011, και τις Κατευθυντήριες Γραμμές 3/20191 του ΕΣΠΔ σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω συσκευών λήψης βίντεο. Στο έγγραφο συμπεριλήφθηκε ειδικό ερωτηματολόγιο με σκοπό την εξέταση των υποχρεώσεων λογοδοσίας του ΓΚΠΔ όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω λειτουργίας συστήματος βιντεοεπιτήρησης.

Τι απάντησε στην Αρχή το ιδιωτικό σχολείο

Η καταγγελλόμενη εταιρεία απάντησε  με έγγραφο στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το σύστημα βιντεοεπιτήρησης λειτουργεί από το 2007 με σκοπό την άμεση οπτική επαφή με επικίνδυνα για τους μαθητές σημεία (προαύλιο, μπαλκόνια) και την αποθάρρυνση επίδοξων καταστροφέων/εισβολέων.

Πρόκειται για σταθερές κάμερες, δεν μεταδίδουν ήχο και δεν γίνεται καταγραφή της μεταδιδόμενης εικόνας.

Τα σημεία τοποθέτησης και τα πεδία λήψης των καμερών περιλαμβάνουν τους ισόγειους, εξωτερικούς και αύλειους χώρους και τα γήπεδα των παρακείμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, τους εξωτερικούς διαδρόμους στα μπαλκόνια των τριών ορόφων, τον εξωτερικό αύλειο χώρο του 4ου ορόφου, καθώς και την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Πρόσβαση στην μεταδιδόμενη εικόνα έχει ο διευθυντής, ιδιοκτήτης και πρόεδρος του σχολείου, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή που βρίσκεται στο γραφείο του.

Ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος του σχολείου έλαβε την απόφαση για την εγκατάσταση του συστήματος.

Τα φυσικά πρόσωπα που εισέρχονται στο χώρο ενημερώνονται με πινακίδες αλλά και προφορικά για την ύπαρξη του συστήματος βιντεοεπιτήρησης.

Οι εκπαιδευτικοί ενημερώνονται κατά την πρόσληψή τους.

Επισυνάπτονται υπεύθυνες δηλώσεις εκπαιδευτικών,   με τις οποίες βεβαιώνουν ότι έχουν λάβει γνώση και δεν έχουν αντίρρηση σχετικά με το σύστημα βιντεοεπιτήρησης και ότι δεν υπάρχουν κάμερες μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.

Ανέφερε, τέλος, ότι δεν τηρεί αρχεία δραστηριοτήτων.

Συμπληρωματικά στοιχεία

Στη συνέχεια η Αρχή, προκειμένου να ολοκληρώσει την εξέταση της υπόθεσης, κάλεσε  ην καταγγελλόμενη εταιρεία στη συνεδρίαση του Τμήματος.

Μετά τη συνεδρίαση η καταγγελλόμενη εταιρεία υπέβαλε   υπόμνημα, με το οποίο εκτός της αναφοράς στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος βιντεοεπιτήρησης, προσκομίζονται τα ακόλουθα συμπληρωματικά στοιχεία:

α) απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων , από την οποία προκύπτει ότι οι βαθμίδες Δημοτικού – Γυμνασίου που αφορά το εν λόγω σύστημα, έχουν διαβουλευθεί με τον ιδιοκτήτη, ενημερωθεί και αποδέχονται την απόφαση του ιδιοκτήτη – αρμοδίου οργάνου εκπροσώπησης της Εταιρίας για τη λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης χωρίς καταγραφή δεδομένων,

β) εκτίμηση αντικτύπου προστασίας δεδομένων (ΕΑΠΔ), με την οποία αξιολογείται η χρήση του συστήματος βιντεοεπιτήρησης με νομική βάση της επεξεργασίας το υπέρτερο έννομο συμφέρον για την προστασία περιουσίας και υγείας και στην οποία τεκμηριώνεται η νομιμότητα κάθε κάμερας,

γ) αρχεία δραστηριοτήτων σύμφωνα με το υπόδειγμα της Αρχής, σε ηλεκτρονική μορφή,

δ) κείμενα γνωστοποίησης προς το προσωπικό για τις αρχές του ΓΚΠΔ γενικά, για το είδος των δεδομένων που επεξεργάζεται η καταγγελλόμενη εταιρεία ως υπεύθυνος επεξεργασίας ως εκ της σύμβασης

εργασίας, την ιδιαίτερη νομική βάση για τη βιντεοεπιτήρηση άνευ τήρησης αρχείου εικόνας, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τον τρόπο άσκησης αυτών.

Σχόλια (10)

Βασιλακοπουλος Γιανελλης Κανελλοπουλου Πάρης
|

Μα τι ειναι αυτα τα πραγματα! Πραγματικα απαραδεκτο

Ευρωπαϊκά σχολεία
|

Σε κανένα σχολείο στην Ευρώπη δεν υπάρχουν κάμερες μέσα στις αίθουσες και τους διαδρόμους, σε ΟΛΑ τα σχολεία υπάρχουν σχολικοί φύλακες.

Άλλα είναι τα προβλήματα, οι βανδαλισμοί είναι απλώς το σύμπτωμα της παρακμής της ελληνικής εκπαίδευσης.

Εκπαιδευτικός
|

ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ, αλλά ΜΟΝΟ στους κοινόχρηστους χώρους.
Τα άλλα είναι ιδεοληψίες

@Καθεστώς επιτήρησης
|

Αγαπητέ/ή, να τα πείτε σε κανέναν εκπαιδευτικό που εργάζεται σε ΕΠΑΛ αυτά, ή και σε μαθητές που υποφέρουν εκει... Και μετά ακούστε προσεκτικά τι θα σας πουν για το αν είναι καλό ή κακό να υπάρχει επιτήρηση.

Gf
|

Οπουδήποτε στον κόσμο σε όλα τα σχολεία εκτός από το Ελλαδιστάν υπάρχουν κάμερες σε λειτουργία στους κοινόχρηστους χώρους.....πρόληψη βίας, βανδαλισμών κ.α.....μετα λέει παρατηρητήριο βίας και αρλουμπες

@Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων vs Κοινή Λογική
|

Ακριβώς όπως τα λέτε. Και στο Δημόσιο ειδικά όπου σχολεία γίνονται στόχος καταστροφών πολύ συχνά (μαντέψτε ποιός τα πληρώνει ξανά και ξανά όλα; ) κι εκεί χρειάζονται κάμερες και συστήματα ασφάλειας, αλλά μερικοί επιμένουν να ζουμε 30 χρόνια πίσω με διάφορες αστείες δικαιολογίες.

@Καθεστώς επιτήρησης
|

Σχολικό φύλακα σε κάθε αίθουσα θέλετε; Αφήστε την πλάκα. Μετά θα μας λέτε εσείς ή άλλοι ότι δε θέλουν ΄φυλακες. Κανέναν δεν ενοχλούσε - εκτός από αυτόν/ην που έκανε την καταγγελία, ενώ φυσικά φαίνεται να είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων. Αν δε θέλεις να δουλέψεις εκεί, πας αλλού. Αν δε θέλεις να φοιτήσεις εκεί, έχει και άλλα σχολεία.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι φθορές, κλοπές, μπούλινγκ, και βίαιες συμπεριφορές (γιατί δεν είναι μόνο η "περιουσία" που λέτε) κόβονται μαχαίρι γιατί υπάρχει το βίντεο. Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε.

Καθεστώς επιτήρησης
|

Σε ιδιωτικό σχολείο υπήρχαν κάμερες μάλλον επειδή οι ιδιοκτήτες φοβούνται για τυχόν φθορές - δεν μπορούν όμως εκπαιδευτικοί και μαθητές να ζουν υπο το καθεστώς επιτήρησης.

Ας προσληφθούν σχολικοί φύλακες ώστε να προστατεύεται η περιουσία.

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων vs Κοινή Λογική
|

Σε μια εποχή που παντού σε όλο το κόσμο μπαίνουν κάμερες ωστε να υπάρχει επίβλεψη του χώρου, στην Ελλάδα βάζουμε πρόστιμο!!!
Δεν υπάρχει κοινή λογική.
Όταν κάθε λίγο και λιγάκι τα σχολεία υφίστανται βανδαλισμούς, σπάνε, καίνε, καταστρέφουν εμείς δεν τολμούμε να βάλουμε μια κάμερα να μπορέσει η αστυνομία να συλλάβει τους υπαίτιους.
Όταν τα σχολεία κλείνουν θα πρέπει να ενεργοποιούν κάμερες και να καταγράφονται οι κινήσεις όλων των εξωσχολικών...

Γιώργος
|

Μέσα στις αίθουσες δεν πρέπει να υπάρχουν κάμερες. Στους κοινόχρηστους χώρους όμως του σχολείου (πχ προαύλιο, σκάλες) θα έπρεπε να υπάρχουν κάμερες, για την εύκολη επιτήρηση και επέμβαση.
Τώρα υπάρχουν ένα σωρό εφημερίες και δουλειά δεν μπορεί να γίνει...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ