ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας

Δημοσίευση: 25/10/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τομέας Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής

Όταν πριν αρκετά χρόνια ο B. Charlot έγραφε ότι «το σχολείο θα εισέλθει στη ζώνη θυέλλης», πολλοί δεν φαντάζονταν το σημερινό σκηνικό διάβρωσης της αξιοπρέπειας στον πιο ευαίσθητο κοινωνικό θεσμό.

Ο εκφοβισμός, η απαξίωση, η αδιαφορία και η παραβίαση στοιχειωδών απαγορεύσεων όπως η χρήση του κινητού τηλεφώνου και το κάπνισμα, είναι μερικά από τα προβλήματα που δοκιμάζουν το σχολείο και ιδιαίτερα το λύκειο.

Σήμερα βλέπουμε τη σκιά της βίας στο σχολείο, η οποία είναι και ενδογενής αλλά κυρίως εξωγενής, να γίνεται όλο και πιο μεγάλη, όλο και πιο σκοτεινή.

Όταν μια κοινωνία δοκιμάζεται από πολλαπλή κρίση και από εντεινόμενες ανισότητες, όταν προβάλλεται η βία που παράγεται στην κοινωνία, στην οικογένεια, στις διαπροσωπικές σχέσεις, αυτή η βαριά σκιά της απαξίωσης του «προσώπου» του ανθρώπου, εισέρχεται και στο σχολείο.

Όταν η παρανομία δεν αντιμετωπίζεται επί δεκαετίες στο πανεπιστήμιο, εδραιώνεται ένα σκηνικό βιαιότητας, που αποκαθηλώνει κάθε έννοια ακαδημαϊκότητας και ελευθερίας.

Όταν ο δημοκρατικός διάλογος δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο στο πολιτικό μας σύστημα και η κομματική αντιπαράθεση μετασχηματίζεται σε εχθροπραξία, οι νέοι μας διαπαιδαγωγούνται λάθος.

Η βία στην εκπαίδευση μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό. Και κυρίως όχι με επιμέρους μέτρα αλλά μεταρρυθμίζοντας το ίδιο το σχολείο, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικό στην κοινωνική του αποστολή.
Να ενισχυθεί ο παιδαγωγικός ρόλος του σχολείου. Να μην είναι μόνο εστία μάθησης, αλλά πεδίο μόρφωσης και αγωγής, κοινωνικοποίησης και εξανθρωπισμού.

  • Να αναπτυχθεί πιο συστηματικά ο πολιτισμός  στο σχολείο. Η τέχνη, η αισθητική αγωγή και η γενικότερη πνευματική καλλιέργεια μπορούν να διαμορφώνουν προσωπικότητες με ουμανιστικό αξιακό φορτίο, που θα σέβονται κάθε πρόσωπο, κάθε διαφορετικότητα, κάθε ιδέα.
  • Να καλλιεργηθούν πιο μεθοδικά οι σχέσεις εκπαιδευτικών και μαθητών / μαθητριών. Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας του παιδαγωγικού λόγου.
  • Οι Σύλλογοι Διδασκόντων να διαμορφώνουν πεδίο ουσιαστικής συνεργασίας με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και με τους γονείς με καθορισμένες συναντήσεις.
  • Να διοριστούν στα σχολεία παιδοψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ, με προσδιορισμένο ρόλο.   

Πολιτική και εκπαιδευτική προτεραιότητά μας είναι η ολόπλευρη στήριξη των εκπαιδευτικών και των πανεπιστημιακών καθηγητών, για να διαμορφωθεί μια καλύτερη βάση αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Σχόλια (5)

 
Πλατάρος Γιάννης
26 Οκτ 2022 12:10

Επισήμανση για σωστή ανάγνωση:
Καμία συνδικαλιστική παράταξη δεν τοποθετείται στην κατάργηγη του πρότερου κανονιστικού πλαισίου που έκανε ο Γαβρόγλου .
Εδώ είναι ο τομέας παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Που κι αυτός λέει γενικόλογα όπως λένε όλοι...
ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;
Επαναφορά του πρότερου καθεστώτος των απουσιών με εκσυχρονισμό ηλεκτρονικής δικαιολόγησης.
Επαναφορά του πρότερου ποινολογίου.
Μέχρι να σκεφθείτε κάτι καλύτερο....
Εκτός αν το υπάρχον πλαίσιο είναι καλύτερο...
Η εφαρμογή των νέων πλαισίων έχει οδηγήσει σε κύμα διαμαρτυριών, από εκπαιδευτικούς που καταγράφεται και εδώ κυρίως...
Εκτός αν χρειάζεται επίσημη επιστημονική αποτίμηση...
Και κάτι ειδικότερο:
Οι αποβαλλόμενοι «απασχολούνται» στην τάξη τους με παρακολούθηση του μαθήματος με...απουσία!
Την συγκεκριμένη πρακτική την εφήρμοζαν και «φωτισμένοι» Διευθυντές στο προηγούμενο πλαίσιο! Στο νυν δεν θα την εφαρμόσουν;
Ακόμα και με εφαρμογή του «όλοι εδώ 8-2» δεν μπορεί να εφαρμοστεί με συνέπεια, συνεχώς και αδιαλείπτως ...
Έχω συζητήσει δια μακρών με στελέχη αν υπάρχει θεσμοθετημένο ήδη το «8-2» Η απάντηση είναι υπάρχει από το 2021. ΕΔΩ: https://www.esos.gr/arthra/75310/egkyklios-orario-kai-yperoriaki-didaska...
Η δεύτερη ερώτηση είναι αν μπορεί να εφαρμοστεί έτσι όπως είναι διατυπωμένη.
Εγώ λέω ΔΕΝ μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά...
*** Οι συνεδριάσει ΣΔ εκτός 8-2 δεν μπορούν να γίνουν (η σύμπτυξη των ωρών δεν είναι νόμιμη, ας την προτείνει η ΟΛΜΕ, ας συνιστά ΚΟΙΝΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Αν γίνει κάποιο «ατύχημα» θα το διαπιστώσουν όλοι και θα καταφεύγουν σε «εγκυκλίους»)
*** Συγκεντρώσεις Γονέων, Μαθητών, το ΑΠΟΓΕΥΜΑ, δεν μπορούν να γίνουν. (Όποιος διευθυντής νοιώθει «κενοτόμος» ας το δοκιμάσει)
*** Ενδοσχολική ή άλλη επιμόρφωση, δεν θα μπορεί να γίνει.
*** Αν σηκώσουν μπαϊράκι και οι Διευθυντές μπορεί να γίνει κόλαση (Να μην σηκώνουν τηλέφωνο μετά από το 8-2 , να αποχωρούν μετά το 8-2, να μην απασχολούνται Σαββατοκύριακο και αργίες με το Σχολείο, κ.ά. πολλά...
*** Το 8-2 το χαλαρό ήταν και ΠΡΙΝ το 1985 , πρίν από τον Ν.1566 για λόγους ΜΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ για απασχόληση των καθηγητών λ.χ. για διόρθωση γραπτών. Έχουν αρθεί;; Υπάρχει γραφείο με Η/Υ για όλους με εκτυπωτή και wi-Fi; ησυχία, φως ,θέρμανση, εξαερισμό;; Θα κάνετε τα αποθηκάκια γραφεία; Κάνετέ τα αν μπορείτε για ΟΛΟΥΣ...
Όποιος τα έχει καταφέρει ικανοποιητικά και ΜΟΝΙΜΑ, ας μας το κοινοποιήσει να το μάθουμε...Κάποια επί μέρους μπορούν να γίνουν. ΟΛΑ, με καθολική εφαρμογή για όλους, ισχυρίζομαι πως όχι...

 
ΠΑΣΟΚ κιναλ
25 Οκτ 2022 23:30

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και γεγονός είναι ότι από το 1975* έως σήμερα δεκάδες υπουργοί και γενικοί γραμματείς πέρασαν από το Υπουργείο Παιδείας όμως κανείς δεν ασχολήθηκε συστηματικά με την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μόνο επιφανειακές αλλαγές και μια απίστευτη εμμονή με τις Πανελλαδικές (πρώην Πανελλήνιες) Εισιτήριες Εξετάσεις για τα ΑΕΙ, ενώ μετά το 2010 ήρθε η οικονομική κρίση και ο εκτροχιασμός όλης της κοινωνίας.

*Πριν το 1975 η Ελλάδα ήταν μια φτωχή αγροτική χώρα και οι περισσότεροι δεν τελείωναν καν το τότε Γυμνάσιο (σημερινό Λύκειο) - πέρασαν σχεδόν 50 χρόνια και, ενώ βελτιώθηκαν κάποια πράγματα, πάλι τα σχολεία υστερούν δραματικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

 
φίλης + πασόκ
25 Οκτ 2022 21:36

θα κρατήσουν στη θέση της την κεραμέως, ευθύνη ΜΕΓΑΛΗ, ντροπή, κρίμα για τους εκπαιδευτικούς που διαλύονται καθημερινά, μπράβο σε όσους πέτυχαν με διάφορους τρόπους να φύγουν εκτός τάξης

 
εκπαιδευτικοs
25 Οκτ 2022 20:32

Λογια,λογια,λογια.Στην πραξη τι γινεται;Κανετε μεγαλο λαθος αν νομιζετε πως μονο οι ψυχολογοι θαλυσουν τα προβληματα .Αφηστε τις θεωριες και ασχοληθητε σοβαρα ολα τα κομματα με την παιδεια του τοπου μας.Ταπροβληματα δεν ειναι τωρινα,εχουν αφετηρια χρονια πριν.

 
Πιτσιφλής
25 Οκτ 2022 19:02

Υποκλίνομαι, και από ψηλά, είμαι σίγουρος, αρκετοί από τους μεγάλους ηθοποιούς μας που έφυγαν. Μόνο ο Αριστοφάνης, εκεί από το επάνω νέφαλο, φαίνεται σκεφτικός.
- Γιατί Δάσκαλε;
- Αντιγράφουν τον κύριο Νίκο, εγώ ποτέ δεν αντέγραψα!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.