ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Παρέμβαση του τ. ΓΓ Ανώτατης Εκπαίδευσης για τις εκλογές των εκπαιδευτικών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Μήπως ήρθε η ώρα για την αποκομματικοποίηση της εκπαίδευσης;
Δημοσίευση: 06/11/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αποστόλης Δημητρόπουλος, τ. Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης

Τα στοιχεία της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή των αιρετών εκπροσώπων τους στα (Κεντρικά και Περιφερειακά) Υπηρεσιακά Συμβούλια δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικοί δεν ανταποκρίθηκαν για δεύτερη φορά.

Η χαμηλή συμμετοχή δείχνει είτε ότι οι εκπαιδευτικοί ακολούθησαν τη "γραμμή" των συνδικαλιστικών παρατάξεων τους για αποχή από την ηλεκτρονική διαδικασία, είτε ότι το ενδιαφέρον τους για αυτές και την "συνδιοίκηση" τους και από αυτές είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλό, είτε και τα δύο.

Η αξιοποίηση και χρήση των νέων τεχνολογιών στην ανάδειξη των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών, διευκολύνει τη συμμετοχή όλων στη διαδικασία και αποσκοπεί, αφενός, στον εσωτερικό εκδημοκρατισμό της εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών και, αφετέρου, στην νομιμοποίηση της εκπροσώπησης τους, περιορίζοντας φαινόμενα όπου οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αποκόπτονται από τη "βάση' τους, εξυπηρετώντας περισσότερο τον εαυτό τους.

Ο εσωτερικός εκδημοκρατισμός των εκπαιδευτικών συνδικάτων όμως, δεν αφορά στη δημοκρατική λειτουργία της διοίκησης της εκπαίδευσης. Ο εκδημοκρατισμός της διοίκησης της εκπαίδευσης εξυπηρετείται από την εφαρμογή των νόμων, με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο.

Η "συνδιοίκηση" του εκπαιδευτικού συστήματος και των σχολικών μονάδων, με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, που θεσμοθετήθηκε τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, τι και ποιον εξυπηρετεί πλέον; Την εφαρμογή των νόμων και των αλλαγών στην εκπαίδευση ή την υπονόμευση και ακύρωσή τους "στην πράξη";

Δεν είναι καιρός να κλείσουμε αυτόν τον ιστορικό κύκλο, ενισχύοντας παράλληλα την αξιοκρατία στις επιλογές των στελεχών της διοίκησης της εκπαίδευσης από πάνω ως κάτω, τη διαφάνεια της λειτουργίας της διοίκησης και τη δίκαιη και αξιοκρατική αξιολόγηση όλων;

Αυτό σημαίνει "αποκομματικοποίηση" της εκπαίδευσης. Αυτή ήταν και η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο εσωτερικός εκδημοκρατισμός των εκπαιδευτικών συνδικάτων είναι πράγματι αναγκαίος. Θα είναι εξυγιαντικός όχι μόνο για τα ίδια τα συνδικάτα αλλά και για την εκπαίδευση συνολικά. Για να ενισχυθεί όμως, πρέπει να γενικευτεί η χρήση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών όχι μόνο στην ανάδειξη των ηγεσιών της ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και των τοπικών τους οργανώσεων, αλλά και στις εσωτερικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων για απεργίες και άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Μήπως ήρθε η ώρα για την αποκομματικοποίηση της εκπαίδευσης και τον πραγματικό εκδημοκρατισμό της λειτουργίας της;

Μήπως ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τις αδυναμίες της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας, την καλύτερη περίοδο στην ιστορία μας, ανοίγοντας έναν αληθινά νέο ιστορικό κύκλο για τη χώρα;

 

Σχόλια (20)

 
Νίκος Σαλτερής
09 Νοε 2022 18:46

Πρώτη διευκρίνιση για τη συμμετοχή: από τη στιγμή που καταργήθηκε η μέρα άδειας για τη συμμετοχή στις εκλογές, το ποσοστό συμμετοχής ήταν αναμενόμενο μα κυμανθεί στο 20-40%. Λογικά πρέπει να το συγκρίνουμε με τη συμμετοχή σε εκλογές για την ανάδειξη ΔΣ στους τοπικούς συλλόγους. Αν δείτε σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλότερο αυτού των εκλογών για ανάδειξη αιρετών. Παγκοσμίως το ποσοστό συνδικαλιστής συμμετοχής είναι κάτω από το 20%. Τραγικό αλλά έτσι είναι. Όποτε μην μας κάνει εντύπωση. Το μοντέλο του κοινωνικού κορπορατισμού που έδινε υψηλότερα ποσοστά συνδικαλιστικής συμμετοχής τελειώνει, για κακό και για καλό, και μαζί του τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής.
Δεύτερη διευκρίνιση σε σχέση με το ρόλο των ΥΣ. Ο ρόλος των ΥΣ έχει σχέση με τη συμμετοχή. Τι ακριβώς κάνουν ή καλύτερα παίρνουν πλέον κάποιο είδος αποφάσεων, στις οποίες η σύνθεσή τους θα μπορούσε να καθορίσει το περιεχόμενο τους; Αν βρείτε έστω ΜΙΑ το συζητάμε. Μέχρι πρότινος ο μόνος καθοριστικός «ρόλος» των αιρετών ήταν στις επιλογές στελεχών μέσω της βαθμολογίας. Σήμερα ΟΛΕΣ τις αποφάσεις των ΥΣ όσο και των ΔΙΔΕ - ΔΙΠΕ θα μπορούσε κάλλιστα να λαμβάνει ένα καθόλου σύνθετο προγραμμα Η/Υ. Όποτε ποιο το ενδιέφεραν; Να λειτουργούν ως το pretador του κλάδου, όπως κάποιοι υποψήφιοι περιέγραψαν το ρόλο τους; Μα οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός που θεωρεί ότι απόφαση του ΥΣ ή του ΔΙΠΕ - ΔΙΔΕ τον αδικεί την εφεσιβάλει, χωρίς διαμεσολάβηση. Και πιστέψτε με και ο τελευταίος αναπληρωτής γνωρίζει επακριβώς τα δικαιώματά του.
Συμπέρασμα: ενδιαφέρον για τη σύσταση των ΥΣ αλλά και των τοπικών ΔΣ συλλόγων θα υπάρξει εκ νέου μόνο σε περίπτωση που υλοποιηθεί ένα σύστημα ατομικής αξιολόγησης (όχι αυτό που έχει ψηφιστεί και είναι αστείο, όπως γνωρίζουν και οι συντάκτες του). Όποτε οι ανησυχίες του κυρίου τέως ΓΓ μπορεί να αποτελούν «μήνυμα» δια της παρακαμπτηρίου, δεν αποκρούω όμως κατάθεση ουσιαστικών ανησυχιών περί της δημοκρατικότητας της διοίκησης. Δημοκρατική διοίκηση στην εκπαίδευση μπορεί να προκύψει ΜΟΝΟ αν οι επιλογές στελεχών αποσυνδεθούν πλήρως από την εναλλαγή των κομμάτων εξουσίας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Κάτι τέτοιο όμως υποχρεωτικά συνεπάγεται ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών επι των δεξιοτήτων τους και όχι των τυπικών τους και ΜΟΝΟ προσόντων, αγορασμένων πλέον σχεδόν στο σύνολο τους ακριβά σε χρήμα και χρόνο εις βάρος της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωης.
Ως εκπαιδευτικοί διαλέγουμε και παίρνουμε:
κομματισμός και «αλλαξοδιευκολύνσεις» και διαρκείς αλληλοκατηγορίες για κομματισμό και «επιλογή» στελεχών με νόμους όπως οι ισχύοντες που θα ειναι όλο και πιο δυσλειτουργικοί υποχρεωτικά και θα κάνουν τις επιλογές σχεδόν αδύνατες ή ένα άλλο μοντέλο πικρό, διότι ουδείς θέλει να τον αξιολογούν και δύσκολα όλοι δεχόμαστε υποδείξεις και παρατηρήσεις, αλλά αξιοπρεπές ως συμφωνία ενηλίκων (και πολιτικά); Απλά πράγματα κυρίε τ. ΓΓ;

 
Αντεργατική νομοθεσία
07 Νοε 2022 10:23

Δείτε και στο Ηνωμένο Βασίλειο, πόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει η απαίτηση για συμμετοχή του 50% των μελών στα Πανεπιστήμια - ειδικά βάσει των σημερινών δεδομένων όπου ο κλάδος αποτελείται από χιλιάδες συμβασιούχους με zero-hour contracts.

Αυτό είναι φίμωση όχι δημοκρατία.

Προς Πλάταρο Γιάννη
06 Νοε 2022 22:07

Οι ψηφοφορίες είναι έγκυρες, όταν συμμετέχει το 25% των εργαζομένων του σωματείου. (το 50% των ταμειακών εν τάξει μελών, συν η πλειοψηφία στην αποφαση/αποφάσεις).
Μπορεί κάποιος να θεσμοθετησει την παραπάνω δημοκρατική επανάσταση;

 
Ανεστης
07 Νοε 2022 09:53

Κύριε πρώην Γενικέ επιστρέψατε στο Δημοτικό σχολείο που υπηρετούσατε ή εκφράζετε πολιτικές θεωρίες ακόμη;;;;

 
Αλήθεια
07 Νοε 2022 08:28

στο Υπουργείο πόσο ακομμάτιστοι είσαστε;
Η ίδια ή θέση σας πόσο ακομμάτιστη είναι;
Να δούμε ποιοί έχουν διατελέσει λίγο και τί σχέση έχουν με τα κόμματα;

 
Πλατάρος Γιάννης
07 Νοε 2022 08:18

@ΡΑΤ Τα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, εφαρμόζουν υπάρχοντες νόμους .
Δεν εισηγούνται νέους νόμους.
Δεν τους εφαρμόζουν κατά το ιδεολογικό τους δοκούν.
Είναι άπαντες μέλη τη Διοίκησης.
Έχουν έλεγχο νομικό και λογοδοσία για ό,τι ψηφίζουν.
Συνδιοικούν.
Οι περισσότεροι- λ.χ. εσείς- δεν τα ξέρουν αυτά , οπότε τα συνδέουν με την λειτουργία των κομμάτων και τα κομματικά ψηφοδέλτια.
Γι αυτό έγραψα για «εντονότατη αντίδραση» Εννοούσα εσάς και την πλειονότητα που δεν γνωρίζει αυτά που έγραψα. Θα μπορούσε να μην τα γνώριζε και να τα δεχόταν. όμως οι ενήλικοι και δη εκπαιδευτικοί, ως γνωστόν τα γνωρίζουν όλα , βοηθούντος και ενός χρόνιου ψυχολογισμού να αντιπαρατίθενται καθημερινά και επί δεκαετίες με πρόσωπα με ενεπαρκές γνωστικό και εμπειρικό επίπεδο. Έτσι δημιουργού΄ν συνθήκες «ξερολισμού» και γι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολη η όποια μεταστροφή σε οποιαδήποτε θέμα υπάρχει μια παγιωμένη θέση.
Στο παραπάνω άρθρο αντέτεινα ύπαρξη λύσης στο πρόβλημα, όμως εξέφρασα την δυσκολία επιβολής λύσης κόντρα σε στρεβλή νοοτροπία. Παιδαγωγικά ομιλώντας, η μετασχηματιστική εκπαίδευση είναι αδύνατον να εφαρμοστεί σε μια χώρα, από μη μετασχηματήσιμους εκπαιδευτικούς...

 
Την τετάρτη
07 Νοε 2022 02:28

που σε πολλου΄ς νομούς τα παιδιά έχουν κηρύξει αποχή και πορεία συμμετέχοντας στην απεργία της ΓΕΣΕΕ ουσιαστικά τί δείχνει;
Οι καθηγητές αν παραμένουν ακκομάτιστοι αλλά οι γονείς, μαθητές, στελέχη, Υπουργεία να είναι όλοι κομματικοποιημένοι...
Δηλαδή γύρω γύρω πολιτικοποιημένοι-ενταγμένοι σε κόμματα και στη με΄ση ακκομάτιστοι...

Σας παρακαλώ να βγάλετε και την Τετάρτη ανακοίνωση με ποιο δικαίωμα οι μαθητές κηρύσσουν αποχή και πορεία στην απεργία της ΓΕΣΕΕ; Είναι εργαζόμενοι και εκπρόσωποι κομμάτων;

Τί άλλο θα ακούσουμε.

 
άντε πάλι
07 Νοε 2022 02:23

"Αυτό σημαίνει "αποκομματικοποίηση" της εκπαίδευσης. Αυτή ήταν και η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη."

Μόνο αυτό; Το ότι κάθε κόμμα μαγειρεύει τους νόμους επιλογής στελεχών΄στην προσπάθειά του να βγάλει όσο πιο πολλούς μπορεί από το κόμμα, τι είναι;

Ότι η βουλή είναι γεμάτη μετακλητούς συγγενείς και φίλους πολιτικών είναι στο πνεύμα αυτό;

Ότι στα Υπουργεία ή στις περιφέρειες γενικοί Δ/ντές ορίζονται με ΦΕΚ όποτε δεν βγαίνουν τα κουκιά να βγει πρώτος ο δικός μας τί είναι;

Άλλη μια ανακοίνωση που αυτό -ακυρώνεται

 
pakis
07 Νοε 2022 00:42

Θα το καταλάβεις στις επόμενες εθνικές εκλογές τι θέλουν οι εκπαιδευτικοί.

 
PAT
07 Νοε 2022 00:01

@Πλατάρος Γιάννης
Πολύ θα ήθελα να δω να κάνεις την ίδια πρόταση για κοινό ψηφοδέλτιο και να ψηφίζουμε ηλεκτρονικά για τις Εθνικές εκλογές!!!. Πως είπες ??? υπάρχουν προγράμματα και ιδεολογίες ???? Εδω με το 22,5% ( 2.251.618 ψήφους) κυβερνάται η χώρα και με 156 άτομα να αποφασίζουν και με 25 να προτείνουν... τι μας λές τώρα λες και ανακάλυψες τον γαλαξία.

 
Πολίτης Ν
06 Νοε 2022 23:12

Κύριε πρώην Γενικέ, θα ασχοληθείτε κάποια στιγμή και με τις επιχορηγήσεις φτώχειας, καθώς και με τους απλήρωτους απλήρωτους λογαριαμούς ενέργειας των Πανεπιστημίων;

Ακόμη ο πολύς κόσμος δεν τα γνωρίζει όλα αυτά, αλλά σιγά-σιγά θα μάθει για τη "αριστεία" σας στο υπουργείο.

 
σαλός λαός
06 Νοε 2022 22:27

Απλά μας προετοιμάζουν για την κατάργηση των αιρετών από τα συμβούλια! Ο εκδημοκρατισμός τους ταυτίζεται με το αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Τρώνε πολύ ξύλο από τους ανυπόταχτους εκπαιδευτικούς...

 
Πλατάρος Γιάννης
06 Νοε 2022 22:07

Εγώ για την "αποκομματοποιηση" ςεχω ένα καλάθι με θεσμικά μέτρα που σπάνε αυγα:
1. Ενιαίο ψηφοδέλτιο για αιρετούς σε συμβουλια, με μονοσταυρία μάλιστα...
2. Οι δίωρες διευκολυντικές στάσεις εργασίας, οι24-ωρες απεργίες, όλες, λαμβάνονται από τους εργαζόμενους τους μέσω τηλεδιάσκεψης, τηλεομιλιας ίσο χρονικής μεταξύ ομιλιτων.
3. Η ψηφοφορία γίνεται μεταξύ επιλογων για απεργία τύπου ναι, όχι, λευκό, παρών. Μέσω Ζευς.
4. Όλα τα ψηφίσματα μέσω Ζευς.
5. Οι ψηφοφορίες είναι έγκυρες, όταν συμμετέχει το 25% των εργαζομένων του σωματείου. ( το 50% των ταμειακών εν τάξει μελών, συν η πλειοψηφία στην αποφαση/αποφάσεις.
Μπορεί κάποιος να θεσμοθετησει την παραπάνω δημοκρατική επανάσταση;
Η αντίδραση θα είναι εντονοτατη...
Θεσμικές επαναστάσεις δημοκρατίας και ευθύνης δεν μπορούν να γίνουν από ένα σύνολο ανθρώπων που δεν έχει την κουλτούρα της άμεσο δημοκρατίας και της ευθύνης...

 
ΓΡΗΓΟΡΗΣ
06 Νοε 2022 21:49

Κύριε Γενικέ, καλό θα ήταν να ασχολείστε με την Τριτοβάθμια και τα τεράστια προβλήματά της και αφήστε την Αθμια και Βθμια εκπαίδευση. Οι αιρετοί εκπρόσωποι στα υπηρεσιακά συμβούλια δεν συνδιοικούν αλλά ελέγχουν και διασφαλίζουν τις αποφάσεις της εκάστοτε διοίκησης. Πέραν τούτου οι Δ/ντές Δ/ντριες Εκπαίδευσης εφόσον γνωρίζουν σωστά τις αρχές της χρήστης διοίκησης μπορούν να θέτουν τα όρια και το πλαίσιο της σωστής λειτουργίας του υπηρεσιακού Συμβουλίου και του ρόλου των αιρετών. Όλα τα άλλα είναι λόγια για εντυπωσιασμό.

 
ελευθέρας βοσκής
06 Νοε 2022 20:30

Μα τι λέτε, κύριε; Για ποια καθοδήγηση των συνδικαλιστικών παρατάξεων μιλάτε; Ξεχνάτε ότι οι τρεις μεγάλες παρατάξεις προπαγάνδισαν τη συμμετοχή στις εκλογές; Αυτό που ευαγγελίζεσθε, δηλ. την αποκομματικοποιηση, αυτό συνέβη. Οι εκπαιδευτικοί απείχαν συνειδητά, αντιδρώντας και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και στα σχέδια του ΥΠΑΙΘ. Η αποχή δε συνιστά αδιαφορία, συνιστά δήλωση παρουσίας στα τεκταινόμενα και αντίδραση σ' αυτά.

 
Aleister
06 Νοε 2022 20:16

Από πότε σε κάποιο χώρο η ύπαρξη κομματικών παρατάξεων συνιστά αντιδημοκρατική πρακτική συνεπώς η αποκομματικοποίηση συνδέεται με τον πραγματικό εκδημοκρατισμό? Μήπως από τότε που οι δικές μας κομματικές παρατάξεις δεν έχουν πλειοψηφία σε εκλογές κομματικών παρατάξεων?
Ποτέ στην ιστορία του το ελληνικό κράτος δεν ήταν τόσο αποδυναμωμένο οικονομικά, θεσμικά και σε επίπεδο εθνικής κυριαρχίας όσο την τελευταία δεκαετία. Αυτή η περίοδος θεωρείται "καλύτερη περίοδος στην ιστορία ΜΑΣ"? Το πιο ύποπτο στο συλλογισμό είναι εκείνο το "μας" επειδή είναι βέβαιο πως δεν αφορά την πλειοψηφία των Έλληνων.

 
Πιτσιφλής
06 Νοε 2022 20:09

Εκδημοκρατισμός σημαίνει επιστροφή στα θεμελιώδη, δηλαδή διαρκή, παθιασμένη συμμετοχή στις συνελεύσεις. Το δίδαξε ο Περικλής και το εφάρμοσαν οι σκλαβωμένοι πρόγονοι στην Επίδαυρο, στο Άστρος, στην Τροιζήνα, στο Άργος. Εκεί, στις συνελεύσεις, ας αποφασίσουν οι σύλλογοι πότε θα γίνονται οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

 
Πετρος
06 Νοε 2022 17:22

Από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ
Ο δασκάλακος ήταν λεβεντιά αγαπητέ Απόστολε

 
κυρ δάσκαλε
06 Νοε 2022 17:18

θα έπρεπε να ξέρεις ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο, το φάσμα έχει πολλά χρώματα. την αποκομματικοποίηση τη θέλουν οι περισσότεροι ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΙ μάχιμοι, δεν ψήφισαν γιατί δεν θέλουν τα ψηφιακά μέσα . και πλατφόρμες να λένε τη γνώμη τους ως μαχιμοι, θα ήθελαν πχ κωδικοποίηση νομοθεσίας εκπαιδευτικής στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ ή διαφάνεια σε κενά-τοποθετήσεις-υπηρεσιακές μεταβολές-αλληλογραφία της ΚΥ προς ΟΛΟΥΣ, τίποτα κρυφό ή να διαρρέει. δεν ψήφισαν γιατί τους κούρασε η κεραμέως κι εσείς . για την κομματοκρατία με τους προσωρινους δδε-δπε δύο χρόνια πού ήταν το ακομμάτιστο; με την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκοού χάρτη; κρίμα να τα λέτε αυτά προεκλογικά !

 
Ιωάννης της ... κλίμακος
06 Νοε 2022 17:07

Σωστά, αρκεί να συμβεί το ίδιο και για την ψήφιση των νόμων του κράτους και τον περιορισμό του αριθμού των βουλευτών τουλάχιστον στους 150...

 
Εκπαιδευτικός
06 Νοε 2022 16:48

Άλλος ένας σωτήρας του Μητσοτακισμου!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ