Υπ. Παιδείας: Δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα κατάργησης των δωρεάν Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων

Η δωρεάν φοίτηση στα ΠΜΣ ουδόλως συνδέεται με την αμοιβή των μελών ΔΕΠ, δεδομένου ότι δωρεάν ΠΜΣ οργανώνονται ούτως ή άλλως από τα ΑΕΙ και σε αυτά διδάσκουν τα μέλη ΔΕΠ των οικείων Α.Ε.Ι., αμειβόμενα από την τακτική μισθοδοσία και μόνον

11/11/2022

Ενημερώθηκε: 11/11/2022, 15:26

Άκουσε το άρθρο

"Τόσο από το σχετικό  νόμο  4957/2022 όσο και από το περιεχόμενο της πρόσφατα εκδοθείσας εγκυκλίου προκύπτει με σαφήνεια και χωρίς να καταλείπεται καμία αμφιβολία γι’ αυτό, ότι δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα κατάργησης των δωρεά μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που υλοποιούνται χωρίς την καταβολή  διδάκτρων".

Την απάντηση αυτή έδωσε το υπουργείο Παιδείας σε ερώτηση του  esos, με αφορμή  ερωτήματα που έχουμε δεχθεί από φοιτητές και πανεπιστημιακούς

Παράλληλα  το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει  ότι η δωρεάν φοίτηση στα ΠΜΣ ουδόλως συνδέεται με την αμοιβή των μελών ΔΕΠ, δεδομένου ότι δωρεάν ΠΜΣ οργανώνονται ούτως ή άλλως από τα ΑΕΙ και σε αυτά διδάσκουν τα μέλη ΔΕΠ των οικείων Α.Ε.Ι.,  αμειβόμενα  από την τακτική μισθοδοσία και μόνον.

Έτσι, υπογραμμίζει το υπουργείο Παιδείας στο esos, με τη σχετική διάταξη,  ο ν. 4957/2022 ρύθμισε αποκλειστικά το θέμα των πρόσθετων αμοιβών και όρισε ότι δεν μπορούν τα μέλη ΔΕΠ να αμείβονται (επιπλέον της μισθοδοσίας τους) για τη διδασκαλία στα ΠΜΣ, με εξαίρεση εκείνα που έχουν  έσοδα από δίδακτρα.

Με την εγκύκλιο δε, σημειώνει το υπουργείο Παιδείας,    αποσαφηνίστηκε το γεγονός ότι είναι δυνατή η κάλυψη του κόστους της υλοποίησης των ΠΜΣ και από άλλους πόρους που εξασφαλίζουν τα Α.Ε.Ι. (δωρεές κ.λπ.), προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας δωρεάν για τους φοιτητές των ΠΜΣ που χρηματοδοτούνται από άλλους φορείς, καθότι σκοπός του νομοθέτη δεν ήταν να διακοπούν τα χρηματοδοτούμενα από άλλους πόρους δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, αλλά να μην λαμβάνουν τα μέλη ΔΕΠ πρόσθετες αμοιβές από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Σχόλια (5)

@Polar_Fish
|

Μα αυτό ακριβώς εννοώ. Ότι στο νέο νόμο Κεραμέως και την εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο αναφέρεται ρητά:
"Όλες οι κατηγορίες διδασκόντων δύνανται να αμείβονται αποκλειστικά από τους πόρους του μεταπτυχιακού. Δεν επιτρέπεται η καταβολή αμοιβής ή άλλης παροχής από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ετσι όλοι οι διδάσκοντες στα μεταπτυχιακά δεν επιτρέπεται να αμείβονται από πόρους που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, παρά μόνο από τους πόρους των προγραμμάτων."
΄Άρα δεν επιτρέπεται αμοιβή από αλλού.

Polar_Fish
|

@Αριστείδης
Τα δωρεαν ΠΜΣ του ΕΜΠ που έχω υπόψιν μου στηριζονται σε μέλη ΔΕΠ και ομοτιμους του ΕΜΠ. Ο νόμος αναφέρεται στα μέλη ΔΕΠ. Για τα μη μέλη ΔΕΠ υπάρχουν συμβάσεις εργασίες που επιτρέπουν τη διδασκαλία σε ΠΜΣ.

Δωρεαν ΠΜΣ
|

Η ύπαρξη δωρεάν ΠΜΣ είναι ζωτικής σημασίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αν σταματήσουν να υπάρχουν τότε κλείνει ο δρόμος πολλών παιδιών προς την έρευνα. ΠΟλύ σωστά το υπουργείο επισημαίνει ότι δεν καταργούνται. Αλλά όχι και συνδιδασκαλία με τα προπτυχιακά... Τι νόημα έχει;

@Ερώτηματα για ΠΜΣ απ΄ό Αριστείδη
|

Για το δεύτερο ερώτημα δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν τα integrated master. Σε μία (συριζαϊκή) νύχτα τα προπτυχιακά μαθήματα μετατράπηκαν σε μεταπτυχιακά.

Ερώτηματα για ΠΜΣ απ΄ό Αριστείδη
|

Έχω δύο ερωτήματα για τα ΠΜΣ και τα ΔΠΜΣ.
1ο. Σε κάποια ιδρύματα πχ το ΕΜΠ, τα μεταπτυχιακά είναι δωρεάν. Τα μέλη ΔΕΠ του ΕΜΠ δεν αμείβονταν για τη διδασκαλία σε αυτά. Όμως, σε αυτά τα δωρεάν μεταπτυχιακά μέχρι τώρα δίδασκαν και άλλοι (πχ μέλη ΔΕΠ άλλων ΑΕΙ ΄΄ή μεταδιδάκτορες ή επιστημονικοί συνεργάτες με διδακτορικό) οι οποίοι όμως αμείβονταν (δεν ξέρω από ποια κονδύλια). Από ότι καταλαβαίνω, αυτή η αμοιβή τώρα δεν επιτρέπεται. Σωστά;
2ο Σε κάποια ΠΜΣ η σχολή επέτρεπε τη συν-διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων. Δηλαδή, μπαίνανε στην ίδια αίθουσα προπυχιακοί φοιτητές μαζί με μεταπτυχιακούς, παρακολουθούσαν το ίδιο μάθημα και είχαν (σχεδόν) την ίδια ύλη. Αυτό είναι νομότυπο; Αν είναι νομότυπο, ως πρακτική θα επεκταθεί αν απαγορεύεται η αμοιβή σε μη μέλη ΔΕΠ στα δωρεάν ΠΜΣ.
Ευχαριστώ πολύ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ