ΜΑΘΗΤΕΣ

Οδηγίες υπ. Παιδείας στα σχολεία για την ασφάλεια των μαθητών

Οι εφημερεύοντες/ουσες οφείλουν να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή στην άσκηση των καθηκόντων τους, παρεμβαίνοντας και προληπτικά προς αποφυγή περιστατικών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών
Δημοσίευση: 18/11/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εγκύκλιο με  οδηγίες προς όλα τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας,για την ασφάλεια των μαθητών εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Το σχολείο, ως χώρος πνευματικής και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, τονίζει το υπουργείο Παιδείας στην εγκύκλιο, οφείλει να είναι ένας ασφαλής χώρος, στον οποίο όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες θα απολαμβάνουν απρόσκοπτα τα αγαθά της γνώσης και τη χαρά της συνύπαρξης.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο Παιδείας καλεί τους Διευθυντές/Διευθύντριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως:

  1. Φροντίζουν ώστε οι θύρες εισόδου-εξόδου του σχολείου να παραμένουν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. Με αυτό τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών/τριών και αποτρέπεται η αναίτια έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία του σχολείου. Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας.
  2.   Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερίας έχουν την ευθύνη για την επιτήρηση των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια της προσέλευσης και της αποχώρησής τους από το σχολείο, την ώρα των διαλειμμάτων, καθώς και τη μέριμνα για την προστασία και τη σωματική τους ακεραιότητα.
  3. Είναι σημαντικό οι Σύλλογοι Διδασκόντων να μεριμνούν για τον απαραίτητο αριθμό εφημερευόντων, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλοι οι χώροι των σχολικών μονάδων από τους/τις εφημερεύοντες/ουσες.
  4.  Οι εφημερεύοντες/ουσες οφείλουν να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή στην άσκηση των καθηκόντων τους, παρεμβαίνοντας και προληπτικά προς αποφυγή περιστατικών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών.
  5.  Λαμβάνουν κάθε μέτρο για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και ακραίων συμπεριφορών, σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Σχολικής Ζωής, τα αρμόδια στελέχη εκπαίδευσης, τους γονείς/κηδεμόνες και τους αρμόδιους φορείς.
  6.  Ενημερώνουν άμεσα την αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για κάθε περιστατικό που διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας.
  7. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώνει την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η οποία στη συνέχεια ενημερώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (gengram.abe@minedu.gov.gr)

Σχόλια (15)

 
φιλελεύθερος
19 Νοε 2022 18:27

@Γενικά και αόριστα....
Καλά τα λες

 
Γενικά και αόριστα....
19 Νοε 2022 09:52

Έχετε φορτώσει τα σχολεία με κάθε λογής γραμματειακή δουλειά, χωρίς να έχουν γραμματέα : βεβαιώσεις φοίτησης για επίδομα, βεβαιώσεις σπουδών για άδεια παραμονής, απολυτηριοι τίτλοι που χάθηκαν κλπ.
Μπαινοβγαίνουν κάθε μέρα στα σχολεία δεκάδες άνθρωποι που ζητάνε ΤΩΡΑ, ότι χαρτί βάζει ο νους σας.
Και τώρα μας λέτε να μην μπαίνει κανείς και έχουμε και την ευθύνη για ότι συμβεί.
Στείλτε φύλακες, γραμματείς, και όσοι θέλουν χαρτί να το ζητάνε μέσω ΚΕΠ και να μην μπαίνουν στο σχολείο για κανένα λόγο.
Στα σχολικά συγκροτήματατα δε, χρειάζονται επιπλέον μέτρα.
Με γενικά και αόριστα μέτρα και συστάσεις δεν γίνεται τίποτε.........
Απλά κοροιδευομαστε ρίχνοντας τις ευθύνες, μόνο στους εκπαιδευτικούς, όπως πάντα.

 
Τι ωραία
19 Νοε 2022 09:46

πού τα λέτε, μπράβο σας. Βρήκαμε παπά, να θάψουμε και τους ζωντανούς... εκπαιδευτικός λάστιχο! Συνέλθετε επιτέλους εσείς εκεί στο παράλληλο σύμπαν του Υπουργείου...

 
Χαρά
19 Νοε 2022 08:27

Όταν τα σχολεία όπως και οποιαδήποτε δομή είναι υπερπληθυσμιακα θα δημιουργούνται πάσης φύσεως θέματα διαχείρισης τα οποία δεν είναι δυνατόν να τα διαχειρίζεται οι εκπαιδευτικού που όπως λέει και το όνομα τους είναι τοποθετημένο εκεί για άλλη δουλειά σε όλα τα σχολεία ιδιαίτερα μεγάλης δυναμικότητα θα έπρεπε να υπάρχει φύλακας επιστάτης νοσηλευτης ψυχολόγος σε καθημερινή βάση και όχι όλα τα παραπάνω να είναι αρμοδιότητα του εκπαιδευτικού δεν είμαστε πολυεργαλεια κύριοι εκπαιδευτικού είμαστε καταλάβετε το επιτέλους

 
ελευθέρας βοσκής
19 Νοε 2022 01:45

Η αηδία σε όλο της το μεγαλείο!

 
Poyet
18 Νοε 2022 22:47

Πάμε στο πρακτικό του θέματος. Είναι κλειστή η πόρτα και έρχεται ένας γονιός (σε γυμνάσιο ας πούμε) για να ρωτήσει για την πρόοδο του παιδιού ή να συζητήσει ένα θέμα που προέκυψε. Βρίσκει κλειστή την πόρτα. Τι κάνει; α) τηλεφωνεί στο σχολείο να την ανοίξουν Β) Πηδάει το κάγκελο και μπαίνει (ή σκοντάφτει και σακατεύεται) γ) Περιμένει το διάλειμμα να ανοίξει κάποιος δ) Φεύγει επειδή έχει και δουλειές ε) .................... Στο α ο διευθυντής κάνει τον Βέγγο και είναι πέρα δώθε να ανοιγοκλείνει την πόρτα σε διάφορους που έρχονται (νόμιμα,έχουν δικαίωμα να μπουν στο σχολείο) ,κύριε ΓΓ είστε εκτός πραγματικότητας. Θα σας πρότεινα έρθετε στο σχολείο μας,είμαι πολύ περίεργος να δω πώς θα το οργανώσετε (κοινώς,ποιος θα κάνει το Βέγγο). Συνέλθετε, λοιπόν, για το καλό όλων μας.

 
σδ
18 Νοε 2022 20:48

το γνωστό παραμύθι για να μην πάρουν φύλακες και ψυχολόγους .. όλα ο εκπαιδευτικός

 
alex
18 Νοε 2022 18:11

Στο Βέλγιο που γνωρίζω απαγορευεται αυστηρά για λογους ασφάλειας (φωτιά,σεισμός ,στριγμωμα κατά το σχόλασμα κλπ)να είναι κλειστές οι πόρτες του σχολείου.Επίσης εδώ οι εφημερευοντες για να είναι αποτελεσματικοί ,πρέπει να έχουν την δυνατότητα να επιβάλουν ποινές σε μαθητές που πχ κάνουν επικινδυνες ενέργειες(πηδάνε κάγκελα) ή παίζουν ξύλο μεταξύ τους κλπ .Με απλές συστάσεις που κανένας δεν συμμορφωνεται δεν γίνεται τίποτα.Και την ευθύνη βέβαια πάντα ο καθηγητής την έχει .Και με τη διαταγή του υπουργείου μαθαίνουμε οτι ο καθηγητής μεταξύ των άλλων είναι και θυρωρός.Αλήθεια στο ύπουργείο οι υπάλληλοι φυλάνε την είσοδο και εμποδίζουν τους ανεπιθύμητους;

 
Απορίας Αναπάντητος
18 Νοε 2022 17:58

Σε ποια σχετική νομοθεσία τεκμηριώνονται όσα προβλέπονται από την εγκύκλιο που υπογράφει ο ΓΓ σύμφωνα με το δικαίωμα που του δίνει η 1614/Υ1/08-01-2020 ΥΑ;
Για ποιον λόγο η εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ ΔΕΝ έχει όνομα και τηλέφωνο για σχετικές πληροφορίες;

 
Σωματοφύλακες
18 Νοε 2022 16:35

Όλα στο δάσκαλο !!! Οι γονείς δεν έχουν καμιά ευθύνη για τη συμπεριφορά των παιδιών τους;

 
Πέτρος
18 Νοε 2022 09:51

Όλα στους εκπαιδευτικούς.

Κάποια σύσταση προς τους φύλακες του Δήμου που υποτίθεται ότι φυλάνε τα σχολεία θα υπάρξει ποτέ;

Όταν ο φύλακας αφήνει τα παιδιά να μπαινοβγαίνουν για ποιο ακριβώς έργο πληρώνεται;
Όποτε έχουν προσπαθήσει οι εκπαιδευτικοί να "συνετίσουν" φύλακα να κάνει σωστά τη δουλειά του παίρνουν την απάντηση από τον Δήμο ότι δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα και να αφήσουν τους φύλακες ήσυχους.

Αυτά.

 
Πιτσιφλής
18 Νοε 2022 09:00

Να την αντιγράψετε στο πρόχειρο δέκα φορές και να μου τη στείλετε να τη δω.
Με ωραία γράμματα, μην δω τίποτα μουντζούρες γιατί θα την ξαναγράψετε!

@ Δισκοβόλος
Πες κάτι κι εσύ.

 
@φιλόλογος
18 Νοε 2022 08:13

τι να τον κάνει ο άριστος και υπερπροσοντούχος και χαρτούχοσ ΓΓ , μόνος του μπορεί να τα γράψει έτσι "ορέα" ! αχαχααχα, τι ζούμε ! δώστε και σφυρίχτρες ρεεεεεεεεεεεε στο προσωπικό ασφαλείας ! το έχουν χάσει εντελώς και τελείως στο μαρούσι.....................................

 
θηριοδαμαστές
18 Νοε 2022 08:12

όλα θα αλλάξουν , αν νομικά την ευθύνη τη μοιραστεί ο εφημερεύων με τον δήμο και την οικογένεια που δεν έμαθε στο παιδί της να μαζεύεται ! αν είναι δυνατόν ! ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ; ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΙ;;;;;;; κανονικά θα έπρεπε η μόνη ευθύνη του εφημερεύοντος να είναι να ΠΑΕΙ άμεσα όπου κληθεί σε μικροσυμβάν και να ενημερώσει τη διεύθυνση και ΟΛΟΙ την κατάλληλη δομή που δεν υπάρχει (να έχει ένα θρανίο κάπου έξω από το γραφείο). όχι να κάνει βόλτες και τον παιδονόμο. οι γονείς να μαζεύουν τα παιδιά, όποιοι παρενοχλούνται να μιλάνε ΑΜΕΣΑ (να υπάρχει και το θεσμικό πλαίσιο να σε διώχνουν φυσικά αν σε πιάσουν πχ να στριμώχνεις κάποιον στην τουαλέτα, να υπάρχει ΔΟΜΗ να βρεθείς για συμμορφωση και οχι το ΠΑίδων ! ). δεν φταίει το σχολείο που δεν είναι αυστηρο και δεν στέλνει σε άλλες δομές !

 
Μπούρδες
18 Νοε 2022 07:31

Φιλόλογος τα έγραψε;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ