Πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας (νέα διάταξη): Το υπουργείο Παιδείας θα ορίσει τους φορείς πιστοποίησης της γνώσης ξένης γλώσσας

Ψηφίστηκε τροπολογία στη Βουλή

18/11/2022

Ενημερώθηκε: 07/12/2022, 18:14

Άκουσε το άρθρο

Τροπολογία η οποία ψηφίστηκε, στη Βουλή ορίζει ότι:

  • Εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του (σ.σ. υπό έκδοση) Προεδρικού Διατάγματος  με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο αρμόδιος φορέας πιστοποίησης της γνώσης ξένης γλώσσας ως προσόντος διορισμού ή πρόσληψης, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο Θέμα περί αναγνώρισης τίτλων ή πιστοποιητικών γλωσσσμάθειας από τον ως άνω φορέα.
  • Σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της εξάμηνης προθεσμίας , η απόφαση εκδίδεται από τον Υπουργό Εσωτερικών κατόπιν γνώμης του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.).

 Ήδη στο υπουργείο Εσωτερικών    Επιτροπή   στην οποία συμμετέχουν και στελέχη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συνέταξε   εισήγηση σχετικά με τα Πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos ο υπουργός Εσωτερικών  με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, τ μεταξύ άλλων :

Α. Θέτει προϋποθέσεις για την αναγνώριση από το ΑΣΕΠ των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας

Β. Ορίζει κριτήρια λειτουργίας στην Ελλάδα των Κέντρων που διεξάγουν τις εξετάσεις για τη χορήγηση των Πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας.

Γ. Προβλέπει   τη δημιουργία  ενός οργάνου (οργανισμός;)  το οποίο θα εποπτεύει όχι μόνο τις εξετάσεις Γλωσσομάθειας , αλλά και τις εξετάσεις πιστοποίησης Πληροφορικής.

Το πόρισμα

Ο Μάκης Βορίδης έχει επίσης στα χέρια του το πόρισμα , προ δεκαετίας,  Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Παιδείας , το οποίο κρατήθηκε τότε ως "επτασφράγιστο" μυστικό.

    Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το πόρισμα 

Ο υπουργός Εσωτερικών στη σύνταξη του νέου νΔιατάγματος έχει λάβει επίσης υπόψιν και την προτροπή του ΑΣΕΠ  να αλλάξει το ισχύον νομικό πλαίσιο  για την απόδειξη γνώσης ξένων γλωσσών,  στο  πλαίσιο αναμόρφωσης του προσοντολογίου (π.δ. 50/2001)

Σύμφωνα με το ΑΣΕΠ:

A. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το ΑΣΕΠ, απλώς εφαρμόζει, στο πλαίσιο του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, τις ως άνω διατάξεις σχετικά με τον τρόπο απόδειξης της γλωσσομάθειας, χωρίς να παρέχεται σε αυτό αρμοδιότητα ουσιαστικής εκτίμησης τίτλων που αποδεικνύουν την γνώση ξένης γλώσσας και κατ’ ακολουθία αναγνώρισης άλλων πλην των συγκεκριμένων (ΣτΕ 4093/2012).

B. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται δεκτά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας σε γλώσσες όπως οι βαλκανικές (αλβανική, βουλγαρική, ρουμανική, σερβική), η τουρκική γλώσσα, η κινεζική, η ιαπωνική ή ευρωπαϊκές γλώσσες όχι τόσο διαδεδομένες στην Ελλάδα, όπως η πορτογαλική, η ολλανδική, η σουηδική, για τις οποίες δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση στο προσοντολόγιο, παρά μόνο η πρόβλεψη ότι για όλες τις γλώσσες που δεν αναφέρονται στο προσοντολόγιο, η απόδειξη της γνώσης τους γίνεται με πτυχίο ή τίτλο σπουδών δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής.

Το ΑΣΕΠ εισηγείται με γνώμονα τη νομική φύση των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, στα οποία το προσοντολόγιο αναφέρεται, να γίνονται δεκτά και πιστοποιητικά για γλώσσες για τις οποίες αυτό δεν κάνει ρητή αναφορά, και πιστοποιητικά τα οποία είτε είναι αναγνωρισμένα από το υπουργείο Παιδείας ή από άλλο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο της οικείας χώρας ή προέρχονται από πανεπιστήμια δημόσιου χαρακτήρα ή εκδίδονται ή τελούν υπό την αιγίδα επισήμων μορφωτικών φορέων των οικείων κρατών.

Αποσύρθηκε "κακήν κακώς" τροπολογία για τα   πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας

Το 2014 ο τότε υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος επιχείρησε να περάσει στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα μεταφέρονταν η αρμοδιότητα  αναγνώρισης των Οργανισμών που χορηγούν πιστοποιητικά γλωσσομάθειας στον ΕΟΠΠΕΠ.

Μετά από έντονες αντιδράσεις Βουλευτών της ΝΔ και κυρίως του Άδωνι Γεωργιάδη ο Ανδρέας Λοβέρδος αναγκάστηκε  "κακήν κακώς"  να αποσύρει την τροολογία.

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ