ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το έγγραφο του υπ. Υποδομών για την αντιστοιχία 7 τμημάτων του ΠΑΔΑ με Πολυτεχνικές Σχολές

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί 5ετούς φοίτησης του ΠΑΔΑ ξεπερνούν ήδη τους 750
Δημοσίευση: 23/11/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το esos  δημοσιεύει κατ΄αποκλειστικότητα το έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης , με το οποίο διαβιβάζει τους φακέλους των 7 Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, προκειμένου αυτά να αντιστοιχηθούν με Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής.

(......)

Τo esos επικοινώνησε σχετικά με τον Πρύτανη του ΠΑΔΑ καθηγητή Παναγιώτη Ε. Καλδή ο οποίος ανέφερε ότι οι διπλωματούχοι μηχανικοί 5ετούς φοίτησης του ΠΑΔΑ ξεπερνούν ήδη τους 750 και ότι με συντονισμένες ενέργειες της Πρυτανείας, όπως και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελου Συρίγου, υλοποιείται η εφαρμογή του άρθρου 66 του Ν. 4610/7.5.2019 (ΦΕΚ Α΄ 70) για την πρόταση αντιστοιχίας Τμημάτων Σχολών Μηχανικών του ΠΑΔΑ, με Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Επίσης, δήλωσε ότι το ΠΑΔΑ έχει αποστείλει αρμοδίως όλα τα προβλεπόμενα για την ικανοποίηση των όρων που πρέπει να πληρούνται ώστε ένα Τμήμα Σχολής Μηχανικών να θεωρηθεί αντίστοιχο με Τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής.

Επεσήμανε ότι ικανοποιητικά οδεύει και η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων Μηχανικών του ΠΑΔΑ από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και μάλιστα με πλήρεις συμμορφώσεις, δεδομένου ότι, το έμψυχο υλικό, η υλικοτεχνική υποδομή, τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα επαγγελματικά προσόντα καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις.

Τέλος ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ τόνισε  την ανάγκη επίσπευσης των προβλεπόμενων διαδικασιών από την πολιτεία ώστε οι απόφοιτοι διπλωματούχοι μηχανικοί του ΠΑΔΑ να αποκτήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματά τους.

Σχόλια (309)

 
G7
12 Σεπ 2023 20:53

Πολύ σωστός ο ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ.Το τετραετές πρόγραμμα σπουδών το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 δεν είχε διπλωματική εργασία για τα τμήματα της σχολής μηχανικών του ΠΑΔΑ αλλά αντίθετα είχε πτυχιακή εργασία.Το καλοκαίρι του 2019 βγήκαν τα νέα πενταετή προγράμματα σπουδών με διπλωματική εργασία η οποία θα πρέπει να είναι και ερευνητική λόγω και του integrated master που διαθέτουν τα τμήματα.Συμπέρασμα από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 ξεκινάει να μετράει ένας πλήρης κύκλος σπουδών διότι τότε ξεκίνησαν τα πενταετή προγράμματα σπουδών.Επίσης μην ξεχνάμε ότι πάνω στο πενταετές πρόγραμμα σπουδών αξιολογεί η ΕΘΑΑΕ το κάθε τμήμα όπως το ίδιο θα κάνει και επιτροπή στη συνέχεια.

 
Nik
12 Σεπ 2023 16:58

Ναι και γω θα συμφωνήσω με τον απόφοιτο.Έχει δίκιο τελικά διότι τα πενταετή πρόγραμμα σπουδών βγήκαν με ΦΕΚ το καλοκαίρι του 2019 και από Σεπτέμβριο του 2019 ξεκίνησε το πενταετές πρόγραμμα σπουδών στα τμήματα της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ.Στους Ηλεκτρολόγους του ΠΑΔΑ το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 ήταν τετραετές το πρόγραμμα σπουδών πάντως.Άρα με το νέο πενταετές πρόγραμμα σπουδών μπήκαν παραπάνω εξάμηνα και επιπλέον μαθήματα.Οπότε από το πενταετές πρόγραμμα σπουδών ξεκινάει ένας πλήρης κύκλων σπουδών διότι και τα πολυτεχνεία είναι πενταετή.

 
NFT
12 Σεπ 2023 09:11

@ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΔΑ, κάνεις λάθος,. Ισχύει αυτό που λέει ο ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ. Ένας πλήρης 5ετής κύκλος σπουδών στη σχολή Μηχανικών του ΠΑΔΑ θα κλείσει το καλοκαίρι του 2024. Αφετηρία είναι ο χρόνος που το πρόγραμμα σπουδών σπουδών της σχολής Μηχανικών έγινε πενταετές καί όχι πότε οι σχολές έγιναν Πανεπιστημιακές αλλά 4 τετραετής διάρκειας.

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΔΑ
11 Σεπ 2023 15:24

Αυτό που λέει ο @ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ, δεν ισχυει. Μετράνε απο τότε που ιδρύθηκε το ΠΠΣ στο παδα, δηλαδή το 2018. Τότε ήταν 4 έτη χωρίς αναγκαστικό εξάμηνο διπλμωατικής (10ο εξάμηνο). Τα μαθήματα του πρώτου χρόνου είναι τα ίδια με του 5ου έτους. Επομένως η καταμέτρηση των χρόνων ξεκινά απο το 2018 και όχι απο το 2019. Το ΠΑΔΑ και τα τμήματα μηχανικών του έχουν ολοκληρώσει ενα πλήρη 5ετή κύκλο σπουδών!

 
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ
10 Σεπ 2023 12:56

Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έγινε το Μάρτιο του 2018 όπου αρχικά τα τμήματα ολόκληρου του Πανεπιστημίου ήταν τετραετούς φοίτησης και το καλοκαίρι του 2019 με νόμο ΦΕΚ η Σχολή Μηχανικών και τα τμήματα της μετατράπηκαν σε πεντεατές πρόγραμμα σπουδών.Άρα μάλλον ένας πλήρης κύκλος σπουδών ξεκινάει να μετράει από τότε που μετατράπηκε σε πενταετές το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Μηχανικών δηλαδή από το 2019.Οπότε και τα τμήματα της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ πάνε για το καλοκαίρι του 2024 όπου τότε θα έχουν κλείσει και αυτά έναν πλήρη κύκλο σπουδών μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα των Πανεπιστήμιων ΠΑΠΕΛ,ΕΛΜΕΠΑ και ΔΙΠΑΕ.

 
DOG
07 Σεπ 2023 21:25

@pan, εχεις δικαιο αλλά η διατυπωση στην ΚΥΑ για την συσταση της επιτροπης αντιστοιχισης οτι... < μπορουν να ζητησουν οτι θεωρουν απαραιτητο ...>, να μας προβηματιζει

 
Pan
07 Σεπ 2023 20:03

@DOG τραβηγμένο αυτό!!! Και εκτός απ' αυτό δεν αναφέρει κάτι το άρθρο 66 του νόμου 4610/2019 ότι όσοι κάνανε αναβάθμιση δεν θα μπουν σε καθεστώς πολυτεχνείου.Εξάλλου ήδη έχουν πάρει δίπλωμα επιπέδου 7 του νέου τμήματος.Και παλιά το τμήμα Ηλεκτρολόγων του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν Πανεπιστήμιο και όχι πολυτεχνείο και μετά που έγινε πολυτεχνικό το τμήμα πήγαν όλοι οι απόφοιτοι που είχαν αποφοιτήσει και πήραν πιστοποιητικό από την γραμματεία ότι το πτυχίο τους είναι πολυτεχνικό.

 
DOG
07 Σεπ 2023 12:53

@pan, μακάρι να είναι έτσι. Φοβάμαι ότι θα παίρνουν το οδηγό σπουδών των ΤΕΙ που περιγράφονται τα μάθημα ( θεωρεία & εργαστήρια ) που έγιναν αντιστοίχιση και θα τα τσεκα΄ρουν με το οδηγό σπουδών των ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ που περιγράφονται τα αντίστοιχα μάθημα ( θεωρεία & εργαστήρια ), για να δουν εάν έχουμε αποκλίσεις, σε θεωρητική ύλη, καθώς το είδος και ποσότητα εργαστηρίων.

 
PAN
07 Σεπ 2023 09:13

@Dog αυτό έγινε (αντιστοίχιση μαθημάτων) όταν δημιουργήθηκε το τμήμα όπου το πρόγραμμα σπουδών φτιάχτηκε σύμφωνα και με τα αντίστοιχα πολυτεχνικά τμήματα.Αργότερα ήρθε και το integrated master για το τμήμα.Τίποτα δεν έγινε αυθαίρετα όπως φαντάζομαι και στα υπόλοιπα τμήματα των σχολών μηχανικών.

 
DOG
06 Σεπ 2023 23:44

@pan , την αντιστοιχιση των μαθηματων του παλαιου προγραμματος σπουδων [ΤΕΙ] με το νεο προγραμμα σπουδων την εκανε αυθαιρετα το τμημα ή πηρε εγκριση απο την ΕΘΑΑΕ, για να ξερουμε εαν ειναι θεμα τριβης κατα την φαση εξετασης του φακελου των σχολων για την αντιστοιχηση τους;

 
PAN
06 Σεπ 2023 22:32

Υπήρξαν αντιστοιχήσεις στα μαθήματα οπότε δεν χρειαζόταν να ξανά πάρουμε τα ίδια μαθήματα πάλι.Πήραμε μόνο τα μαθήματα που δεν έχουν αντιστοιχηθεί με το παλιό πρόγραμμα σπουδών.

 
@ZZZ
06 Σεπ 2023 20:59

Οι του προπτυχιακου προγράμματος ΤΕΙ δεν "ακολούθησαν το νέο πρόγραμμα σπουδών' (αν το έκαναν αυτό θα ήταν πιο ξεκάθαρο στο τι μέλλει γενέσθαι για αυτούς), απλά παρακολούθησαν μερικ (σκόρπια) μαθήματα στο νέο πανεπιστημιακο τμήμα (το γνωστό "τμήμα ένταξης"). Και μάλιστα το αυτό όχι με μια ενιαία γραμμή πανελλαδικώς, αλλά ο,τι αποφάσισε το κάθε νέο τμήμα από μόνο του. Μια "υβριδιακη κατάσταση" δηλαδή, που όντως είναι όλα στον αέρα.

 
ΖΖΖ
06 Σεπ 2023 15:51

@AΠΟΦΟΙΤΕ, τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα:
Η ΕΘΑΑΕ πιστοποιεί τα τρέχοντα προγράμματα σπουδών και όχι την σχολή. Δηλαδή μπορεί κάποιος από την επιτροπή αντιστοίχισης μετά, να μπορεί να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της αντιστοίχισης που έκανε εσωτερικά το τμήμα, μεταξύ μαθημάτων των ΤΕΙ και του νέου προγράμματος σπουδών.
Η αναγνώριση του integrated master, ξεκινά από την χρονική στιγμή που κατατέθηκε για αξιολόγηση το πρόγραμμα σπουδών και εφαρμόστηκε και όχι σε παρελθόντα χρόνια.
ΔΗΛΑΔΗ άγνωστο τί θα γίνει με του συναδέρφους που εισήχθησαν αρχικά στα ΤΕΙ και ακολούθησαν το νέο πρόγραμμα σπουδών.

 
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ
06 Σεπ 2023 15:17

Θέλω να ρωτήσω κάτι και μόνο αν γνωρίζεις κάποιος επίσημα να απαντήσει.Ακούω διάφορες παραπληροφορίες και δεν ξέρω τι απ' όλα ισχύει.Η ερώτηση που θέλω να κάνω έχει να κάνει για όσους φοιτητές έκαναν αναβάθμιση πτυχίου όπου δηλαδή τελείωσαν όλο το πρόγραμμα σπουδών του πρώην τμήματος ΤΕΙ όπου είχαν μπει εξαρχής και στην συνέχεια με αίτημα προς την γραμματεία του τμήματος που ανήκουν εντάχθηκαν στο νέο πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου όπου πήραν επιπλέον μαθήματα από το κάθε τμήμα της Σχολής Μηχανικών για να αποφοιτήσουν και αυτοί με Πανεπιστημιακό τίτλο.Σε αυτούς λοιπόν,που είναι απόφοιτοι σήμερα μετά και την αναβάθμιση που έκαναν,όπου έχουν στα χέρια τους Πανεπιστημιακό τίτλο και αναγνωρισμένο ως integrated master υπάρχει περίπτωση να μην ισχύσει η αντιστοίχιση γι αυτούς; Και επιπλέον να μην τους χορηγήσουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα σαν αυτά που κατοχυρώνουν οι απόφοιτοι των πολυτεχνικών τμημάτων; Παρακαλώ να απαντήσει οποίος γνωρίζει και είναι σίγουρος για την απάντηση του διότι πολλά γράφονται εδώ μέσα.

 
Dim
05 Σεπ 2023 18:21

@Pan σου μεταφέρω τι μου είπαν από το τμήμα μιας τέτοιας περίπτωσης δηλαδή δεν τους έδωσαν integrated master και ενώ πιστοποιήθηκαν και με πολύ καλό βαθμό από την ΕΘΑΑΕ θα αιτηθούν σύντομα από το υπουργείο την απόκτηση του integraτed master.Δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου φίλε ξέρεις.

 
Pan
05 Σεπ 2023 16:41

@Dim, ζουμε τον απολυτο παραλογισμο. Η ΕΘΑΑΕ κανει εισηγηση στο υπουργειο ( δες την διαδικασια που εγινε με τις σχολες που εγιναν mastet ) για το ποια σχολη πληρη τα κριτηρια να ειναι επιπεδου 7. Θα ειναι παραλογο η ιδια επιτροπη να εχει αξιολογηση την ιδια σχολη με επιπεδο 6, στις τρεχουσες αξιολογησεις

 
Dim
05 Σεπ 2023 15:56

@Pan Όσα τμήματα πιστοποιούνται ενώ πριν την πιστοποίηση κατέχουν integrated master είναι επίπεδο 7.Όσα τμήματα πιστοποιήθηκαν από την ΕΘΑΑΕ χωρίς να έχουν αποκτήσει νωρίτερα integrated master παραμένει επίπεδο 6 το πτυχίο τους.Ωστόσο έχει ακουστεί ότι όσα τμήματα πήραν καλή πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ θα ξανά κάνουν πάλι αίτημα στο υπουργείο παιδείας για απόκτηση integrated master και αναγκαστικά το υπουργείο παιδείας δεν μπορεί να αρνηθεί μετά από μία καλή πιστοποίηση.

 
@pan
05 Σεπ 2023 15:25

Σημαίνει ακαδημαϊκά, ότι ο προπτυχιακός τίτλος του επιπέδου 6 είναι προπτυχιακός τίτλος ΑΕΙ (Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ) σκέτο, ενώ ο προπτυχιακός τίτλος του επιπέδου 7 είναι ενιαίος & αδιάσπαστος προπτυχιακός τίτλος μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master). Περαιτέρω, πάντα ακαδημαϊκά, ο πτυχιούχος επιπέδου 6 πρέπει να αποκτήσει και μεταπτυχιακό τίτλο (ΜΔΕ α κύκλου ΠΜΣ) για έναρξη εκπόνησης διδακτορικού (Β κύκλος ΠΜΣ), ενώ ο πτυχιούχος επιπέδου 7 μπορεί να πράξει το αυτό κατευθείαν.

Επίπεδο 7 πιστοποίηση προπτυχιακός τίτλος σημαίνει, ότι μετά από αξιολόγηση προφανώς, έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 έτη και πληροί, επιπλέον, 3 ακόμα προϋποθέσεις ακαδημαϊκής φύσεως (επιστημονική εμβάθυνση σε δεδομένο επιστημονικό κλάδο, εν συντομία). Αυτά όλα, για τους πανεπιστημιακούς τίτλους και μόνο.

Περαιτέρω, στο επαγγελματικό κομμάτι, σημαίνει για τον πτυχιούχο 7, ανάλογα και με την προκήρυξη φυσικά, ένα επιπλέον προσόν σε σχέση με τον πτυχιούχο επιπέδου 6 (π.χ. για τους καθηγητές δβθμιας, πλήρες μεταπτυχιακό στη μοριοδότηση, σε άλλα Υπουργεία σαν "μισό μεταπτυχιακό" προς μοριοδότηση, κ.λπ.. Στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί και τίποτα (περί μεταπτυχιακού... ό,τι θέλει ο ιδιώτης κάνει). Σε σχέση με την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και αντίστοιχα τα επιμελητήρια, ανάλογα τον κλάδο, σε άλλους αποδίδονται με προπτυχιακό πτυχίο επιπέδου 6 και σε άλλους με προπτυχιακό πτυχίο επιπέδου 7... όπως γίνεται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, που δίνουν έμφαση σε αυτούς τους κλάδους (επίπεδο 7), επειδή έχουν την αυτή παράδοση ή/και επιθυμούν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, για το δημόσιο συμφέρον (π.χ. Φινλανδία, εκπαιδευτικοί αβθμιας και δβθμιας με πτυχίο επιπέδου 7).

 
pan
05 Σεπ 2023 14:49

Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί μερικά τμήματα πιστοποιούνται από την ΕΘΑΕΕ σε επίπεδο 7 και άλλα σε επίπεδο 6. Τι σημαίνει αυτή η διαφορά ;

 
pan
05 Σεπ 2023 14:48

Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί μερικά τμήματα πιστοποιούνται από την ΕΘΑΕΕ σε επίπεδο 7 και άλλα σε επίπεδο 6. Τι σημαίνει αυτή η διαφορά ;

 
ΠΑΠΕΛ
05 Σεπ 2023 14:16

Υπάρχει κανείς από το ΠΑΠΕΛ σχολής μηχανικών να μάθουμε κανένα νέο;

 
PNF
04 Σεπ 2023 15:35

@ Αυτό είναι δεδομένο ότι η αντιστοίχιση θα γίνει και θα τελειώσει το 2024, αφού πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία και εκτός από αυτό υπάρχουν εκκρεμότητες εν εξελίξει…

 
Dim
04 Σεπ 2023 09:25

@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ μόνο το ΠΑΔΑ έχει στείλει το φάκελο στην επιτροπή από το Μάρτιο του 2022 και ίσως να έχεις στείλει και το ΕΛΜΕΠΑ.Η επιτροπή παρόλο που έχει κάνει μια συνεδρίαση ακόμη περιμένει τους φακέλους και από άλλα πανεπιστήμια.Αυτό που έμαθα εγώ αυτές τις μέρες είναι ότι θα πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση της ΕΘΑΑΕ σε όλα τα τμήματα των πανεπιστημίων δηλαδή να έχουν πιστοποιηθεί και επίσημα όλα τα τμήματα που είναι προς αντιστοίχιση.Επίσης έμαθα ότι το υπουργείο παιδείας ευθύνεται που δεν προχωράει η διαδικασία και ότι μετά από ένα χρόνο ίσως γίνει κατι.

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
30 Αυγ 2023 23:45

@Dim , εχουν κατατεθεί οι φάκελοι ολων των σχολων που εχουν πιστοποιηθει απο την ΕΘΑΕΕ για επιπεδο σπουδων 7. Οσες σχολες δεν εχουν πιστοποιηθει , δεν εχει νοημα η υποβολη φακελου, γιατι δεν θα ειναι οι φακελοι πληρης.

 
Dim
30 Αυγ 2023 13:34

Ακόμα δεν έχουν σταλεί οι φάκελοι απ' όλα τα τμήματα και εσύ μας λες και πια θα αντιστοιχηθούν; Εδώ κάποια τμήματα από αυτά τα πανεπιστήμια που αναφέρεις έχουν έλλειψη από καθηγητές και το κράτος δεν διορίζει.Μην πετάμε πράγματα εδώ μέσα χωρίς να έχουμε κάτι επίσημο επίσημο.

 
Δημήτρης ΠΑΔΑ
29 Αυγ 2023 11:37

@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ωραια μακάρι. Ελπίζω αυτό που λέτε να είναι αλήθεια και να το έχετε ακούσει από σοβαρές πηγές. Αν γνωρίζετε κάτι παραπάνω θα ήθελα πολύ να το μοιραστείτε!!

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
28 Αυγ 2023 18:27

Ακούγεται οτι θα αντιστοιχηθούν 7 με 8 σχολές στην Αθηνα και 3 σε Πάτρα και Ηράκλειο

 
PNF
28 Αυγ 2023 16:21

@ Από μέλος του ΤΕΕ που θα είναι πιθανότητα και στην επιτροπή της αξιολόγησης. Σίγουρο όμως είναι ότι η αξιολόγηση θα είναι αυστηρότατη και κάποια τμήματα μηχανικών πιθανότατα δεν θα λάβουν την αντιστοιχία από την επιτροπή με τμήματα πολυτεχνικής σχολής, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

 
Δημήτρης ΠΑΔΑ
27 Αυγ 2023 15:49

@PNF
Από που το γνωρίζεται αυτο;

 
PNF
26 Αυγ 2023 10:16

Τελειώνει το θέμα με τις αντιστοιχίσεις των σχολών μηχανικών μέσα στο 2024 από την επιτροπή αξιολόγησης.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.