ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΓΠΑ: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Δημοσίευση: 25/11/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στις 25 Νοεμβρίου 1960 το δικτατορικό καθεστώς της Δομινικανής Δημοκρατίας δολοφόνησε τρεις αντικαθεστωτικές γυναίκες, τις αδελφές Μιραμπάλ, αφού τις βασάνισε. Έκτοτε αυτή η εμβληματική μέρα θεωρείται ως μια μέρα μνήμης και διαμαρτυρίας κατά της βίας που ασκείται στις γυναίκες παγκοσμίως. Το 1991 ο ΟΗΕ την καθόρισε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο δεν πρέπει να είναι ανεκτό.

Στις μέρες μας, η πρόσφατη πανδημία και η αναγκαστική παραμονή και συνύπαρξη στον περιορισμένο χώρο του σπιτιού, λόγω καραντίνας, η αυξανόμενη φτώχεια και η μείωση της πρόσβασης σε ευκαιρίες και προοπτικές εξέλιξης δημιουργούν μια αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα που επιτείνει φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας στα οποία συχνά εντάσσονται πολλαπλά εγκλήματα εναντίον γυναικών, που ενίοτε μπορούν να φτάσουν ως τη δολοφονία.

Η βία δεν σχετίζεται αυστηρά με το χρώμα, το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη, την ηλικία και την οικονομική κατάσταση. Οι δράστες μπορεί να ανήκουν σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, υπηκοότητα, κοινωνικοοικονομική τάξη και μορφωτικό επίπεδο.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των γυναικοκτονιών που συγκλόνισαν την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, στατιστικές μελέτες κατέδειξαν ότι στη χώρα μας, μία στις τέσσερις γυναίκες βιώνουν σωματική ή/και σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής τους. Η αντίστοιχη αναλογία παγκοσμίως είναι μία στις τρεις γυναίκες.

Στην Ελλάδα βάσει του Ν. 4589/2019 (άρθρο 33), έχουν συσταθεί και λειτουργούν πλέον σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας (24) Επιτροπές Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (Ε.Ι.Φ.) ως συμβουλευτικά όργανα των Συγκλήτων και των Διοικήσεων των Σχολών και Τμημάτων των ΑΕΙ για την προώθηση της ισότητας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και σε όλες τις διαδικασίες της ακαδημαϊκής ζωής.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) μέσω της (ΕΙΦ) με Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ) φιλοδοξεί να συμβάλει στην καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων σε θεσμικό, οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο με τη δημιουργία κανονισμών και καταστατικών καθώς και με την τροποποίηση του περιεχομένου όλων των επίσημων εγγράφων του ώστε να ικανοποιούν τις αρχές της καταπολέμησης των έμφυλων διακρίσεων.

Παράλληλα, το ΓΠΑ επιθυμεί να διασφαλίσει την ισότητα, την ισονομία, και την ασφάλεια στη διδασκαλία και την έρευνα παρεμποδίζοντας την εμφάνιση κάθε μορφής διακρίσεων και βίας.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καλεί σε επαγρύπνηση και δράση. Η αλλαγή του οικογενειακού και κοινωνικού παραδείγματος, μέσω εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών διαδικασιών είναι η καταλληλότερη και πιο αποτελεσματική, μακροπρόθεσμα, πρόληψη προκειμένου να εξοβελιστούν τα στερεότυπα που προκύπτουν από την ανισότητα των φύλων.

Ας δραστηριοποιηθούμε ενεργά όλοι και όλες για την πρόληψη της βίας ενάντια στις γυναίκες και στην αντίσταση σε κάθε μορφής καταπάτησης των δικαιωμάτων.

Eκ μέρους της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Σοφία Μαυρίκου
Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Βιοτεχνολογίας ΓΠΑ
Πρόεδρος ΕΙΦ-ΓΠΑ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.