ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

To Ιόνιο Πανεπιστήμιο εκπρόσωπος των ελληνικών ΑΕΙ στην Πράγα

Δημοσίευση: 25/11/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στην διάσκεψη των Γενικών Διευθυντών Ανώτατης Εκπαίδευσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου 2022, συμμετείχε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, εκπροσωπώντας το σύνολο των Ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Στην Ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η ατζέντα της διάσκεψης περιέλαβε μία ευρεία θεματολογία που αφορά στην χάραξη και υλοποίηση στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην ψηφιακή και πράσινη εποχή. Συγκεκριμένα, παρουσία ανώτατων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζητήθηκε η πρόοδος της σύστασης και λειτουργίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, δίνοντας έμφαση στην θεσμοθέτηση μεθοδολογιών αποτίμησης της επίπτωσης της παρουσίας τους στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Συμπληρωματικά, συζητήθηκε και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δυνατότητα πιστοποίησης Ευρωπαϊκών συμμαχιών με την σφραγίδα Seal of Excellence, κατ’ αναλογία με την σχετική πιστοποίηση επιλεγμένων Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (European Digital Innovation Hubs) στους οποίους ήδη αρκετά ελληνικά Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανομένου του Ιονίου Πανεπιστημίου, έχουν ισχυρή παρουσία.

Θέμα συζήτησης αποτέλεσε επίσης η διασφάλιση της ποιότητας στον ενιαίο ακαδημαϊκό ευρωπαϊκό χώρο, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις ποικίλες διαφορές του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου των Ευρωπαϊκών χωρών. Οι διαφορές αυτές απασχόλησαν τους συμμετέχοντες και στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την αυτόματη ακαδημαϊκή αναγνώριση μαθημάτων και προγραμμάτων σπουδών. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα μικρο-διαπιστευτήρια ως θεσμικού εργαλείου ενίσχυσης των δεξιοτήτων κατά την διάρκεια των σπουδών, αλλά και η εκπαίδευση με έμφαση στην πράσινη μετάβαση και στην αειφορία.

Εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, εστίασε στις δυνατότητες που παρέχονται στα Ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στα επιμέρους πεδία της συζήτησης, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Α.Ε.Ι. της χώρας.

Επιμέρους συμπεράσματα και προτάσεις που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της διάσκεψης πρόκειται να συζητηθούν εκτενώς μεταξύ των Ελληνικών Α.Ε.Ι. κατά την επικείμενη σύνοδο Αντιπρυτάνεων και Πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα μέσα Δεκεμβρίου. Στόχος είναι ο καθορισμός ενός εθνικού πλαισίου σχετικών προτάσεων και παρεμβάσεων επί των προτεινόμενων σχεδίων και στρατηγικών, το οποίο θα προωθηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχόλια (2)

 
Συνεργασία με ΑΕΙ σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία
27 Νοε 2022 21:38

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να είναι η ακαδημαϊκή πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση, ποιο νόημα έχει η αναζήτηση συνεργασιών με χώρες άσχετες με τον κοινό μεσογειακό πολιτισμό;

Τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν πολύ περισσότερα να κερδίσουν από προγράμματα σπουδών και έρευνας με ανώτατα ιδρύματα σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία ή η Ισπανία.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
25 Νοε 2022 18:16

Με το νέο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών και Διοίκησης Υπηρεσιών στη Λευκάδα τι θα γίνει ΄τελικά θα έχουμε το νέο ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 τους πρώτους φοιτητές ή να τα ξεχάσουμε?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.