ΙΕΚ

ΙΕΚ: Το ύψος, του είδος και οι κατηγορίες δαπανών που πληρώνονται από την πάγια προκαταβολή για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών

Δημοσίευση: 29/11/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τον καθορισμό του ύψους, του είδους και των κατηγοριών δαπανών που πληρώνονται από την πάγια προκαταβολή για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Δ.Ι.Ε.Κ., προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει τα εξής:

Άρθρο μόνο

1. Καθορίζεται ο Κωδικός Αριθμός Εξόδων (ΚΑΕ) 64.98 του προϋπολογισμού των Δ.Ι.Ε.Κ. σε βάρος του οποίου θα πραγματοποιούνται δαπάνες από την πάγια προκαταβολή που έχει συσταθεί στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. δυνάμει του άρθρου 42 του ν. 4990/2022 (Α’ 210) για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Δημόσιων Ι.Ε.Κ.

2. Το συνολικό ποσό της πάγιας προκαταβολής ανά Δημόσιο Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που τίθεται στη διάθεση εκάστου Ι.Ε.Κ. ορίζεται, λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των καταρτιζόμενων που φοιτούν, με ανώτατο όριο τα οκτώ χιλιάδες ευρώ (8.000 €) ανά Ι.Ε.Κ., ως εξής:

α) Για τα Ι.Ε.Κ. στα οποία φοιτούν μέχρι εκατό (100) καταρτιζόμενοι, τέσσερις χιλιάδες ευρώ (4.000 €),

β) για τα Ι.Ε.Κ. στα οποία φοιτούν μέχρι διακόσιοι (200) καταρτιζόμενοι, έξι χιλιάδες ευρώ (6.000 €),

γ) για τα Ι.Ε.Κ. στα οποία φοιτούν περισσότεροι από διακόσιοι (200) καταρτιζόμενοι, οκτώ χιλιάδες ευρώ (8.000 €).

3. Από την πάγια προκαταβολή μπορεί να πληρώνονται δαπάνες που σχετίζονται με την εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία των Δημοσίων Ι.Ε.Κ.

4. Το είδος και το ποσοστό δαπανών κατά Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εξόδων (Α.Λ.Ε.) που πληρώνονται σε βάρος της Πάγιας Προκαταβολής που έχει συσταθεί στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Ι.Ε.Κ., καθορίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

5. Η πάγια προκαταβολή χορηγείται με χρηματικά εντάλματα που εκδίδονται στο όνομα των Διευθυντών Ι.Ε.Κ., οι οποίοι είναι, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 42 του ν. 4990/2022, οι διαχειριστές της πάγιας προκαταβολής.

6. Οι Διαχειριστές της πάγιας προκαταβολής που έχουν τις ευθύνες Δημοσίου Υπολόγου εισπράττουν και διαχειρίζονται το ποσό της πάγιας προκαταβολής και υποχρεούνται:

α) Να τηρούν βιβλίο ημερολόγιο κινήσεως πάγιας προκαταβολής, στο οποίο καταχωρούν όλες τις πραγματοποιούμενες από αυτούς εισπράξεις και πληρωμές κατά χρονική σειρά,

β) να μεριμνούν για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών πληρωμής,

γ) να διενεργούν τις αναγκαίες πληρωμές στους δικαι- ούχους, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των εκατόν πενήντα ευρώ (150 €) καθαρή αξία ανά συναλλαγή/παραστατικό και

δ) να υποβάλλουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα τα δικαιολογητικά των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα στην αρμόδια για την εκκαθάριση των οικείων δαπανών υπηρεσία του φορέα.

7. Για την αποκατάσταση της πάγιας προκαταβολής, η αρμόδια για την εκκαθάριση των οικείων δαπανών υπηρεσία του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. εκδίδει χρηματικά εντάλματα σε βάρος των προβλεπόμενων για τη σύσταση πάγιας προκαταβολής πιστώσεων του προϋπολογισμού, με τα οποία αποκαθίσταται το σύνολο ή το μέρος της πάγιας προκαταβολής που έχει δαπανηθεί.

8. Για λοιπά θέματα διαχείρισης των πάγιων προκαταβολών, καθώς και για τους καταλογισμούς, τα Βιβλία των διαχειριστών πάγιας προκαταβολής και τις υποχρεώσεις αυτών, εφαρμόζονται αναλογικά τα άρθρα 26, 27, 28 και 29 του ν.δ. 496/1974 (Α’ 204).

Ετικέτες: 
ΙΕΚ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.