ΒΟΥΛΗ

Χαρά Κεφαλίδου: Σε πλήρη απαξίωση τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης

Δημοσίευση: 30/11/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αναφορά κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, με αφορμή δημοσιεύματα στο τύπο που αφορούν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια ΙΕΚ, όπου «σχεδόν δύο χρόνια μετά τη νομοθετική́ “αναβάθμισή τους”, βρίσκονται σε δεινή́ κατάσταση με πολλά́ προβλήματα άλυτα», όπως τονίζουν οι διευθυντές τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: «Σε πλήρη απαξίωση τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ)»

Σε δημοσιεύματα στον τύπο για την παιδεία, γίνεται αναφορά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια ΙΕΚ, όπου «σχεδόν δύο χρόνια μετά τη νομοθετική́ “αναβάθμισή τους”, βρίσκονται σε δεινή́ κατάσταση με πολλά́ προβλήματα άλυτα», όπως τονίζουν οι διευθυντές τους.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ εκπέμπει σήμα κινδύνου και καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύσεις τώρα, εάν όντως τους ενδιαφέρει να εξακολουθεί να λειτουργεί η δημόσια δωρεάν κατάρτιση».

Επισημαίνουν ότι η υποχρηματοδότηση των ΙΕΚ – παρά την ψήφιση νομοσχεδίου για τη χρηματοδότησή τους και την τροπολογία για τη νομοθέτηση της ΠΑΓΙΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ – ενδέχεται να οδηγήσει σε «αδυναμία πραγματοποίησης τελικών εξετάσεων», και με δεδομένο ότι τα τελευταία δυο χρόνια ο αριθμός των μαθητών στα δημόσια ΙΕΚ έχει αυξηθεί σημαντικά μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Όπως τονίζουν, δεν υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη των απαραίτητων, ήτοι: γραφική ύλη, αντισηπτικά, απολυμαντικά, υλικά καθαριότητας κλπ. και κυρίως για τα υλικά εκπαίδευσης.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις υποδιευθυντών σε πολλά δημόσια ΙΕΚ ενώ κάποια λειτουργούν χωρίς προσωπικό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, μεγάλα ΙΕΚ λειτουργούν με 7 θέσεις προσωπικού́ και σε ΙΕΚ με πάνω από́ 500 καταρτιζόμενους, απασχολούνται μόνο 2 άτομα.

Σας επισυνάπτω τα δημοσιεύματα στον τύπο και σας ζητώ να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια ΙΕΚ.

Η αναφέρουσα βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου   

 

Σχόλια (5)

 
ΑΝΤΩΝΗΣ
03 Δεκ 2022 10:30

Το 2021 έληξε η θητεία των Δ/ντών και Υποδιευθυντών Δ.ΙΕΚ. Το Υπουργείο προκήρυξε θέσεις Δ/ντών με τριετή θητεία που λήγει στις 31/8/2024 βάζοντας ως προϋπόθεση συμμετοχής την εξαετή εμπειρία στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό δεκάδες υποψηφίους. Ποια ήταν τότε η τοποθέτησή σας; Παράλληλα, έδωσε παράταση ενός έτους στη θητεία των Υποδιευθυντών έως 31/8/2022, στη συνέχεια προκήρυξε και τοποθέτησε Υποδιευθυντές με τριετή θητεία που λήγει στις 31/8/2025 βάζοντας ως προϋπόθεση συμμετοχής την τετραετή εμπειρία στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό δεκάδες υποψηφίους. Ποια ήταν τότε η τοποθέτησή σας; Τι έχετε επίσης να πείτε για το γεγονός ότι η θητεία των Υποδιευθυντών ΙΕΚ θα λήξει ένα χρόνο μετά τη θητεία των Διευθυντών και κατά συνέπεια οι Υποδιευθυντές δεν θα έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση για Διευθυντές; Με τη σιωπή σας, τότε, δείχνετε ότι ή συμφωνείτε (και άρα γιατί να επιλέξουμε εσάς ) ή αδιαφορείτε (και άρα γιατί να επιλέξουμε και πάλι εσα΄ς).

 
ΣΟΦΙΑ
02 Δεκ 2022 08:59

Αν δείτε τα σχόλια τα τελευταία χρόνια κάτω από άρθρα για τα ΔΙΕΚ, το 90% αυτών, αφορά τις κρίσεις διευθυντών και υποδιευθυντών . Μα μόνο αυτό είναι το θέμα σας πια;;;;Αν θα γίνετε διευθυντές ή υποδιευθυντές;;;;;Σε τι ΔΙΕΚ;;;;,Σε ποιες συνθήκες;;;ΆΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ......

 
ΟΦΘΑΛΜΑΠΑΤΗ
01 Δεκ 2022 09:01

Κοινό μυστικό ότι η "αναβάθμιση" της επαγγελματικής κατάρτισης διαφημίστηκε μόνο για τα ιδιωτικά Ιεκ και το άνοιγμα της κα΄νουλας σπουδαστών προς τα εκεί..Τα δημόσια ΙΕΚ φυτοζωούν με ανύπαρκτα εργαστήρια ,απαρχαιωμένους οδηγούς σπουδών και μηδενικά κονδύλια.

 
Σ.
01 Δεκ 2022 08:58

Για την φωτογραφική διάταξη για την επιλογή Υποδιευθυντών στις τελευταίες κρίσεις , δεν ασχοληθήκατε καν. Τώρα σας έπιασε ο πόνος....

 
Ελένη
30 Νοε 2022 19:34

Στην προκήρυξη για Δ/ντές ΙΕΚ η προϋπόθεση για τα 6 χρόνια υπηρεσίας στην επαγγελματική εκπαίδευση, σας άφησε αδιάφορους ή απλά συμφωνήσατε.
Στην ομηρία των Υποδιευθυντών ΙΕΚ σιωπήσατε ή απλά συμφωνήσατε.
Τώρα αναπαράγετε το λόγο τον συνδικαλιστών....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.