ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ακυβερνησία και παράλυση με το καλημέρα, έφερε ο νόμος Κεραμέως στα Πανεπιστήμια

Δημοσίευση: 02/12/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τρία Πανεπιστήμια, Αιγαίου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, παραμένουν χωρίς Πρύτανη δύο μήνες μετά τις εκλογές για τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με σημερινό ανακοινωθέν και υπογραμμίζει τα εξής:

  • Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το νομοθετικό έκτρωμα της κυρίας Κεραμέως, ο Πρύτανης δεν εκλέγεται πλέον απευθείας από τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας αλλά από το Συμβούλιο Διοίκησης που αποτελείται από 6 εσωτερικά μέλη και 5 εξωτερικά. Τα 5 εξωτερικά μέλη επιλέγονται από τα 6 εσωτερικά, όμως σε περίπτωση ισοψηφίας (3 έναντι 3), η ψηφοφορία παρατείνεται αενάως μέχρι κάποτε να προκύψει πλειοψηφία!
  • Ναι, αυτά συμβαίνουν στο θαυμαστό νέο κόσμο που δημιούργησε ο νέος νόμος για τα Πανεπιστήμια. Ακυβερνησία και παράλυση με το καλημέρα. Άλλωστε, ακόμη κι αν επιλεγούν τα εξωτερικά μέλη, όπου έχουμε δει ήδη υποψηφιότητες προσώπων με ανύπαρκτο επιστημονικό υπόβαθρο σε πολλές περιπτώσεις, τα προβλήματα του νέου νόμου θα εμφανιστούν σε άλλα ζητήματα. Όπως στην περίπτωση όπου τα πέντε εξωτερικά μέλη, προσεταιριζόμενα ένα εσωτερικό και αναδεικνύοντάς τον Πρύτανη, να μπορούν να διοικούν τα Πανεπιστήμια, με μειοψηφία τα υπόλοιπα 5 εσωτερικά μέλη που θα έχουν εκλεγεί με τη ψήφο όλων των Πανεπιστημιακών του Ιδρύματος. Ή να εκλέγεται Πρύτανης ο τελευταίος σε ψήφους από τα 6 εσωτερικά μέλη. Τραγελαφικές καταστάσεις, με τα Πανεπιστήμια να διοικούνται από τοπικούς "Νταβέληδες", κλινικάρχες, ενδεχομένως διαπλεκόμενους επιχειρηματίες, που δυσκολεύεται κανείς να καταλάβει ποιο το όψιμο ενδιαφέρον τους για τα Πανεπιστήμια ή αφυπηρετήσαντες Πανεπιστημιακούς, σε μια δεξιά λαϊκίστικη επανέκδοση-παραχάραξη της έννοιας της λαϊκής συμμετοχής.
  • Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια αύριο μπορεί να επαναληφθούν και στα μεγάλα κεντρικά Πανεπιστήμια, όταν λήξει η θητεία των σημερινών Πρυτανικών Αρχών.
  • Υποβάθμιση-Συρρίκνωση-Παράδοση των δημόσιων Πανεπιστημίων στις δυνάμεις της Αγοράς. Αυτή είναι η νεοφιλελεύθερη συνταγή που με δογματική προσήλωση εφάρμοσε η ΝΔ στα Πανεπιστήμια.
  • Σε αυτή την πολιτική θα δώσει σύντομα απάντηση, ανατρέποντας την στις εκλογές, ο εκπαιδευτικός κόσμος και η Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Σχόλια (5)

 
Μας κουράσατε
03 Δεκ 2022 06:51

Γιατί μας φοβίζουν τα εξωτερικά μέλη; Γιατί να μην υπάρχει ανανέωση; Αυτό πια με τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες; Μας ξεπερνά η λογική αυτή. Να βλέπουν παντού εχθρούς.

 
@ άλλος νόμος κεραμέως που εφερε
02 Δεκ 2022 20:56

Εμένα μου άρεσαν οι 156 (κάπου τόσες ήταν) τροπολογίες που έφεραν 1 μήνα μετά το μεγάλο νόμο-πλαίσιο που πέρασαν πρόσφατα, για να το διορθώσουν Δείχνει τη σοβαρότητα και επιμέλεια με την οποία φτιάχτηκε ο νόμος.

Στην Ελλάδα θα ήσουν πλούσιος αν είχες 1 ευρώ για κάθε νόμο, τροπολογία, διάταξη, που ψηφίζουν και αφορά την Παιδεία. Βροχή!
Ζω στις ΗΠΑ και προηγουμένως στο ΗΒ, εκεί αλλαγές σε νόμους για την Παιδεία είδα 1 φορά στο ΗΒ και ποτέ στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα έχει κάθε βδομάδα και κάτι!

 
Δεν έτυχε.... πέτυχε
02 Δεκ 2022 15:09

@ΣΥΡΙΖΑ Και τί σας κάνει να πιστεύετε, ότι ήταν τυχαίο?.... Στο Χάρβαρντ μια χαρά πάνε τα πράγματα....

 
άλλος νόμος κεραμέως που εφερε
02 Δεκ 2022 13:45

κάτι θετικό ή λειτουργικό; (πλήρως και ολικά , όχι μια γραμμή διάταξης που με προϋποθέσεις είναι λογική) ας απαντήσουν οι μέγιστοι των σχολιαστών, όσοι συνέχεια γράφουν "εκπληκτική, αεικίνητη κλπ"

 
πολίτης Ν.
02 Δεκ 2022 13:20

Είναι εντυπωσιακό, οι άριστοι δεν πρόβλεψαν ότι όταν ψηφίζουν 6 μπορεί να έρθει 3-3!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.