ΜΑΘΗΤΕΣ

Σέρρες-Τραγωδία: Ένας μαθητής νεκρός από έκρηξη λέβητα Δημοτικού Σχολείου

Υπ. Παιδείας-Εσωτερικών: Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει
Δημοσίευση: 05/12/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες, με αποτέλεσμα δύο παιδιά να τραυματιστούν ελαφρά και άλλο ένα να έχει εντοπιστεί στο χώρο χωρίς τις αισθήσεις του.

Η έκρηξη σημειώθηκε από άγνωστους μέχρις στιγμής λόγους στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.

Άμεσα έφτασε στο σημείο κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ και ασθενοφόρο και παρέλαβε δύο ελαφρά τραυματισμένα παιδιά τα οποία μεταφέρθηκαν στο γενικό νοσοκομείο της πόλης. Δυστυχώς όμως υπήρξε και νεκρό παιδί, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ Σερρών.

 Το ανακοινωθέν του Νοσοκομείου Σερρών

«Μετά από έκρηξη που έγινε σε σχολείο της πόλης των Σερρών, προσεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ, στις 14:43 σήμερα, δύο (2) ανήλικα αγόρια, ηλικίας 6 και 10 ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο. Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επιστρέφει στην οικία του ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση. Δυστυχώς, στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν 11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού».

Από τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων εκδίδεται η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει. Η σκέψη μας είναι στους γονείς και την οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των παιδιών που τραυματίστηκαν. Είμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου Δήμο για να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες.

Πηγή: https://serraikanea.gr/serres-tragodia-ekrixi-se-levita-dimotikoy-schole...

Σχόλια (11)

 
Master chef
06 Δεκ 2022 07:49

Ημέρα πένθους για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Τα λόγια φτωχά για την ανείπωτη τραγωδία.
Οι ευθύνες πολλαπλές-διαχρονικές-τεράστιες και προς όλες τις κατευθύνσεις.
Καμία παρηγοριά και καμία δικαιοσύνη δεν θα απαλύνει τον πόνο των γονιών.
Καμία άλλη "είδηση" δεν είναι άξια σχολιασμού σήμερα.
ΥΓ. Οι υπεύθυνοι(ανεύθυνοι), καλά θα κάνουν να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες και τις πραγματικές ανάγκες-ελλείψεις των σχολείων. Δεν προηγούνται ούτε οι μέντορες, ούτε οι εκθέσεις αξιολόγησης, ούτε οι δεξιότητες, ούτε οι διαδραστικοί πίνακες, ούτε τα Αγγλικά στο νηπιαγωγείο.

 
Δεσπότης Ευβοίης δουρικλυτός
05 Δεκ 2022 23:55

Δυστυχώς μια ζωή τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Στα όρια του δικού μας δήμου δεν έχει συντηρηθεί για φέτος και μέχρι σήμερα κανένα σχολείο της Α/θμιας Εκπαίδευσης. Το μπαλάκι των ευθυνών΄ν ΄κάθε φορά πέφτει στους Διευθυντές των σχολείων: Ανοίγεις τη θέρμανση, το κάνεις με δική σου ευθύνη. Δεν την ανοίγεις και από τη μια ακούς τα παράπονα των γονέων για τα παιδιά που κρυώνουν, ενώ η αντιπολίτευση του δήμου περιμένει πως και πως να κάνει σπέκουλα την έλλειψη συντήρησης, την οποία δεν έκαναν βέβαια ούτε και οι ίδιοι και απλά η σπέκουλα τότε γινόταν από την αντίστροφη. Και όταν συμβεί το απευκταίο, όλοι βγάζουν την ουρά τους απέξω. Αλλά το δημοτικό συμβούλιο παίρνει αποφάσεις ομόφωνα και ορίζει δικηγόρο για την υπεράσπιση των αρμόδιων αντιδημάρχων κ.λπ. Αλίμονο στους διευθυντές των σχολείων και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς!!!
Κ

 
Mentor ekpaideusious
05 Δεκ 2022 23:54

Καταρχάς η απώλεια ενός μικρού παιδιού με έχει συγκλονίσει απίστευτα! Η μοίρα πραγματικά έπαιξε το πιο άσχημο παιχνίδι της... Προσοχή! Να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ! Οι άμεσα ιθύνοντες για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων προσπαθούν να τα ρίξουν στους εκπαιδευτικούς! Εάν όντως το περιστατικό συνέβη στις 14.30, πού ήταν ο/η υπεύθυνος/η ολοήμερου; Επαναλαμβάνω, εφόσον έγινε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει τις δημοτικές αρχές από την ορθή συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Και αναρωτιέμαι, γιατί δεν ενεργοποιήθηκε η βαλβίδα εκτόνωσης του λέβητα πετρελαίου εφόσον λειτουργούσε, έστω και λανθασμένα είτε από τεχνικό σφάλμα είτε από ανθρώπινη αμέλεια.Τελος, γιατί οι τεχνικοί που έκαναν την μετατροπή δεν έθεσαν οριστικά εκτός λειτουργίας τον λέβητα πετρελαίου; Το αποτέλεσμα των ανεύθυνων - υπευθύνων είναι αυτό του θανάτου ενός μικρού μαθητή και η καταστροφή οικογενειών!

 
Δεσπότης Ευβοίης δουρικλυτός
05 Δεκ 2022 23:46

Μερικές επισημάνσεις για το πλαίσιο συντήρησης και λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης.

Άρθρο 1, πεδίο εφαρμογής: Επιβάλλεται η εκτέλεση εργασιών συντήρησης – ρύθμισης και τίθενται όροι σωστής λειτουργίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4 και 5, στις ακόλουθες κατηγορίες εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, […]
α) Εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης κτιρίων που χρησιμοποιούνται για […] και πάσης φύσεως υπηρεσίες υγείας- πρόνοιας, εκπαίδευσης […]

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Συμπεριλαμβάνονται τα σχολεία

Άρθρο 5, συντήρηση – ρύθμιση εγκαταστάσεων:
1. Η συντήρηση – ρύθμιση της εγκατάστασης του συστήματος καυστήρα – λέβητα – καπνοδόχου, ανεξαρτήτως ισχύος και χρησιμοποιούμενου καυσίμου, γίνεται από τους έχοντες την προς τούτο κατάλληλη άδεια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ουδείς άλλος επιτρέπεται να εκτελεί τις εργασίες συντήρησης – ρύθμισης, με συνυπευθυνότητα του κατά το άρθρο 6 υπευθύνου της εγκατάστασης. Για τις εγκαταστάσεις του άρθρου 1 παράγραφος (α), η συντήρηση – ρύθμιση γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: • Απαιτείται αδειούχος συντηρητής. • Αν η συντήρηση γίνεται από αναρμόδιο άτομο, τότε ο υπεύθυνος της εγκατάστασης είναι συνυπεύθυνος • Προβλέπεται ετήσια συντήρηση

Άρθρο 6, υπεύθυνοι εγκαταστάσεων – υποχρεώσεις
1. Υπεύθυνοι για τη φροντίδα συντήρησης και την ορθή και ασφαλή λειτουργία του συστήματος καυστήρα – λέβητα – καπνοδόχου των εγκαταστάσεων του άρθρου 1, είναι κατά περίπτωση: […]
ε) Προκειμένου για κτίρια όπου στεγάζονται αποκλειστικά Υπηρεσίες του Δημοσίου, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, οι ενεργειακοί υπεύθυνοι που προβλέπονται στο άρθρο 9 της κοινής υπουργικής απόφασης Δ6/Β/14826 (ΦΕΚ 1122 Β/ 17−6−08) ή εφόσον δεν έχουν ορισθεί, οι αρμόδιοι για το θέμα αυτό υπάλληλοι, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις που διέπουν την οργάνωση και τη λειτουργία της στεγαζόμενης υπηρεσίας ή εκείνοι που ορίζονται ειδικά για το σκοπό αυτό, διαφορετικά υπεύθυνος είναι ο προϊστάμενος της στεγαζόμενης υπηρεσίας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Εφόσον δεν έχει οριστεί υπεύθυνος εγκατάστασης, ως υπεύθυνος θεωρείται ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, δηλαδή ο Διευθυντής του σχολείου.

2. Οι κατά την προηγούμενη παράγραφο υπεύθυνοι έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:
α) Να φροντίζουν για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και την έγκαιρη εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών (συμπεριλαμβανομένης της τακτικής συντήρησης), ώστε να εξασφαλίζεται η καλή και ασφαλής λειτουργία της εγκατάστασης, ώστε να μην προκαλείται ρύπανση του περιβάλλοντος ή οχλήσεις στους ιδιοκτήτες, ενοικιαστές ή περιοίκους.
β) Να αναθέτουν τις εργασίες συντήρησης – ρύθμισης μόνον σε τεχνικούς που διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια για τις εργασίες αυτές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
γ) Να διατηρούν με επιμέλεια επί πενταετία, τα κατά το άρθρο 5 παρ. 3 φύλλα συντήρησης – ρύθμισης της εγκατάστασης και των εκθέσεων ελέγχων των αρμοδίων υπηρεσιών ελέγχου.
δ) Να διατηρούν το χώρο του λεβητοστασίου καθαρό και να μην αποθηκεύουν ξένα προς το χώρο αντικείμενα κατά τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη πρόσβαση και εργασία των συνεργείων συντήρησης και των υπηρεσιών ελέγχου.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ο υπεύθυνος έχει υποχρέωση την τακτική συντήρηση του συστήματος

Συμπληρωματικά των παραπάνω, με την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/2022 (ΦΕΚ 3424/Β/02-07-2022) «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ή χρησιμοποιούνται από φορείς του Δημόσιου Τομέα» προβλέπονται τα ακόλουθα:
Άρθρο 3, «Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος. Ειδικά για το τρέχον έτος, η προληπτική συντήρηση για τα συστήματα ψύξης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.7.2022 και για τα συστήματα θέρμανσης μέχρι 31.10.2022»

 
Δάσκαλος
05 Δεκ 2022 20:56

Κανονικά τα παιδιά έπρεπε να είναι στις τάξεις τους, αν αληθεύει η ώρα της έκρηξης . Όχι ότι αυτό δικαιολογεί την έκρηξη!
Όλα τα χρόνια ως εκπαιδευτικός, όλα τα μαστοριλίκια σε ώρες λειτουργίας του σχολείου. Τι σκαλωσιές μπροστά από τα παράθυρα , τι κομπρεσέρ έξω από την τάξη... Το ωραίο ήταν ότι οι εργάτες σταματούσαν κάθε είδους εργασιών όταν φεύγαμε για διακοπές. Και μόλις γυρίζαμε, με απόλυτη συνέπεια ξεκινούσαν και αυτοί. Πάντα σε ώρες λειτουργίας του σχολείου βεβαίως βεβαίως.

 
Η κεραμεως
05 Δεκ 2022 19:38

είναι ακόμα στη θέση της? Ντροπή και μόνο ντροπή. Καθαρή ευθύνη της πολιτείας.Συλλυπητήρια στους γονείς του παιδιού και δύναμη να ξεπεράσουν την τραγωδία!!!

 
Εύη
05 Δεκ 2022 19:21

Ο θεός ας αναπαύσει την ψυχούλα του. Δύναμη και κουράγιο στους γονείς και στους οικείους του.

 
Dim
05 Δεκ 2022 19:16

Καλό ταξίδι αθώα ψυχούλα.

 
Γεωργοδάσκαλος
05 Δεκ 2022 18:44

Και τώρα θα αποδοθούν ευθύνες.... Μια ζωή πίσω από τις εξελίξεις τρέχουμε .. Οι δήμ(ι)οι είναι ο μεγάλος ασθενής. Χιλιάδες περιστατικά να τους παρακαλάς για θα σοβάδες, κούτελα, χαλασμένα αντιηλεκτροπληξιακα ρελέ, ξεχαρβαλωμενες πρίζες, καυστήρες και λέβητες διαλυμένους, συρματα που προεξέχουν από περιφράξεις, ελλείψεις διαβάσεων, φαναριών, πινακίδων, είσοδο αδέσποτων στην αυλή από τρύπες και δεν τελειώνουμε ποτέ... Στο τέλος ο διευθυντής και κάποιο πρόθυμοι εκπαιδευτικοί συμμαζέυουν ότι μπορούν. Η ευθυνη δικιά τους αλλά το κρίμα στο λαιμό όλων μας που τους ανεχόμαστε.
Α!!! Και να έχεις και τους γονείς να έχουν τις απορίες τους αν έχει θέρμανση το σχολείο η γιατί τα παιδιά πάνε η δεν πάνε εκδρομές.. Άβυσσος

 
Γιάννης
05 Δεκ 2022 16:56

Τραγικό! Που ήταν ο καυστήρας άραγε;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.