ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σέρρες-τραγωδία: Καταγγελία από τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου- «Το σύστημα γεωθερμίας δεν ήταν έτοιμο να λειτουργήσει – Δεν με άκουσε κανείς»

"Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα".
Δημοσίευση: 05/12/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Καταπέλτης» κατά πάντων – αρμόδιων υπηρεσιών, Δήμου και εργολάβων – ο διευθυντής του σχολείου που βρήκε τραγικό θάνατο το 11χρονο αγοράκι

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας μαθητής της Στ’ τάξης στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών όταν στις 14.10 το μεσημέρι εξερράγη το λεβητοστάσιο με αποτέλεσμα η πόρτα που εκτινάχθηκε να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ – ΜΠΕ του διευθυντή του σχολείου Νικόλαου Τσιότσιου, στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο ίδιος όπως ανέφερε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», υπογραμμίζει ο κ. Τσιότσιος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό, το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ό,τι γνωρίζω».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως σημειώνει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Για τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του μαθητή ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών ανέφερε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.

«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος», είπε ο κ. Τσιότσιος, «και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

Ο διευθυντής υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρίσκονταν στο σπίτι του.

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν τον λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», υποστηρίζει ο διευθυντής και καταλήγει «εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».

Πηγή: https://aveserres.gr/serres-tragodia-kataggelia-apo-ton-dieythynti-toy-s...

Σχόλια (21)

 
Γιωργος K
06 Δεκ 2022 16:33

Σεπτέμβριο πρώτο έγγραφο, Οκτώβριο δεύτερο και τρίτο έγγραφο, Νοέμβριο τέταρτο έγγραφο για κλάδεμα δέντρων... Ούτε καν μπαίνει ο Δήμος στον κόπο να απαντήσει... Αν πέσει κάποιο κλαδί και χτυπήσει κάποιο παιδί ο Δήμαρχος θα βγει με πρησμένα μάτια για να συλληπηθει και να αναζητήσει ευθύνες... Αυτά συμβαίνουν στην χώρα που βασιλεύουν οι άριστοι

 
@ΝΝ
06 Δεκ 2022 14:28

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, είναι όπως τα λες όσον αφορά τις ώρες εργασίας του συνεργείου. Το πρόβλημα πιθανώς θα εμφανιζόταν την επόμενη ημέρα, όταν θα άναβε η θέρμανση.
Αυτό που έφταιγε όμως (κατά πάσα πιθανότητα) είναι ότι ο λέβητας πετρελαίου που τέθηκε εκτός του συστήματος θέρμανσης δεν αποσυνδέθηκε εντελώς από το ρεύμα. Ως αποτέλεσμα πήρε κάποια στιγμή μπροστά (χρονοδιακόπτης; θερμοστάτης; ανθρώπινη παρέμβαση;) ανεβάζοντας πίεση και θερμοκρασία όντας απομονωμένος από το σύστημα θέρμανσης, και γι' αυτό είχαμε την έκρηξη. Προφανώς και το όποιο σύστημα ασφαλείας του καυστήρα (που θα πρέπει να τον θέτει εκτός λειτουργίας όταν ανεβαίνει πολύ η πίεση/θερμοκρασία) δεν λειτούργησε ποτέ..

 
ΠΕ82
06 Δεκ 2022 13:43

Πότε θα κλείσει η "πληγή" των παρεμβάσεων των δήμων στα σχολεία; Πότε θα ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο της νομοθεσίας. Πότε θα σταματήσει ο κάθε άσχετος "εκλεγμένος από το λαό" να "κουμαντάρει" τα σχολεία, να επιτρέπει ή όχι την είσοδο συνεργείων σ' αυτά (δες δηλώσεις δημάρχου Σερρών) να κλείνει και να τα ανοίγει κατά το δοκούν (δες υποθέσεις κωρονοϊού) , να κατανέμει πιστώσεις (αν τις κατανέμει και δεν τις διαθέτει όπου επιθυμεί χωρίς κανένας να τον ελέγχει), να ορίζει υπηρεσίες στους εκπαιδευτικούς σα προϊστάμενός τους και τελικά να απουσιάζει από παντού; Κι ας ήταν μόνο αυτό. Χάθηκε μία ζωή και τώρα προσπαθεί να ρίξει ευθύνες στο διευθυντή όταν στο νόμο Καλλικράτη, τις τροποποιήσεις του αλλά και στον 4823/21, ορίζεται ρητά η υπευθυνότητα των δημάρχων για κάθε τι που σχετίζεται με τις σχολικές δομές.

 
CHRIS
06 Δεκ 2022 12:47

ο Διευθυντης ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ
ΤΕΛΟΣ

 
ΔΜ
06 Δεκ 2022 11:45

Δυστυχώς οι Δήμοι ...υπολειτουργούν σε ότι αφορά τη συντήρηση σχολικών κτιρίων. Περιμένουμε 3 μήνες ηλεκτρολόγο του Δήμου.....

 
Θανάσης
06 Δεκ 2022 11:41

Εδώ αναδύεται μία τεράστια παράλειψη. Δεν υπάρχουν στα Δημόσια σχολεία Τεχνικοί Ασφαλείας που δουλειά τους είναι να εντοπίζουν πιθανές καταστάσεις κινδύνου και να κινούν τις διαδικασιές αντιμετώπισής τους. Στα ιδιωτικά σχολεία είναι υποχρεωτική η παρουσία τους. Στα Δημόσια όμως δεν υπάρχουν. Γιατί: Δεν προβλέπεται απο΄ τον νόμο ή είναι παράλειψη του υπουργείου:

 
@ Εκπαιδευτικός
06 Δεκ 2022 11:39

Πιθανολογώ ότι έχει σοβαρές ευθύνες και ο υπεύθυνος για την συντήρηση του λέβητα. Όσο ο λέβητας πετρελαίου λειτουργούσε παρέχοντας νερό στα σώματα καλοριφέρ, η θερμοκρασία του νερού ήταν κάτω από 100. Όταν απομόνωσαν τον λέβητα από το κύκλωμα καλοριφέρ, το θερμικό φορτίο του δεν μπορούσε αποβληθεί από τον λέβητα με αποτέλεσμα να αυξηθεί η πίεση και να γίνει έκρηξη

 
Πρώην Διευθυντής
06 Δεκ 2022 10:47

Λυπάμαι, γιατί τη "νύφη" θα την πληρώσει ο διευθυντής του σχολείου. Όμως κύριε Διευθυντά το ξέρεις πολύ καλά ότι ο νόμος είναι σαφής. "Απαγορεύεται εν ώρα λειτουργίας του σχολείου η είσοδος σε οποιονδήποτε που δεν έχει σχέσει με την εκπαιδευτική διαδικασία". Ούτε στον Θεό... Μόνο με την άδεια του διευθυντή και αφού γραφτεί στο βιβλίο πράξεων του διευθυντή επιτρέπεται η είσοδος. Τώρα θα μου πεις ότι δεχόσουνα πολλές προφορικές πιέσεις να επιτρέψεις την είσοδο. Μπορεί νάναι κι έτσι.Μια φορά όμως γίνεται το κακό. Τώρα οι άλλοι τραβάνε την κάλτσα τους...

 
Πιτσιφλής
06 Δεκ 2022 10:37

Τα πρωτόκολλα ασφάλειας σχολικών μονάδων είναι αναγκαία για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Περιττές είναι οι επεξηγήσεις για την αναγκαιότητά τους.
Αυτό που λείπει είναι η συλλογή των διάσπαρτων άρθρων, εγκυκλίων κλπ και η επεξεργασία τους ώστε να δημιουργηθεί ένα σαφές και πρωτίστως σύγχρονο πλαίσιο ενεργειών - πρωτόκολλα ασφάλειας - για τη μέγιστη προστασία στο χώρο των σχολικών μονάδων. Τα πρωτόκολλα παρουσιάζονται, αναλύονται, εφαρμόζονται δοκιμαστικά, βελτιώνονται συνεχώς, διδάσκονται.
Αυτό που θυμάμαι είναι οι καλές πρακτικές - σωτήριες μερικές φορές - ορισμένων αυτοδίδακτων διευθυντών στα τριάντα εννέα χρόνια που υπηρέτησα.
1. Έλεγχος αύλειου χώρου πριν την έναρξη των μαθημάτων. Έχουν βρεθεί σπασμένα μπουκάλια, καρφιά, σχάρες ομβρίων που προεξέχουν κ.ά. Πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια σε μια τέτοια σχάρα σκόνταψε στο διάλειμμα ένα κορίτσι κι έσχισε το γόνατό του, φάνηκε το οστό της επιγονατίδας. Αγκαλιά το πήρε ο διευθυντής, βγήκε στο δρόμο και περίμενε το ασθενοφόρο.
2. Οπτικός έλεγχος και οσφρητικός ακόμη(!) - ένας, θυμάμαι, μύριζε από κοντά έναν ηλεκτρικό πίνακα· ανησυχούσε για μια ασυνήθιστη οσμή - μπριζών, διακοπτών, ηλεκτρικών πινάκων και υποπινάκων στις αίθουσες και στους κοινόχρηστους χώρους.
3. Έλεγχος μπαλκονιών και στηθαίων για αποκολλημένα μάρμαρα.
4. Έλεγχος, ανησυχία για ορισμένα κλαδιά ψηλών δέντρων. Μήπως μια δυνατή ριπή ανέμου σπάσει τον κλάδο και πέσει στο κεφάλι κάποιου παιδιού, συναδέλφου. Μήπως τα χαμηλά κλαδιά των ακλάδευτων θάμνων, που έχουν μπει στη σχολική αυλή από τον διπλανό κήπο, τραυματίσουν στο μάτι κάποια παιδιά που τρέχουν αμέριμνα;

Υπαρχουν κι άλλα...
Για όλα όμως γίνονταν έγγραφες αναφορές και κοινοποιήσεις - αλλεπάλληλες μερικές φορές - στις συναρμόδιες ακόμη και μη, υπηρεσίες. Και στους συλλόγους γονέων μερικές φορές για προφανείς λόγους.
Σε κάθε περίπτωση, όταν διαισθάνεσαι ότι κινδυνεύουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί την ώρα του μαθήματος, δίνεις εντολή εγκατάλειψης του κτιρίου και περιμένεις έγγραφη βεβαίωση, όταν η περίσταση το απαιτεί. Καλύτερα να διαταραχθεί η καθημερινότητα, παρά να συμβεί κα΄τι...
Το ξαναγράφω και πάλι:
Να αναλάβει την πρωτοβουλία η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ.

 
kathigitis
06 Δεκ 2022 10:35

Το 1997 υπηρετούσα σε παραμεθόριο δυσπρόσιτο σχολείο.
Βρισκόμουν στην τάξη της Α Λυκείου, μπροστά στον πίνακα, όταν ξαφνικά αποκολλήθηκε από την οροφή μεγάλο τετράγωνο φωτιστικό και έπεσε στον διάδρομο ανάμεσα σε σειρές θρανίων.
Ευτυχώς, στο σημείο που έπεσε ήταν διάδρομος και οι μαθητές ήταν καθισμένοι στα θρανία τους.
Αν αυτό γινόταν στο διάλειμμα πολύ πιθανό να έπεφτε σε κεφάλια μαθητών.
Αν τη στιγμή εκείνη υπήρχε μαθητής όρθιος στον διάδρομο θα μπορούσε να πέσει το φωτιστικό στο κεφάλι του.
Το κτήριο ήταν από εκείνα τα παλιά τσιμεντένια της δεκαετίας του 60-70.
Σε κάποιους τοίχους είχε ρωγμές από διάφορους σεισμούς όλων αυτών των δεκαετιών...
Ασυντήρητο.
Το σχολείο δεν είχε κανονικό διευθυντή, λειτουργούσε κυρίως με αναπληρωτές, ήμασταν όλοι νεοδιόριστοι τότε.

 
NN
06 Δεκ 2022 09:05

Η έκρηξη έγινε μετά τις όποιες εργασίες του συνεργείου - κανείς από τους τεχνικούς δεν βρίσκονταν εκεί.
Ακόμη και αν οι εργασίες αυτές γίνονταν σε ώρες μη λειτουργίας του σχολείου (απόγευμα), η έκρηξη θα γίνονταν την επόμενη ημέρα που θα ενεργοποιούταν η θέρμανση στο σχολείο.
Το πιθανότερο είναι είτε ο κακός σχεδιασμός - κατασκευή του συστήματος (έλλειψη δικλείδων ασφαλείας) είτε η βλάβη του συστήματος (αστοχία υλικών), δηλαδή, πάλι κακός σχεδιασμός.
Ο/η διευθυντής/τρια δεν θα μπορούσε να κάνει ή να ελέγξει τίποτα από τα παραπάνω.

 
@Σώστης
06 Δεκ 2022 08:41

Ουκ ολιγες φορες εχουμε δει συνεργεια να δουλευουν εντος σχολικου χωρου, σε ωρες μαθηματων....Οικοδομικες υδραυλικες ηκεντρολογικες εργασιες με τους μαθητες εντος σχολικου χωρου, εργαλεια κα οικοδομικα υλικα στοιβαγμενα κι αυτοκινητα να μπαινοβγαινουν στα προαυλια δημιουργωντας ιδανικες συνθηκες για το απευκταιο... Δε χρειαζεται κανεις να επιμορφωθει περι τα υδραυλικα, ηλεκτρολογικα και οικοδομικα γθα να αντιληφθει τους κινδυνους που ενεχει η μετατροπη ενος σχολειου σε εργοταξιο ή η διενεργεια τεχνικων εργασιων εν ωρα λειτουργιας του σχολειου...
Εδω ακριβως, οταν ο κοινος νους δε φαινεται να λειτουργει, απαιτειται η θεσμοθετηση και υπομνηση του αυτονοητου και η ποινικοποιηση της αδιαφοριας και του ωχαδερφισμου.....

 
Εκπαιδευτικός
06 Δεκ 2022 08:27

Το λάθος είναι του εργολάβου που κατασκεύασε το έργο. Φυσικά, ο διευθυντής δεν έχει λόγο στο σύστημα θέρμανσης (αλλιώς θα πρέπει να το εγκαταστήσει και να το συντηρεί...αλλά μηχανικός δεν είναι). Πολύ κακώς οι εργασίες γίνονταν σε ώρα λειτουργίας του σχολείου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Όσο για τη γεωθερμία, μολονότι ο διευθυντής δεν γνωρίζει το σχετικό σύστημα, είναι ασφαλέστατο, πλήρως οικολογικό, εντελώς ακίνδυνο. Προφανώς η έκρηξη δεν προήλθε από αυτό.
Τώρα, αν ο διευθυντής έκανε σχετικό έγγραφο και ο εργολάβος δεν συμμορφώθηκε για τις ώρες που θα έπρεπε να βρίσκεται στο σχολείο και να πραγματοποιεί εργασίες, αυτό είναι άλλο θέμα.
Η ουσία είναι πως ένα αθώο εντεκάχρονο παιδάκι έχασε τη ζωή του από την ανευθυνότητα των ενηλίκων και μάλιστα συγκεκριμένων

 
ABC
06 Δεκ 2022 06:33

Υπόθεση: Η έκρηξη έγινε από υπερπίεση στο νερό του λέβητα πετρελαίου.
Αν ισχύει τότε αυτό σημαίνει ότι ο λέβητας ήταν απαράδεκτα κακοσυντηρημένος .
Για να εκραγεί λέβητας θέρμανσης πρέπει ταυτόχρονα ΚΑΙ ο θερμοστάτης που ελέγχει την θερμοκρασία νερού να μην λειτουργεί (άρα θερμοκρασία νερού >100) ΚΑΙ η/οι βαλβίδες ασφαλείας να είχαν καταστραφεί.

 
@Πιτσιφλής
06 Δεκ 2022 06:05

Σωστός αγαπητέ. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι οι Διευθυντές δεν είναι το μπαλάκι κανενός να το κλωτσάνε και να μετατρέπεται σε ηλεκτρολόγο, υδραυλικό, σοβατζή κτλ. Οι Διευθυντές να μην κρατάνε τίποτα μέσα τους, πρέπει να δημοσιοποιούν τα ζητήματα που απασχολούν τη Σχολική τους μονάδα προς κάθε αρμόδιο... κι οι αρμόδιοι να κάνουν τη δουλειά για την οποία πληρώνονται...

 
Εκπαιδευτικός-Δ/ντρια
06 Δεκ 2022 03:42

Όταν συνέβη τοπικός σεισμός στη σχολική μονάδα όπου υπηρετούσα ως δ/ντρια, νόμιζα (ούσα πρωτάρα τότε) ότι οι μηχανικοί του δήμου θα περνούσαν από όλες τις σχολικές μονάδες για το σχετικό έλεγχο στατικότητας κ.τ.λ. σε εύλογο χρονικό διάστημα. Σε αίτημά μου για επί τόπου έλεγχο η απάντηση ήταν να ζητήσω εγγράφως έλεγχο από την τεχνική υπηρεσία του δήμου εάν "ΕΚΡΙΝΑ ΟΤΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΗΤΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ!!!!!!!!!!!). Έλα όμως που το βασικό μου πτυχίο είναι ξενόγλωσσης φιλολογίας και όχι πολυτεχνικής σχολής.........τελικά έγινε ο έλεγχος...το επόμενο σχολικό έτος...

 
Χουρδάκης Μιχαήλ
05 Δεκ 2022 23:51

Αν όλα αυτά που λέει τα είχε κάνει γραπτώς τότε είναι οκ. Δυστυχώς πολλοί τα κάνουν στο μιλητο γιατί φοβούνται ή δεν ξερουν και αν έρθει η κακιά στιγμή είναι εκτεθειμενοι.

 
Πιτσιφλής
05 Δεκ 2022 23:36

@Σώστης
Δεν διαβάζετε με προσοχή και είναι λογικό να συμπεραίνετε λανθασμένα. Είστε εκπαιδευτικός και υπηρετείτε σε σχολική μονάδα;

 
Σώστης
05 Δεκ 2022 21:23

@Πιτσφιλή, σοβαρολογείτε! Αυτό έχετε να σχολιάσετε; Σε τι ακριβώς να επιμορφωθούν οι διευθυντές; Στα υδραυλικά, τα ηλεκτρολογικά σε τι; Είστε σοβαρός!! Ανίκανοι όλοι τους… προτεραιότητα κάθε σοβαρής χώρας είναι τα ΣΧΟλΕΙΑ!!!! Εδώ; Καμία φροντίδα! Στο έλεος…

 
Πιτσιφλής
05 Δεκ 2022 20:19

Λανθασμένες τοποθετήσεις διάβασα και άκυρες παρεμβάσεις που δημιουργου΄ν υπόνοιες για λανθασμένους χειρισμούς. Εύχομαι να είναι διαφορετικά τα γεγονότα.
Εκείνο που είναι σημαντικό και πρέπει να λέγεται, να δημοσιοποιείται εγγράφως και να απαιτείται είναι η κατάλληλη επιμόρφωση των διευθυντών - θα έχουμε μια νέα σειρά σε λίγο - σε θέματα ασφάλειας της σχολικής μονάδας. Ένα αυστηρό πρωτόκολλο πρέπει να επικαιροποιηθεί και μάλιστα με νομική ισχύ και να διδαχθεί στα νέα στελέχη. Να αναλάβουν δράση η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ.

 
Maria
05 Δεκ 2022 19:36

Φωνή βοώντος εν τη ερμήμω....και δυστυχώς θύμα ένα αθώο παιδάκι.....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.