ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Διευθυντές Σχολείων: Το υπ. Παιδείας στέλνει μηνύματα στις 5:00 στους Διευθυντές Εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 06/12/2022
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Κόπτσης, εν είδει νυχτοφύλακα,  στέλνει στις 5:00 τα ξημερώματα  του Σαββάτου μήνυμα μέσω what’s up, στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, για να τους ενημερώσει για την διαδικασία και για τις ημερομηνίες εκκίνησης της  επιλογή των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης πετάγονται από τα κρεβάτια τους, φοβούμενοι για επιστράτευση, τότε μιλάμε για μία άνευ προηγουμένου διοικητική, υπηρεσιακή και ιεραρχική εμμονικότητα.

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων του υπ. Παιδείας με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Ακολουθεί η επιστολή

κ. Υπουργέ,

Όταν ο Γενικός Γραμματέας κ. Κόπτσης, εν είδει νυχτοφύλακα,  στέλνει στις 5:00 τα ξημερώματα  του Σαββάτου μήνυμα μέσω what’s up, στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, για να τους ενημερώσει για την διαδικασία και για τις ημερομηνίες εκκίνησης της  επιλογή των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης πετάγονται από τα κρεβάτια τους, φοβούμενοι για επιστράτευση, τότε μιλάμε για μία άνευ προηγουμένου διοικητική, υπηρεσιακή και ιεραρχική εμμονικότητα.

Όταν έχουν περάσει 4 άπρακτοι μήνες ώστε να ετοιμαστεί η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, και μάλιστα επί αμοιβή και μάλιστα από ιδιώτη, αλήθεια γιατί δεν πιέσατε αυτόν να συντομεύσει, όταν χρειάστηκε να αλλάξετε τον δικό σας Νόμο για τα Συμβούλια Επιλογής ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, όταν επί 2 μήνες προσπαθείτε να τα συγκροτήσετε είτε παρακαλώντας, είτε ασκώντας πιέσεις, και «θυμάστε» να εκκινήσετε  την διαδικασία της  επιλογή των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, εν μέσω εορτών, τότε μιλάμε για μία άνευ προηγουμένου διοικητική, υπηρεσιακή και ιεραρχική ανικανότητα.

Όταν εσείς  δημιουργήσατε έναν εκτρωματικό νόμο για τις επιλογές των  στελεχών εκπαίδευσης, πέσατε  έξω σε όλα τα χρονοδιαγράμματα σας για τις επιλογές των Διευθυντών Εκπαίδευσης,  πέσατε έξω σε κάθε χρονοδιάγραμμα σας για τις επιλογές των Συμβούλων Εκπαίδευσης, και επιχειρείτε  τώρα εν μέσω εορτών να εκκινήσετε εκβιαστικά την διαδικασία επιλογής των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, προτρέποντας μάλιστα ο κ. Κόπτσης τους Διευθυντές Εκπαίδευσης ακόμη και να αναστείλουν τις άδειες των υπαλλήλων, και να  καθορίσετε ένα εξωπραγματικό  χρονοδιάγραμμα για τις επιλογές αυτές, το οποίο σας δηλώνουμε ότι εκ προοιμίου θα αποτύχει, αλλά μπορεί να επιφέρει και παραιτήσεις από τα Συμβούλια Επιλογής , τότε μιλάμε για  μία άνευ προηγουμένου διοικητική, υπηρεσιακή και ιεραρχική εμπάθεια.

Εμπάθεια και στοχοποίηση κατά των  διοικητικών υπαλλήλων  του Υπουργείου Παιδείας και των Περιφερειακών Υπηρεσιών, την οποία ο κ. Κόπτσης  έχει εκδηλώσει   ακόμη και για την υπηρεσιακή τους εκπαίδευση, την οποία οφείλει  το Υπουργείο και να παρέχει και να διευκολύνει, αρνούμενος να υπογράψει τις άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης  που έχει εγκρίνει το ΚΥΣΔΙΠ, εδώ και δύο μήνες. Προφανώς δεν θέλει να λείπει υπάλληλος από την Υπηρεσία, να δουλεύει νυχθημερόν ακόμη και τα Σάββατα,  για να συμβάλλει στην πραγμάτωση  των δικών του επιδιώξεων.

Η μόνη λέξη που αξίζει είναι ντροπή, όταν οι υπάλληλοι του Υπουργείου και ειδικά των Περιφερειακών Υπηρεσιών εδώ και χρόνια, δουλεύουν ατελείωτες ώρες για να διεκπεραιώσουν με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία τις εξόχως   απαιτητικές εργασίες της διοίκησης, και μάλιστα κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της διαχρονικής αδιαφορίας των Πολιτικών Ηγεσιών του ΥΠΑΙΘ, συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας,  και ιδιαίτερα τώρα με τους πολύμηνους ανεδαφικούς σχεδιασμούς του κ. Κόπτση και  τις ασφυκτικές προθεσμίες των εγκυκλίων του, που έχουν οδηγήσει Υπηρεσίες και υπαλλήλους στα όρια της αντοχής τους, και μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα να επιχειρείται  και ο περιορισμός  του δικαιώματος στην άδεια και στην αποσυμφόρηση.

Αυτές και άλλες  αρνητικές πρακτικές έχουν εμφιλοχωρήσει εδώ και μήνες σε κάθε διοικητική, υπηρεσιακή και ιεραρχική διαδικασία που εκπορεύεται από το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα.

Κ. Υπουργέ,

Σας υπενθυμίζουμε ότι και  πέρυσι τέτοια εποχή είχε τεθεί αντίστοιχο ζήτημα με την εκκίνηση της επιλογής των Διευθυντών Εκπαίδευσης και τότε πρυτάνευσε η κοινή λογική και άρχισε η  διαδικασία αμέσως μετά τις γιορτές, παίρνοντας μάλιστα και δεκαήμερη παράταση.

Αυτή  την κοινή λογική επικαλούμαστε και σήμερα και σας ζητάμε να εκκινήσει η διαδικασία επιλογής των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων, αμέσως μετά τις γιορτές .

Πάντως, σας υπενθυμίζουμε ότι στην Διοίκηση δεν έχετε επιδείξει καμία τέτοια σπουδή για την έναρξη της επιλογής των διοικητικών Διευθυντών και των Προϊσταμένων τόσο της Κεντρικής Υπηρεσίας, όσο και των Περιφερειακών Υπηρεσιών, αν και η τελευταία φορά που είχαν επιλεγεί διοικητικοί  Διευθυντές ήταν το 2010 και Προϊστάμενοι πχ στην Κεντρική Υπηρεσία το 2009.
Σίγουρα όλα είναι θέμα, εκλογικών στοχεύσεων,  ψήφων και εκλογικών πελατειών.

Για το Δ.Σ.
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Η  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                               
ΣΑΒΒΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ                                                               ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΥ

 

Σχόλια (19)

 
ελένη
07 Δεκ 2022 23:06

Εν τω μεταξύ υπάρχει νόμος στη Γαλλία από το 2017 για το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» (right to disconnect) για τους εργαζομένους. Θα ήταν χρήσιμο ο Γ.Γ. να ενημερωθεί για αυτό.
Οι εργαζόμενοι έχουν προσωπική ζωή και πολλές υποχρεώσεις -κοινωνικές, οικογενειακές κλπ- πέρα από τις εργασιακές υποχρεώσεις. Έχουν παιδιά, συζύγους, άρρωστους γονείς να φροντίσουν, για να αναφέρω μόνο λίγα αλλά πολύ σημαντικά. Είναι απαράδεκτο να καταστρατηγείται ο προσωπικός τους χρόνος ξεκούρασης και ηρεμίας με sms μέσα στη νύχτα.
Πιθανότατα ο κος Κόπτσης δεν έχει άλλες υποχρεώσεις ή γενικότερα δεν έχει άλλη ζωή πέρα από τη δουλειά του οπότε όπως λεν και στα χωριά μας: "κε Γενικέ, get a life"

 
ελένη
07 Δεκ 2022 22:39

@σιγά σιγά
Μήνυμα what's up λέει, όχι e-mail

 
ΠΕ82
07 Δεκ 2022 18:39

Εκείνοι που έχουν δουλέψει υπεύθυνα και κάτω από αφόρητη πίεση όγκου εργασιών και χρονικών περιθωρίων κατανοούν και ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ τον Γ. Γραμματέα.

 
Μαρίνα
07 Δεκ 2022 11:01

Φωνή λογικής..Χριστούγεννα έχουμε ,οικογενειακές εορτές και όχι εργασιακό μεσαίωνα ...Χάθηκε η λογική εκεί στο ΥΠΑΙΘ...

 
Σιγά σιγα
07 Δεκ 2022 09:08

Email μπορεί να στείλει κάποιος ότι ώρα θέλει εγώ προσωπικά έχω λάβει email στις 11 το βράδυ. Θα το ανοίξεις μόλις πας στη δουλειά. Δεν βλέπω το κακό. Τώρα εάν καποιοι αισθάνονται ότι"πιέζονται" με τη λήψη email εκτός ωραρίου ε τοτε προφανώς δεν έχουν καμια απολυτως ιδέα για την κουλτούρα του ιδιωτικού εργασιακού τομέα

 
Εκπαιδευτικός
06 Δεκ 2022 22:39

Με την ευκολία των τεχνολογικών μέσων όλοι μπορούν (τεχνικά) να στείλουν μηνύματα οποτεδήποτε. ΅Επιτρέπεται (ηθικά);;

Την καταπάτηση της ατομικής ελευθερίας μας κανένας δεν την βλέπει. Το ηθικό μέρος του σεβασμού της προσωπικότητας, της προσωπικής ζωής, της ξεκούρασης χωρίς παρεισφρύσεις του εργοδότη κανένας δεν τις βλέπει.

 
Εκπαιδευτικός
06 Δεκ 2022 22:34

Μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι το εργασιακό μας ωράριο στο σχολείο είναι 8-2 και ότι έχουμε δικαίωμα στην ξεκούραση και στην προσωπική ζωή;

Οκ, να είναι σε ετοιμότητα, καθώς πολλές φορές εργαζόμαστε εκτός ωραρίου και απογεύματα - βράδια και Σαββατοκύριακα, αλλά κάπου το 5 το πρωί θα το καταλάβαινα σε έκτακτη ανάγκη - πόλεμο, κάποια καταστροφή - οτιδήποτε άλλο για μένα σημαίνει ΜΗ ΣΕΒΑΣΜΟ και ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Προσωπικά αρνούμαι να ενοχλήσω τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μου μετά τις 2 το μεσημέρι. Να τελειώνουμε και να πάμε σπίτια μας να χαιρόμαστε τις οικογένειές μας και να ζούμε!! ΝΑ ΖΟΥΜΕ!!

Ο κόσμος όλος σιγοβράζει με απειλές και εν αναμονεί διαφόρων πινάκων που θα ανοίξουν, διορισμών που θα γίνουν, επιλογών στελεχών κτλ.
Όχι, δεν είναι όλο το 24 ωρο για να μας βομβαρδίζουν και να καλλιεργούν φόβο και άγχος. Κάπου να το καταλάβουμε και να μην γινόμαστε μέρος του σιγοτσιγαρίσματος.

 
Αντικειμενικός
06 Δεκ 2022 20:34

Κείμενο που χαρακτηρίζεται από επιτηδευμένη ειρωνία, βρίθει από "εξυπνάδες" ενώ πλεονάζει και ο κομπασμός.
Ακόμα και δίκιο να είχαν, το έχασαν με το ύφος τους οι υπογράφοντες.
Θεωρεί ότι χλευάζει επιτηδευμένα:
"...εν είδει νυχτοφύλακα..."
"... πετάγονται από τα κρεβάτια τους, φοβούμενοι για επιστράτευση..."
Εμφανίζεται ως κριτής των πάντων:
"...άνευ προηγουμένου διοικητική, υπηρεσιακή και ιεραρχική ανικανότητα..."
"...για να συμβάλλει στην πραγμάτωση των δικών του επιδιώξεων..."
Με ολοφάνερη γενικευμένη σύγχυση και ενδεχομένως κομματικό κίνητρο:
"...Σίγουρα όλα είναι θέμα, εκλογικών στοχεύσεων, ψήφων και εκλογικών πελατειών..."

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
06 Δεκ 2022 19:59

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ!

 
ΝΟ
06 Δεκ 2022 18:39

Δεν διάβασα από σας κάτι για αύξηση επιδομάτων των Διευθυντών που έχουμε πεθάνει!!!! Α!! ξέχασα, οι Διευθυντές είναι η εξουσία που αξιολογεί τους καθηγητές. Ούτε όμως διάβασα κάτι για αυξήσεις των καθηγητών. Κόλλησε η βελόνα στο νόμο. Κάποια πρόταση έχετε? Ή μόνο πέτρες πετάτε? Τα δικά σας συνεχή όχι...όχι....όχι, φταίνε κάπου?

 
Στράτος
06 Δεκ 2022 18:38

Αυτό το "εξωπραγματικό χρονοδιάγραμμα για τις επιλογές αυτές" που έδωσε ο κ. Γενικός, μήπως μπορεί να το μάθει το esos; Αν όντως έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα, ακόμη κι αν οι συνδικαλιστές το ονομάζουν "εξωφρενικό", είναι δυνατόν αυτή τη φορά τα πράγματα να γίνουν στην ώρα τους και η διαδικασία να ολοκληρωθεί.

 
Χαλαραααααααααα
06 Δεκ 2022 18:24

Μήνυμα μπορεί να στείλει όποτε θελει. Μπορείτε να το δείτε στις 9.00 ή στις 12.00 . Όταν δουλεύεις νωρίς ή μέχρι αργά στέλνεις μην για Να το δουν όταν πάνε σχολείο. Κακι κι αυτό ε;

 
Δάσκαλος
06 Δεκ 2022 16:01

Από τέτοιου είδους αντιδράσεις εξηγούνται πολλά.
Κάποιοι/ες ΔΕΝ επιθυμούν να προχωρήσει η διαδικασία.

 
Μανώλης
06 Δεκ 2022 15:52

Ε βέβαια, όταν ο Γεν Γραμματέας δουλεύει τα χαράματα του Σαββάτου είναι εμμονικός, μας ενημερώνουν οι σκληρά εργαζόμενοι συνδικαλιστές.

 
Πρώ΄ην διευθυντής
06 Δεκ 2022 15:18

Ορθώς μιλήσατε! Μάλιστα τέτοιες πρακτικές what's up έχει υιοθεήσει κι ο δικός μας Διευθυντής Εκπείδευσης, που μας ζάλιζε κάθε τόσο με διάφορες ενημερώσεις ακόμα και στις 24.00. Η νοοτροπία αυτή διέβρωσε δυστυχώς και τα μυαλά των υφισταμένων του Γ.Γ.!!!

 
Φ. Κώστας
06 Δεκ 2022 14:22

Σιγά μην πετάχτηκαν από το κρεββάτι.

 
Πιτσιφλής
06 Δεκ 2022 13:12

Εγώ το έλεγα από τότε... από τότε που έγινε εκείνο το σκηνικό με τα μπαλόνια!
Κάτι δεν πάει καλά...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.