ΒΟΥΛΗ

Νέα διάταξη: Εξαιρούνται τα μέλη ΔΕΠ Στρατιωτικών Σχολών, που εκλέγονται Δήμαρχοι, από την αναστολή καθηκόντων

Δημοσίευση: 07/12/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την εξαίρεση των μελών ΔΕΠ  Στρατιωτικών Σχολών, οι οποίοι εκλέγονται Δήμαρχοι, από το νόμο αναστολής καθηκόντων, προβλέπει νέα διάταξη η οποία κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη, προς ψήφιση, στη Βουλή.

Σύμφωνα με την  αιτιολογική έκθεση σκοπός της ρύθμισης είναι η άρση της αναστολής άσκησης των καθηκόντων μέλους ΔΕΠ Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΣΕΙ) κατά τη χρονική περίοδο που τελεί Δήμαρχος.

Συγκεκριμένα η νέα διάταξη ορίζει τα εξής:

Μη αναστολή άσκησης των καθηκόντων μέλους Δ.Ε.Π. Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.) - Τροποποίηση περ. α’ παρ. 1 άρθρου 15 ν. 3187/2003
Στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 3187/2003 (Α ́ 233), η λέξη «δήμαρχοι» δια γράφεται και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:

«α. Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί που δεν είναι βουλευτές ή περιφερειάρχες.»

Τι ορίζει σήμερα το άρθρο  15 του  ν. 3187/2003

Άρθρο 15

Αναστολή Καθηκόντων Μελών Δ.Ε.Π.

1. Σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους ως μελών Δ.Ε.Π. τελούν:

α. γπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί που δεν είναι βουλευτές, δήμαρχοι ή νομάρχες.

β. Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων και όσοι κατέχουν θέση σε διεθνείς οργανισμούς.

2. Μέλη Δ.Ε.Π. επιτρέπεται να ανακηρυχθούν υποψήφιοι και να εκλεγούν βουλευτές χωρίς να παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψηφίων. Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου αναστέλλεται η άσκηση των καθηκόντων του εκλεγέντος, που συνάπτονται με την ιδιότητά του ως μέλους Δ.Ε.Π.

3. Μέλη Δ.Ε.Π. που κατέχουν θέσεις των σημείων α` και β` της παραγράφου 1 μπορούν, ύστερα από αίτησή τους, να ασκούν χωρίς αμοιβή διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντα στο οικείο Τμήμα του Α.Σ.Ε.Ι. που ανήκουν.

4. Ο χρόνος παραμονής στις πιο πάνω θέσεις προσμετράται στο χρόνο που απαιτείται για την εξέλιξη στην επόμενη βαθμίδα, αλλά όχι για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας. Κατά τη διάρκεια παραμονής στις θέσεις αυτές και για διάστημα έξι μηνών από την απομάκρυνσή τους, αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες προκήρυξης κοιεξέλιξης που αφορούν το μέλος Δ.Ε.Π.

5. Κατά το χρόνο αναστολής των καθηκόντων τους, τα μέλη Δ.Ε.Π. δεν αμείβονται

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.