ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

«Ακυβερνησία» σε τρία ΑΕΙ: Τι είπε ο Οδ. Ζώρας στο esos

"Το υπουργείο Παιδείας  με απόλυτο σεβασμό στη λειτουργία και στο αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι. δεν επιθυμεί να παρέμβει με οποιοδήποτε τρόπο στις διαδικασίες "
Δημοσίευση: 07/12/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Συνεχίζεται έως και σήμερα το αδιέξοδο  συγκρότησης των Συμβουλίων Διοίκησης, λόγω ισοψηφίας (3-3) των εσωτερικών μελών για την ανάδειξη των εξωτερικών,  στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Αιγαίου.

Απ ότι φαίνεται το αδιέξοδο είναι  οριστικό καθώς τα εσωτερικά μέλη έχουν  ήδη συνεδριάσει ανεπιτυχώς  περίπου επτά φορές  του Παν. Αιγαίου , δέκα στο Παν. Μακεδονίας και  αλλεπάλληλες στο Παν. Θεσσαλίας.

Στην περίπτωση αυτή ο νέος νόμος "Κεραμέως" δεν έχει προβλέψει  νομική διέξοδο.

Επίσης ο ίδιος νόμος δεν έχει προβλέψει νομική διέξοδο όταν παρέλθει ο χρόνος μη εκλογής των εξωτερικών μελών (σ.σ. όταν λήξει η θητεία των νυν Πρυτανικών Αρχών) , εάν , δηλαδή, θα πρέπει να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές ή να γίνει κάτι άλλο.

Σημειώνεται ότι τα πρόσωπα τα οποία θα εκλεγούν ως εξωτερικά  μέλη θα "παίξουν" καθοριστικό ρόλο στην εκλογή νέου Πρύτανη και προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης.

Το esos επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα  Ανώτατης Εκπαίδευσης  Οδ. Ζώρα, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι, στη συνάντηση  των υπουργών Παιδείας  του ΟΟΣΑ.

"Το υπουργείο Παιδείας  με απόλυτο σεβασμό στη λειτουργία και στο αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι. δεν επιθυμεί να παρέμβει με οποιοδήποτε τρόπο στις διαδικασίες αυτές όπως προφανώς δεν το έπραξε μέχρι σήμερα" δήλωσε στο esos Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης και σημείωσε:

  • Στα εκλεγέντα   εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης ανήκει η αρμοδιότητα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκλογής των εξωτερικών μελών.
  • Εκφράζουμε   τη βεβαιότητα ότι θα το πράξουν με αίσθημα ευθύνης δικαιώνοντας και με αυτό τον τρόπο τους συναδέλφους τους που τους τίμησαν με την ανάδειξή τους στο ανώτατο συλλογικό όργανο διοίκησης του Ιδρύματός τους. Απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Οδ. Ζώρας απαντώντας στην   ανακοίνωση  του ΣΥΡΙΖΑ ,στην οποία αναφέρεται  ότι «τα ΑΕΙ θα διοικούνται από τοπικούς «Νταβέληδες», κλινικάρχες, διαπλεκόμενους επιχειρηματίες ή αφυπηρετήσαντες πανεπιστημιακούς, σε μια δεξιά και λαϊκίστικη επανέκδοση / παραχάραξη της έννοιας της λαϊκής συμμετοχής»,  δήλωσε: ""υπενθυμίζω   τους συντάκτες της ανακοίνωσης ότι ο Διευθυντής του Γραφείου του τέως Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εξελέγη  ως εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης περιφερειακού Πανεπιστημίου". 

Διαδικασία αξιολόγησης υποψηφιοτήτων

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων  ς, οι υποψηφιότητες συγκεντρώνονται από την αρμόδια διοικητική υπηρεσία που έχει αναλάβει την υποστήριξη της διαδικασίας και διαβιβάζονται με επιμέλειά της στα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου , όπως αυτά αναδειχτούν από άμεση και καθολική ψηφοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4957/2022 και την υπ’ αριθμ. 99286/Ζ1/08.08.2022 Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας (B ́ 4211).

Εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου  συγκαλεί τα εσωτερικά μέλη σε συνεδρίαση με θέμα την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων που έχουν υποβληθεί και την ανάδειξη των εξωτερικών μελών, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου10 του ως άνω νόμου.

Τα έξι (6) εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης αξιολογούν τις υποψηφιότητες που έχουν υποβληθεί, σύμφωνα με τα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων, τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα, τη συμβολή τους στην εκπαίδευση και την έρευνα ή τη συμβολή τους στον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα ή τις επιστήμες, την οικονομία ή την κοινωνία, προκειμένου να επιλεγούν οι υποψήφιοι που κρίνονται ως καταλληλότεροι για την πλήρωση των θέσεων των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με μυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία πέντε έκτων (5/6). Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για το σύνολο των θέσεων των εξωτερικών μελών, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα για τον αριθμό των θέσεων για τον οποίο δεν επετεύχθη η ως άνω απαιτούμενη πλειοψηφία, οπότε και απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εσωτερικών μελών.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου  εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, με την οποία συγκροτείται το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου.
 

Σχόλια (9)

 
@ Polar_Fish
10 Δεκ 2022 00:50

ναι ΟΚ δεν διοικεί μόνο το συμβούλιο, διοικούν και άλλα στρώματα πιο κάτω, αλλά το συμβούλιο είναι στην κορυφή και περιέχει και τον πρύτανη. Αυτή η κατάσταση είναι σκέτο ανέκδοτο.

 
ΔΕΠ
10 Δεκ 2022 00:47

Αυτοδιοίκητο στην επιλογή εισερχόμενων φοιτητών; Όχι
Αυτοδιοίκητο στον αριθμό εισακτέων; όχι
Αυτοδιοίκητο στα προγράμματα σπουδών; όχι
Αυτοδιοίκητο στη διαχείριση χρημάτων; όχι
Αυτοδιοίκητο σε διαδικασίες; όχι
Αλλά ξαφνικά θυμόμαστε το αυτοδιοίκητο όταν τα έχουμε κάνει ρόιδο και κανείς δε θέλει να βγάλει το φίδι απ την τρύπα.

 
ετσι ειναι
10 Δεκ 2022 00:22

¨δεν επιθυμεί να παρέμβει" αλλά θα παρέμβει κάποια στιγμή, γιατί έτσι όπως τα κάνατε δημιουργήσατε αδιέξοδο. Ποιά ιδιοφυϊα σκέφτηκε να βάλει ζυγό αριθμό εκλεγμένων μελών χωρίς κάποια πρόβλεψη για το τι γίνεται αν βγει 3-3; Χειροκρότημα, κάποιος σπάει πλάκα.

 
jim
08 Δεκ 2022 17:17

Η ασχετοσύνη και η ανικανότητά τους φαίνεται από το ότι όρισαν συμβούλια με ζυγό αριθμό μελών. Και οι πέτρες γνωρίζουν ότι πάντα ο αριθμός των μελών ενός συμβουλίου είναι μονός, για να αποφεύγονται οι περιπτώσεις ισοψηφιών.

 
Polar_Fish
08 Δεκ 2022 12:24

@Θοδωρος
Δεν διοικει μονο το Συμβουλιο

 
Θόδωρος
08 Δεκ 2022 08:12

Το ότι τα υποψήφια εξωτερικά μέλη δεν έχουν διδακτορικό δεν το λαμβάνουμε υπόψη. Αυτοί θα διοικήσουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Τι κατάντια....

 
Με απόλυτο σεβασμό στη διαδικασία των εκλογών
08 Δεκ 2022 01:51

Η εμπνευσμένη πρόταση του κ. Γενικού Γραμματέα παρακαλώ να υιοθετηθεί και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Όταν δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές, παρακαλούμε τους πολιτικούς αρχηγούς να μην σύρουν τη χώρα σε νέες εκλογές αλλά με καλή διάθεση να επιλέξουν από κοινού τον επόμενο πρωθυπουργό. Μπορεί να χρειαστεί και καμιά παραχώρηση... Και για να επαναλάβουμε τα λόγια του κ. Γενικού: Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι θα το πράξουν με αίσθημα ευθύνης δικαιώνοντας και με αυτό τον τρόπο τους πολίτες που τους τίμησαν με την ανάδειξή τους στο ανώτατο συλλογικό όργανο διοίκησης της χώρας.

 
Anastasia
07 Δεκ 2022 22:20

Σίγουρα η Υπουργός μας είναι δικηγόρος; Έχει δηλαδή επαφές με "μεγάλα κεφάλια" της νομικής επιστήμης; Δεν προβλέψανε τι γίνεται σε περιπτώσεις σαν κι αυτές; Και εμείς περιμένουμε τρία χρόνια τώρα νέους διευθυντές! Αριστεία!

 
Πολίτης Ν
07 Δεκ 2022 21:46

Αφού το υπουργείο οδήγησε με τον νόμο του την κατάσταση σε αδιέξοδο (δεν πρόβλεψε ότι σε συλλογικό όργανο με ζυγό αριθμό μελών μπορεί να προκύψει ισοψηφία!) τώρα κάνει τον Πόντιο Πιλάτο

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.