ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΠΟΣΔΕΠ σε κρίσιμα θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 09/12/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πλήρης συμφωνία των θέσεων της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κινήματος Αλλαγής, διαπιστώθηκε στη  διαδικτυακή συνάντηση της Τομεάρχη του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κινήματος Αλλαγής, βουλευτή Χαρά Κεφαλίδου, και της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του κόμματος με την ηγεσία της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π., μετά από αίτημά της.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΠΑΣΚ –ΚΙΝΑΛ   πλήρης συμφωνία των θέσεων διαπιστώθηκε   σε κρίσιμα θέματα όπως:

Η ανάγκη γενναίας αύξησης του προϋπολογισμού των Α.Ε.Ι. Η στρατηγική επιλογή υποχρηματοδότησης, που ακολουθείται εδώ και αρκετά χρόνια, αποδεικνύει ότι δεν τίθεται σαν προτεραιότητα η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η απαίτηση συμμόρφωσης της κυβέρνησης με τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών. Με το ισχύον μισθολόγιο του 2017 - που κρίθηκε και αυτό αντισυνταγματικό - οι αποδοχές των πανεπιστημιακών βρίσκονται στάσιμες στο επίπεδο του 2004 και η Ν.Δ. καθυστερεί να προχωρήσει στην αποκατάστασή τους.

Η ανάγκη διάθεσης περισσότερων θέσεων μελών Δ.Ε.Π. αλλά και ειδικού εργαστηριακού και τεχνικού προσωπικού. Το επαρκές ανθρώπινο δυναμικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας και της περαιτέρω ανάπτυξης των Πανεπιστημίων και καθοριστικό κριτήριο για την αξιολόγησή τους. Οι μόλις 400 θέσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο καλύπτουν οριακά τον αριθμό των αφυπηρετήσεων της τελευταίας χρονιάς και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Ιδρυμάτων. Πρόκειται για πολιτική υποβάθμισης των Πανεπιστημίων.

Η ανάγκη επίλυσης των διοικητικών προβλημάτων για την εκλογή οργάνων διοίκησης, που ενέσκηψαν εξαιτίας του νέου νόμου της κυβέρνησης της Ν.Δ. Τα διχαστικά αδιέξοδα, που προέκυψαν ήδη σε 3 Πανεπιστήμια και που δεν μπορούν να εκλέξουν Πρύτανη, τα είχαμε εντοπίσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή και γι’ αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κίνημα Αλλαγής πρότεινε διαφορετικό σύστημα διοίκησης με συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο όμως δεν υιοθετήθηκε.

Η ανάγκη για μακροπρόθεσμο και συναινετικό σχεδιασμό εκπαιδευτικής πολιτικής. Είναι πασιφανής η έλλειψη δημόσιου και οργανωμένου διαλόγου και εν προκειμένω με αυτούς που καλούνται να υλοποιήσουν τον νέο νόμο, δηλαδή τους πανεπιστημιακούς. Το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που δεν υιοθετήθηκαν με προεξάρχουσα την πρόταση για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης. Η αλαζονεία και η αυταρχικότητα της κυβέρνησης στοιχίζουν ακριβά στα Α.Ε.Ι.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κίνημα Αλλαγής , τονίζει στην ανακοίνωσή του, "θα συνεχίσει τον διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π., ώστε να εμπλουτίζει συνεχώς τις θέσεις και προτάσεις του και να συμβάλλει στην αλλαγή από το αδιέξοδο πλαίσιο που έχει οδηγήσει τα Πανεπιστήμια η πολιτική της Ν.Δ."

Σχόλια (5)

 
Πιτσιφλής
10 Δεκ 2022 18:23

Ελπίζω ότι ο Ποιητής θα με συγχωρέσει...

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τα πράσινα
μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα, το πράσινο.

Μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι
εσύ κοιτάς τα αρχαία σου τα κάλλη, τα δανεικά
και στις αρένες του κόσμου που πατάς
το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς.

Και λίγα λόγια του αθάνατου Δασκάλου μου:
''Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει.''

Και γι' αυτούς που πιστεύουν εύκολα:
''Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος.''

 
Πιτσιφλής
10 Δεκ 2022 14:20

Γελώ, για όλα τα θεατρικά δρώμενα και κλαίω για τα χαμένα χρόνια....
Τραγωδία!...

 
ΠΑΣΟΚ και πλερέζα
10 Δεκ 2022 12:25

Το μαζί τα φάγαμε? Να το θυμηθούμε και αυτό, είναι επίκαιρο πάλι!
Θααα Θααα... χορτάσαμε!

 
Με το κιλό
10 Δεκ 2022 05:43

Εύκολα τα λέμε όταν είμαστε «έξω από το χορό», δίνουμε αυξήσεις, συμφωνούμε σε όλα και κάνουμε προτάσεις για να τις εφαρμόσουν άλλοι.

 
ΜΕΤΑΝΙΩΜΕΝΟΣ
09 Δεκ 2022 16:03

Όταν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ήμασταν αντι-ΠΑΣΟΚ. Μετά είδαμε και τον ΣΥΡΙΖΑ και είπαμε: ΘΑ ΛΕΜΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΕΜΕ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.