Ν. Κεραμέως προς Πρυτάνεις: Δεν θα κάνω νομοθετική ρύθμιση για την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης

Ν. Κεραμέως: «Αύξηση κατά 25% της τακτικής και έκτακτης χρηματοδότησης των ΑΕΙ από το 2019»

14/12/2022

Ενημερώθηκε: 14/12/2022, 21:51

Άκουσε το άρθρο

Δεν  θα κάνει διορθωτική  νομοθετική ρύθμιση για την διαδικασία εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης των Πανεπιστημίων, ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη σημερινή Σύνοδο Πρυτάνεων, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν σε γνωστό ξενοδοχείο, στο Καστρί.

Παράλληλα προέτρεψε τα τρία Πανεπιστήμια  Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Αιγαίου -που αδυνατούν τα εξαμελή εσωτερικά μέλη να εκλέξουν τα πενταμελή εξωτερικά μέλη των Συμβουλίων- να βρουν  μόνα τους τη λύση , στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου.

Η Ν. Κεραμέως εξήγησε ότι:

  • Οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση αυτή τη χρονική στιγμή θα δημιουργούσε νομικά ζητήματα στην εκλογή των υπολοίπων επτά Πανεπιστημίων που ολοκλήρωσαν τις εκλογικές διαδικασίες, καθώς σε μια εκλογική διαδικασία θα ίσχυαν δυο διαφορετικά νομοθετήματα.
  • Πρώτον, δεν θα μπορούσε να γίνει νομοθετική παρέμβαση σε εν εξελίξει διαδικασία και δεύτερον και να μπορούσε δεν θα την προέκρινε το ΥΠΑΙΘ, διότι θα ήταν παρεμβατική.
  • Στόχος είναι να θωρακιστεί το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Προτάσεις που έχουν τεθεί είναι του τύπου «να δώσουμε 2 ψήφους στον πρώτο που πήρε ψήφους, 2 ψήφους στην εσωτερική αναμέτρηση για τα εξωτερικά  μέλη». Μα αυτό κι αν είναι  παρεμβατισμός. Ή θέλουμε αυτοδιοίκητο Πανεπιστημίων,  ή δεν θέλουμε. Δεν μπορούμε να έχουμε αυτοδιοίκητο a la carte και 7 πανεπιστήμια να έχουν λύσει το πρόβλημα και 3 να μην μπορούν.
  • Έχει βγει μία ξεκάθαρη εγκύκλιος από τον ΓΓ Ο. Ζώρα, η οποία λέει ότι σε περίπτωση αδυναμίας κηρύσσεται άγονη η διαδικασία και ξεκινάει από την αρχή.

Οι Πρυτάνεις, σύμφωνα με πληροφορίες επισήμαναν στην υπουργό το αδιέξοδο   που έχει προκαλέσει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ στην ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης  στα 3 από τα 10 Πανεπιστήμια που αυτή τη χρονική περίοδο είχαν εκλογές,
 
Παράλληλα διατύπωσαν προς την Ν. Κεραμέως την ανησυχία τους  ανησυχούν ότι εάν δεν υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να δίνεται διέξοδος σε περίπτωση ισοψηφίας (πχ κλήρωση,  διαφορετικός αριθμός εσωτερικών-εξωτερικών , όπως 7-4 ), το ίδιο φαινόμενο  μπορεί να επαναληφθεί και στις επικείμενες "Πρυτανικές εκλογές"   έξι Πανεπιστημίων , οι διαδικασίες των οποίων θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο

Στο μεταξύ συνεχίζεται έως και σήμερα το αδιέξοδο  συγκρότησης των Συμβουλίων Διοίκησης, λόγω ισοψηφίας (3-3) των εσωτερικών μελών για την ανάδειξη των εξωτερικών,  στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Αιγαίου.

Απ ότι φαίνεται το αδιέξοδο είναι  οριστικό καθώς τα εσωτερικά μέλη έχουν  ήδη συνεδριάσει ανεπιτυχώς  περίπου επτά φορές  του Παν. Αιγαίου , δέκα στο Παν. Μακεδονίας και  αλλεπάλληλες στο Παν. Θεσσαλίας.

Στην περίπτωση αυτή ο νέος νόμος "Κεραμέως" δεν έχει προβλέψει  νομική διέξοδο.

Επίσης ο ίδιος νόμος δεν έχει προβλέψει νομική διέξοδο όταν παρέλθει ο χρόνος μη εκλογής των εξωτερικών μελών (σ.σ. όταν λήξει η θητεία των νυν Πρυτανικών Αρχών) , εάν , δηλαδή, θα πρέπει να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές ή να γίνει κάτι άλλο.

Σημειώνεται ότι τα πρόσωπα τα οποία θα εκλεγούν ως εξωτερικά  μέλη θα "παίξουν" καθοριστικό ρόλο στην εκλογή νέου Πρύτανη και προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης.

Ν. Κεραμέως: «Αύξηση κατά 25% της τακτικής και έκτακτης χρηματοδότησης των ΑΕΙ από το 2019»

Η υπουργός  Παιδείας  παρουσίασε, μεταξύ άλλων, στοιχεία που αφορούν στις κάτωθι θεματικές.

Χρηματοδότηση: Η  τακτική και έκτακτη επιχορήγηση που πλέον φτάνει τα 265 εκ. ευρώ (από 212 εκ. ευρώ το 2019), καθώς και το γεγονός ότι μέσω ΕΣΠΑ στην Ανώτατη Εκπαίδευση υλοποιούνται ήδη έργα συνολικού π/υ 395 εκ €, ενώ από το καλοκαίρι του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2022 υπερτετραπλασιάστηκε η απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ (από 20,31% σε 90,48%), κάτι που αντιστοιχεί σε άνω των 144,7 εκ € απορρόφηση. Από το Ταμείο Ανάκαμψης δρομολογούνται δράσεις προϋπολογισμού περίπου 560 εκ. ευρώ ενδεικτικά για βιομηχανικά διδακτορικά, επισκέπτες καθηγητές/ερευνητές, πανεπιστήμια αριστείας, συμπράξεις ερευνητικής αριστείας. Επίσης ήδη υλοποιήθηκε η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1000 ευρώ στα 1500 για όλους τους δικαιούχους και στα 2000 σε περίπτωση συγκατοίκησης φοιτητών, συνολικού κόστους αναδρομικά για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 πάνω από 70,7 εκ. €., καθώς και στο αξιοσημείωτο πρόγραμμα δημιουργίας νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών μέσα από ΣΔΙΤ (αναπτύσσονται έργα πάνω από 600 εκ. € που αυξάνουν τον αριθμό των κλινών κατά 8150 σε 5 ΑΕΙ).

Θέσεις προσωπικού ΑΕΙ: 1.850 θέσεις μελών ΔΕΠ που έχουν δοθεί από το 2019 έως σήμερα, με τις οποίες διαμορφώθηκε θετικό ισοζύγιο +122 θέσεων, δεδομένου ότι οι αποχωρήσεις κατά το διάστημα 2019-2022 ανέρχονταν σε 1.728, σε μια αναλογία 1,07 νέα θέση για κάθε αποχώρηση.  Έχει εγκριθεί επιπλέον η κατανομή κατηγορίας ΠΕ/ΤΕ για την πρόσληψη 68 μελών Ε.Τ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. για το έτος 2023, ενώ ακολουθεί η κατανομή των 32 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων, κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμιά μας, κατανεμήθηκαν 282 θέσεις για νέους εντεταλμένους διδάσκοντες.

Εξωστρέφεια: Ήταν  καθολική  η ανταπόκριση, συμμετοχή, άριστη φιλοξενία και επιτυχία του Pharos Summit 2022 τόσο στο Εισαγωγικό Εργαστήριο και την Εναρκτήρια Εκδήλωση όσο και στις κατά τόπους επισκέψεις/συναντήσεις στα Ιδρύματα,. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, υποδεχόμενη τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αμερικανικών Πανεπιστημίων σε ξένη χώρα. Απέδωσε θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα Ιδρύματα για την εξαίρετη συμβολή και συμμετοχή τους.

Θεσμικά: Γνώμονάς μας ήταν και παραμένει η στήριξη των Πανεπιστημίων, ώστε να γίνουν ακόμη πιο ποιοτικά, πιο λειτουργικά, πιο αξιοκρατικά και πιο αυτόνομα και εξωστρεφή, κατακτώντας τη θέση που τους αρμόζει στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη. Επίσης, ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι αντικατοπτρίζει αυτή την λογική και για αυτό αποδίδεται ιδιαίτερο βάρος στην υλοποίησή του. Υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο, για πρώτη φορά σε 10 ΑΕΙ  ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της διαδικασίας ανάδειξης των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, υπενθυμίζοντας ότι 3043 ψηφοφόροι (από τους 3179 δυνητικούς ψηφοφόρους) προσήλθαν στην ηλεκτρονική κάλπη αγγίζοντας το ποσοστό του 95,7%.

Αποτελέσματα του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ: Μέσα σε 4 μήνες ο αναβαθμισμένος ΔΟΑΤΑΠ επεξεργάστηκε όλες τις παλιές αιτήσεις αναγνώρισης πανεπιστημιακών πτυχίων του εξωτερικού, απαντώντας θετικά σε 4.000. Για πρώτη φορά, προβλέφθηκε στη χώρα Εθνικό Μητρώο με 3.500 αναγνωρισμένα ξένα πανεπιστήμια. Πλέον ο ΔΟΑΤΑΠ προβλέπεται να ολοκληρώνει κάθε αίτηση μέσα σε 60 μέρες, ενώ τα παράβολα θα είναι μειωμένα κατά 20%".

Σχόλια (19)

@Πλατάρος Γιάννης
|

Αγαπητέ @Πλατάρος Γιάννης, πράγματι η λύση είναι πολύ εύκολη και απλή, όπως το λες. Θα μπορούσα να προτείνω και άλλες λύσεις, αλλά δεν είναι δική μας αρμοδιότητα αυτό.

Γιατί λοιπόν το σεβαστό Υπουργείο μας για μήνες τώρα κωφεύει και δεν προχωράει σε νομοθετική ρύθμιση? Γιατί δεν σπάει τον ατέρμονο βρόγχο (endless loop το έμαθαν οι άριστοι στο Κολάμπια) που το ίδιο δημιούργησε?

Πλατάρος Γιάννης
|

Η κλήρωση που πρότεινα ήταν επί κενού νόμου. Δηλ. να λέει επανάληψη μόνο. Εδώ πάμε σε βρόγχο (λουπ) ατέρμονα.
Δεν ξέρω αν αυτό υπό κάποιο νομικό σκεπτικό μπορεί να θεωρηθεί κενό νόμου και αν η κλήρωση συνιστά παρανομία.
Ρυθμίζεται όμως αύριο το πρωί νομοθετικά μια λύση με κλήρωση.
«Όπου δεν επιτυγχάνεται η προβλεπόμενη πλειοψηφία έπειτα και από επανάληψη της διαδικασίας, τότε προβλέπεται κλήρωση μεταξυ των ισοψηφούντων εκλεκτόρων» κάτι τέτοιο.....

@ Πλάταρος Γιάννης
|

Αυτοί που ισοψηφούν να παίζουν πέτρα-ψαλίδι-χαρτί.

@Πλατάρος Γιάννης
|

Αγαπητέ @Πλατάρος Γιάννης, λες να γίνει κλήρωση σε περίπτωση ισοψηφίας. Ωραία, πες μας τώρα και τη διάταξη που το προβλέπει αυτό που λες. Παρεμπιπτόντως, οι παρ. 4 και 5 του άρθρου 10 του Ν.4957/2022 προβλέπουν τα εξής:
<<...4. Τα εσωτερικά μέλη επιλέγουν με μυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία πέντε έκτων (5/6) τα φυσικά πρόσωπα που κρίνονται ως καταλληλότερα για την πλήρωση των θέσεων των εξωτερικών μελών. Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για το σύνολο των θέσεων των εξωτερικών μελών, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα για τον αριθμό των θέσεων για τον οποίο δεν επετεύχθη η ως άνω απαιτούμενη πλειοψηφία, οπότε και απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εσωτερικών μελών.
5. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης των εξωτερικών μελών εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη του Α.Ε.Ι., με την οποία συγκροτείται το Συμβούλιο Διοίκησης. ...>>

Η απόλυτη πλειοψηφία απαιτεί 4-2. Που υπάρχει πρόβλεψη για κληρώσεις, κανονισμούς, και άλλα παραμύθια της χαλιμάς όταν το αποτέλεσμα είναι 3-3? Αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, η συγκρότηση με κληρώσεις σε αντίθεση με τις προβλέψεις του νόμου θα είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.

Να χτυπήσουνε πέναλτι καλύτερα λεω εγώ
|

Τι κλήρωση μας λέτε, εδώ στον δρόμο του Κατάρ, παράταση και πέναλτι όπως στο μουντιάλ.
Να κόψουμε και εισιτήρια, να γίνουμε θέαμα!

@Πλατάρος Γιάννης
|

Εγώ λέω στα ζάρια ή στο τάβλι. Κρίμα να μην το είχαν προβλέψει από την αρχή οι καλυτερότεροι.... αλλά και ποιός να το φανταζόταν ε?....

@ Και τι δεν έκανες για να μας διαλύσεις
|

απίθανος χριστιανοπουλικός και εύστοχος ! αλλά ο φωστήρας των σχολιαστών βρήκε τη λύση (τυχαιότητα διά κλήρου ε; ), μη σκοτίζεστε και μην υποτιμάτε την καλυτερότερη !

@@Polar_Fish
|

Ακριβώς! Είναι ηλιθιότητα και συνταγή για deadlock ο αριθμός 6 που προέβλεψε ονόμος. Είναι να απορείς πραγματικά ποιός το σκέφτηκε αυτό, και πως δεν υπήρξε κάποιος στην πορεία να πει "ένα λεπτό ρε παιδιά, τι θα γίνει αν είναι 3-3", και να προβλέψουν μια δικλείδα ασφαλείας. Και τώρα έχουν αυτή τη γελοία κατάσταση και νίπτουν τας χείρας τους δήθεν με την "αυτονομία"! Ποιά αυτονομία ρε; Εσεις φτιάχνετε νόμους, διατάξεις, τροπολογίες, αλλάζετε το ένα, αλλάζετε το άλλο, και οι άλλοι από κάτω χορεύουν. Έχετε ανοίξει το λεξικό να δείτε τι σημαίνει η λέξη;

ΔΕΠ
|

@Polar_Fish15 Δεκ 2022 01:48
Εφόσον η ψηφοφορία για ένα πρόσωπο είναι 3-3 μετά από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες γιατί πρέπει υποχρεωτικά κάποιος να αλλάξει την ψήφο του; Που ξανακούστηκε τέτοιος εκβιασμός; Τέτοιες ονειρώξεις έχετε οι άριστοι;

Καλή ιδέα παντως
|

Έτσι να κάνουμε και στις βουλευτικές....να βγαίνει πρωθυπουργός από τα κόμματα της Βουλής...Αφού τα βρουν και συμφωνήσουν 100%

Πλατάρος Γιάννης
|

Να κάνετε κλήρωση!
Η κλήρωση επί ισοψηφίας είναι ένα προβλεπόμενο μέτρο σε μείζονος σημασίας εκλογές, σε γενικούς νόμους και εθνικές εκλογές, επομένως με αναλογική εφαρμογή νόμου οι ισοψηφίες αίρονται με κλήρωση. Δημοκρατικό είναι, δόκιμο, πολύ παλιό, όλοι το αποδέχονται.
Στις δικές μας εκλογές αιρετών, οι ισοψηφίες αίρονται με κλήρωση.
Ας φτιάξουν και έναν κανονισμό που να προβλέπει επανάληψη ψηφοφορίας και μετά κλήρωση.
Στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου μάλιστα, μπορούν να προβλέψουν διαγωνισμό γνώσεων μεταξύ των ισοψηφούντων, ποιός έχει από τους 3-3 μεγαλύτερο άθροισμα ηλικιών ή μεγαλύτερη προϋπηρεσία στο ίδρυμα ή και πέναλτι, αν ισοψηφούν σε όλα!...

Και τι δεν έκανες για να μας διαλύσεις
|

ξέχασες όμως ότι είμαστε το απορρυπαντικό.
Μούσκεμα τα έκανες, τώρα ήρθε η ώρα για καθάρισμα.

@Polar_Fish
|

Polar_Fish, είσαι μακριά νυχτωμένος. Τα έξι (6) εσωτερικά μέλη εκλέχθηκαν από όλα τα μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος, και τώρα οι έξι (6) ψηφίζουν για να εκλέξουν άλλα πέντε (5) εξωτερικά μέλη. Και οι αλλεπάλληλες ψηφοφορίες έχουν ως αποτέλεσμα 3-3, οπότε δεν μπορούν να εκλεγούν τα πέντε εξωτερικά μέλη.

Και ο φωστήρας που έγραψε τις σχετικές διατάξεις, δεν πρόβλεψε ότι θα μπορούσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας 6 ανθρώπων θα μπορούσε να είναι 3-3... Και εκτός αυτού, βρίσκεται και σε άρνηση της πραγματικότητας, και περί άλλων τυρβάζει...

Polar_Fish
|

Ειμαι υποψήφιος πρύτανης και μετα απο 10 συνεδρια΄σεις δε με ψηφίζουν. Ποιο είναι το νοημα να επιμείνω στην υποψηφιότητά μου και να με ελεγχουν μεθαυριο αν εκλεγώ τα μέλη του Συμβουλίου τα οποία αρχικά δεν με ψηφιζαν.

Κατερινα
|

Δώστε πίσω στους εκπαιδευτικούς τα δωρα Χριστουγέννων και Πάσχα .Έλεος πια .

ΔΕΠ
|

Έχει δίκιο. Αυτονομία δε θελουμε ; Ας αποφασίσουμε.

ΔΕΠ
|

Ο νόμος για τις εκλογές των συμβουλίων είναι άλλο ένα τραγικό δείγμα προχειρότητας. Ζυγό αριθμό μελών βάλανε..και μηδέν πρόβλεψη για το τι γίνεται σε περίπτωση ισοψηφίας. Και μετά τους λένε "αυτοδιοίκητο", βγάλτε τα πέρα.
Δεν υπάρχει αυτοδιοίκητο, απλά το θυμούνται όποτε δεν ξέρουν τι να κάνουν.

έλα μωρε τσάτρα πάτρα σας λέει να τα φκιάσετε
|

ούλα ! λες και κάνει σοβαρό έργο στην παιδεία; έτσι το κουμαντάρει το υπαιθ , έτσι να κάνετε; άχρηστους σας είπε που δεν τα καταφέρατε με το αυτοδιοίκητο; θυμόμαστε που τράβαγε αφτιά σε κοσμήτορες που έβγαζαν πάλι με το "αυτοδιοίκητο" ανακοινώσεις ! περαστικά σας

Πολίτης Ν
|

Τι πάει να πει "να βρουν μόνα τους τη λύση";
Εφόσον η άριστη υπουργός καθόρισε ζυγό αριθμό (6) εσωτερικών μελών, το 3-3 δεν είναι αμάρτημα, είναι ένα από τα πιθανά αποτελέσματα της δημοκρατίας.
Η υπουργός φταίει, έτσι όπως νομοθέτησε, η υπουργός οφείλει να βρει και τη λύση.
Προσπαθεί όμως να αποφύγει τις ευθύνες της για να μην έχει το πολιτικό κόστος. Κι ας αφήνει τρία Πανεπιστημια στο έλεος της ακυβερνησίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ