ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ενδεικτικές ερωτήσεις για την επιλογή Διευθυντών Σχολικών μονάδων

Πού υπάρχουν οι απαντήσεις με βάση τον βασικό νόμο 4823/2022
Δημοσίευση: 18/12/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του Γιάννη Πλατάρου –Μαθηματικού

Οι παρακάτω  ενδεικτικές γενικές ερωτήσεις αναφέρονται μόνον για υποψήφιους διευθυντές «κοινών» Σχολικών μονάδων. Για υποψηφίους σε ειδικά , πειραματικά, πρότυπα , τεχνικά , επαγγελματικά σχολεία υπάρχουν και ειδικότερες ερωτήσεις.

1. Τι επιπτώσεις έχει ένας εκπαιδευτικός αν δεν συμμετάσχει στην αξιολόγηση;

Απ.: άρθρο 56 § 3, 4 ,8 και 10.

2.Ποίος ο σκοπός της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών;

Απ.: Άρθρο 56 § 2)

3. Ποίος ο προγραμματισμός του έργου των στελεχών της εκπαίδευσης σε σχέση με την αξιολόγηση;

Απ. : (Άρθρο 57)

4. Ως προς τι  και πώς αξιολογούνται οι Δ.Σ.Μ;

Απ.:  άρθρα 60, 61,62

5. Πώς αξιολογούνται οι Εκπαιδευτικοί;

Απ. : Άρθρο 66  και άρθρο 67

6. Κάθε πότε διενεργείται η αξιολόγηση εκπαιδευτικών και Διευθυντών Σ.Μ.;

Απ. Άρθρο 77

7. Ποίες οι δυσμενείς επιπτώσεις από την  χαμηλή αξιολόγηση εκπαιδευτικών και ΔΣΜ; Πώς μπορούν να αντιδράσουν επί κακής αξιολόγησης;

Απ. Άρθρα 78 και 79

8. Τί είναι η «Ειδική ψηφιακή εφαρμογή για την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών, του Ειδικού Εκπαιδευτικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού;»

Απ. Άρθρο 81

9. Τι είναι η «μετα-αξιολόγηση» του συστήματος αξιολόγησης;

Απ. Άρθρο 82

10. Τι πλεονεκτήματα έχει ένας εκπαιδευτικός από την συμμετοχή του σε εκπαιδευτικό Όμιλο;

Απ. Άρθρο 89

11. Πώς συνδέεται το έργο των Ενδοσχολικών Συντονιστών και των Μεντόρων με την αξιολόγηση;

Απ. Άρθρο 92 και 93

12. Τι επιπτώσεις έχει η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην Ενδοσχολική επιμόρφωση;

Απ. Άρθρο 96

13. Ποία είναι η περιοδική ετήσια αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Συστήματος  (βλ. και «μετααξιολόγηση»)

Απ. : άρθρο104

14. Είναι υποχρεωτική η δημιουργία ιστοσελίδας για όλα τα Σχολεία; Τι αναρτούμε εκεί;

Απ. Άρθρο 105

145. Είναι υποχρεωτική η επιμόρφωση των Στελεχών πριν την ανάληψη Υπηρεσίας τους;

Απ. Άρθρο 48

16. Ποίες οι διαδικασίες αυτοαξιολόγησης      Σχολικής Μονάδας;

Απ. https://www.esos.gr/arthra/80046/axiologisi-hronodiagramma-syllogikoy-programmatismoy-kai-esoterikis-axiologisis-toy

17. Ποίοι οι εξωτερικοί και ποίοι οι εσωτερικοί αξιολογητές σε μια Σχολική μονάδα και τι κάνει ο κάθε ένας;

Απ. : Γενικά διαβάστε τις ερωτήσεις και απαντήσεις του ΙΕΠ εδώ : http://iep.edu.gr/el/axiologisi-syxnes-erotiseis

18. Μπορεί ο εκπαιδευτικός ή και στέλεχος της εκπαίδευσης,  να αξιολογήσει τους άμεσα προϊσταμένους του που τον αξιολογούν;

Απ: Ναι, ανώνυμα, το προβλέπει το άρθρο 61 §6 για όλη την ιεραρχία . Δεν λέει το πώς για το «ανώνυμα». Μάλλον με ανώνυμο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο.

Τι λέει η  παράγραφος 7: Για την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης διενεργείται ημιδομημένη συνέντευξη μεταξύ του αξιολογούμενου και καθενός εκ των αξιολογητών του. Ειδικότερα, αντικείμενο της ημιδομημένης συνέντευξης είναι: α) η έκθεση αυτοαξιολόγησης, που συντάσσεται κατά τα προβλεπόμενα στο παρόν άρθρο, οι εκθέσεις προγραμματισμού και αποτίμησης και τα τεκμήρια που ο αξιολογούμενος έχει καταχωρίσει στον ηλεκτρονικό του φάκελο, β) η αποτίμηση του έργου του αξιολογούμενου από τους άμεσα υφιστάμενούς του και γ) τα τεκμήρια που έχει συγκεντρώσει ο αξιολογητής σχετικά με τα κριτήρια αξιολόγησης του αξιολογούμενου στελέχους εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζουμε την διαδικασία της συνέντευξης υποψηφίων Διευθυντών Σχολικών μονάδων, η οποία περιέχεται εδώ :

https://www.esos.gr/arthra/80929/xekina-i-diadikasia-epilogis-neon-dieythynton-sholikon-monadon-ergastiriakon-kentron

Τα παραπάνω τίθενται σε Δημόσια κρίση, κριτική, συμπλήρωση και ανάδραση των αναγνωστών εδώ.

Σχόλια (67)

 
Ποιά μου θυμίζει βρε, ποιά?
21 Δεκ 2022 12:31

@ΝΟ 20 Δεκ 2022 13:55
Αγαπητέ κύριε Διευθυντά, είναι νομίζω εμφανές, ότι εγώ παρέθεσα παραδείγματα με βάση τις εμπειρίες μου.... και δεν έγραψα "κανόνες".
Ούτε μπορώ ούτε και θέλω να σας πείσω, ότι ένα 4ετές πανεπιστημιακό πτυχίο ΔΕΝ είναι αναλογικό, να αποτιμάται σε μόρια όσο 3 προγράμματα.
Αυτοί που αποφάσισαν για τη συγκεκριμένη μοριοδότηση (και που προφανώς κάτι είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους) αυτοί "οφείλουν" να παρέχουν πειστικά ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ότι έχουν δίκιο και ότι ΔΕΝ αποφάσισαν με βάση προσωπικές τους εμπειρίες, γνώσεις, αξιολογήσεις κλπ....

 
ΝΟ
20 Δεκ 2022 13:55

@ποια μου θυμιζει βρε παιδια
Ούτε εγώ βασίζομαι σε κάποια έρευνα ούτε εσείς. Βιωματικά, οχι, οι διοικητικές ικανότητες είναι ανεξάρτητα με το πτυχίο. Απαιτεί γνώση, εμπειρία και ταλέντο. Ένα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση βοηθάει. Όσο για τους Νομικούς που προσφέρουν, φυσικά εφ όσον είναι στο νομικό τμήμα, προσφέρουν. Η διοίκηση του σχολείου όμως απαιτεί δεξιότητες που ή τις έχεις ή δεν τις έχεις, όποιο πτυχίο και να έχεις. Επίσης, δεν χρειάζεται να ξέρεις άπταιστα αγγλικά γιατί η αίτηση γίνεται στα ελληνικά. Τέλος, ξέρω Διευθυντές που κάνουν προγράμματα, μέσα σ αυτούς κι εγώ. Τέλος, ο Διευθυντής είναι υποχρεωτικά οικονομικός υπόλογος, οπότε εμπλέκεται οπωσδήποτε.

 
Kαίτη@ΝΟ
20 Δεκ 2022 09:41

Αυτά μας τα είπες και ξ ανάγραψες ξανά.Έχεις περάσει ποτέ την πόρτα της Νομικής απ΄έξω για να καταλάβεις τι παλούκι και τι ξενύχτι έχει για να αποκτήσεις πτυχίο Νομικής η κάποιου ΑΕΙ..Στο σχολείο μου, Γυμνάσιο υπάρχει συνάδελφος με πτυχίο Νομικής και όλοι μας προστρέχουμε και την συμβουλευόμαστε για κάθε τι που απασχολεί την σχολική μονάδα..Όσα λοιπόν δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρ....που λέει και ο σοφός λαός...

 
@Οικονομολόγος
19 Δεκ 2022 23:19

Συγχαρητήρια συνάδελφε για τον ήρεμο τρόπο που αντιμετώπισες τις μικρότητες άλλου επώνυμου σχολιαστή. Προφανώς, ο επώνυμος σχολιαστής από ζήλεια σε "τρόλαρε" διότι τον ξεπέρασες κατά πολύ με τις προτάσεις σου. Σε ευχαριστούμε για τις σκέψεις και προτάσεις σου. Όσο για τον επώνυμο σχολιαστή έχω να παρατηρήσω ότι, η επωνυμία, με τίποτε δεν σημαίνει ότι αυτό που γράφει είναι και προς τη σωστή κατεύθυνση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μια εμμονική στάση που δημιουργεί τελείως λανθασμένες εντυπώσεις στους υποψηφίους. Ο επώνυμος σχολιαστής να αναλογισθεί την ευθύνη που έχει και να επανορθώσει την λάθος κατεύθυνση που δίνει λόγω των δικών του εμμονικών ιδεοληψιών. Και να την προσανατολίσει προς την κατεύθυνση του @οικονομολόγος που είναι η σωστή.

 
Πιτσιφλής
19 Δεκ 2022 23:17

-Το πιο σημαντικό έργο στο σχολείο είναι αυτό που γίνεται μέσα στην αίθουσα.
- Το έργο του δασκάλου δηλαδή.
- Φυσικά!
- Και ο διευθυντής τι κάνει;
- Διευθύνει...
- Τι διευθύνει;
- ...

 
Αν πέσουν τα sos, τότε δεν σώνεται...
19 Δεκ 2022 23:08

Ένα είναι σίγουρο! Εάν πέσουν τα sos του κου. Πλατάρου (εάν και όταν με το καλό γίνουν οι συνεντεύξεις).... θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλη την αντιπολίτευση, να βάλλει κατά της Κεραμέως και της κυβέρνησης, για κομματική διοίκηση στην εκπαίδευση.... Έγινε αντίστροφα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον 4547 πριν λίγα χρόνια.

 
Πλατάρος Γιάννης
19 Δεκ 2022 23:05

@ Οικονομολόγος
Η ερώτηση «τι θα κάνατε σε περίπτωση καταλήψεων» είναι μελέτη περίπτωσης που ετέθη φέτος σε υποψήφιο ΔΔΕ, διότι έτσι προβλέπει ο νόμος , δηλαδή σε εξέταση μελετών περίπτωσης.
Τουλάχιστον στο επόμενο ποστ που ανέβασες έβαλες κάτι θετικά.
Και εν μέσω άσχετου θορύβου άλλων, πολύ θετικά...
Να σε πάω στην επιστημολογία των μελετών περίπτωσης:
Πρόκειται για προβλήματα...
Πραγματικά προβλήματα....
Ανοικτά προβλήματα...
Με διάφορες οπτικές και διάφορες λύσεις, καλύτερες, λιγότερο καλές...
Εγώ μπορώ λ.χ. να πάρω μια ανοικτή περίπτωση, ανοικτό πρόβλημα , να ξέρω την λύση , την καλύτερη την λιγότερο καλή και να τον βάλω να διαλέξει την καλύτερη λύση. Ή να σχολιάσει όλες τις λύσεις. Του δίνω δηλαδή τις πιθανές απαντήσεις και τον βάζω σε κριτική ικανότητα αποτίμησης . Αυτό είναι μια μετατροπή σε ελαφρότερη περίπτωση, όπου έχει τις λύσεις ανά χείρας και επιλέγει την καλύτερη με αιτιολόγηση.
Είναι δηλαδή :
1. Ανοικτό πρόβλημα με ανοικτές απαντήσεις (καθαρή μελέτη περίπτωσης)
2. Ανοικτό πρόβλημα με κλειστές απαντήσεις ή μία μόνο. (η μετατροπή που έκανα, που άλλαξε λίγο την ποιότητα)
3. Κλειστό πρόβλημα με ανοικτές απαντήσεις . (σαφέστατη κατάσταση, απολύτως ορισμένη, με διαφορετικές λύσεις .) Και αυτό είναι στην κλάση του πρώτου.
4. Κλειστό πρόβλημα, κλειστή απάντηση (Αν ισχύει το Α βγαίνει ως συμπέρασμα μόνο το Β)

Το πρώτο απαγορεύεται ΡΗΤΑ
Δεύτερο και τρίτο είναι λαϊτ παραλλαγές
Το τέταρτο είναι κλασικό, παραδοσιακό, δεν κινδυνεύει κανένα συμβούλιο να εκληφθεί από δικαστήριο κάτι από τις περιπτώσεις 2,3, ως 1
Προτείνεται όθεν το πολύ οικείο σε όλο τον κόσμο, 4...

 
Δισκοβόλος
19 Δεκ 2022 23:05

@ΝΟ
Δεν διαφωνώ με το σκεπτικό σου και με την καίρια επισήμανση ότι το έργο ενός διευθυντή είναι πολυεπίπεδο και εξαιρετικά απιτητικό. Δυστυχώς αυτή η επισήμανση δε συνάδει και τόσο με αυτό που τελικά εφαρμόζει το υπουργείο παιδείας μέσω του πολυδιαφημισμένου νόμου Κεραμέως, τον οποίο μάλιστα ο ασυγκράτητος κ. Πλατάρος τον έχει αναγάγει στη σφαίρα του ιδανικού!
Θυμίζω λοιπόν ότι ο συγκεκριμένος νόμος ήδη αποδείχθηκε εξαιρετικά δυσεφάρμοστος κι έχει επιφέρει πρωτοφανείς καθυστερήσεις των σχετικών διαδικασιών, αν και οι καθυστερήσεις οφείλονται και στην ακατανόητη ολιγωρία του υπουργείου.
Εκείνο όμως που εμένα προσωπικά με κάνει να χαρακτηρίζω εξάμβλωμα αυτόν το νόμο είναι η πολυπλοκότητα των αξιολογικών κριτηρίων σε βαθμό που να μοιάζει ότι πασχίζει με το ζόρι να βγάλει από τη μύγα ξίγκι μέσα από μια δαιδαλώδη αναζήτηση ΠΕΡΙΤΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ. Περιττών, ξαναλέω. Ποτέ δε νοιάστηκε κάποιος εκεί στο υπουργείο να προσδιορίσει τα πραγματικά και ουσιώδη προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος γι' αυτή τη θέση. Τα έχω απαριθμήσει άπειρες φορές ως απόσταγμα της πολύχρονης θητείας μου σε θέσεις διευθυντή λυκείου. Τα προσόντα αυτά μικρή έως μηδενική σχέση έχουν με υψηλούς τίτλους, με απίθανα μεταπτυχιακά και διδακτορικά ή με τη γνώση πολλών ξένων γλωσσών. Το κορυφαίο προσόν είναι η σωρευμένη πείρα και φυσικά ο δοκιμασμένος χαρακτήρας που τον διακρίνει ανθρωπισμός, ταπεινότητα, δημοκρατικό πνεύμα, μηδενική ανοχή σε ρατσισμούς και διακρίσεις, ενσυναίσθηση, ευαισθησία, εργατικότητα, ασίγαστη δημιουργική διάθεση, διαλλακτικότητα και αποφασιστικότητα μαζί με τεχνικές δεξιότητες δυστυχώς, μιας και θα κληθεί να διορθώνει και ζημιές στο σχολείο του, καθώς και καλή γνώση της ψηφιακής τεχνολογίας. Όποιος τα διαθέτει αυτά, είναι εξ ορισμού κατάλληλος για διευθυντής. Όποιος τα στερείται, αλλά διαθέτει ζηλευτούς ακαδημαϊκούς τίτλους, είναι εξ ορισμού όχι απλά ακατάλληλος, αλλά και επικίνδυνος για τη θέση αυτή.
Τόσο απλό είναι το ζήτημα. Γιαυτό και όποιος δεν ενδιαφέρεται για την ουσία, αλλά έχει στο μυαλό του υστερόβουλες μεθοδεύσεις, εύλογα καταφεύγει σε νομοθετικά τερατουργήματα με λαβυρινθώδεις διατάξεις που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε κακές επιλογές στελεχών, τα οποία θα κληθούν να αναλάβουν ευθύνες ανώτερες των δυνάμεών τους...

 
Ποιά μου θυμίζει βρε, ποιά?
19 Δεκ 2022 22:40

@ΝΟ 19 Δεκ 2022 19:44
- "ο έχων πτυχίο νομικής που δεν το έχει αξιοποιήσει επαγγελματικά, δεν προσφέρει περισσότερα στη διοίκηση, από κάποιο άλλο πτυχίο" λέτε. Το γράφει καμιά έρευνα αυτό ή είναι από δικά σας στοιχεία και εμπειρίες? Γιατί αντίθετα, οι λίγοι εκπαιδευτικοί-νομικοί που γνωρίζω εγώ, προσφέρουν πολύτιμες διοικητικές υπηρεσίες στις ΔΔΕ-ΔΠΕ και στις ΠΔΕ, προς όφελος των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
- Δεν έχω καμία αμφιβολία, για την αξία και τη σημασία αυτών των προγραμμάτων. Έχω όμως δει και πολλά.... να αποτελούν τελικά ευκαιρίες εκπαιδευτικού τουρισμού.
- Ένα άλλο θέμα είναι, ΠΟΙΟΣ "τρέχει" συνήθως αυτά τα προγράμματα? Προσωπικά και πάλι, δεν γνωρίζω πολλούς διευθυντές, που να εκπονούν ΟΙ ΙΔΙΟΙ τέτοια προγράμματα. Γιατί και κόπο και χρόνο θέλουν (όπως σωστά λέτε).... αλλά και επίσης απαιτούν άριστη γνώση-χρήση των Αγγλικών. Πολλές φορές λοιπόν, οι εκπαιδευτικοί ΠΕ06 "τρέχουν" τα προγράμματα.... και οι υπόλοιποι απλά ωφελούνται.
- Όσο για το ότι "απαιτούν διοικητικές ικανότητες υψηλού επιπέδου".... και γυμναστές ξέρω που αναλαμβάνουν προγράμματα, και θεολόγους και φιλόλογους και νηπιαγωγούς και παιδαγωγικών και μουσικούς. Δεν είναι δα και απαραίτητο, να έχει τελειώσει κανείς την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή την ENA στο Παρίσι.
- "Είχα διευθυντή με πτυχίο Νομικής και δεν μπορούσε να βάλει σε μια σειρά ούτε τις καρέκλες. Το σχολείο ήταν ένα μπαχαλο".... Βρε ποιά (και ποιό υπουργείο) μου θυμίζει αυτό τώρα?....

 
Υποψήφια για πρώτη φορά
19 Δεκ 2022 21:23

@ Γιάννης Πλατάρος
Ο Δισκοβόλος, που είναι μάλλον ο πιο σοβαρός συνάδελφος εδώ και με πολυετή εμπειρία ως διευθυντής σχολείου ,σου έδωσε συγχαρητήρια για τη βοήθεια που προσφέρεις η οποία σου ζητήθηκε επανειλημμένες φορές από υποψήφιους διευθυντές /διευθύντριες ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Προσωπικά σε ευχαριστώ πολύ.
Όσο γι αυτούς που γράφουν αρνητικά σχόλια ( έχεις συνηθίσει πλέον υποθέτω) για αυτή σου την πρωτοβουλία , το κάνουν για να φανούν ανώτεροι και εξυπνότεροι ,κρυμμένοι πάντα πίσω από ένα ψευδώνυμο, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν απλά φασαρία και τίποτα άλλο.
Υ.Γ. Δεν έχω ψηφίσει ποτέ ΝΔ ούτε πρόκειται

 
@@Δεξιος ή αδεξιος 19 Δεκ 2022 13:08
19 Δεκ 2022 21:21

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζεις!!!
Μετά τα σημεία στίξης ακολουθεί κενό.

Αν κάποιοι πουλάνε τις ιδέες τους, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν;

 
Δεσπότης Ευβοίης δουρικλυτός
19 Δεκ 2022 20:18

Πάντως το esos ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο "καλυτερότερος" σχολιαστής, θα έπρεπε να τον εφεύρει. Όπως γράφει και ο Καβάφης "Εν μέρει για να εξακριβώσω μια εποχή, εν μέρει και την ώρα να περάσω..." μπαίνουμε εδώ μέσα για να διαβάσουμε τις αναλύσεις του κυρ-Γιάννη!

 
ΝΟ
19 Δεκ 2022 19:44

@ Καίτη
Καταντάει λίγο έως πολύ εμμονικο, αυτό με τα erasmus και τους διαγωνισμούς.
Διαβάστε και μια άλλη οπτική. Το πτυχίο νομικής το παίρνεις για σένα και ο έχων πτυχίο νομικής που δεν το έχει αξιοποιήσει επαγγελματικά, δεν προσφέρει περισσότερα στη διοίκηση, από κάποιο άλλο πτυχίο. Τα συγκεκριμένα προγράμματα, απαιτούν διοικητικές ικανότητες υψηλού επιπέδου και γίνονται προς όφελος του σχολείου. Επίσης, απαιτούν χρόνο, κόπο και κυρίως μεράκι. Δεν σας τιμά να τα απαξιώνετε τόσο πολύ και κυρίως δεν σας τιμά να μην κατανοείτε την πολυεπίπεδη δράση που μπορεί να έχει ένας Διευθυντής και ναι....πρέπει να προσμετράται στα προσόντα του. Είχα διευθυντή με πτυχίο Νομικής και δεν μπορούσε να βάλει σε μια σειρά ούτε τις καρέκλες. Το σχολείο ήταν ένα μπαχαλο. Άρα, όλα είναι σχετικά.

 
Δισκοβόλος
19 Δεκ 2022 19:07

@Πλατάρος Γιάννης / 19 Δεκεμ. 2022 12:11
Αν και ήδη σχολίασα θετικά την πρωτοβουλία σου, δεν μπορώ να μην εκφράσω την αποστροφή μου για τη συνεχιζόμενη επιδεικτική σου παντογνωσία, η οποία δικαίως αμφισβητείται από πολλούς σχολιαστές, όσο κι αν προσπαθείς τόσο άκομψα να υποτιμήσεις τη νοημοσύνη και τη σοβαρότητα τους. Εν προκειμένω τα έβαλες με τον @οικονομολόγο και απαιτείς συγνώμη για αυτά που επισημαίνει, πράγμα που με αναγκάζει να σου θυμίσω για πολλοστή φορά ότι κι εγώ περιμένω τη δική σου συγνώμη εδώ και καιρό για κάποιους ψευδείς ισχυρισμούς σου περί Κοινωνιολογίας, αλλά δεν την έχω δει ποτέ!
Όταν λοιπόν ο ίδιος είσαι εκτεθειμένος με επαναλαμβανόμενος ανακρίβειες και παραπλανητικούς ισχυρισμούς χωρίς να ιδρώνει το αφτί σου όταν αυτές εντοπίζονται και επισημαίνονται, τότε δεν έχεις το παραμικρό ηθικό δικαίωμα να απαιτείς συγνώμη από κανένα! Ούτε φυσικά από τον συγκεκριμένο σχολιαστή που έτσι κι αλλιώς έχει δίκιο στις επισημάνσεις του!
Κι επιτέλους πάψε να περηφανεύεσαι τόσο προκλητικά για την "επωνυμία" σου στα σχόλια, η οποία - ας μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας - δεν είναι πάντα και τόσο αθώα!

 
@glgiannis
19 Δεκ 2022 18:55

Όποιος διαφωνεί με με τα σχόλια για τις τις ιδέες του κ Πλατάρου μπορεί απλά να ανοίγει μόνο τη δημοσίευση και να μη διαβάζει τα σχόλια.

Ζητάς από τον κ Πλατάρο «να μας παραθέσει (κατά τη γνω΄μη του) ένα θέμα που να εστιάζει στην αυτοαξιολόγηση του έργου του υποψηφίου και τον σχεδιασμό του έργου του όπως ζητείται από την προκήρυξη». Δηλαδή αυτά που έγραψε παραπάνω τι ήταν; Άσχετα; Αυτό παραδέχεσαι; Τότε γιατί φταιν όσοι τον έκραξαν γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο;

 
Α.Μ.
19 Δεκ 2022 18:24

Αξιότιμε κ. Πλατάρο, άλλη μια φορά σας ζητώ: έλεος, έλεος, φτάνει πιά, δεν έχετε άλλες απασχολήσεις, όλη μέρα κι όλη νύχτα αποφαίνεστε επί παντός επιστητού... Λυπηθείτε μας λίγο...

 
Καίτη
19 Δεκ 2022 18:05

O γνωστός κ.Πλάταρος με την παγκόσμια προτωτυπία :Πτυχίο Νομικής = με μαθητικούς διαγωνισμούς.Τώρα προσπαθεί ως ΦΑΝ της αξιολόγησης να εμφυσήσει στους εκπ/κούς την ιδέα της αξιολόγησης..Πάντως εγώ που το 2011 διάβαζα Πλάταρο με αποστήθιση στην συνέντευξη μας ρώτησαν άσχετα από αυτά που αναρτούσε..Καλό βράδυ κ.Γιάννη και ως ΔΣΜ θα έπρεπε να ξέρετε ότι άλλα απασχολούν τους ΔΣΜ και όχι η αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση...

 
Οικονομολόγος
19 Δεκ 2022 17:57

Αντιπαρέρχομαι τα περί τρολ, άλλωστε είναι μια κοινή καραμέλα αυτή στο διαδίκτυο, όταν δεν μας αρέσουν αυτά που λέει κάποιος να τον χαρακτηρίζουμε τρολ, και πάω στην ουσία.

Το άρθρο 35 ορίζει ότι οι ερωτήσεις που θα γίνουν στον υποψήφιο διευθυντή, θα κινούνται πάνω σε δυο άξονες. Πρώτον, ο ίδιος θα κληθεί να αξιολογήσει τον εαυτό του ("...Η συνέντευξη εστιάζει στην αυτοαξιολόγηση του έργου του υποψηφίου...") και δεύτερον, θα κληθεί να πει τι θα κάνει αν γίνει διευθυντής (..."και τον σχεδιασμό του έργου του σε περίπτωση επιλογής του...).

Πώς θα τα κάνει αυτά τα δυο ο υποψήφιος διευθυντής; Δεν θα αρχίσει βέβαια να μιλάει με τις ώρες για τον εαυτό του ούτε για όλα όσα είναι πιθανόν να κάνει σαν διευθυντής αλλά θα απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

1. Παράδειγμα ερώτησης για να απαντήσει για "τον σχεδιασμό του έργου του σε περίπτωση επιλογής του": Ποιές ενέργειες θα κάνετε για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες;
Επιχειρώντας να δώσω μια ενδεικτική απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, θα πω και για τις διοικητικές διαδικασίες που προβλέπονται για την φοίτηση παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία , αλλά και θα σκιαγραφήσω ένα περίγραμμα των επιπλέον πρωτοβουλιών που ενδεχομένως θα πάρω . Για παράδειγμα, θα οργανώσω μια ενημερωτική ημερίδα με γονείς, θα συνεργαστώ με κάποιο ειδικό σχολείο για μια κοινή πολιτιστική εκδήλωση (πχ κινηματογραφική προβολή), θα διοργανώσω δράσεις σε συνεργασία με τον σύμβουλο ειδικής αγωγής για να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά του σχολείου στην έννοια της συμπερίληψης κλπ

2. Παράδειγμα ερώτησης για να αξιολογήσω τον εαυτό μου και το έργο μου: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο δυνατό σημείο (της υποψηφιότητάς) σας και ποιο το πιο αδύναμο; (σημ. μου έχει τύχει αυτή η ερώτηση σε παλαιότερες κρίσεις)
Εννοείται φυσικά ότι μπορούν να γίνουν πάρα πολλές ειδικότερες και πιο εξατομικευμένες ερωτήσεις βασισμένες στο βιογραφικό του υποψήφιου. ή επίσης μπορεί να γίνουν ερωτήσεις πιο γενικές, πχ Τι προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας διευθυντής σχολείου;

Τα ενδεικτικά ερωτήματα που έγραψα στο προηγούμενο σχόλιό μου, μπορούν όλα να εξειδικευτούν σε περιπτώσεις όπου ο υποψήφιος θα μιλήσει για το μελλοντικό έργο του ή για να αξιολογήσει το παλαιότερο έργο του . Τι θα κάνω για το bullying, τι θα κάνω για τις καταλήψεις κλπ. Άλλωστε ο νόμος το λέει καθαρά. Ο υποψήφιος καλείται να παρουσιάσει μια περίπτωση για την αυτοαξιολόγηση του έργου του και μια περίπτωση για τον σχεδιασμό του έργου του. Και προκειμένου να γίνει αυτό, το συμβούλιο θα του κάνει ερωτήσεις σε σχέση με αυτά τα δυο.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις διατάξεις του νόμου περί αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Στο άρθρο 35 που ορίζει τα της συνέντευξης, υπάρχει η λέξη "αυτοαξιολόγηση" αλλά αυτό δεν αφορά στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας αλλά μόνο στο πώς αξιολογεί ο υποψήφιος τον εαυτό του. Για του λόγου το αληθές, βάζω κι εγώ με την σειρά μου το εν λόγω άρθρο και όποιος γνωρίζει ελληνικά νομίζω ότι μπορεί να καταλάβει.
"Για τη διεξαγωγή της συνέντευξης, δεν αξιοποιείται μελέτη περίπτωσης. Η συνέντευξη εστιάζει στην αυτοαξιολόγηση του έργου του υποψηφίου και τον σχεδιασμό του έργου του σε περίπτωση επιλογής του. Ο υποψήφιος καλείται να παρουσιάσει μια περίπτωση για την αυτοαξιολόγηση του έργου του και μια περίπτωση για τον σχεδιασμό του έργου του. Το Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να ρωτήσει τον υποψήφιο οτιδήποτε σχετίζεται με τα θέματα αυτοαξιολόγησης και σχεδιασμού"

 
Δασκάλα
19 Δεκ 2022 17:54

Επιτέλους και λίγη φαντασία στην εξουσία!

 
glgiannis
19 Δεκ 2022 17:26

Οποιος διαφωνεί με τις ιδέες του κ Πλαταρου (ακόμα και πριν διαβάσει τι γράφει!!!) μπορεί απλά να μην ανοίγει τη δημοσίευση.
Εγώ θα ήθελα από τον κ Πλαταρο να μας παραθέσει (κατά τη γνω΄μη του) ένα θέμα που να εστιάζει στην αυτοαξιολόγηση του έργου του υποψηφίου και τον σχεδιασμό του έργου του όπως ζητείται από την προκήρυξη.

Ευχαριστώ

 
Τι σημαίνει
19 Δεκ 2022 17:20

"αυτό αξιολόγηση έργου του υποψηφίου"; Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος; Είναι πρώτη φορά που συμμετέχω στη διαδικασία αυτή. Μπορεί δλδ να με ρωτήσουν για Erasmus κτλ που θα δουν στο φάκελο μου;

 
@δασκάλα Κρήτη
19 Δεκ 2022 15:51

Ε, πώς κάνετε έτσι κι εσείς;
Από την αχαριστία ημών στην αριστεία του κ. Πλατάρου ένα «χα» δρόμος! Ίσως και περισσότερα... Μάλλον περισσότερα!

 
Δάσκαλος
19 Δεκ 2022 15:37

Έχει ακουστεί πολύ γκρίνια από τους διευθυντές για το πόσο επίπονος και επιβαρυντικός είναι ο ρόλος τους.
Έχει επίσης ακουστεί μέσα σε συλλόγους διδασκόντων ότι η αξιολόγηση σχολικής μονάδας είναι κάτι αρνητικό και θα πρέπει με κάθε τρόπο να το αποφύγουμε.
Θεωρώ λοιπόν σημαντικό να είναι σαφείς το τι προβλέπεται στη νέα νομοθεσία, προκειμένου άνθρωποι οι οποίοι δεν ικανοποιούνται από τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που προβλέπει η θέση του διευθυντή ή της διευθύντριας να παραμείνουν, ή να επιστρέψουν, μάχιμοι εκπαιδευτικοί της τάξης. Αυτό δεν είναι ούτε κακό ούτε υποτιμητικό για κανένα. Ιδιαίτερα για εκπαιδευτικούς που έχουν κάνει πολλά χρόνια σε θέση διευθυντή η διευθύντριας, πιστεύω ότι μία επιστροφή στην τάξη θα τους βοηθήσει πάρα πολύ σε προσωπικό, επαγγελματικό επίπεδο.

 
ΝΟ
19 Δεκ 2022 13:49

Πραγματικά όμως, ούτε μια ματιά στο νόμο δεν έριξαν κάποιοι. Ούτε μία...

 
Μαρία Κ.
19 Δεκ 2022 13:32

Γιατί τόσος και τέτοιος αρνητισμός; Σε κάποιες/ κάποιους είναι χρήσιμο το υλικό που ανέβασε ο συνάδελφος.

 
@Δεξιος ή αδεξιος
19 Δεκ 2022 13:08

Ζείτε σε άλλες εποχές.Δεν υπάρχουν πια ιδεολογικοί χαρακτηρισμοί.Δεκα υπουργοί της ΝΔ ήταν υπουργοί ή υφυπουργοί επί ΠΑΣΟΚ.Αλλοι 15 υπουργοί και υφυπουργοί προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.Ενας Υπουργός ήταν γραμματέας της ΚΝΕ το 1990.Αρχηγος ΕΥΠ στέλεχος του μαοικου κινήματος φοίτησας στο διεθνές Πανεπιστήμιο του Πεκίνου επί Μάο.Αλλοι Υπουργοί στελέχη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.Για ποια δεξιά ή αριστερά γράφετε;Ζείτε σε άλλες εποχες

 
Θανάσης
19 Δεκ 2022 13:01

Είναι δυνατό οι ερωτήσεις σε ένα υποψήφιο Διευθυντή να περιορίζονται μόνο στην αξιολόγηση που σύμφωνα με τον ισχύον νομοθετικό πλαίσιο γίνεται κάθε δυο και τέσσερα χρόνια.Ο υποψήφιος Διευθυντής περιγράφει το όραμα του για το σχολείο τις προτεραιότητες που βάζει και με βάση αυτά που θα πει θα του γίνουν και οι ανάλογες ερωτήσεις. Ερωτήσεις με γραφειοκρατικά θέματα και σχολικής νομοθεσίας πρέπει να υπάρχουν.Π.χ πρέπει να γνωρίζουν όλοι τι είναι το σχολικό συμβούλιο και ποιοι μετέχουν σ' αυτό.

 
Πλατάρος Γιάννης
19 Δεκ 2022 12:11

@ Οικονομολόγος.
Να βάζετε και ονοματεπώνυμο για να εκτίθεστε. Δεν είναι δυνατόν να τρολάρετε. Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρετε την διαφορά άσκησης και προβλήματος. Ερώτησης απόδοσης και μελέτης προβλήματος!
Ο νόμος αποκλείει ΡΗΤΩΣ τις μελέτες περίπτωσης από τις Συνεντεύξεις των Διευθυντών Σχολικών μονάδων!
Είναι απίστευτο να είστε επικριτικός και αδιάβαστος για τον πυρήνα της συνέντευξης!
Λέει επί λέξει το άρθρο 34 του Νόμου 4823/20021:
«........β) Επί της παρ. 5 του άρθρου 33:
Για τη διεξαγωγή της συνέντευξης, δεν αξιοποιείται μελέτη περίπτωσης. Η συνέντευξη εστιάζει στην αυτοαξιολόγηση του έργου του υποψηφίου και τον σχεδιασμό του έργου του σε περίπτωση επιλογής του. Ο υποψήφιος καλείται να παρουσιάσει μια περίπτωση για την αυτοαξιολόγηση του έργου του και μια περίπτωση για τον σχεδιασμό του έργου του. Το Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να ρωτήσει τον υποψήφιο οτιδήποτε σχετίζεται με τα θέματα αυτοαξιολόγησης και σχεδιασμού....»
Ό,τι παραθέσατε είναι ουσιαστικές μεν ερωτήσεις αλλά προβληματικές καταστάσεις (=μελέτες περίπτωσεις!)
Όσοι μετέχουν σε Συμβούλια μπορούν να ρωτήσουν ό,τι τους φωτίσει ο Θεός, αλλά επί μηνύσεως για παράβαση καθήκοντος μπορεί και να απολυθούν. Οι συνεντεύξεις καταγράφονται , απομαγνητοφωνούνται και αποτελούν ΠΕΙΣΤΗΡΙΑ για την διάπραξη παράβασης καθήκοντος!
Να γράψετε απάντηση και να ανασκευάσετε, ως τέστ ότι είστε κανονικός άνθρωπος που απλώς κάνατε λάθος, όπως όλοι μπορούμε να κάνουμε.
Αλλιώς είστε τρολ...

 
Οικονομολόγος
19 Δεκ 2022 11:30

Αγαπητό esos, το να δημοσιεύετε τέτοιου είδους άρθρα είναι κατά την γνώμη μου ανεύθυνο . Κάποιοι υποψήφιοι διευθυντές μπορεί και να το πάρουν στα σοβαρά και να τους πάρετε στο λαιμό σας.

Οι πιθανές ερωτήσεις στην συνέντευξη είναι πάρα πολλές γιατί είναι πάρα πολλά τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει στην θητεία του ένας διευθυντής ή μια διευθύντρια. Και το λιγότερο πιθανό είναι οι ερωτήσεις να αφορούν στο δευτερεύον θέμα της (ακόμη ανεφάρμοστης) αξιολόγησης.

Ενδεικτικά:
-Πώς θα αντιμετωπίζατε ένα περιστατικό bullying;
-Τι ενέργειες θα κάνατε αν στο σχολείο γινότανε κατάληψη;
-Ποιες αποφάσεις θα παίρνατε εσείς και ποιες θα έπρεπε να ληφθούν από τον σύλλογο διδασκόντων;
-Ποιες ενέργειες θα κάνατε αν στον σχολείο εγγράφονταν παιδί με ειδικές ανάγκες, πχ παιδί με άσπεργκερ, παιδί με επιλεκτική αλαλία, παιδί με κινητικά προβλήματα κλπ
-Τι θα κάνατε αν ένας εκπαιδευτικός δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, πχ καθυστερούσε να έρθει στο σχολείο, δεν έβαζε τα προβλεπόμενα διαγωνίσματα κλπ
-Τι θα κάνατε αν είχατε καταγγελία εναντίον εκπαιδευτικού του σχολείου;
-Τι προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας διευθυντής σχολείου;
-Ποιες πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι οι σχέσεις του σχολείου με την τοπική κοινωνία και τι ενέργειες μπορούν να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση;
-Τι θα κάνατε σε περίπτωση που διαπιστώνατε κάποιο υλικοτεχνικό-κτιριακό πρόβλημα στο σχολείο;

Και τα λοιπά και τα λοιπά.

Είναι φανερό ότι οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα απαιτούν μεν την γνώση της νομοθεσίας αλλά δεν περιορίζονται σε αυτήν. Και σίγουρα δεν είναι κάποιου είδους τεστ όπου για να απαντήσουμε θα πρέπει να έχουμε αποστηθίσει άρθρα και παραγράφους από φεκ.

 
Πλατάρος Γιάννης
19 Δεκ 2022 11:21

@ Εκπαιδευτικός
Οι Σύμβουλοι εκπαίδευσης εξετάζονται σε μελέτες περίπτωσης.
Έχω δημοσιεύσει δύο που ξέρω.
Και άλλα μία ένας άλλος συνάδελφος.
* Τι γίνεται με την επιμόρφωση μεντόρων και με την επιμόρφωση των νεοδιορίστων, αν είναι επαρκείς οι μέντορες, πώς διαπιστώνονται οι ανάγκες τους, πώς υποστηρίζονται για να είναι επαρκείς. Κάτι τέτοιο...
* Τι γίνεται αν υπάρξει «κοιλιά», έλλειψη ενδιαφέροντος από επιμορφούμενους σε σύγχρονη εξ αποστάσεως , πτώση ενδιαφέροντος και συμμετοχής.
* Τι γίνεται αν ένας μαθητής τα κάνει μπάχαλο στο Σχολείο και οι γονείς του δεν προσέρχονται μετά από κλήσεις του Διευθυντή.
Δεν γράφουν όλοι τις μελέτες περίπτωσης που τους έτυχαν. Τ ο θεωρούν μάλλον διαγωνισμό (είναι) και δεν διαρρέονται οι περιπτώσεις για να μην νοθευθεί ο ανταγωνισμός.
Έχουν ένα δίκιο...

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ