«Ημέρες Καριέρας ΕΚΠΑ 2022» από το Γραφείο Διασύνδεσης του Ιδρύματος

22/12/2022

Ενημερώθηκε: 22/12/2022, 22:00

Άκουσε το άρθρο

Το Γραφείο Διασύνδεσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε το τριήμερο 12-14/12/2022 με απόλυτη επιτυχία την πολυεπίπεδη δράση «Ημέρας Καριέρας ΕΚΠΑ 2022».  Οι φετινές εκδηλώσεις είχαν υβριδική μορφή, περιλαμβάνοντας τόσο διαδικτυακές δράσεις με την χρήση και αξιοποίηση εξειδικευμένης πλατφόρμας όσο και δια ζώσης εκδηλώσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα  στο Κεντρικό Κτήριο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου μας .

Πάνω από 2.000 φοιτητές και απόφοιτοι του ΕΚΠΑ στο τριήμερο της εν λόγω δράσης, είχαν τη δυνατότητα  να έρθουν  σε επαφή με 31 σημαντικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες απασχόλησης και σταδιοδρομίας που προσφέρουν, και να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας μέσα από 400 περίπου  συνεντεύξεις που έκλεισαν και πραγματοποίησαν σε αυτές. Επιπροσθέτως, έλαβαν πληροφορίες σχετικά με τα δρώμενα στην αγορά εργασίας, παρακολουθώντας ενδιαφέρουσες συζητήσεις στα πάνελ των οποίων έδωσαν το παρών σημαντικές προσωπικότητες της αγοράς και των επιχειρήσεων,  ενώ συμμετείχαν σε ειδικά workshops επαγγελματικού προσανατολισμού και επιχειρηματικότητας, τα οποία τους προετοίμασαν για τις ανωτέρω διαδικασίες. Επιπλέον παρουσιάστηκαν στην κεντρική δια ζώσης εκδήλωση, οι προσφερόμενες υπηρεσίες του Γραφείου Διασύνδεσης προς τους φοιτητές και αποφοίτους του Ιδρύματος, το νέο Πληροφοριακό Σύστημα του Γραφείου και τα αποτελέσματα της πρώτης μετά από 15 χρόνια, Ιδρυματικής Μελέτης για την απασχολησιμότητα των Αποφοίτων του  ΕΚΠΑ.

Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια εκδήλωση ο Πρύτανης του Ιδρύματος Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος,  οι «Ημέρες Καριέρας ΕΚΠΑ 2022» αποτελούν  μια εξαιρετικά σημαντική δράση, η οποία αναδεικνύει την φροντίδα τόσο της διοίκησης όσο και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος για την διευκόλυνση της προσπάθειας των αποφοίτων μας να εισέλθουν στην αγορά εργασίας και να έχουν την σταδιοδρομία που επιθυμούν.

Ο Αντιπρύτανης Ακαδ. Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης, Δημήτριος Καραδήμας τόνισε ότι « ..τα τελευταία τρία περίπου  χρόνια έχει γίνει σημαντική και συστηματική προσπάθεια στην κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών συμβουλευτικής σταδιοδρομίας για τους φοιτητές και αποφοίτους του Ιδρύματος μας με επίκεντρο την επαναλειτουργία και δραστηριοποίηση του Γραφείου Διασύνδεσης. Υπογράμμισε ακόμη ότι:  «Οι Ημέρες Καριέρας ΕΚΠΑ» προάγουν την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρήσεων – οργανισμών η οποία θεωρούμε ότι μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να παράγει..»

Εν συνεχεία η  Επίκουρη Καθηγήτρια Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Λήψης Επαγγελματικών Αποφάσεων στο Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ., Κατερίνα Αργυροπούλου παρουσίασε τον ρόλο του Γραφείου Διασύνδεσης ΕΚΠΑ και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο σύγχρονο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Ο Γραμματέας της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας και Διοικητικός Υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης, Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης,  επικέντρωσε την παρουσίαση του στη σύνδεση των διαδικασιών Διασφάλισης Ποιότητας με τις υπηρεσίες του Γραφείου Διασύνδεσης αλλά και τις απαιτήσεις του νομοθετικού πλαισίου και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκός Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Οι Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Γραφείου Διασύνδεσης ΕΚΠΑ Αριστείδης Λορέντζος και Αμαλία Αναστάσογλου παρουσίασαν αναλυτικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού για φοιτητές και αποφοίτους του Ιδρύματος, ενώ αντίστοιχα η Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης ΕΚΠΑ Μαριάνθη Κατσίκα παρουσίασε τις Υπηρεσίες Συμβουλευτικής στην Επιχειρηματικότητα.

Στη συνέχεια η Βικτώρια Κασβίκη: Υπεύθυνη Επικοινωνίας και μέλος της Ομάδας Διοικητικής Υποστήριξη του Γραφείου Διασύνδεσης ΕΚΠΑ, παρουσίασε τις δράσεις πληροφόρησης του σε θέματα Σπουδών , την οργάνωση και υλοποίηση webinars και τη συνεργασία του Γραφείου Διασύνδεσης με σχολεία και φορείς που οργανώνουν δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμό σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ο Ματθαίος Παντουβάκης, Συντονιστής Δράσεων και Ενεργειών Γραφείου Διασύνδεσης ΕΚΠΑ, ανέλυσε το εν εξελίξει πλάνο Δικτύωσης και Συνεργασίας με Φορείς Απασχόλησης και Αποφοίτους, απόρροια του οποίου ήταν και υποστήριξη και συμμετοχή σημαντικών επιχειρήσεων και φορέων προαγωγής της απασχόλησης και του επαγγελματικού προσανατολισμού στις δράσεις «Ημέρες Καριέρας ΕΚΠΑ».

Ο Κωνσταντίνος Αλβέρτος: Πληροφορικός του Γραφείου Διασύνδεσης ΕΚΠΑ, παρουσίασε το νέο Πληροφοριακό Σύστημα που ξεκινήσει να χρησιμοποιείται τις επόμενες εβδομάδες και το οποίο θα αναβαθμίσει σε σημαντικό βαθμό τις προσφερόμενες υπηρεσίες, προσφέροντας μεταξύ των άλλων συγκέντρωση δεδομένων και παραγωγή δεικτών, αυτοματοποίηση δημιουργίας αγγελιών για θέσεις εργασίας από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αποθήκευση βιογραφικών αποφοίτων με τη δυνατότητα εύρεσης υποψήφιου από τις επιχειρήσεις  και οργανισμούς και καλύτερη δικτύωση με τα Γραφεία Διασύνδεσης των Υπόλοιπων Πανεπιστημίων. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση της Ιδρυματικής Μελέτης για την Απασχολησιμότητα των Αποφοίτων του  ΕΚΠΑ,  την οποία πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος της εταιρείας ICAP Θανάσης Σωτάκης, Σύμβουλος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και Senior Consultant.

Τις επόμενες δύο ημέρες πραγματοποιήθηκαν οι διαδικτυακές παρουσιάσεις των συμμετεχουσών εταιριών στις οποίες δόθηκε έμφαση στο εργασιακό περιβάλλον και στις ευκαιρίες απασχόλησης που προσφέρουν, ενώ πραγματοποιήθηκαν και οι συνεντεύξεις φοιτητών και αποφοίτων για πρόσληψη σε προσφερόμενες από τις επιχειρήσεις θέσεις εργασίας. Επιπροσθέτως πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή ειδικών εμπειρογνωμόνων, στελεχών της αγοράς και διακεκριμένων επιχειρηματιών όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις κοινωνικές δεξιότητες που απαιτούν οι επιχειρήσεις, το αν οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν βέβαιη επιλογή σταδιοδρομίας ή εγκλωβίζουν τα μέλη τους σε μία προδιαγεγραμμένη επιλογή, το δίλημμα γίνομαι επιχειρηματίας ή υπάλληλος στέλεχος αλλά και το επίπεδο δυσκολίας και συνθετότητας των διαδικασιών πρόσληψης που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ