ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Ξεκινά επιμόρφωση 32 ωρών για μόνιμους, αναπληρωτές, στελέχη εκπαίδευσης και ψυχολόγους που υπηρετούν στα ΕΠΑΛ

Δημοσίευση: 04/01/2023
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εξ αποστάσεως επιμόρφωση εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών, όλων των ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. (συμπεριλαμβανομένων των στελεχών εκπαίδευσης) και αναπληρωτών Ψυχολόγων (ΠΕ23), μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), που υπηρετούν στα ΕΠΑ.Λ. το σχολικό έτος 2022-2023 συνολικής διάρκειας τριάντα δύο (32) ωρών, θα ξεκινήσει εντός του μήνα Ιανουαρίου, με απόφαση της διοίκησης του   Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Οι 32 ώρες επιμόρφωσης, διάρκειας πέντε (5) εβδομάδων, κατανέμονται  ως εξής:

α) είκοσι (20) ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση (συνεδρίες) και

β) δώδεκα (12) ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση.

Η εξ αποστάσεως επιμόρφωση  αφορά τέσσερεις (4) διακριτές θεματικές ενότητες:

Θεματική Ενότητα 1 (ΥΜ1): Εφαρμογή της Εναλλακτικής Ενισχυτικής Διδασκαλίας (συνδιδασκαλίας του ιδίου αντικειμένου) για το μάθημα των Νέων Ελληνικών στην Α ́ τάξη ΕΠΑ.Λ.

Θεματική Ενότητα 2 (ΥΜ2): Εφαρμογή της Εναλλακτικής Ενισχυτικής Διδασκαλίας (συνδιδασκαλίας του ιδίου αντικειμένου) για το μάθημα των Μαθηματικών στην Α ́ τάξη ΕΠΑ.Λ.

Θεματική Ενότητα 3 (ΥΜ3): Θεσμός Συμβούλου Καθηγητή - Ο ρόλος του στην υποστήριξη μαθητών και μαθητριών για την καλύτερη ένταξή τους στη σχολική ζωή, με προτεραιότητα τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ Τάξης ΕΠΑ.Λ.

Θεματική Ενότητα 4 (ΥΜ4): Ψυχολόγος - Ο θεσμικός ρόλος στο πλαίσιο της Δράσης ΜΝΑΕ, η λειτουργία Ψυχολόγου στην Σχολική Μονάδα, μεθοδολογίες και συνεργασίες/συνέργειες με τους Συμβούλους Καθηγητές

Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου οι επιμορφωτές να αναλάβουν επιμορφωτικό έργο είναι να έχουν επιμορφωθεί σε μία από τις επιμορφώσεις επιμορφωτών που εγκρίθηκαν με τις υπ’ αρ. πρωτ.:

  • 1522/07-02-2020 (Πράξη 7/06-02-2020, ΑΔΑ: ΩΝΠΡΟΞΛΔ-Ψ11) και 2808/14-04-2020 (Πράξη 19/10-04-2020, ΑΔΑ: ΨΖΚΤΟΞΛΔ-ΩΙΗ) Βλέπε Πίνακα Α
  • 5738/07-05-2021 (Πράξη 24/06-05-2021, ΑΔΑ: 68ΓΤΟΞΛΔ-27Π) Βλέπε Πίνακα Γ και
  • 22757/30-12-2021 (Πράξη 70/29-12-2021, ΑΔΑ: ΨΓΘΤΟΞΛΔ-ΥΕ5) Βλέπε Πίνακα Β αποφάσεις του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.

Οι επιμορφωτές υλοποιούν τόσο τις σύγχρονες όσο και τις ασύγχρονες δράσεις που προβλέπονται για κάθε τμήμα που τους ανατίθεται, με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Ο επιμορφωτής παραδίδει μια έκθεση αξιολόγησης ανά τμήμα επιμόρφωσης, σε διάστημα ενός μήνα από την λήξη της επιμόρφωσης. 

Στο πλαίσιο της ασύγχρονης επιμόρφωσης καλείται:

  • να μελετήσει τις δύο δραστηριότητες (σενάρια) που υποβλήθηκαν από κάθε επιμορφούμενο κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης σε αρχική και τελική έκδοση και να αξιολογήσει την τελική τους έκδοση, ώστε να εκδοθεί βεβαίωση παρακολούθησης
  • να υποστηρίζει, να ανατροφοδοτεί και να καθοδηγεί τον κάθε επιμορφούμενο σε όλη τη διάρκεια της επιμόρφωσης για την εκπόνηση της τελικής δραστηριότητας (σεναρίου)

Το ελάχιστο πλήθος των επιμορφούμενων ανά τμήμα που θα εκπονήσει τα προβλεπόμενα δύο σενάρια, ώστε να τεκμηριώνεται η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου από τον επιμορφωτή που υποστηρίζει το τμήμα, στη φάση της ασύγχρονης εξ αποστάσεως επιμόρφωσης είναι τα 2/3.

Επίσης ο επιμορφωτής σε όλη τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύνολο 32 ωρών) αναπτύσσει μια αλληλεπίδραση με τον επιμορφούμενο μέσω ενός forum που σκοπό έχει τη διευκόλυνση της αυτοκατευθυνόμενης μάθησης ώστε να εξασφαλίσει αμοιβαία επανατροφοδότηση ανάμεσα στον επιμορφούμενο και στο πρόγραμμα επιμόρφωσης.
 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ