Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας: Δέσμευση "Ζώρα" στους Κοσμήτορες των Σχολών Θετικών Επιστημών των ΑΕΙ

Τα ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση θα τεθούν υπόψη των θεσμικών οργάνων (ΕΘΑΑΕ και ΙΕΠ)

06/01/2023

Άκουσε το άρθρο

Τις θέσεις και τους προβληματισμούς της Συνόδου των Κοσμητόρων των  Σχολών Θετικών Επιστημών  , ως προς τα σημεία του νέου νόμου 4957/21.07.2022 (άρθρο 99)  σχετικά με το θέμα του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (άρθρο 99), έθεσαν οι   Κοσμήτορες των Σχολών Θετικών Επιστημών των ΑΕΙ της χώρας , στη συνάντηση  με τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Καθηγητή κ. Οδυσσέα Ζώρα, παρουσία του Νομικού  Συμβούλου του υπουργείου  Γιάννη Σουφαλιδάκη.

Ο κ. Ζώρας ανέφερε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν θα τεθούν υπόψη των θεσμικών οργάνων (ΕΘΑΑΕ και ΙΕΠ), ενόψει της έκδοσης των αποφάσεων ή/και των εγκυκλίων που αναμένονται.

Συγκεκριμένα, ενώ αναγνωρίστηκε   ότι η πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια είναι αναγκαία και απαραίτητη για αποφοίτους των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η Σύνοδος των Κοσμητόρων των ΣΘΕ της χώρας θεωρεί ότι:

α) Οι μεταβατικές διατάξεις δεν λαμβάνουν καμία μέριμνα για όσους δεν θα αποφοιτήσουν έως την 31η/08/2023, ενώ έχουν παρακολουθήσει μαθήματα παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας ενταγμένα σε υφιστάμενα προγράμματα σπουδών. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρωτοετείς που επέλεξαν Τμήματα και Σχολές με βάση τα δεδομένα του προηγούμενου νομικού πλαισίου (πριν την έναρξη ισχύος του νόμου 4957).

β) Θα πρέπει να υπάρξει θεσμική εκπροσώπηση και των Σχολών Θετικών Επιστημών στα όργανα διοίκησης και στην επιτροπή του νέου προγράμματος, καθώς το περιεχόμενο και η διδακτική αντικειμένων των Θετικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν είναι απαραίτητα αντικείμενο που θεραπεύουν οι Παιδαγωγικές Σχολές. Η σύνοδος θεωρεί ότι οι «καθηγητικές Σχολές» θα πρέπει να έχουν λόγο στη διαμόρφωση του προγράμματος.

γ) Θα πρέπει να προβλεφθεί και να ενθαρρυνθεί η αναγνώριση ειδικών μαθημάτων που αφορούν στη διδακτική του αντικειμένου των Θετικών Επιστημών, τα οποία ήδη προσφέρονται από τα οικεία προγράμματα σπουδών, μετά από αξιολόγηση της διεπιστημονικής επιτροπής του προγράμματος, έτσι ώστε να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή αναστάτωση στα υφιστάμενα προγράμματα σπουδών.

δ) Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα παρακολούθησης του προγράμματος με τη συμπλήρωση των 120 ECTS, καθώς διαφορετικά δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο για το τέταρτο έτος φοίτησης.

ε) Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο αναμενόμενο πρότυπο πιστοποίησης από την ΕΘΑΑΕ οι ιδιαιτερότητες για την πρακτική άσκηση μαθημάτων με λίγες ώρες διδασκαλίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως είναι, για παράδειγμα, η Χημεία και η Γεωλογία.

στ) Θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τον μεγάλο αριθμό φοιτητών και φοιτητριών που αναμένεται να ζητήσουν την παρακολούθηση του νέου προγράμματος.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι Κοσμήτορες:

  • Εμμανουήλ Ιωάννης, Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ
  • Κουρκουλής Σταύρος, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ Ξανθόπουλος Στυλιανός, Σχολή Θετικών Επιστημών Παν. Αιγαίου
  • Παπαθεοδώρου Γεώργιος, Σχολή Θετικών Επιστημών Παν. Πατρών
  • Στρατάκης Εμμανουήλ, Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών Παν. Κρήτης
  • Χαραλάμπους Χαρά, Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

Σχόλια (15)

Polar_Fish
|

Σιγουρα δεν προβλέπονται δίδακτρα όσο υπάρχει ο συγκεκριμενος νόμος. Υπάρχουν πρακτικά προβληματα αυτη τη στιγμή. Τα προγράμματα ΠΠΔΕ διαφορων ΑΕΙ δεν προβλέπουν τον ιδιο αριθμό ECTS. Ο καθορισμός συγκεκριμένων ECTS είναι ενα βήμα μπροστά. Τα υπόλοιπα ειναι προβληματα τα οποια θέλουν διάλογο και συζήτηση. Σιγουρα δεν λύνονται εδώ.

@polar fish
|

Η κατάσταση ωθείται σιωπηρά στην πρόσθεση ενός έτους σπουδών για την απόκτηση του ίδιου προσόντος/ΕΔ. Όλα αυτά χωρίς ακαδημαϊκή αναγνώριση και με δύο επιπλέον κινδύνους για τους επίδοξους εκπαιδευτικούς.
α) επιπλέον διαδικασίες επιλογής
β) δίδακτρα
Οσον αφορά το "δημόσιο συμφέρον" ούτε το ενιαίο των προσόντων διασφαλίζεται. Πειστικά επιχειρηματολογούν ως προς αυτό οι Σ. Αυγητίδου , Ε. Κατσαρού και Α. Σοφός.
Αν πάρουμε για παράδειγμα την αναγνώριση μαθημάτων που αναφέρεται, τι ορίζει ο νόμος; Τίποτα. Προβλέπει μόνο ως προς την επιλογή των υποψηφίων «το ενδιαφέρον του υποψηφίου για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, όπως τεκμαίρεται από το σύνολο των προσόντων και δραστηριοτήτων ...» Μάλλον ενθαρρύνεται ο υποψήφιος να πάρει και τα προπτυχιακά αντίστοιχα μαθήματα λοιπόν. Συνολικά αυτό οδηγεί σε ένα όγκο πάνω από το 1 έτος όμως.
Αφού το πιάσαμε το θέμα. Υπάρχουν απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων πχ θετικών επιστημών στα αντικείμενα των "καθηγητικών σχολών". Σε κάποιους τίτλους είναι ενσωματωμένη η ΠΠΔΕ (Στην Γερμανία είναι γνωστή ως Facultas Docendi ή Lehrbefugnis) και σε άλλους τίτλους δεν είναι. Ρυθμίσεις για να μπορεί να αναγνωρίσει ο ΔΟΑΤΑΠ ξένο τίτλο ως ΠΠΔΕ δεν υπάρχουν. Ολοι λοιπόν θα θεωρούνται ότι δεν έχουν ΠΠΔΕ. Όπως και με τα integrated master. Αν έχεις ξένο πτυχίο απλά δεν έχεις integrated master. Ποτέ.

Polar_Fish
|

Υπάρχουν και αλλα προγράμματα που δεν φαινονται μεσω google. Yπάρχουν δυο ειδών τμήματα στις θετικές επιστήμες. Αυτά που σου αναγνωρίζουν τα μαθηματα για το ΠΠΔΕ στα μαθηματα για πτυχιο οπότε με 240 ECTS και λιγο παραπάνω παίρνεις πτυχιο και ΠΠΔΕ και τμηματα στα οποία τα μαθήματα για το ΠΠΔΕ δεν αναγνωρίζονται όλα στα μαθηματα για το πτυχιο και άρα πρέπει να συνεχίζεις να παιρνεις μαθηματα μετά το πτυχίο. Ειναι προφανες οτι δημιουργείται πρόβλημα στους φοιτητές που έχουν προγραμματίσει τις σπουδές τους. Αυτο το πρόβλημα μεταφέρουν οι Κοσμητορες.

@polar fish
|

Ναι. Το πρώτο που εμφανίζεται μετά από γκούγκλισμα σε μένα πχ είναι του τμήματος φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Προβλέπει "Η λήψη του Πιστοποιητικού προϋποθέτει την επιτυχή εξέταση των φοιτητών / φοιτητριών σε έξι (6) μαθήματα (30 ECTS)."
Αρα μιλα΄με για 1 εξάμηνο ενσωματωμένο στο προπτυχιακό κύκλο. Αν πάμε σε φόρτο 1 έτους μετά από 4ετές πτυχίο μιλάμε (κατά την γνώμη μου) για κάτι άλλο ποιοτικά διαφορετικό.
Αλλο παράδειγμα Αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Φόρτος 36 ECTS. Αν τώρα απ' αυτά τα μισά μπορούν να κατοχυρωθούν στα 4 χρόνια του βασικού πτυχίου το βάρος είναι αμελητέο. Αν όχι μιλάμε για μία σοβαρή επιβάρυνση.

Polar_Fish
|

Τα προγράμματα για την απονομή ΠΠΔΕ ήδη υπάρχουν στα ΑΕΙ και υποστηρίζονται από μια σειρά διδασκόντων και ειναι ήδη υπάρχοντα προπτυχιακά μαθήματα των ΑΕΙ.

@polar fish
|

Το αν είναι προ- ή μεταπτυχιακά είναι συζητήσιμο (και in the eye of the beholder). Επιπλέον είναι και κάτι που μπορεί να διαμορφωθεί (*).
Παραδείγματα που στο μεταπτυχιακό αλλάζει το αντικείμενο είναι άφθονα. Το ΜΒΑ σχεδόν πάντα το κάνουν άνθρωποι χωρίς πρώτο πτυχίο οικονομικών. Ο χώρος της πληροφορικής κατακλύζεται από conversion masters και από ανθρώπους που δεν σπούδασαν πληροφορική ως πρώτο πτυχίο. Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο (πρώην) ΜΙΘΕ μάλλον από ανθρώπους που έχουν σπουδάσει θετικές επιστήμες θα έπρεπε να ακολουθούνται. Στα διατμηματικά μάστερ ενθαρρύνεται η προσέλκυση φοιτητών και διδασκόντων από πολλαπλά αντικείμενα κλπ κλπ. Να μην σας αναφέρω και σειρά πρώην υπουργών οικονομικών ή προέδρων της ΤτΕ με πρώτα πτυχία σε θετικές επιστήμες (και όχι στα οικονομικά) που διετέλεσαν και καθηγητές οικονομικών.

(*) Για την διαμόρφωση (και να μην στάξει η ουρά του Μέντιου) Ένα πρόγραμμα ΠΔΕ θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον 50% ζητήματα ειδικής διδακτικής. Αυτά προφανώς εμπεριέχονται και στο πεδίο του οικείου επιστημονικού αντικειμένου του υποψήφιου εκπαιδευτικού. Ακόμα και αν τα διδάσκουν ΔΕΠ του παιδαγωγικού τμήματος θα δείτε αυτά τα ΔΕΠ να έχουν πτυχίο του οικείου τμήματος. Με μία μικρή (15 ECTS) ερευνητική εργασία προφανώς και δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε όγκου ούτε βάθους των γνώσεων για την απονομή τίτλου επιπέδου 7.

Polar_Fish
|

@bob o mastoras
Τα μαθήματα που απαιτούνται για το ΠΠΔΕ επάρκειας είναι προπτυχιακά μαθήματα που ανήκουν σε άλλο επιστημονικό πεδίο. Δεν μπορεί κάποιος με πτυχίο χημείας να πάρει μάστερ στα μαθηματικά παρακολουθόντας προπτυχιακά μαθήματα μαθηματικών και αντιστροφα.

@Polar_Fish
|

Οχι. Δεν είναι μόνο πρόβλημα μεταβατικών διατάξεων το πρόβλημα. Θα σας αναφέρω άλλο ένα. Γιατί οι μεταπτυχιακές σπουδές που θα παρέχουν το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΠΔΕ) δεν αναγνωρίζονται ως μάστερ; Η διάρκεια είναι τόση όση απαιτούν οι κείμενοι νόμοι για σπουδές επιπέδου 7. (Η απάντηση είναι προφανώς για να μπορεί να κάνει το υπουργείο οικονομία και να μην υποχρεωθεί να καταβάλει ένα επίδομα)
Γιατί απαιτούνται 120 ECTS; Στην Γερμανία με παράδοση στον διαχωρισμό καθηγητικών και άλλων σπουδών χρειάζονται περίπου 43. (πχ πανεπιστήμιο Μονάχου) Ακόμα η διάρκεια σπουδών είναι από 9 εξάμηνα (με Staatsexamen) έως 10 (με B.Ed && M.Ed). Και στις δύο περιπτώσεις το επίπεδο σπουδών είναι το 7ο. Και όχι μόνο αυτό αλλά η ΠΔΕ δεν αποτελεί ένα ακόμα φίλτρο. Ολοι όσοι έχουν εγγραφεί για τέτοιες σπουδές μπορούν (και πρέπει) να πάρουν τα μαθήματα της ΠΔΕ. Σε εμάς δεν προβλέπεται καμία τέτοια εγγύηση. Μετά το άγχος των πανελληνίων θα υπάρχει και η πίεση για αποδοχή από το πρόγραμμα που θα παρέχει ΠΔΕ.
Όπως αναφέρουν/υπονοούν και οι πρυτάνεις τις ειδικές διδακτικές τις θεραπεύουν τα οικεία τμήματα. (πχ ειδική διδακτική της άλγεβρας κάνουν στο μαθηματικό και όχι στο παιδαγωγικό.) Δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για αυτά τα αντικείμενα. Στα 43 ECTS πχ που αναφέρω να απαιτούνται στην Βαυαρία περιλαμβάνονται και οι ειδικές διδακτικές. Εδώ θα κάνουν ένα κοινό πρόγραμμα για όλους από γυμναστές μέχρι μαθηματικούς. Αρα το αναγκαίο βάρος δεν περιορίζεται στα 120 ECTS. Μήπως η σπατάλη ενέργειας των υποψηφίων εκπαιδευτικών αποσκοπεί αλλού; Στο να παρουσιαστεί ως μικρότερος ο αριθμός τους; Στο να απονομιμοποιηθεί η φωνή τους; Να παρουσιαστούν ως ημιμαθείς;
Μπορεί βέβαια να κυριαρχεί η έγνοια για τους μαθητές. Αν είναι έτσι τότε η συνέπεια θα επέβαλε το ΠΠΔΕ να το έχουν όλοι. Και οι αναπληρωτές. Για να δούμε.

bob mastoras

bob mastoras
|

"σχολές 5ετους φοίτησης είναι τόσο σε ΕΝΑ επιστημονικό αντικείμενο"
Όχι δεν είναι. Τουλάχιστον όχι πάντα . Αυτό είναι εμφανές ακόμα και στα ονόματα τους. Αλλιώς δεν θα χρειαζόταν να ονομάζονται μηχανικοί Χ και Υ.

"(βαφτίσαμε καθηγητικές σχολές)" Οι σχολές αυτές είχαν ενσωματωμένες στα ΠΠΣ μαθήματα τόσο ειδικής διδακτικής όσο και γενικών παιδαγωγικών από όταν ήταν καθηγητής ο Κωνσταντίνος Σχινάς. Οσο για βαφτίσεις θα σας αναφέρω το γνωστό ποίημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων (ΕΔ). Θα το έχετε ακούσει. ΕΔ δίνονται μόνο βάσει προπτυχιακών σπουδών. Αλήθεια; Φαίνεται αυτό ισχύει σε κάποιους κλάδους μόνο. Στους εκπαιδευτικούς μπορεί με ΕΠΠΑΙΚ να αποκτηθούν και με μεταπτυχιακές σπουδές. Και σε σχολές που παραδοσιακά αποκτούσαν πρόσβαση σε ΕΔ μέσω των προπτυχιακών τους τους αφαιρούνται και απαιτο΄΄υνται πλέον μεταπτυχιακές σπουδές. Οι οποίες δεν θα δίνουν και τίτλο μάστερ.

Την τελευταία 5ετία στην πλειονότητα των 5ετών δόθηκε το intergrated. Σε άλλους (τις καθηγητικές σχολές) αφαιρούνται δικαιώματα. Και τέλος οι νομικές προστατεύονται γιατί εκεί (μόνο εκεί;) υπάρχει ανεργεία.

@KΛ
|

Οι σχολές 5ετους φοίτησης είναι τόσο σε ΕΝΑ επιστημονικό αντικείμενο, όπως προβλέπεται στο σχετικό νόμο! Οι σχολές 4ετους φοίτησης+1 έτος παιδαγωγικά δεν πληρούν αυτό το κριτήριο... επίσης, το "πτυχίο+μαστερ" δεν δίνεται μόνο με την 5ετια, αλλά ακόμα 3 προϋποθέσεις ακαδημαϊκού χαρακτήρα.

Περαιτέρω, ο πτυχιούχος 5ετιας με "πτυχίο+μάστερ" (βασικά, το βαφτίσαμε "μη-καθηγητικη" σχολή) έπρεπε να κάνει και έξτρα ένα έτος ακόμα (άρα, 6 έτη) στο ΕΠΠΑΙΚ (15 μαθήματα κακ πρακτικές κακ πτυχιακή εργασία) για δβθμια (ναι, δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά είναι). Ο πτυχιούχος 4ετιας (βαφτίσαμε καθηγητικές σχολές), γιατί δεν έκαναν για τόσα πολλά χρόνια το "πακέτο ΕΠΠΑΙΚ" που έκαναν τόσοι άλλοι? Και τώρα, ζόρια (δηλαδη, δεν το εκαναν); Γιατί όχι ίδια πράγματα για όλους εξαρχης;

messis
|

Και κάτι ακόμα, οι άνδρες φοιτητές πέραν του ενός έτους εξτρά που επιβαρύνονται (μαζί τους και εγώ) θα έχουμε και 1 ετος στρατό (μαζι με την αύξηση σε 12μηνη - κυρίως για πολιτικούς και όχι ουσιώδης λόγους ). Με λίγα λόγια, ενα μεγάλο μέρος των νέων (ιδίως οι άνδρες) επιβαρύνονται οικονομικά και ψυχολογικά καθώς μένουν εκτός εργασίας για 2 έτη+. Ολα αυτά σε συνδιαμό της συμπίεσης του ορίου σπουδών. Πολλοί για να τελειώνουν με όλα κανουν την πατέντα (δεν ξερω αν εν τέλει συμφέρει ή ζημιώνει) να διακόπτουν σπουδές για να κάνουν τον στρατό.

messis
|

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) εδώ και χρόνια γίνεται με 10 ("ειδικά") μαθήματα (μόνο) στο τελευταίο έτος για να πάρεις παιδαγωγική επάρκεια. Εγώ ως φοιτητής δεν μπόρεσα στο 7ο εξάμηνο να παρακολουθήσω διότι πολύ απλά 4 στα 5 ήταν ίδιες χρονικές στιγμές με μαθήματα υποχρεωτικά για τον κύριο κορμό (για πτυχίο), ταυτόχρονα έχει κανονικά απουσίες και πρέπει να κάνεις αίτηση κλπ. Αυτόματα με αναγκάζει να παρακολουθήσω 1 επιπλέον έτος για να το πάρω την παιδαγωγική επάρκεια. Η συμπίεση στο χρόνο φοίτησης και μαζί με άλλα γραφειοκρατικά κολλήματα δυσχεράνουν την όλη διαδικασία. Ενώ οι φιλοσοφικές το παιρνανε αυτόματα χωρίς τιποτα εξτρά μαθήματα να δίνουν;;;

Polar_Fish
|

Το προβλημα ειναι η μετάβαση από το ένα συστημα στο άλλο. Οπως παλιά θεωρούνταν πιστοποιημένοι οι απόφοιτοι μέχρι ένα έτος εισαγωγής το οποίο ισχύει και τώρα, έτσι έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη διατήρησης του σημερινού καθεστώτος απονομής ΠΠΔΕ μεχρι τους εισακτέους κάποιας χρονιάς.

ΚΛ
|

σχολές πενταετούς φοίτησης, ΄δίνουν πτυχίο και master...
σχολές τετραετούς φοίτησης + έναν χρόνο παιδαγωγικών μαθημάτων, δίνουν πτυχίο και πιστοποιητικό εκπαιδευτικής επάρκειας...
από το καλοκαίρι ψηφισμένος ο νόμος, νωρίς ξύπνησαν και οι σχολές των Θετικών Επιστημών...

Χρήστος
|

Θα ήταν λογικό, τότε, οι σχολές να διαρκούσαν τρία χρόνια και ο τέταρτος να έδινε παιδαγωγική επάρκεια και να αφορούσε όσους επιθυμούν να διοριστούν, πράγμα που γίνεται στην Αγγλία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ