Έγγραφο Αστυνομικής Διεύθυνσης με οδηγίες προς τα σχολεία, με αφορμή τα περιστατικά βίας

Προκύπτει ανεπιφύλακτα το ενδεχόμενο να ασκηθεί ποινική δίωξη και να επιβληθούν από αρμόδιο δικαστήριο ποινικές κυρώσεις ακόμα και σε βάρος εκπαιδευτικών

10/01/2023

Άκουσε το άρθρο

Με έγγραφο το οποίο απέστειλε η Αστυνομική Διεύθυνση Κορίνθου  στην τοπική Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ,με τη σημείωση να ενημερωθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των σχολικών μονάδων της περιοχής.

Σύμφωνα με το έγγραφο , το οποίο δημοσιεύει κατ΄ αποκλειστικότητα το esos,  από σειρά διατάξεων διατάξεις του ποινικού  κώδικα " προκύπτει ανεπιφύλακτα το ενδεχόμενο επί ποινικών αδικημάτων που λαμβάνουν χώρα εντός σχολικών μονάδων , κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, με δράστες μαθητές, να σχηματιστεί δικογραφία, να ασκηθεί ποινική δίωξη και να επιβληθούν  από αρμόδιο δικαστήριο ποινικές κυρώσεις ακόμα και σε βάρος εκπαιδευτικών".

Παράλληλα η Αστυνομική Διεύθυνση εφιστά την  προσοχή "προς την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων σας , σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ευελπιστούμε στην επαγρύπνηση σας για την άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας στο τηλέφωνο "100" για την καλύτερη πρόληψη και καταστολή του φαινομένου της παραβατικότητας μαθητών εντός των σχολικών μονάδων της Περιφέρειάς μας".

Ακολουθεί το έγγραφο

Ανακοίνωση της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Με μια απαράδεκτη ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στα σχολεία του νομού,  η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας, με αφορμή τα περιστατικά βίας σε σχολικές μονάδες, «υπενθυμίζει» στους εκπαιδευτικούς ποια είναι τα καθήκοντά τους.

Μέσα από την επίκληση της υπουργικής απόφασης για τα καθήκοντα των εκπαιδευτικών!! αλλά και μιας σειράς διατάξεων του ποινικού κώδικα  η Αστυνομική Διεύθυνση επισημαίνει στους εκπαιδευτικούς, ότι για τέτοια περιστατικά «προκύπτει ανεπιφύλακτα το ενδεχόμενο να ασκηθεί ποινική δίωξη και να επιβληθούν από αρμόδιο δικαστήριο ποινικές κυρώσεις ακόμα και σε βάρος εκπαιδευτικών».

Η αστυνομία λοιπόν αναγορεύεται σε επόπτη της λειτουργίας των διοικητικών αρχών της εκπαίδευσης, τις υπερβαίνει και τις υποκαθιστά.

Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια είναι απολύτως συμβατή με την πολιτική που ασκείται από το Υπουργείο Παιδείας για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία.

Μιας πολιτικής που δεν στοχεύει στην αποκάλυψη  των πραγματικών αιτιών και στην  αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά στην μετακύλιση των ευθυνών της ηγεσίας του Υπουργείου στις πλάτες των εκπαιδευτικών.

Για την πολιτική ηγεσία η σοβαρή αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας που χρόνια τώρα αναδεικνύουν οι εκπαιδευτικοί φορείς, δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Πρωτεύει η επικοινωνιακή διαχείριση και η δημοσιοποίηση της ένταξης ψευδεπίγραφων καινοτόμων θεσμών στην εκπαίδευση.

Αρκεί να αναρωτηθεί κανείς ποια είναι τα μέτρα που έχει λάβει το ΥΠΑΙΘ για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία ειδικά τα τελευταία χρόνια που η διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων  οδήγησε στην αύξηση ανάλογων  περιστατικών;

Έτσι το μείζον πρόβλημα της βίας στα σχολεία γίνεται δευτερεύον και οι «συνήθεις ύποπτοι» εκπαιδευτικοί υποδεικνύονται για μία ακόμη φορά ως υπόλογοι  και πιθανότατα ένοχοι…

Εάν η  εργαλειοποίηση της αστυνομίας αποτελεί πολιτική επιλογή, τότε πρόκειται για επιλογή που δεν στρέφεται μόνον εναντίον των εκπαιδευτικών,  αλλά και εναντίον της λειτουργίας του σχολείου την οποία υπονομεύει.

Είναι άμεση ανάγκη η δημιουργία δομών για την παρακολούθηση και καταγραφή των φαινομένων σχολικής βίας, και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους, παράλληλα με τη διαφύλαξη της λειτουργίας του σχολείου και των ίδιων των εκπαιδευτικών που βιώνουν εγκατάλειψη και έλλειμμα υποστήριξης  από την πολιτική ηγεσία.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (14)

ένας απλός εκπαιδευτικός
|

Για την ανατροφή και συμπεριφορά των μαθητών αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι γονείς τους. Επιμόρφωση γονέων άμεσα!

Επιθεωρητής Κάλαχαν
|

Το μαγκνουμ μου
Τώρα!

πριν βγάλετε φιρμάνια,
|

να προσλάβετε σχολικούς φύλακες στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί έχουν άλλο επάγγελμα, εξυπνοπούλια μου

@ερτ
|

Εγώ πάλι γιατί νομίζω, ότι όταν ο Εισαγγελέας διαβάσει το έγγραφο της Α. Δ. Κορίνθου, την επόμενη κιόλας μέρα θα καλέσει τον αξιότιμο κύριο Διευθυντή του, για εξηγήσεις?

Δάσκαλος
|

Αστυνομία στα σχολεία...και εκπαιδευτικοί να καταδιώκουν τους κλέφτες στους δρόμους! Έτσι για την εμπειρία!!!

Δάφνη
|

Μερικοί από τους σχολιαστές εδώ ανυπομονούν να δουν εικόνες όπως στις Η.Π.Α, όπου αστυνομικοί εισβάλλουν σε τάξεις και βάζουν χειροπέδες σε εξάχρονα.

Γονέας εκπ/κός
|

Η αστυνομία δεν έχει δουλειά στα σχολεία, ΑΛΛΑ, τι κάνουμε εμείς?
Σε Γυμνάσιο και Λύκειο σε κεντρικό δρόμο επαρχιακής πόλης, δίπλα από τα κάγκελα, καμιά δεκαριά μαθητές κάπνιζαν όμορφα κι ανέμελα. Ουδείς συνάδελφος, εκτός από περαστικούς. ???

Λευτέρης
|

Αλήθεια, γίνονται με επιμέλεια οι εφημερίες στα σχολεία; Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση θα είναι αυτή που θα ρυθμίζει με απλό και σαφή τρόπο την καθημερινή λειτουργία των σχολείων, βάζοντας οριστικό τέλος στη σημερινή αθλιότητα!!! Σε αυτή την περίπτωση θα απαλλαγούν οι συνάδελφοι από μεγάλο μέρος του εργασιακού άγχους και θα αναβαθμιστεί ο ρόλος τους.

Dim
|

Επιστροφή του εγγράφου στον αποστολέα ως απαράδεκτο.

Πέτρος
|

Το υπουργείο δημοσίας τάξεως υποκαθιστά το υπουργείο Παιδείας και δίνει και εντολές για τα σχολεία? Τι άλλο θα δούμε!

ερτ
|

Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα λέει η Α.Δ. Κορίνθου. ΜΠΡΑΒΟ στον Διευθυντή. Οι συνδικαλιστές όπως πάντα. Άξιοι για το βραβείο "Δαρβίνος 2023"....

Εφημερίες
|

Μία χαρά τα λέει η αστυνομία.
Καλά θα είναι να προχωρήσει και στην πράξη στη συνέχεια.
Το ότι βγάζει ανακοίνωση πρώτα είναι ένδειξη σεβασμού.
Στη συνέχεια, βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να κάνει τη δουλειά της (συλλήψεις παρανομούντων συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν, ακόμα κι αν είναι εκπαιδευτικοί).
Οι "εφημερίες" (καλώς, κάλλιστα) ανήκουν στα καθήκοντά μας.+-

Πράκτωρ 007 Αστυνόμος Σαΐνης
|

Επιτέλους!!! Ερώτηση : Μήπως επίσης η επόμενη εκπαιδευτική μας επιμόρφωση, να ΜΗΝ γίνει από το Υπουργείο Παιδείας.... αλλά από αστυνομικούς, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ποινικολόγους, εισαγγελείς και δικαστές..... για το πως να καταστέλλουμε την εγκληματικότητα (αφού το έγγραφο αναφέρεται "επί ποινικών αδικημάτων") των ανήλικων μαθητών μας (αφού και πάλι το έγγραφο αναφέρεται σε "δράστες μαθητές")? Και γιατί να μην μας επιβληθεί και το καθήκον-υποχρέωση, για την καταδίκη των ενόχων και τα σωφρονιστικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται?

ΦΥΣΙΚΌ
|

Όταν αποτυγχάνουν οι παιδαγωγοί και το εκπαιδευτικό σύστημα αναλαμβάνουν άλλοι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ