Προγνωστικό Σύστημα με 5 Εργαστηριακές Παραμέτρους Προβλέπει τη Σοβαρή Λοίμωξη COVID-19: Αποτελέσματα Ελληνικής Μελέτης με Διεθνή Συμμετοχή και τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

10/01/2023

Ενημερώθηκε: 10/01/2023, 14:15

Άκουσε το άρθρο

Στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Clinical Immunology (IF: 10,19) δημοσιεύθηκε πρόσφατα επιστημονική εργασία με τίτλο «Early prediction of COVID-19 outcome using artificial intelligence techniques and only five laboratory indices» (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36586431/). Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται τα πρώτα αποτελέσματα διεπιστημονικής δι-ιδρυματικής έρευνας που έχει ως στόχο την έγκαιρη πρόβλεψη της έκβασης της νόσου COVID-19 σε ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό SARS-CoV-2, με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ειδικότερα, με χρήση μιας καινοτόμου μεθοδολογίας, προτάθηκε ένας νέος δείκτης (alpha-index) με τον οποίο 25 εργαστηριακές αιματολογικές παράμετροι αξιολογήθηκαν και κατατάχθηκαν ως προς το κατά πόσο μπορούν να προβλέψουν τη βαρύτητα της νόσου σε δείγμα 248 ασθενών με COVID-19. Με τη μέθοδο των Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων εκπαιδεύτηκε και σχεδιάστηκε ένα κατάλληλο μαθηματικό προσομοίωμα, το οποίο χρησιμοποιώντας τις τιμές μόλις πέντε απλών αιματολογικών δεικτών προβλέπει με ακρίβεια 93.55% το αν ένας ασθενής θα νοσήσει σοβαρά ή όχι, δηλαδή το αν θα απαιτηθεί ή όχι να νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Με βάση τα αποτελέσματα, οι πέντε αυτοί αιματολογικοί δείκτες στο περιφερικό αίμα είναι κατά σειρά σπουδαιότητας οι εξής: 1) λόγος ουδετεροφίλων προς λεμφοκύτταρα 2) γαλακτική αφυδρογονάση (LDH), 3) ινωδογόνο 4) λευκωματίνη και 5) Δ-διμερή (D-Dimers).

Τα ευρήματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά διότι μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη αξιολόγηση των ασθενών που θα χρειαστούν ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα και περίθαλψη, την στιγμή της επίσκεψής τους στα ΤΕΠ του νοσοκομείου. Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη μεθοδολογία μπορεί να εφαρμοστεί και στην αξιολόγηση των αιματολογικών παραμέτρων που μπορούν να προβλέψουν την έκβαση της νόσησης ασθενών με άλλες σοβαρές ασθένειες όπως είναι οι διάφορες μορφές καρκίνου. Με βάση τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα βρίσκεται σε εξέλιξη επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων με χρήση αιματολογικών δεδομένων από περισσότερους των 1500 ασθενών, με στόχο τόσο την περαιτέρω τεκμηρίωση/επικαιροποίηση της μελέτης όσο και την επικύρωση της αξιοπιστίας της πρόβλεψης.

Τη μελέτη στην οποία μετείχαν ερευνητές από δέκα διεθνή πανεπιστήμια, συντόνισαν οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Στυλιανή Κοκκόρη, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και ο Καθηγητής Παναγιώτης Αστερής από το Εργαστήριο Υπολογιστικής Μηχανικής της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Σχόλια (4)

Review
|

@@Review: ποιας μαθηματικής λογικής, της πρωτοβάθμιας, της δευτεροβάθμιας ή μήπως της τροπικής;

@Review
|

Και επίσης τα Νευρωνικά δίκτυα δεν είναι artificial intelligence (ΑΙ) αλλά computational Intelligence. H AI είχε και έχει το περιεχόμενο της μαθηματικής λογικής. Όταν γίνεται κάτι 'mainstream' τα έχεις αυτά λόγω της μεγάλης μάζας ανθρώπων που χρησιμοποιούν επιφανειακά πολλές έννοιες σε επίπεδο εφαρμογής. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα αυτοδύναμο πλέον "paradigm" το οποίο έχει περάσει από 40 κύματα και βασίζεται στα μαθηματικά (ως weighted graph) και υλοποιείται με τις τεχνολογίες της πληροφορική. Αν το δει κανείς ως παράλληλη επεξεργασία δεδομένων (όχι πληροφορίας -Αυτό είναι και το δυνατό της σημείο έναντι της ΑΙ) τότε μπορεί να πει ότι ανήκει στην πληροφορική κατά βάση. Εξάλου, για μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρελθόν ήταν κλάδος του parallel computing :)

Review
|

Τα Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα δεν είναι "μαθηματικό προσομοίωμα", είναι αλγοριθμικές κατασκευές και ως τέτοια είναι κομμάτι της Πληροφορικής, όχι των Μαθηματικών. Μήπως να κατατάξουμε και το λειτουργικό σύστημα Windows στην Ευκλείδεια Γεωμετρία (μιας και τα παράθυρα (windows) είναι ορθογώνιες περιοχές);

HPC
|

Να υποθέσω με βασικό μάθημα τη Χημεία και όχι την Πληροφορική φτιάχτηκε το σύστημα ταξινόμησης

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ