Η Ν. Κεραμέως φέρνει νομοσχέδιο για τη σχολική βία- Ολες οι πληροφορίες

Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας με σειρά παιδαγωγικών μέτρων , θα φέρει άμεσα στη Βουλή, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos.
Το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που αφορούν περαιτέρω πρωτοβουλίες με κεντρικό στόχο η εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές-εκπαιδευτικοί- γονείς) να μιλούν περισσότερο για το πρόβλημα της σχολικής που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση.
Έναν απότους κεντρικούς άξονες που περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου είναι η δημιουργία και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την κατάθεση ανώνυμων καταγγελιών για περιστατικά σχολικής βίας.
Την ενεργοποίηση του "εργαλείου" της ανώνυμης καταγγελίας από τους εκπαιδευτικούς και αλλαγές στο ¨ποινολόγιο των μαθητών προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως , απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του esos,στην τελευταία Συνέντευξη Τύπου.
Για τη σχολική βία η Ν. Κεραμέως είπε ότι δρομολογείται οριζόντια κυβερνητική παρέμβαση και σε ερώτηση πως προστατεύσετε εκπαιδευτικούς που "φοβούνται" να καταγγείλουν, ανακοίνωσε:
"Επιμένουνε στην ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας να κάνουν καταγγελίες περιστατικών ανώνυμα. Αυτό είναι κάτι που το εξετάζουμε , προκειμένου να δώσουμε περισσότερα εργαλεία στο στην εκπαιδευτική κοινότητα για να παρακινηθεί να μιλήσει".
esos: Που θα κάνει ο εκπαιδευτικός αυτή την ανώνυμη καταγγελία;
Ν. Κεραμέως: Προτρέχετε . Γι αυτό μίλησα για μια οριζόντια κυβερνητική πρωτοβουλία
Σε άλλη ερώτηση του esos εάν στις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι να γίνει πιο αυστηρό το ¨ποινολόγιο" των μαθητών η υπουργός Παιδείας δήλωσε: "Εχουμε δεχθεί εισήγηση για μια μεγαλύτερη "βεντάλια" παιδαγωγικών μέτρων, η οποία είναι υπό εξέταση".
Πλαίσιο κανόνων λειτουργίας των σχολείων
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το τελευταίο διάστημα η νομική ομάδα της υπουργού Παιδείας έχει περάσει από "ακτινογραφία" τους κανόνες λειτουργίας των σχολείων της Ευρώπης, προκειμένου να διαμορφώσει το νέο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ελληνικών Σχολείων.
Το νέο νομικό πλαίσιο θα περιέχει "αυστηρούς" και συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας των σχολείων , οι οποίοι θα έχουν τρεις αποδέκτες:
- εκπαιδευτικούς
- μαθητές
- γονείς.
Η κατεύθυνση στην οποία κινείται η νομική ομάδα της υπουργού είναι να ξεκαθαριστούν με συγκεκριμένες και σαφείς διατυπώσεις, οι υποχρεώσεις των μαθητών και εκπαιδευτικών.
Στο σχέδιο που ετοιμάζεται, το "ποινολόγιο" των μαθητών "βαφτίζεται" ως "παιδαγωγικά μέτρα" , τα οποία κατηγοριοποιούνται, ανάλογα με τις παραβάσεις των μαθητών.
"Ποινολόγιο" μαθητών: Τι ισχύει σήμερα;
Το "ποινολόγιο" (παιδαγωγικά μέτρα χαρακτηρίζονται από το υπ. Παιδείας), το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων για την αντιμετώπιση κάθε παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς μαθητών, προβλέπει:
- προφορική παρατήρηση,
- επίπληξη,
- αποβολή από τα μαθήματα μίας (1) ημέρας,
- αποβολή από τα μαθήματα δύο (2) ημερών,
- αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Πότε επιβάλλεται το παραπάνω "ποινολόγιο"
Η αποβολή μιας ή δύο ημερών επιβάλλεται εφόσον κρίνεται ότι τα παιδαγωγικά μέτρα ( προφορική παρατήρηση και επίπληξη),που έχουν προηγουμένως ήδη εφαρμοστεί δεν έχουν φέρει αλλαγή της στάσης του/της μαθητή/τριας ή αν πρόκειται για σοβαρή παρέκκλιση, έστω και μεμονωμένη.
Η "ποινή" της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος επιβάλλεται μόνο αν, επιπλέον των ανωτέρω, κρίνεται ότι δεν είναι δυνατή η επανόρθωση της παρέκκλισης εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος.
Οι ¨ποινές" (παιδαγωγικά μέτρα) αξιοποιούνται από τη σχολική μονάδα ως εξής:
Α. Κάθε διδάσκων/ουσα καθηγητής/τρια μπορεί να αξιοποιήσει τα παιδαγωγικά μέτρα:
α) προφορική παρατήρηση,
β) επίπληξη.
Β. Ο/Η Διευθυντής/ντρια του σχολείου μπορεί να δώσει στον μαθητή μόνο μια ημέρα αποβολή ή να κάνει
α) προφορική παρατήρηση,και
β) επίπληξη,
Γ. Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών μπορεί να δώσει στον μαθητή από μία έως δύο ημέρες αποβολή ή εναλλακτικά να προβεί σε προφορική παρατήρηση και επίπληξη.
Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος
Την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μπορεί να την επιβάλει μόνο ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών με απόφαση στην οποία πρέπει να αιτιολογείται ειδικά ο λόγος για τον οποίο κρίνεται ότι δεν είναι δυνατή η επανόρθωση της παρέκκλισης εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Κ.Ε.Σ.Υ. εφόσον ο/η μαθητής/τρια έχει αξιολογηθεί ή, σε διαφορετική περίπτωση, του υπεύθυνου παιδαγωγικής ευθύνης Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας.
Μόνο για το τρέχον έτος η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος-Μετά μπορεί να επιστρέψει ο μαθητής: Το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος ισχύει για το σχολικό έτος εντός του οποίου λήφθηκε, και από το επόμενο σχολικό έτος, ο/η μαθητής/ τρια έχει δικαίωμα να επανέλθει στο σχολείο με τη διαδικασία της μετεγγραφής.
Η διαδικασία αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος: Η διαδικασία που ακολουθείται για τη λήψη απόφασης αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος είναι η εξής:
Τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από τη λήψη της απόφασης, ενημερώνεται εγγράφως ο/η κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας, ή ο/η ίδιος/α αν είναι ενήλικος/η, και καλούνται σε ακρόαση ενώπιον του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών.
Στην έγγραφη ενημέρωση αναφέρεται ο τόπος, η ημέρα, η ώρα της ακρόασης και προσδιορίζεται το αντικείμενο του μέτρου και οι λόγοι που αιτιολογούν την επιβολή του.
Ο/η μαθητής αν είναι ενήλικος/η ή ο/η κηδεμόνας του, έχουν δικαίωμα να λάβουν πλήρη γνώση καθώς και αντίγραφο της αξιολόγησης του Κ.Ε.Σ.Υ. ή της γνώμης του υπεύθυνου παιδαγωγικής ευθύνης Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας.
Δικαίωμα να παρίστανται στη συνεδρίαση των διδασκόντων: Στη συνεδρίαση έχουν δικαίωμα να παρίστανται ο κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας ή ο/η ίδιος/α αν είναι ενήλικος/η, καθώς και το προεδρείο της Μαθητικής Κοινότητας του τμήματος του/της και το προεδρείο του Μαθητικού Συμβουλίου του σχολείου, οι οποίοι αποχωρούν στο σύνολο τους την ώρα της ψηφοφορίας.
Για τη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών συντάσσεται πρακτικό από τον γραμματέα που επικυρώνεται από τον/την Πρόεδρο του Συλλόγου και στο οποίο πρέπει να μνημονεύονται, ιδίως, τα ονόματα και η ιδιότητα των παριστάμενων μελών καθώς και ο τόπος και ο χρόνος της συνεδρίασης.
Καταχωρίζονται στα πρακτικά οι γνώμες: Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την πλειοψηφία των παρόντων μελών αλλά στο πρακτικό καταχωρίζονται και οι γνώμες και τα ονόματα των μελών που μειοψήφησαν.
Αναλυτική αναφορά στις παιδαγωγικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν: Δεν επιτρέπεται η λευκή ψήφος, η δήλωση «παρών» ή η αδικαιολόγητη αποχή. Επίσης, πρέπει να γίνεται αναλυτική αναφορά στις παιδαγωγικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες περιπτώσεις για τον/τη συγκεκριμένο/η μαθητή/τρια και στα παιδαγωγικά μέτρα που λήφθηκαν πριν την υιοθέτηση του τελευταίου κατά σειρά παιδαγωγικού μέτρου.
Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν ανακοινώνεται δημόσια: Η απόφαση της αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος δεν ανακοινώνεται δημόσια, ώστε να μην περιορίζεται η παιδαγωγική αξία του ληφθέντος παιδαγωγικού μέτρου και να αποφεύγεται η διαπόμπευση του/ της μαθητή/τριας.
Ποιος επιλέγει το σχολείο: Ο/Η Διευθυντής/ντρια Εκπαίδευσης επιλέγει τη σχολική μονάδα στην οποία θα γίνει η μετεγγραφή μετά την αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος.
Πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη αν λειτουργεί άλλη αντίστοιχη σχολική μονάδα στην περιοχή.
Οι μαθητές που αποβάλλονται παραμένουν στο σχολείο και απασχολούνται
Οι μαθητές/τριες που αποβάλλονται παραμένουν τις ημέρες της αποβολής στο σχολείο, οι ώρες απουσίας τους από την τάξη καταχωρίζονται και απασχολούνται με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου.
Η μορφή της απασχόλησης εντός του σχολείου καθορίζεται από το όργανο που αποφάσισε το συγκεκριμένο παιδαγωγικό μέτρο.
Τι γίνεται εάν ο μαθητής παρακωλύει τη διεξαγωγή μαθήματος
Εάν μαθητής/τρια παρακωλύει τη διεξαγωγή μαθήματος, είναι δυνατόν να του/της επιβληθεί προφορική παρατήρηση και να απομακρυνθεί από την αίθουσα διδασκαλίας, οπότε απασχολείται με την ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου, λαμβάνοντας απουσία.
Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων ωριαίων απομακρύνσεων και πάντως μετά από τρεις απομακρύνσεις από τον/την ίδιο/α διδάσκοντα/ουσα ή πέντε συνολικά, το Συμβούλιο του Τμήματος εξετάζει τους ενδεδειγμένους χειρισμούς.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Νίκος Φίλης στη Σύνοδο Πρυτάνεων: Αυτό είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα Πανεπιστήμια
- Το Σχέδιο Δράσης του υπ. Παιδείας για το 2023
- Μήνυμα της υπ.Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως για την 25η Μαρτίου
- Σκέψεις πάνω στα Μητρώα Γνωστικών Αντικειμένων και Εσωτερικών και Εξωτερικών Εκλεκτόρων στα Α.Ε.Ι. καθώς και στον τρόπο...
- Επιστολή ΠΟΣΔΕΠ στον πρωθυπουργό για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών
- Σύνοδος Πρυτάνεων: Με την παρουσία της ηγεσίας του υπ. παιδείας και τομεαρχών Παιδείας κομμάτων ολοκληρώνονται ο τετρ...
- Βιομηχανικά Διδακτορικά: Η απόφαση
- Η «Σχεδία» στο Πάντειον Πανεπιστήμιο
- Συναυλία – αφιέρωμα στη μνήμη των θυμάτων από την τραγωδία στα Τέμπη: «Πάρε με όταν φτάσεις…»
- Το Πανεπιστήμιο Κρήτης επιακέφθηκαν ο Κ. Γαβρόγλου και ο Κ. Φωτάκης
Σχόλια (17)
Άντε βρε άσχετη που τα ξέρεις όλα
Η Εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να αντιδράσει ......σε περίπτωση που γίνουν τοποθετήσεις , χωρίς κανένα λόγο , στην μέση της σχολικής χρονιάς , κάνοντας μπάχαλο τη λειτουργία των σχολείων από τις μετακινήσεις.
Οι Νέοι Διευθυντές μπορούν να αναλάβουν την πρώτη Ιουλίου .
Ξέρουμε κάποιοι δεν νοιάζονται , για τίποτα , αρκεί να γίνει το δικό τους.
Εμείς ως κλάδος δεν πρέπει να δεχόμαστε τα πάντα .
Μας είπε η υπουργάρα μας , χρήματα σας έδωσα πολλά, δεν υπάρχουν άλλα ( για το 600αράκι που πήραν κάποιοι μιλάω). Με τούς διευθυντές είναι θέμα λειτουργικότητας των σχολείων και όχι χρημάτων. Ας γίνει το αυτονόητο και το λογικό.
Μετά τις εκλογές
Στο δικό μας (Γενικό Λύκειο) πηγαίνουν πολλά παιδιά. Δεν ανακοινώνεται δημόσια γιατί ούτε και οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να γνωρίζουν ποιος πάει και ποιος όχι. Ο Διευθυντής όμως μας διαβεβαιώνει ότι είναι γεμάτο το πρόγραμμα της.
Δυστυχώς, αφού ο κλάδος είναι"αφοπλισμένος", όπως και ο Διευθυντής/ρια, ως προς το "οπλοστάσιο" των ποινών που μπορεί να επιβάλλει, έχει στην ουσία καταργηθεί και το περίφημο"Ποινολόγιο" ή "Βιβλίο Επιβολής Κυρώσεων", αν και σε αρκετά σχολεία τηρείται, ώστε να υπάρχει καταγραφή των επιβαλλόμενων κυρώσεων και να φαίνεται η κλιμάκωσή τους. Οι μαθητές μας στην πλειονότητά τους δεν υπολογίζουν τους γονείς, δεν σέβονται τους καθηγητές/ δασκάλους τους, δεν έχουν ηθικές αξίες και ηθικές αναστολές, και ακολοθούν την γενική ηθική εξαθλίωση και αποχαλίνωση της κοινωνίας μας, με την κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του χρήματος ως υπέρτατης αξίας και της εύκολης ζωής... Τι να σου κάνει ένα "Ποινολόγιο"...
@dimitris, υπάρχουν Τεχνικές σχολές του ΟΑΕΔ με πολλές ειδικότητες αλλά οι περισσότεροι αγνοούν ....την ύπαρξη τους!
Μεταγνωστικο:
1.Σκεφθείτε πάνω στην υπάρχουσα απαγόρευση του κλάδου να εισέρχεται αστυνομικός στα σχολεία, όταν εκτελούνται ποινικά αδικήματα, αρμοδιότητάς αστυνομικης. (Είναι συνταγματική αξαιρεση ή όχι;)
2. Σκεφθείτε πόσοι εναντιώθηκαν στην παραμονή των αποβεβλημενων μαθητών "από τα μαθήματα" στο σχολείο με "απασχόληση από τον διευθυντή" (υπενθυμίζω, υπήρξε σιγή τάφου)
3. Οι σχολικές μονάδες καλύπτονται με το άσυλο όπως τα πανεπιστήμια; (καλύπτονται; μέχρι ποιου σημείου; υπάρχει σημείο;)
4. Από τους εδώ σχολιαστές ή αλλού είδε κάποιος κάποια ολοκληρωμένη πρόταση για να μπορεί κάποιος απρόσκοπτα να κάνει μάθημα για τους άλλους που θέλουν να μάθουν κάτι;
5. Πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να επανέλθει τμήμα του έως πρότινος ποινολογίου;
6. Ξέρει κάποιος γιατί η λέξη ποινολόγιο τίθεται εντός εισαγωγικών;
7. Ξέρει κάποιος πως ονομάζεται τώρα το βιβλίο που κατά χωρίζονται οι "πειθαρχικες" "ποινές;" (δεν θυμάμαι, δεν μπορώ να το απομνημονευσω)
8. Έμαθε κάποιος το αποτέλεσμα της προκαταρκτικης με τις καταγγελίες του Αναπληρωτή;
9. Έμαθε κάποιος τι έγινε η περίπτωση με το κομμένο αμάξι του άλλου Αναπληρωτή;
10. Θέλει ο κλάδος αυστηροποίηση του πειθαρχικό πλαισίου ή κάνει πως θέλει, ενώ δεν θελει;
Και άλλα ων ουκ εστιν αριθμός...
Προς στιγμή νόμισα ότι είναι Πρωταπριλιά με τον καιρό που κάνει.
Οι υπουργοί παιδείας είχαν πότε ως σύμβουλο κάποιον που να έχει βρεθεί έστω και ένα μήνα σε σχολική τάξη?
Οι ψυχολόγοι είναι πεταμένα λεφτά. Ουδείς μαθητής τους επισκέπτεται .
Ας ενημερώσει κάποιος τις δύο γενικές διευθύνσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του υπουργείου και την υπουργό ότι ηλεκτρονικο και ανώνυμο δεν υπάρχει.
διαπομπεύονται, αποβάλλονται και απασχολούνται, προτρέχετε, τέλεια ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΛΥΣΕΙ, μα ο σούπερμαν είναι ;;;;;
Ξεκινήστε από τα απλά. Στέλνετε ψυχολόγους και κοινωνιολόγους στα σχολεία, αλλά για να τους επισκεφθούν τα παιδιά χρειάζονται έγγραφη σύμφωνη γνώμη των γονέων. Ποιος γονιός από αυτου΄ς που κακοποιούν το παιδί τους θα υπογράψει; Και ποιο παιδί θα πει στο γονιό του με ευκολία ότι κακοποιείται στο σχολείο; Αφήστε τα παιδιά να πηγαίνουν χωρίς να το ξέρουν οι γονείς μπας και πούνε τον πόνο τους σε κάποιον.
Σε Ιδιωτικό θα τα πάμε και μετά κολέγιο. Οκ μνμ ελήφθη.
Αυτά είναι μέτρα για προσκοπισμό και όχι για σχολική βία. Σε λίγο χρόνο θα βλέπουμε και θα ακούμε σκληρά πράγματα. Αλίμονο στους εκπαιδευτικούς που έχουν γίνει ο σάκος του μποξ. Τα μέτρα πρέπει να είναι αποτελεσματικά και οι γονείς θα πρέπει να είναι συμπαραστάτες της σχολικής κοινότητας και όχι δικαστές και αποστασιοποιημένοι. Οι άγριες μέρες στις σχολικές μονάδες είναι προ των πυλών. Χρειάζεται σύνεση, επαγρύπνηση, σωστός χειρισμός των κρίσεων και φυσικά ξεκάθαρο πλαίσιο αντιμετώπισης με σοβαρά μέτρα ανάλογα της κάθε περίπτωσης. Με παρατηρήσεις και ευχολόγια δεν γίνεται δυστυχώς τίποτε. Το παιχνίδι παίζεται στην οικογένεια, στο κοινωνικό περιβάλλον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα πρότυπα και πολύ ελάχιστα στο σχολείο.
«Οι μαθητές που αποβάλλονται παραμένουν στο σχολείο και απασχολούνται
Οι μαθητές/τριες που αποβάλλονται παραμένουν τις ημέρες της αποβολής στο σχολείο, οι ώρες απουσίας τους από την τάξη καταχωρίζονται και απασχολούνται με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου.
Η μορφή της απασχόλησης εντός του σχολείου καθορίζεται από το όργανο που αποφάσισε το συγκεκριμένο παιδαγωγικό μέτρο.Εάν μαθητής/τρια παρακωλύει τη διεξαγωγή μαθήματος, είναι δυνατόν να του/της επιβληθεί προφορική παρατήρηση και να απομακρυνθεί από την αίθουσα διδασκαλίας, οπότε απασχολείται με την ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου, λαμβάνοντας απουσία.» Όταν ο μαθητής παραμένει μέσα στο χώρο του σχολείου στην ουσία δεν έχει αποβληθεί παραμένει για να διαλύσει και την υπόλοιπη τάξη. Κ ο διευθυντής/καθηγητής δεν μπορει να μετατρέπεται σε γκουβερνάντα των παραβατικών παιδιων. Την ευθύνη να την εχουν οι γονεις που υπερασπίζονται τους κανακάρηδες δικαιολογώντας τους καθε παραβατικότητα.
θα πρέπει να γίνει μια νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Να γίνει μια συνολική αποτίμηση του σχολικού έργου και της σχολικής μάθησης. Να καταγραφούν τα ιδιαίτερα προβλήματα καθώς και οι αδυναμίες του σχολικού και εκπαιδευτικού συστήματος. Κάποιοι μαθητές διακρίνονται για την παραβατικότητα και εμποδίζουν την μαθησιακή διαδικασία μέσα στην τάξη και το έργο του εκπαιδευτικού. Το υπουργείο θα πρέπει να δώσει διέξοδο με την δημιουργία τεχνικών σχολών για αυτούς τους μαθητές και να διευκολύνει το εκπαιδευτικό έργο του σχολείου απαλλαγμένο από τις παραβατικές συμπεριφορές. Έχει επικρατήσει η άποψη όλοι οι μαθητές να φοιτήσουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Με το ζόρι όλους δεν θα τους κάνουμε επιστήμονες. Κάποιοι δεν θέλουν το σχολείο και την σχολική τάξη ας τους διευκολύνουμε με την δημιουργία τεχνικής εκπαίδευσης και ταυτόχρονη σύνδεση με την αγορά εργασίας να βρουν το δρόμο τους σίγουρα θα ειναι καλύτερα τα πράγματα για όλες τις πλευρές.
Μπορεί κάποιος από τους φωστήρες που νομοθετούν να μας πει , εφαρμόσιμα......παραδείγματα απασχόλησης των μαθητών που αποβάλλονται ;
Γιατί από φιλοσοφικές συζητήσεις .....πάμε καλά....στη πράξη τα χαλάμε λίγο.....και όταν τις φιλοσοφίες μας πρέπει να τις εφαρμόσει κάποιος άλλος.....!!!