Πρωθυπουργός: Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα

Θα λειτουργήσει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και από το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή

13/01/2023

Ενημερώθηκε: 14/01/2023, 09:57

Άκουσε το άρθρο

Στόχος της Κυβέρνησης είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Την δήλωση  αυτή έκανε  σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος περιοδεύει στη Θράκη, και ανακοίνωσε:

  • Θα λειτουργήσει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και από το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή.
  • Θα κατασκευαστούν υπερσύγχρονες  νέες φοιτητικές εστίες στο  , προϋπολογισμού 130 εκ. ευρώ  για να κλείσει  οριστικά το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτιο Μάρη και τα υπόλοιπα μέλη της Πρυτανικής Αρχής, συνοδευόμενος από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο και τον Βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ , και πρώην υπουργό Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

«Ακούγοντας από τη γενιά των παιδιών μου, που πολλά παιδιά σπουδάζουν στο Δημοκρίτειο, όλα έχουν τα καλύτερα να πούνε για τη συνολική φοιτητική τους εμπειρία, και για τις σπουδές τους, αλλά και για την ποιότητα ζωής. Οπότε αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα το οποίο πρέπει να το διαφυλάξουμε και όχι απλά να το διαφυλάξουμε, να το αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ οι πρυτανικές αρχές του παρουσίασαν αναλυτικά το έργο τους για το Πανεπιστήμιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι έχει ήδη γίνει πράξη η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, με τους δικαιούχους σπουδαστές του Δημοκριτείου να έχουν ήδη λάβει 6,2 εκατομμύρια ευρώ έναντι 3,5 εκατ. που είχαν εκταμιευθεί το 2021.

Σε ευρεία σύσκεψη με   φορείς,η Ν. Κεραμέως αναφέρθηκε  σε  μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης στην περιοχή όπως: 

  • 1.388 νέους διορισμούς εκπαιδευτικών μετά από 12 χρόνια που δεν είχαν γίνει διορισμοί,
  • 7 νέα Πειραματικά σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη,
  • 2 νέα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη,
  • 12.000 επιμορφώσεις εκπαιδευτικών της Περιφέρειας,
  • Θεματικό Δημόσιο ΙΕΚ στο Σουφλί με ειδικότητα παραγωγής μεταξιού ανάμεσα σε άλλες, 
  • Πειραματικό Δημόσιο ΙΕΚ στην Κομοτηνή με ειδικότητα αρχιμάγειρα (chef) ανάμεσα σε άλλες,
  • 85 νέες θέσεις Καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Θράκης,
  • από 3,5 εκατομμύρια ευρώ για φοιτητικό στεγαστικό επίδομα το 2021, αύξηση σε 6,2 εκατομμύρια ευρώ το 2022, 
  • 713 νέες φοιτητικές κλίνες σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). 

Σχόλια (15)

Polar_Fish
|

Tι σχέση έχει η Φυσική με τη Γεωφυσική? Ποιό είναι το ζητούμενο?

Master chef (με οικολογική συνείδηση)
|

Φοβάμαι ότι τόσο η γνώση όσο και η έγνοια του κου Μητσοτάκη για το ΔΠΘ και τη Θράκη, είναι λιγότερη από τη δική μου για την Καρέτα-Καρέτα και τη μπλε φάλαινα.
Ελπίζω ο κ. Στυλιανίδης που εκτιμώ και ως πολιτικό και για την προσωπικότητα και το ήθος του, να μην αμαυρώσει το πολιτικό βιογραφικό του με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση.
Πολλοί ψηφοφόροι σας κ. Στυλιανίδη.... νόμιζαν ότι ψήφισαν ΝΔ. Τώρα ξέρουν....

ΔΕΠ
|

Στο μεταξύ συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο, απ'ότι φαίνεται σε φωτογραφίες, μιας και την στιγμή εκείνη στο ΔΠΘ υπήρχε κατάληψη από τις γνωστές δυναμικές μειοψηφίες οι οποίες απειλούν όποτε τους καπνισει. Δε γίνεται δουλειά ετσι κυριε Πρωθυπουργέ...

Θα σας εξασφαλίσουμε ...
|

Μαυρογιαλούρος νέας κοπής!

pakis
|

@Αυτουνάκης
Τι εννοείτε αν είχε αντίπαλο ; όλος ο κόσμος είναι αντίπαλος με αυτόν !

Κωνσταντίνος Παπακώστας
|

Καταρχήν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης γιά να περιλάβει όλες αυτές τις σχολές και τμήματα πρέπει να μετονομαστεί σε Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας. Η απορρόφηση ή η μεταφορά των τμημάτων στο ΔΙΠΑΕ είναι εφικτή χτες, επειδή και εγκαταστάσεις και εργαστήρια και προσωπικό και αρκετοί φοιτητές υπάρχουν.
Σ' αυτήν τη διαδικασία πρέπει να υπάρξουν κάποιες αναγκαίες αλλαγές:
1. Στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας θα πρέπει να επιλεγεί η έδρα αν θα είναι στην Ορεστιάδα ή στη Δράμα.΄ Έπειτα, γιά να μη χαθεί το τμήμα Δασολογίας-Φυσικού Περιβάλλοντος της Δράμας, επειδή υπάρχει και στην Ορεστιάδα, αλλιώς θα πρέπει να επιλεγεί ποιά από τις δύο πόλεις θα πρέπει να μείνει, να μεταφερθεί το τμήμα Γεωπονίας από τη Θεσσαλονίκη στη Δράμα. Επομένως επιλέγεται η κατάργηση του Τμήματος Δασολογίας-Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας και είναι η καλύτερη λύση επειδή και φοιτητές δεν το δηλώνουν επομένως ΄έχει πολύ χαμηλές βάσεις και πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη είναι.
2. Σαν αντιστάθμισμα σ' αυτήν τη μετακίνηση, να μετακινηθεί το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Κομοτηνής στο ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης μελών ΔΕΠ.
3. Αντίθετα με την περυσινή εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής γιά κλείσιμο του τμήματος Φυσικής Καβάλας, αυτό να διατηρηθεί και να μετονομαστεί σε Τμήμα Γεωφυσικής.
4. Να ιδρυθεί τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο το οποίο θα αντισταθμίσει την απώλεια της Νοσηλευτικής που θα μετακινηθεί στην Αλεξανδρούπολη και θα υπαχθεί στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΔΠΘ, όπως εισηγείται και ο υφυπουργός. Το νέο Τμήμα να υπαχθεί στη Σχολή Επιστημών Αγωγής με έδρα την Αλεξανδρούπολη.
5. Να ιδρυθεί τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή όπως εισηγείται ο υφυπουργός, που θα συναποτελέσει τη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Εργοθεραπείας με έδρα την Κομοτηνή, το οποίο θα αντικαταστήσει το μεταφερόμενο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη.
6. Να μετακινηθεί το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Καβάλας στις Σέρρες και αντίστοιχα να μετακινηθεί το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Καβάλας στις Σέρρες γιά να μη γειτνιάζουν δύο ομοειδή τμήματα(το άλλο του ΠΑΜΑΚ)και κλείσει το ένα το άλλο.
7. Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Κομοτηνής να συναποτελέσει με τη Νομική, Σχολή Νομικών & Πολιτικών Επιστημών με έδρα την Κομοτηνή.
8. Τα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών της Κομοτηνής θα συναποτελέσουν μαζί με τα τμήματα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Καβάλας τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης με έδρα την Καβάλα.
9. Το Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του ΔΙΠΑΕ να "σπάσει" σε Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Οργανισμών και Μάρκετινγκ και Τουρισμού. Επιτυγχάνεται έτσι η ίδρυση του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης όπως προέβλεπε το νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Έτσι επίσης, αντισταθμίζεται η απώλεια των τμημάτων της Καβάλας.
10.Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Κομοτηνής να μετακινηθεί στο ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη γιά ν' αντισταθμίσει την απώλεια των τμημάτων της Καβάλας
11. Το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και το τμήμα Λογιστικής και Πληροφοριακών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη ν' αποτελέσουν νέα Σχολή.
12. Να ιδρυθεί στην Έδεσσα τμήμα Μουσειολογίας όπως πρόβλεπε το σχέδιο του Γαβρόγλου στα 38 τμήματα που καταργήθηκαν. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό έχει καταργηθεί το ομώνυμο τμήμα στον Πύργο και παρέχεται μία δυνατότητα αναπλήρωσης του κενού.
Αυτά, όπως είναι κατανοητό είναι και τα πιό εύκολα που θα αποτελέσουν την πρώτη φάση των αλλαγών όπου όλοι κερδίζουν με τις μετακινήσεις και κανένα Πανεπιστήμιο δε χάνει. Αν επιχειρηθεί κάτι άλλο με κλεισίματα ή μεταφορές τμημάτων από ΑΕΙ σε ΑΕΙ χωρίς αντισταθμίσματα, η σύγκρουση μεταξύ των Πανεπιστημίων και των φοιτητών τους είναι βέβαιη.
Το αποτέλεσμα που θα προκύψει, θα είναι ΄΄το νέο Δ. Π. Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας να έχει 9 σχολές και 27 τμήματα από 20 που έχει σήμερα. Από την άλλη μεριά, το ΔΙΠΑΕ θα έχει 8 σχολές και 29 τμήματα από 33 που έχει σήμερα. Η μείωση τμημάτων του είναι φανερή, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο μία αθρόα μετακίνηση τμημάτων όπως φαίνεται κι από την εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής και του υφυπουργού.

Όχι σε Νέα τμήματα
|

Μείωση <<γερή>> χρειάζονται τα Πανεπιστημιακά τμήματα και όχι αύξηση σε είδη κορεσμένα επιστημονικά αντικείμενα.
Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επιπλέον τμήματα Νομικής μιας και τα είδη υπάρχοντα είναι μόλις 3. Όμως όπως πολύ καλά γνωρίζουμε οι πλειονότητα των Βουλευτών είναι νομικοί και δεν συνηγορούν στην δημιουργία νέων τμημάτων νομικής προκειμένου να προστατέψουν τη βιωσιμότητα του επάγγελμα τος τους.

Σε λένε Πάααα, σε λένε Πάτρα, Πειραιάαααα...
|

Αν είχε πάει στην Πάτρα ή στο Ηράκλειο τι θα έλεγε;

Αυτουνάκης
|

Να είχε ΄εναν αντίπαλο, τι καλά που θα 'τανε!...

Νεος
|

Τα πραγματικά προβλήματα ούτε τα ξέρουν. Πώς μετακινούνται οι φοιτητές προς το Πανεπιστήμιο στοιβαγμένοι σε λεωφορεία οπου πληρωνουν και εισητηριο;. Πως μπορουν να φανε στη φοιτητικη λεσχη που βρισκεται στο κεντρο της πολης ενω οι σχολες εκτος πολης με τραγικη συγκοινωνια και προγραμμα μαθηματων ασταματητο απο το πρωι ως το βραδυ; Πώς δε σκέφτηκε κάνεις να εντάξουν κάποιο είδος μεσημεριανού φαγητού στο χώρο του Πανεπιστημίου αλλά αφήνουν τους φοιτητές με επιλογές από κυλικειο και Αν βρουν κάτι να φάνε. Πώς οι διοίκηση στεγάζεται αλλού και η ηλεκτρονική ενημέρωση πάσχει . Αν πράγματι θέλετε να διορθώσετε την κατάσταση θέλει πρώτα να διαπιστώσετε τα προβλήματα κύριοι. Μετά να ψάξετε τρόπους να λυθούν και Αν υπάρχει βούληση να τα λυσετε

Δισκοβόλος
|

Προεκλογική αμετροέπεια άνευ αντικρίσματος. Αυτό λέγεται αλλιώς και λαϊκισμός κι ας κόπτεται ως ...αντιλαϊκιστής ο πρωθυπουργός που αρέσκεται να αποδίδει τα δικά του χαρακτηριστικά στους άλλους. Και βέβαια αυτός ο πρωθυπουργός δεν θα έχει καμία δυσκολία μετά από λίγες ημέρες κάπου αλλού, για παράδειγμα στα Γιάννενα ή στην Πάτρα ή στο Ηράκλειο, να δώσει την ίδια υπόσχεση περί μελλοντικής ανάτασης και κατάταξης του αντίστοιχου πανεπιστημίου! Όλα τα μεγάλα πράγματα παραπέμπονται στο αόρατο μέλλον, μόνο που ένα τέτοιο μέλλον μας χάριζε και την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, αλλά ήδη εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια το ζούμε ως κολασμένο παρόν, τόσο στην οικονομία όσο και στην εκπαίδευση. Αναρωτιέμαι τι άλλο πρέπει να ζήσουμε, για να αντιληφθούμε ότι ο συγκεκριμένος κύριος βλάπτει θανάσιμα τις ζωές μας;

Polar_Fish
|

To μέγεθος δεν μειώνει τα προβλήματα αλλα τα αυξάνει.

Αέρας
|

Αέρας κοπανιστός... Λόγια, λόγια, λόγια! Αυξήσατε τη χρηματοδότηση αλλά το κόστος εργασιών, υπηρεσιών κλπ. διπλασιάστηκε. Ούτε λεωφορεία να μετακινηθούν οι φοιτητές προς και από τα πανεπιστήμια δεν έχουν οι φοιτητές, διότι αν και βγήκε προκήρυξη δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, καθώς τα ποσά που δίνονται είναι ανεπαρκή. Κατά τ' άλλα..... ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ....

Θα
|

"Θα θα θα θα, θα θα θα". Που έλεγε και ο Χάρι Κλυνν.

Το άλλο με τον Τοτό;
|

Να λέμε μεγαλοστομίες αλλά με με΄τρο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ