Πρωθυπουργός: Θα είμαστε αυστηροί συνολικά με τα πανεπιστήμια στη χώρα

θα είμαστε αυστηροί συνολικά με τα πανεπιστήμια στη χώρα. Θέλουμε τα τμήματα να είναι βιώσιμα.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης , στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, στην Αλεξανδρούπολη.
Για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως " είναι και η δουλειά του ιδίου του Πανεπιστημίου να στηρίξει τα ακριτικά τμήματα με το να τα κάνει πιο ανταγωνιστικά και να μπορέσουν οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών να γνωρίζουν ότι έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας".
Για την εξαγγελία δημιουργίας δύο νέων τμημάτων στον Έβρο ο πρωθυπουργός είπε: "Δεν φτιάχνουμε απλά ένα τμήμα, θέλω να το τονίσω αυτό, για να στηρίξουμε μια πόλη. Φτιάχνουμε ένα τμήμα διότι θέλουμε να γνωρίζουμε ότι οι φοιτητές που θα σπουδάσουν εκεί έχουν τελικά καλές προοπτικές".
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, είπατε χθες ότι θα ιδρυθεί Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, κάτι που περιμένει πάρα πολλά χρόνια η τοπική κοινωνία. Το 2021, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είχατε πει ότι περιμένετε το σχέδιο της διακομματικής ειδικά για να δείτε τα σχέδια, που έχετε πολλά σχέδια κιόλας, για την ανάπτυξη και για την άρση της απομόνωσης του βόρειου τμήματος του Έβρου.
Τότε, το 2021 στη ΔΕΘ, χαρακτηρίσατε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης φάρο καινοτομίας, γνώσης και είπατε ότι έχει πολλά φιλόδοξα σχέδια για την περιοχή.
Κύριε Πρόεδρε, πριν τις αλλαγές στους νόμους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρωτοετείς φοιτητές στην Ορεστιάδα έρχονταν 200. Φέτος και αφού ήρθε πολλές φορές ο κ. Συρίγος και μας έλεγε για τις εντολές του Πρωθυπουργού, ήρθαν μόλις 55 άτομα.
Για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Πώς θα στηριχθεί το πανεπιστήμιο ουσιαστικά, που όταν βλέπεις απέναντι τα πανεπιστήμια της Αδριανούπολης ντρέπεσαι και λυπάσαι; Πώς θα στηριχθούν ουσιαστικά οι πανεπιστημιακές σχολές σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο, όταν δεν έρχονται φοιτητές; Ευχαριστώ.
Κυρ. Μητσοτάκης: Σάς ευχαριστώ για το ερώτημά σας, το οποίο είναι πολύ εύλογο και τολμώ να πω και πολύ ουσιαστικό.
Και χθες μίλησα για την μεγάλη σημασία που αποδίδω στον ρόλο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και για τη φιλοδοξία μου, η οποία πρέπει να είναι και φιλοδοξία του ίδιου του πανεπιστημίου, τελικά να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη χώρα.
Ένα πανεπιστήμιο με πολλές δυνατότητες, με μία καινούρια ηγεσία, ένα πανεπιστήμιο το οποίο φαίνεται να έχει τη διάθεση να αξιοποιήσει τα καινούργια εργαλεία που ο νέος νόμος-πλαίσιο τον οποίον ψηφίσαμε του προσφέρει και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό.
Είναι από τη φύση του ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει όλα τα τμήματά του, σε όλες τις πόλεις που αυτά βρίσκονται.
Αναφερθήκατε στο πρόβλημα της απομόνωσης του βόρειου Έβρου, το οποίο σε μεγάλο βαθμό μπορεί να είναι και ανασχετικό για την επιλογή φοιτητών να πάνε να σπουδάσουν εκεί. Και εκεί ακριβώς εμείς έχουμε έναν ρόλο να παίξουμε ως κεντρικό κράτος, με μία σειρά από παρεμβάσεις.
Η πρώτη είναι να στηρίξουμε τους φοιτητές οι οποίοι επιλέγουν να σπουδάσουν στην ακριτική Ελλάδα γενικά και στα πιο ακριτικά μέρη της Ελλάδος. Αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά συνολικά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, γιατί όπως γνωρίζετε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα φοιτητικής στέγασης, ύψους 130 εκατομμυρίων μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, υλοποιείται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε φτηνή στέγη στους φοιτητές οι οποίοι θα έρθουν να σπουδάσουν στη Θράκη.
Ταυτόχρονα, έχουμε εξαγγείλει κι έχουμε ήδη υλοποιήσει την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος ενοικίου από τα 1.000 στα 1.500 και υπό προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έχει ήδη εκταμιεύσει 6 εκατομμύρια, κάτι παραπάνω από 6 εκατομμύρια φέτος, σε σχέση με τα 3 εκατομμύρια τα οποία εκταμίευσε πέρυσι.
Όμως είναι και η δουλειά του ιδίου του Πανεπιστημίου να στηρίξει τα ακριτικά τμήματα με το να τα κάνει πιο ανταγωνιστικά και να μπορέσουν οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών να γνωρίζουν ότι έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας.
Δεν φτιάχνουμε απλά ένα τμήμα, θέλω να το τονίσω αυτό, για να στηρίξουμε μια πόλη. Φτιάχνουμε ένα τμήμα διότι θέλουμε να γνωρίζουμε ότι οι φοιτητές που θα σπουδάσουν εκεί έχουν τελικά καλές προοπτικές.
Η πρώτη τακτική ακολουθήθηκε κατά κόρον στο παρελθόν. Οδήγησε στο μαράζωμα των τμημάτων και στην καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών, αναπτυξιακών προσδοκιών πόλεων που πίστευαν ότι πάντα μπορούν να ζουν από τμήματα τα οποία δεν είναι βιώσιμα.
Εμείς θέλουμε βιώσιμα τμήματα. Και ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Και θα είμαστε αυστηροί συνολικά με τα πανεπιστήμια στη χώρα. Θέλουμε τα τμήματα να είναι βιώσιμα. Αλλά έχουμε έναν λόγο παραπάνω να στηρίξουμε εκείνα τα τμήματα της ακριτικής Ελλάδος τα οποία χρειάζονται μια ιδιαίτερη φροντίδα.
Και βέβαια, για να σπάσουμε την απομόνωση του βόρειου Έβρου πρέπει να επενδύσουμε συνολικά στις υποδομές μας: δρόμους, αλλά επιτρέψτε μου να πω, και τρένα.
Η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο όταν ολοκληρωθεί θα έχει ουσιαστικά χαρακτήρα -για να το πω απλά- ενός προαστιακού, ενός τρένου το οποίο θα μπορεί πολύ εύκολα να εξυπηρετεί όλο τον Έβρο με ταχύτητα και με ασφάλεια.
Αυτού του είδους οι επενδύσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να αισθάνεται άνετα ο φοιτητής ο οποίος θέλει να σπουδάσει στο τμήμα αυτό, να μην θεωρεί ότι είναι η τελευταία του επιλογή ένα τμήμα στην Ορεστιάδα ή ένα τμήμα ψυχολογίας το οποίο θα γίνει στο Διδυμότειχο αλλά να γνωρίζει ότι αν πάει εκεί θα έχει καλές προοπτικές γιατί θα πάρει καλές σπουδές.
Ειδικά για το τμήμα ψυχολογίας, η ψυχολογία είναι ένα αντικείμενο που επιστρέφει θα έλεγα δυναμικά στο προσκήνιο. Εθεωρείτο μια επιστήμη η οποία δεν είχε πολλές προοπτικές. Τώρα βλέπουμε ότι έχει πολύ σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι και το τμήμα στο Διδυμότειχο θα είναι ένα πολύ καλό τμήμα. Θα βοηθήσουμε και με τις υποδομές -και σε συνεννόηση πάντα με την Περιφέρεια- διότι τα τμήματα αυτά τελικά θα είναι τμήματα υγιή που θα στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες αλλά κυρίως θα προσφέρουν καλή εκπαίδευση στα νέα παιδιά που θα τα επιλέξουν.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Πρωτόκολλο Συνεργασίας ΠΑΔΑ και Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος
- Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας
- Οι δράσεις του Πανεπιστημίου Πατρών
- Συνέδριο: " Γκέοργκ Λούκατς. Ιστορία και ταξική συνείδηση: 100 χρόνια μετά"
- Καμία αναφορά του πρωθυπουργικό στο υπουργικό Συμβούλιο στο νομοσχέδιο για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια
- Κ. Πιερρακάκης:Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί μια από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας
- Αιτήσεις για αποσπάσεις εκπαιδευτικών ως επιστημονικό προσωπικό στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)
- Αιτήσεις για θέσεις Προϊσταμένων στο Ι.Ε.Π.
- Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου
- Ενδοσχολικοί Αγώνες Καλαθοσφαίρισης 3Χ3, Πετοσφαίρισης 4Χ4 (μικτών ομάδων), Ποδοσφαίρου 5Χ5 και Χειροσφαίρισης 6Χ6 μαθητ...
Σχόλια (16)
Για να είναι ένα Τμήμα πραγματικό Τμήμα θα πρέπει τουλάχιστον οι καθηγητές του να κατοικούν εκεί και να βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο γραφείο τους. Πόσοι από τους καθηγητές των περιφερειακών πανεπιστημίων βρίσκονται καθημερινά στα γραφεία τους πέρα από το τυπικό 20ώρο; Κάντε μια έρευνα να γελάσουμε.
Από τη μια είναι λογικό γιατί οι τοπικές κοινωνίες ουδόλως ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, οι γκαρσονιέρες και οι καφετέριες να γεμίζουν και συνεπώς δεν παρέχουν δυστυχώς κανένα κίνητρο σε κάποιο ΔΕΠ να μετακομίσει μόνιμα. Από την άλλη τα εκλεκτορικά όταν εκλέγουν κάποιο μέλος ΔΕΠ δεν έχουν από το νόμο το δικαίωμα να διερευνήσουν αν κάποιος είναι όντως αποφασισμένος να μετεγκατασταθεί και να προσφέρει σε ένα περιφερειακό ίδρυμα.
Φέρε τώρα κανένα Άριστο από το εξωτερικό και πες του Ορεστιάδα, να δούμε πόσες μέρες το χρόνο θα είναι στο γραφείο του.
Αυστηρότητα αλά καρτ...
Ποιός μαθητής ξυπνάει μια μέρα (ή ποιός γονιός) και λεει "θέλω να σπουδάσω στο Διδυμότοιχο ή στην Ορεστιάδα"; Κανένας - εκτός κι αν ζει ήδη εκεί.
Τι μπορεί να κάνει ένας φοιτητής εκεί εκτός μαθημάτων; Απολύτως τίποτα. Το ξέρω γιατί έχω πάει πολλές φορές και στις 2 πόλεις. Απομακρυσμένος από τα πάντα. Πολιτισμός, κινηματογράφος, θέατρο, μουσικά δρώμενα, μπαράκια; Το απόλυτο μηδέν. Φυσικά δε "φταίνε" οι πόλεις αυτές, είναι ακριτικές, λογικό είναι να μην είναι όπως τα μεγάλα αστικά κέντρα
Αλλά το ζήτημα είναι πως κανένας σχεδόν δε θα διάλεγε να στήσει εκεί ΑΕΙ (αν πλήρωνε ο ίδιος το λογαριασμό) ή να σπουδάσει εκεί σε ΑΕΙ.
Ούτε καν τα μέλη ΔΕΠ που διδάσκουν εκεί δε ζουν εκεί - ας ρωτήσει να μάθει ο κ. πρωθυπουργός αν δεν το ξέρει ήδη.
Είναι καταδικασμένα να αποτύχουν τέτοια εγχειρήματα - εκτός κι αν ασχολείσαι με το real estate ή τη σίτηση, οπότε θα αυξηθεί η ζήτηση και το εισόδημά σου. Αλλά ως ΑΕΙ...γιοκ.
να γουστάρουμε;
ρε τι διαβάζουμε !
Αυστηροί να είστε όταν τα ΑΕΙ έχουν την ελευθερία - και τις συνέπειες - των αποφάσεών τους. Πας καλά; Προσελκύεις χρηματοδότηση; Αποφοιτούν οι φοιτητές σου; Βρίσκουν δουλειές; Επιβραβεύεσαι. Στην αντίθετη περίπτωση, όχι. Και αν είσαι αδιόρθωτος, κλείνεις και οι πόροι πάνε στον επόμενο καλύτερο. Έτσι δουλεύει παντού, εκτός του "Γαλατικού χωριού" που λέγεται Ελλάδα.
Δεν μπορείς να είσαι "αυστηρός" με κανέναν όταν το κράτος αποφασίζει να ιδρύσει εδώ κι εκεί διάσπαρτα τμήματα, όταν νομοθετεί βροχή διατάξεων, αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού κάθε μήνα, στέλνει εγκυκλίους για την παραμικρή λεπτομέρεια. Μετά με ποιόν να είσαι αυστηρός; Με αυτόν στον οποίον δεν έχεις αφήσει κανένα βαθμό ελευθερίας;
Οι ίδιες καραμέλες, δυστυχώς. Μηδέν σχέδιο - μόνο δηλώσεις και αυτοσχεδιασμούς. Τμήματα στο πουθενά δε φτιάχνει καμια χώρα, κανένα άλλο κράτος και κανένας ιδιω΄της, για ευνόητους λόγους. Μόνο εδώ υπάρχει το αφήγημα περί "εθνικών λόγων", τους όποιους μόλις τους ζητήσεις να σου εξηγήσουν λεπτομερώς, ακούς πράγματα περί "τοπικής οικονομίας" και "κίνητρα", βλέπε "ενοικιαζόμενα και ταχυφαγεία".
Δε γίνεται εκπαιδευτική πολιτική έτσι, σύντροφοι.
Τα Ελληνικά ΑΕΙ έχουν σοβαρά προβλήματα. Βίας, μπαχαλάκηδων, υποστελέχωσης, διασποράς γεωγραφικής, και ο φορολογούμενος τα πληρώνει όλα αυτά ξανά και ξανά. Δεν είναι ορθολογική χρήση πόρων να χτίζεις τμήματα εκεί που δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχει κόσμος, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα, και μετά να αναρωτιέσαι γιατί δεν πάει καλά...
Οι Ψυχολόγοι σε λίγο καιρό θα είναι περιζήτητοι, θα τηλεφωνείς και όταν μετά από πολλή ώρα θα σηκώνει το ακουστικό η γραμματέας του, θα ακούς:
- Έχω ραντεβού για τις 22 του Μάρτη, στις 23:45. Να το κλείσω;
....
Αργείτε, κύριε και χτυπάει και η άλλη γραμμή! Πείτε μου επιτέλους!
Μπράβο στον Πρωθυπουργό. Στο Αμάρι πότε θα κάνει νέο τμήμα;
Πρόεδρε.....τμήμα ψυχολογίας στο Διδυμότειχο......!!!
Να δουλέψει που, μπορείς να μας πεις;
Εσύ θα έστελνες το παιδί σου για σπουδές στο Διδυμότειχο ;
Σταματήστε επιτέλους το δούλεμα.....
και μην ξαναγυρίσεις ΠΟΤΕ.
Λαϊκισμός στο μεγαλείο του. Μετά το Πανεπιστήμιο Στερεάς που οραματίζεται ο περιφερεια΄ρχης Στερεάς και σιγοντάρει η Κεραμέως έρχεται ο λαϊκιστής ΠΘ να εξαγγείλει νέα τμήματα για να ικανοποιήσει τους σουβλατζήδες και τις καφετέριες. Βλέπετε, δεν έχουμε αρκετά τμήματα Ψυχολογίας στη χώρα και θέλουμε και άλλα. Επιτέλους, που είναι ο φορολογούμενος πολίτης να διαμαρτυρηθεί;
Εξορθολογισμός στα ήδη υπάρχοντα και όχι άλλα νέα. Δεν ιδρύονται πανεπιστήμια με ΦΕΚ. Χρειάζονται κτήρια, συντηρήσεις από την τσέπη του ελληνικού λαού, διοικητικοί, διδάσκοντες, εστίες, εστιατόρια, αίθουσες, εργαστήρια. Ποιος θα τα πληρώσει; Ο φορολογούμενος;
Δε χρειάζονται άλλα τμήματα. ΕΛΕΟΣ.
Ρε κακιά λύσσα, σώνει και καλά να φυτέψει μόνο του ένα τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο! Μάλλον ψυχολογικό πόλεμο προετοιμάζει, με πρωτοδιόριστους φοιτητές των 1200 Ευρώ στο κομμάτι, όσο δηλαδή θα παίρνει λίγο πολύ καθαρά ένας επίκουρος καθηγητής εκεί.
Η τοποθέτηση περί στήριξης πανεπιστημίων για εθνικούς λόγους είναι απόλυτα σωστή. Ισχύει και για το Δημοκρίτειο και για το Αιγαίο. Είναι επίσης σωστή η τοποθέτηση περί αυστηρής αξιολόγησης των τμημάτων. Αλλά δυστυχώς, ως προς το δεύτερο, δεν έχει γίνει κάτι. Πάμε για το τρίτο έτος εφαρμογής της ΕΒΕ. Δείτε λίγο τι γίνεται στα τμήματα με λίγους εισαχθέντες. Τα τμήματα έχουν αδειάσει, η συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και στις εξετάσεις είναι αμελητέα. Δεν υπάρχει βιωσιμότητα, και έχει αποδειχθεί ΄ότιφ
Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη βρει μια λύση (μεταφορές, συγχωνεύσεις κλπ). Η διεθνής πρακτική λέει ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν ένα campus. Δημιουργούνται οικονομίες πεδίου από τις συνέργειες των τμημάτων και το ερευνητικό έργο απογειώνεται.
Ελπίζω στην επόμενη θητεία (αν έχουμε την ίδια κυβέρνηση) να βρεθεί μία βιώσιμη λύση και να ξεμπλοκάρουμε από τους επαρχιωτισμούς.
Η ιστοσελίδα του τμήματος ψυχολογίας του Π. Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει τρείς (3) επίκουρους ως το σύνολο μελών ΔΕΠ.
Ετσι δεν γίνεται δουλειά.
Τι την θέλουν την ΕΘΑΑΕ μετά;
ας έρθει ο σύριζα - πιο συνεπής στις ιδεοληψίες του- να ιδρύσει σε κάθε ραχούλα ! ο κλάδος (σε ΌΛΕΣ τις βαθμίδες) θα σας πληρώσει καταλλήλως και θα την πληρώσει και η χώρα. αλλά είστε άχρηστοι και ιδεοληπτικοί τρία χρόνια. οι άλλοι πιο συνεπείς και εξίσου άχρηστοι, το κάνουν καλύτερα
Ενα πανεπιστημιακό τμήμα είναι και οι διδάσκοντες. Πρέπει να βρείτε διδάσκοντες και να τους δώσετε κίνητρα να εγκατασταθουν στον Εβρο.