ΒΟΥΛΗ

Στρατιωτικές Σχολές: Δύο νέες διατάξεις στη Βουλή

Δημοσίευση: 15/01/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με τα άρθρα 70 και 71 του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή:

Τροποποιείται η παρ. 5 του άρθρου 21 του ν.δ. 562/1970 (Α ́ 127) και παρέχεται η δυνατότητα και στα αδέλφια, εκτός από τα τέκνα, των θανόντων στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι μαθητές στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), να κατανέμονται ή να επανακατανέμονται στον Κλάδο που υπηρέτησε ο θανών γονέας ή αδελφός/ή τους.
 
Επίσης τροποποιείται η παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 1032/1971 (Α ́ 232) και παρέχεται η δυνατότητα στα τέκνα και στα αδέλφια των θανόντων στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι μαθητές στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ), να κατανέμονται ή να επανακατανέμονται στον Κλάδο που υπηρέτησε ο θανών γονέας ή αδελφός/ή τους.

Ακολουθούν οι διατάξεις

Άρθρο 70
Κατανομή ειδικών κατηγοριών μαθητών ΣΣΑΣ - Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 21 ν.δ. 562/1970

Η παρ. 5 του άρθρου 21 του ν.δ. 562/1970 (Α ́ 127) τροποποιείται με την προσθήκη της αναφοράς στα αδέλφια θανόντων στρατιωτικών και διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Οι μαθητές που είναι τέκνα ή αδέλφια θανόντων στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο ή στην ειρήνη κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και λόγω αυτής, κατανέμονται ή επανακατανέμονται έως την ονομασία τους σε Αξιωματικούς στον Κλάδο που υπηρετούσε ο θανών γονέας ή αδελφός/ή τους, εφόσον το επιθυμούν, άλλως υπόκεινται στις παραπάνω διαδικασίες.».

Άρθρο 71
Κατανομή ειδικών κατηγοριών μαθητών ΣΑΝ - Τροποποίηση άρθρου 2 ν.δ. 1032/1971

Στο άρθρο 2 του ν. 1032/1971 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) ο τίτλος και το περιεχόμενο του άρθρου μεταφέρονται από την καθαρεύουσα στη δημοτική, β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 οι λέξεις «αξιωματικοί νοσηλεύτριες» αντικαθίστανται από τις λέξεις «αξιωματικοί Νοσηλευτικής» και οι λέξεις «τις απόφοιτες» από τις λέξεις «τους αποφοίτους», γ) στην παρ. 2: γα) η λέξη «όσες» αντικαθίσταται από τις λέξεις «όσοι» και η λέξη «της» αντικαθίσταται από τις λέξεις «του», γβ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, γ) στην παρ. 3 η λέξη «της» αντικαθίσταται από τις λέξεις «του» και η λέξη «η» αντικαθίσταται από τις λέξεις «ο», δ) στην παρ. 4 οι λέξεις «Αι ευδοκίμως αποφοιτώσαι» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Οι ευδοκίμως αποφοιτήσαντες», οι λέξεις «της Επιβλεπούσης» από τις λέξεις «του Επιβλέποντος» και οι λέξεις «αι δε αποτυγχάνουσες» από τις λέξεις «οι δε αποτυγχάνοντες» και το άρθρο 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 2
Προέλευση

1. Οι αξιωματικοί Νοσηλευτικής των Ενόπλων Δυνάμεων προέρχονται από τους αποφοίτους της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν). Η Σχολή αυτή είναι τετραετούς
φοίτησης.

2. Όσοι αποφοιτούν από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν) φέρουν τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού ή τον αντίστοιχο βαθμό του Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο ανήκουν. Οι μαθητές που είναι τέκνα ή αδέλφια θανόντων στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο ή στην ειρήνη κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, κατανέμονται ή επανακατανέμονται έως την ονομασία τους σε Αξιωματικούς στον Κλάδο όπου υπηρετούσε ο θανών γονέας ή αδελφός τους, εφόσον το επιθυμούν.

3. Ο βαθμός του Δοκίμου Αξιωματικού αντιστοιχεί προς τον βαθμό του Ανθυπασπιστή. Όπου στον παρόντα αναφέρεται ο όρος Αξιωματικός Αδελφή Νοσοκόμος, νοείται και ο Δόκιμος Αξιωματικός.

4. Οι ευδοκίμως αποφοιτήσαντες από το Σχολείο Εφαρμογής προάγονται στον βαθμό του Επιβλέποντος, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών θέσεων, οι δε αποτυγχάνοντες φοιτούν στην επόμενη σειρά και αν αποτύχουν και πάλι, αποστρατεύονται.»

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ