ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Ενιαίο Μισθολόγιο: Δεν πάει άλλο!!!

Δημοσίευση: 16/01/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νικηφόρος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος ΟΛΜΕ

Με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο το 2012 οι εκπαιδευτικοί δέχθηκαν τις μεγαλύτερες μειώσεις, περίπου 45%, στους μισθούς τους με παράλληλη περικοπή των δώρων.

Όλα αυτά τα χρόνια οι εκπαιδευτικοί βλέπουν διάφορες επαγγελματικές ομάδες του δημοσίου να παίρνουν αυξήσεις στους μισθούς τους είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω επιδομάτων. Αντίθετα οι εκπαιδευτικοί τόσα χρόνια τώρα παρότι υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις δεν επιβραβεύτηκαν για την συνεχή τους προσφορά στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της χώρας.

Τα χρόνια της πανδημίας

Την πρώτη χρονιά της πανδημίας του κορονοϊού (2020) οι Έλληνες εκπαιδευτικοί στήριξαν την εκπαίδευση και κράτησαν σε επαφή τους μαθητές με το σχολείο μέσω της τηλεκπαίδευσης χωρίς να έχουν επιμορφωθεί για το μέσο αυτό ούτε δευτερόλεπτο. Αυτό που κατάφεραν οι εκπαιδευτικοί μας με τα εκατομμύρια αιθουσών τηλεκπαίδευσης και τα εκατομμύρια των ωρών μπροστά στην οθόνη είτε για να παρουσιάσουν το μάθημά τους είτε για να προετοιμαστούν δεν το κατάφεραν παρά ελάχιστες χώρες παγκοσμίως. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εφάρμοσαν την τηλεκπαίδευση εις βάρος, του ελεύθερου χρόνου τους καθώς δούλευαν όλα τα απογεύματα για να προετοιμάσουν την «τηλεαίθουσα» της επόμενης ημέρας, αλλά και της τσέπης τους καθώς με δικά τους χρήματα έκαναν τις αναβαθμίσεις στους υπολογιστές τους που ήταν απαραίτητες αλλά και την πληρωμή των υψηλών ταχυτήτων στο ίντερνετ που ήταν αναγκαίες για να υποστηριχθεί η τηλεκπαίδευση.   Οι περισσότερες χώρες είτε μοίραζαν φωτοτυπίες 1 φορά τη βδομάδα η κάθε 15 ή δεν είχαν καμία εκπαιδευτική δραστηριότητα όλο το διάστημα που ήταν κλειστά τα σχολεία.

Τις επόμενες χρονιές της πανδημίας (2021-2022) όταν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονταν τα 2/3 με τηλεργασία και το 1/3 προστατευμένοι πίσω από τζάμια, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί έμπαιναν σε τάξεις των 25 με 28 μαθητών με μόνη προστασία τη μάσκα που έπρεπε να τη φορούν όλη μέρα ακόμα και όταν κινούνταν σε ανοικτούς χώρους και στο προαύλιο.

Αυτό που περίμεναν οι εκπαιδευτικοί ως ελάχιστη αναγνώριση στο τιτάνιο έργο της τηλεκπαίδευσης αλλά της οικονομικής αφαίμαξης που υπέστησαν (αναβαθμίσεις Η/Υ, κόστος του ίντερνετ με μεγάλες ταχύτητες) ήταν κάποια αύξηση ή επαναφορά κάποιου επιδόματος από αυτά που έχασαν το 2012.

Ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη και η κοινωνική αδικία

Ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη (που η Κυβέρνηση υποσχέθηκε να αυξήσει την 1η Απριλίου 2023) είναι 100 ευρώ περισσότερα το μήνα από τον μισθό του εκπαιδευτικού (από 0 -2 χρόνια)!

Είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία να πληρώνεται 100 ΕΥΡΩ λιγότερα το μήνα από τον ανειδίκευτο εργάτη ο εκπαιδευτικός που:

  • σπούδασε, υπηρέτησε ως αναπληρωτής 10 με 15 χρόνια μακριά από το σπίτι του σε όλα τα νησιά και τα χωριά της χώρας
  • επιμορφώθηκε «ιδίοις χρήμασι» σε επίπεδο μεταπτυχιακού (σχεδόν το 60% των εκπαιδευτικών έχει μαστερ) ή διδακτορικού (το 30% έχει διδακτορικό) και πάνω από 90% με επιμορφώσεις σε Η/Υ, Ξένες γλώσσες, σεμινάρια, κ.α.  
  • υπηρετεί σχεδόν τα περισσότερα χρόνια εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του
  • συντηρεί από 2,3 σπίτια με μισθούς πείνας
  • αναγκάζεται να πληρώνει πανάκριβα ενοίκια ή να μένει ακόμα και στο αυτοκίνητο διότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά

Αυξήσεις σε άλλους δημοσίους υπαλλήλους

Την περασμένη χρονιά οι εκπαιδευτικοί είδαν να δίνονται αυξήσεις στους υγειονομικούς και ένα επίδομα 600 ΕΥΡΩ στους αστυνομικούς αλλά αυτοί που «κράτησαν ζωντανά» τα σχολεία εις βάρος ακόμα και της προσωπικής τους υγείας άκουσαν μόνο ευχολόγια και εύκολα ευχαριστώ!

Η διαρροή ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσα στο Φεβρουάριο του 2023, που θα περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς των στρατιωτικών (κάτι που οι διαρροές αναφέρουν ως δέσμευση του Υπουργού Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλου) είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί δεν ήρθαν ποτέ και δεν πρόκειται να έρθουν σε αντιπαράθεση με καμία άλλη δημοσιοϋπαλληλική ομάδα. Δικαίωμα όλων των δημοσίων υπαλλήλων να διεκδικούν και χαιρόμαστε όταν οι διεκδικήσεις αυτές ανταμείβονται.

Με την διαρροή όμως αυτή έχουν ξεσηκωθεί όλοι οι εκπαιδευτικοί που αισθάνονται ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας». Η βάση των εκπαιδευτικών «βράζει» και η μισθολογική αύξηση και σε άλλη ομάδα δημοσίων υπαλλήλων μετά τις αυξήσεις στα επαγγέλματα υγείας και το επίδομα στα σώματα ασφαλείας είναι η θρυαλλίδα εξελίξεων στην Παιδεία και καθιστά το επόμενο διάστημα διαχειριστικά δύσκολο ιδίως τώρα που αρχίζει και η προεκλογική περίοδος.

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί απαιτούν την υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού στη συνάντηση με τους νεοδιόριστους (14 Οκτωβρίου 2022) για οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών ΑΜΕΣΑ είτε με αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού είτε με επαναφορά κάποιου επιδόματος.

Η μισθολογική αύξηση είναι η ελάχιστη προσφορά στη μεγάλη κοινωνική αδικία που υφιστάμεθα οι εκπαιδευτικοί.

Σχόλια (25)

 
nik
21 Ιαν 2023 17:49

Πρόεδρε τόσα χρόνια όλοι οι συνδικαλιστές έχετε πρώτο αίτημα τους διορισμούς και μετά τα μισθολογικά. Έρχεται η υπουργός και λέει σας έκανα διορισμούς άρα τζίφος η αύξηση μισθών!!! Μας θεωρούν δεδομένους και οι αυξήσεις δίνονται σε όσους έχουν εξουσία (σώματα ασφαλείας, στρατιωτικούς, υπαλλήλους που διαχειρίζονται το ΕΣΠΑ και το ταμείο ανάκαμψης κλπ). Να ζητήσετε ενιαίο μισθολόγιο για όλους ή να πάμε και μεις σε ειδικό μισθολόγιο.

 
Μήτσος
18 Ιαν 2023 16:01

Καλώς τον πρόεδρο. ''.... ιδίως τώρα που αρχίζει και η προεκλογική περίοδος'' όπως λες πιο πάνω πρόεδρε δεν ξέρω αν το καταλαβαίνεις πλέον , θα ψάχνετε και την ψήφο σας .

 
Πιτσιφλής
18 Ιαν 2023 10:29

Οι συνδικαλιστές εκλέγονται.
Δεν πυροβολούμε τα πόδια μας. STOP

 
Καλά κρασιά
18 Ιαν 2023 08:15

κι άλλοι καλάρουν
μα δεν βγάζουν ψάρια
καλάρει ο Νικηφόρος
και βγάζει καλαμάρια....

πυροτεχνήματα προεκλογικής υφής και υπαρξιακής σωτηρίας και δικαιολόγησης...
Από το 2012 που ο κλάδος έφαγε το μεγαλύτερο χαστούκι στην ιστορία του που είσαστε; Έχουν περάσει 4 κυβερνήσεις. Τι καταφέρατε να επανέλθει από τις περικοπές;
Τίποτα! και τώρα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...εσείς τις θεσούλες σας και ο κλάδος τον ΄ύπνο του δικαίου

 
@nikos
17 Ιαν 2023 23:49

Πολύ μεγάλη αλήθεια αυτή...

 
nikos
17 Ιαν 2023 21:38

Επίσης είμαστε οι μόνοι εργαζόμενοι που το ΠΥΣΔΕ ή ΠΥΣΠΕ αποφασίζει να πάμε και σε δεύτερο ή τρίτο σχολείο 40+ χιλιόμετρα μακριά με δικό μας όχημα και καύσιμα. Σε κανένα άλλο κλάδο οι υπάλληλοι δεν πληρώνουν. Υπάρχουν υπηρεσιακά οχήματα. Επίσης και στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν εταιρικά αυτοκίνητα . ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ μετά από απόφαση του ΠΥΣΔΕ ή ΠΥΣΠΕ τοποθέτησης ενός εκπαιδευτικού σε τέτοια σχολεία να υπάρχει εντολή για πληρωμή οδοιπορικών . Αρκετά τους ανεχτήκαμε τόσα χρόνια και τα θεωρούσαν αυτονόητα οι κυβερνώντες. Τέρμα το τζάμπα για αυτούς. ΕΝΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΉΣ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΎΣ ή διάθεση υπηρεσιακού αυτοκινήτου.

 
σδ
17 Ιαν 2023 10:58

κατι πρεπει να πεις και εσυ να δικαιολογησεις τη θεση σου ... προφανως και το μονο που πρεπει να ζηταει η ολμε ειναι το μισθολογικο και τιποτα αλλο

 
MM
17 Ιαν 2023 09:05

Mα η υπουργάρα μας είπε ότι αν και εφόσον τους ψηφίσουμε θα μας δώσουν...κάτι...χαχα!Ντρέπεται και η ντροπή

 
Γιώργος
17 Ιαν 2023 00:40

Νωρίς το θυμηθήκατε!!! Οι χειρότερα αμοιβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι. Παραθέστε λοιπόν τις συνολικές αμοιβές οποιουδήποτε υπαλλήλου ομοίων π[ρο΄σοντων και χρόνου υπηρεσίας σε σχε΄ση με αυτές ενός εκπαιδευτικού. Παίρνουμς τουλάχιστον 40% λιγότρα χρήματα. Στον προυπολογισμό δεν προβλέπεται κάτι. ΄'Αρα προεκλογικές υποσχέσεις.

 
@
16 Ιαν 2023 17:44

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Είναι η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ που βλέπω την ΟΛΜΕ να κάνει αυτό που πρέπει. Συγκρίσεις ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

 
nikos
16 Ιαν 2023 16:46

Πρόβλεψη, θα δώσει την ωρίμανση του 2017-2017, ψίχουλα δλδ κανά 30 ευρω και αυτο΄ θα ναι. Θα δείτε...

 
'ΑΡΗΣ
16 Ιαν 2023 16:36

¨ΑΛΛΟΎ ΒΑΡΆΝ ΤΆ ΌΡΓΑΝΑ ΚΑΊ ΑΛΛΟΎ ΧΟΡΕΎΕΙ Ή ΝΎΦΗ¨
ΆΡΓΗΣΕΣ ΠΑΤΡΙ΄ΏΤΗ ΆΡΓΗΣΕΣ.
ΌΠΩΣ ΛΈΕΙ ΤΌ ΤΡΑΓΟΎΔΙ:
ΆΡΓΗΣΑ ΝΆ ΣΈ ΓΝΩΡΊΣΩ ,
ΆΡΓΗΣΕΣ ΚΑΊ ΣΎ ΝΑΡΘΕΊΣ.
ΚΑΛΗΝΎΧΤΑ,
ΤΆ ΠΉΡΑΝ ΆΛΛΟΙ,
ΔΏΣΑΜΕ ΛΈΕΙ PC,
ΑΛΛΆ ΔΈΝ ΤΡΏΓΕΤΑΙ ΓΚ@ΜΏΤΟ.
ΣΟΎ ΈΜΕΙΝΕ Ή ΧΑΡΆ.
ΌΠΩΣ ΛΈΝΕ: ΝΕΧΤ (ΕΠΌΜΕΝΟΣ)
ή
ΝΕΧΤ ΤΙΜΕ (ΆΛΛΗ ΦΟΡΆ)

 
εκπαιδευτικός
16 Ιαν 2023 15:49

Εσείς τι κάνετε γι αυτό; Κανονίζετε συναντήσεις με την ηγεσία και μετά δηλώνετε ότι δε βρέθηκε κοινό σημείο επαφής; Η συνάντηση να μην είναι συνδικαλιστικές θεωρίες αλλά μόνο το μισθολόγιο.

 
Εύη
16 Ιαν 2023 15:44

Βρε καλώς τα τα παιδιά! Ξυπνήσατε; Τώρα καταλάβατε ότι υπάρχει συνταγματική ανισότητα; Τώρα καταλάβατε ότι λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί λιγότερο μισθό από τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα; Βρε καλώς την ΟΛΜΕ . Αντί να διεκδικείτε τόσα χρόνια αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, ασχολήστε με χίλιες δυο άλλες χαζομάρες...
Κάθε μέρα θα έπρεπε να βγαίνετε στα κανάλια, στο διαδίκτυο, στις πορείες και διαδηλώσεις και να φωνάζουμε όλοι μαζί για το αυτονόητο. Αντί αυτού, κοιμάστε τον ύπνο του δικαίου.

 
Νικος
16 Ιαν 2023 15:30

Ενδιαφερον αυτο με τον μισθο του ανειδικευτου εργατη. Μην ξεχναμε οτι ο ανειδικευτος παιρνει και 13ο και 14ο μισθο.

 
xa
16 Ιαν 2023 15:12

Κάτι μου λέει ότι η όποια αύξηση θα εξαρτηθεί από την ατομική αξιολόγηση

 
ΔΕΠ
16 Ιαν 2023 15:05

Η ΟΛΜΕ έχει δίκιο τουλάχιστον σε αυτό. Δεν είναι δυνατόν ο νεοδιόριστος πτυχιούχος εκπαιδευτικός να παίρνει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Δε μπορεί να είναι συνταγματικό αυτό, σίγουρα δεν είναι ηθικό ούτε δίκαιο.

 
Στου κουφού την βρόντα όσο θέλεις πόρτα!
16 Ιαν 2023 14:35

Μιας και γίναμε προλεταριάτο, τι έχουμε να χάσουμε? Κάνεις μια απεργία διαρκείας από τώρα μέχρι τις εκλογές, να δεις "πόσα απίδια βάνει ο σάκος"!

 
Ανέστης
16 Ιαν 2023 14:30

Μπράβο σας κ. Κωνσταντίνου για το άρθρο. Όλα αυτά όμως πρέπει να αναδειχθούν και να υποστηριχθούν άμεσα από την ΟΛΜΕ και βέβαια από την ΔΑΚΕ, απαιτώντας την αποκατάσταση των εκπαιδευτικών πριν βεβαίως από τις επικείμενες εκλογές.

 
Κωνσταντίνος
16 Ιαν 2023 14:01

Εν τω μεταξύ ο κ. Κωνσταντίνου είναι μέλος της ΔΑΚΕ. Η οποία ΔΑΚΕ στηρίζει με τα μπούνια την κυβερνητική πολιτική ! Άβυσσος...

 
φιλόλογος
16 Ιαν 2023 13:51

Ως αναπληρώτρια και ως πρωτοδιόριστη τη δεκαετία του 1990 με τον τότε μισθό μου συντηρούσα σπίτι στην επαρχία (διορισμένη σε δυσπρόσιτα νησιά), συντηρούσα αυτοκίνητο, πλήρωνα ταξίδια κλπ.
Τώρα, με 30 χρόνια υπηρεσίας, δυσκολεύομαι να πληρώσω λογαριασμούς.
Δεν συζητώ για εξόδους, ταβέρνες, ταξίδια, κλπ.
Τότε, τη δεκαετία του 90, με τον μισθό της πρωτοδιόριστης τα έκαναν όλα αυτά.
Τώρα δυσκολεύομαι να εξασφαλίσω τα μηνιαία ψώνια του σούπερ μάρκετ.

 
Πιτσιφλής
16 Ιαν 2023 13:22

- 12 x (150.000 x 200E) = 360.000.000E
Πολλά είναι!...
- Λίγα είναι, χτύπα λίγο αυτούς που δεν σου δίνουν τον ΦΠΑ και τα έχεις!
Επίδομα Εκπαιδευτικού! Στηρίζεις τον δάσκαλο και τον καθηγητή για να
πάρει μιά ανάσα, να σταθεί γερά στα πόδια του.
Τα παιδιά του ελληνικού λαού μορφώνει!
Κανείς δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα!
Αν χτυπήσεις και το λαθρεμπόριο καυσίμων θα μπορείς άνετα να δώσεις
300Ε επίδομα εκπαιδευτικού.
Μετά θα κυβερνάς δέκα χρόνια!...

 
Κωνσταντίνος
16 Ιαν 2023 12:29

ΝΔ δεν πάει άλλο.....

 
Μάκης
16 Ιαν 2023 12:29

Αποκλείεται οι εκπαιδευτικοί να είναι πολίτες 2ης κατηγορίας. Οι κατηγορίες πολιτών είναι σίγουρα περισσότερες από 2.

 
στην υπουργάρα της παραταξης σου τα λες;
16 Ιαν 2023 12:14

απαπαπαπαπαπαπαπαπα

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ