Πανελλαδικές: Μπήκε η "σφραγίδα" για την κατάργηση του δεύτερου Μηχανογραφικού

Υποχρεωτική για τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας η ανακοίνωση του προγράμματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων πριν τις 15 Σεπτεμβρίου

17/01/2023

Ενημερώθηκε: 17/01/2023, 21:07

Άκουσε το άρθρο

Υπογράφηκε σήμερα από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως η απόφαση με την οποία:

Α. Καταργείται το δεύτερο Μηχανογραφικό, το οποίο θεσμοθετήθηκε πριν τρία χρόνια αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε (Δείτε  εδώ τι είναι το Β' Μηχανογραφικό), και,

Β. Καθιερώνεται η υποχρέωση του εκάστοτε υπουργού Παιδείας να ανακοινώνει το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων έως και τη 15η Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Ειδικότερα η απόφαση ορίζει τα εξής:

Άρθρο 1

Τα δύο τελευταία εδάφια της παρ.2β) του άρθρου 4 της υπό στοιχεία Φ.251/25089/Α5/2020 (Β΄643) ΥΑ, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την υπό στοιχεία Φ.251/61361/Α5/2021 (Β΄ 2278) ομοία, αντικαθίστανται από τις ακόλουθες περιόδους, ως εξής:

«Στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται η παρ. 1 του άρθρου 5. Θέσεις του παραπάνω ποσοστού που δεν καλύπτονται μεταφέρονται στις θέσεις των υποψηφίων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕ.Λ.»

Άρθρο 2

Οι παράγραφοι 1.α), 1.β) και 2.α) του άρθρου 5 της υπό στοιχεία Φ.251/25089/Α5/2020 (Β΄643) ΥΑ, όπως αυτοί αντικαταστάθηκαν με την υπό στοιχεία Φ.251/61361/Α5/2021 (Β΄ 2278) ομοία, αντικαθίστανται, ως εξής:

«1. Οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΓΕ.Λ. που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σε αυτό επιλέγουν όσες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμούν από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Οι υποψήφιοι δύνανται να επιλέγουν σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση.

2.α) Στο μηχανογραφικό δελτίο ο/η υποψήφιος/α μπορεί να δηλώνει προτίμηση για όσες Σχολές ή Τμήματα επιθυμεί, από αυτά που περιλαμβάνονται σε ένα (1) συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού στα μαθήματα της οποίας εξετάστηκε πανελλαδικά και με οποιαδήποτε σειρά. Με τη δήλωση του ο/η υποψήφιος/α προσδιορίζει για ποιες Σχολές ή ποια Τμήματα επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων του παρόντος άρθρου, ο/η υποψήφιος/α δεν δικαιούται να δηλώσει προτίμηση για Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος στο οποίο είναι ήδη φοιτητής/τρια, εφόσον υποβάλει ΜΔ  για το ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση.»

Άρθρο 3

Η παράγραφος 2 του άρθρου 10 της υπό στοιχεία Φ.251/25089/Α5/2020 (Β΄643) ΥΑ αντικαθίσταται, ως εξής:

«2. Η απόφαση με την οποία καθορίζεται το πρόγραμμα των εξετάσεων εκδίδεται έως και τη 15η Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις και γνωστοποιείται στις Διευθύνσεις Δ.Ε. και στα Γενικά Λύκεια της χώρας όπου και αναρτάται στους πίνακες ανακοινώσεων.»

Σχόλια (5)

Πιτσιφλής, Αμάρι
|

Κύριε Διευθυντά,
Το σχόλιο ''Πιτσιφλής 17 Ιαν 2023 22:15'' δεν είναι δικό μου.

Βραβευμένος Οικονομολόγος (από το Ουλάν Μπατόρ Κόλετζ)
|

@Πιτσιφλής
Πέσαμε πολύ έξω πατριώτη.... Τελικά 40% ψήφισε με βάση την οικονομία. Ίσως γιατί θεωρούν ως οικονομία, το voucher για τη λαμπάδα του Νονού και τα market-fuel-dentist pass. Καλά τα λέει λοιπόν ο @Εξεταστής.

Εξεταστής
|

Βασικό κριτήριο ψηφοφορίας , 28% λέει η οικονομία.
Οι μαθητές μας τελειώνουν το λύκειο και δεν ξέρουν τίποτα για θέματα οικονομίας και φυσικά ποτέ δεν θα μάθουν με το σωστό τρόπο κάποια πράγματα.
Φυσικά ψηφίζουν και αντιλαμβάνονται τα θέματα της οικονομίας .....όπως βολεύει πρόσκαιρα τον καθέναν.
Σε μεγάλη ηλικία καταλαβαίνουν βέβαια αρκετά πράγματα.....αλλά τότε ήδη έχουν ψηφίσει αρκετές φορές.....με κριτήριο μόνο το .....προσωρινό συμφέρον.....!!

O Mεγάλος Νίκος Ξυλούρης...
|

..τραγούδησε το "ράβε-ξήλωνε, δουλεια΄ να μη σου λείπει". Το έχουν ενστερνιστεί όλοι οι υπ. παιδείας ανεξαιρέτως. Και ιδιαίτερα η τελευταία. Η Παιδεία, το μόνο που ΔΕ χρειάζεται είναι οι συνεχείς αλλαγές. Πουθενά στον κόσμο δε συμβαίνει αυτό το χάλι κάθε χρόνο να αλλάζεις και να πειράζεις τα πάντα, από Νηπιαγωγείο μέχρι ΑΕΙ.

Πιτσιφλής
|

Θα ξαναβγεί!

Από χθεσινή δημοσκόπηση, όπου τα δύο μεγάλα κόμματα σημειώνουν άνοδο και το τρίτο ''διαλύεται'':
Ποιο είναι το βασικό κριτήριο για να επιλέξετε το κόμμα που θα ψηφίσετε στις εκλογές;
Οικονομία: το 28% του δείγματος
Στήριξη κοινωνίας: 24%
Να μην έχει σχέση με τη διαφθορά: 13%
Εθνικά θέματα: 11%
Ιδεολογία: 9%
Αρχηγός: 7%
Υποψήφιοι βουλευτές: 2%
Άλλο: 1%
ΔΞ/ΔΑ:5%

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ