ΠΑΔΑ: Εμβληματική επιτιμοποίηση ως καθηγητή του Πρύτανη του ΕΜΠ καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή

21/01/2023

Άκουσε το άρθρο

Στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» του Μουσείου Ακρόπολης, παρουσία μελών της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, των Πρυτάνεων καθηγήτριας Μάρας Νικολαϊδου του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, του καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του καθηγητή Μιχάλη Σφακιανάκη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Γενικού Γραμματέα Ανωτάτης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και τέως Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) καθηγητή Δημήτρη Βέργαδου και πλήθος πανεπιστημιακών από το ΠΑΔΑ και το ΕΜΠ, πραγματοποιήθηκε η εμβληματική επιτιμοποίηση ως καθηγητή του ΠΑΔΑ του Πρύτανη του ΕΜΠ καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή.

Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής αναφέρθηκε στην εξαίρετη προσωπικότητα, στα επιστημονικά και ηγετικά χαρακτηριστικά του Πρύτανη του ΕΜΠ, στην θετικά επιδραστική του συνεισφορά του στη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών ΑΕΙ, στην συνεχή καταξίωση της εξέλιξης του ιστορικού ΕΜΠ ως φάρου διεθνούς πρωτοπορίας εκπαίδευσης και έρευνας, όπως και στην συμβολή του στην εμπέδωση της ανάγκης διεύρυνσης της διεπιστημονικής συνεργασίας στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ καθηγητής Γιώργος Ιωαννίδης και ο  Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών καθηγητής Ιωάννης Βογιατζής ανέλυσαν την εργοβιογραφία υπογράμμισαν του τιμώμενου και τη σημαντική συμβολή στην επιστήμη, στην έρευνα, στη διδασκαλία και τη διοίκηση και τον καλωσόρισαν στην οικογένεια των μηχανικών του ΠΑΔΑ και ειδικότερα του Τμήματος.

Στην αντιφώνηση του ο Πρύτανης του ΕΜΠ καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών καθηγητή Ιωάννη Βογιατζή, τον Κοσμήτορα καθηγητή Γιώργο Ιωαννίδη και τον  Πρύτανη καθηγητή Παναγιώτη Ε. Καλδή για την πρωτοβουλία, δήλωσε βαθιά συγκινημένος που εντάσσεται στη μεγάλη οικογένεια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και εξήρε την εργώδη, συστηματική και με σωφροσύνη προσπάθεια της ηγεσίας του Πανεπιστημίου για την καθιέρωση του στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας αλλά και στον ευρωπαϊκό αντίστοιχο.

Τόνισε δε τη σπουδαία και ουσιαστική αλληλεπίδραση των δύο ιδρυμάτων κάτι που σπάει τα στεγανά του παρελθόντος. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών. Για τις στρεβλώσεις της ελληνικής πραγματικότητας και ότι η αξιολόγηση είναι αναγκαία συνθήκη και θα είναι και ικανή όταν ωριμάσει στην ελληνική ακαδημία και την ελληνική κοινωνία. Σημείωσε ακόμη ότι η διεπιστημονικότητα δεν υπηρετείται με ακλόνητες ταμπέλες ειδικοτήτων μηχανικών και άλλες και αυτό δεν χρειάζεται να το ανακαλύψουμε στην Ελλάδα και ειδικά στο χώρο των μηχανικών. Αυτό όπως και πολλά άλλα έχουν ανακαλυφθεί και δρομολογηθεί αλλού και έχουν οδηγήσει σε σημαντική οικονομία δυνάμεων – μια προσπάθεια που δεν υποστηρίζεται από ό,τι στερεότυπο και ακλόνητο αφορά σε επαγγελματικά δικαιώματα. Και η οικονομία δυνάμεων υπηρετείται και με την ένωση δυνάμεων και ουσιαστική συνεργασία που μπορεί να συνδέει διαφορετικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Το τριμερές μίγμα Θεωρία-Πείραμα-Υπολογισμοί είναι η βάση των σπουδών και της έρευνας ειδικά στο χώρο των μηχανικών. Αυτό το τριμερές μίγμα αφορά, εκτός από την προπτυχιακή εκπαίδευση, στην επιστημονική έρευνα, με τη διαφορά ότι στην πρώτη περίπτωση ο φοιτητής εκπαιδεύεται ενώ στη δεύτερη ο (ήδη εκπαιδευμένος) ερευνητής  επιδιώκει την παραγωγή νέας γνώσης.

Ο τιμώμενος Πρύτανης του ΕΜΠ καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής εκδήλωσε την επιθυμία του να διδάξει στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του ΠΑΔΑ κάτι που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Αξίζει αναφοράς πως είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία Πρύτανης επιτιμοποιείται από άλλο Πανεπιστήμιο. 

 

Σχόλια (5)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΔΑ
|

Ολα για καποιο λογο γινονται... παντως οχι για τα δικαιωματα μας

ΠΑΔΑ
|

Με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών αποφοίτων του ΠΑΔΑ τι θα γίνει; Ακούει κανείς; Έρχονται εκλογές.

Πράγματι
|

Ήμουν παρούσα προχθές στο Μουσείο της Ακροπόλεως. Πράγματι, ο Πρύτανης έδωσε μία εμπνευσμένη ομιλία, δε χάιδεψε αυτιά και με μεστό λόγο εξήγησε πώς τα παιδιά - κατά βάση - του ΕΜΠ, αλλά και των Πολυτεχνικών Σχολών του ΑΠΘ και της Πάτρας χτίζουν ως καθηγητές του ΠΑΔΑ την Πολυτεχνική Σχολή. Μίλησε χωρίς διθυράμβους, με διάθεση προσφοράς και με καίριες υποδείξεις για τον οδικό χάρτη του μέλλοντος. Έδειξε, βέβαια, και τον δρόμο που πρέπει να διανυθεί για την πραγματική καταξίωση, πέραν της διοικητικής μετεξέλιξης της Σχολής Μηχανικών σε Πολυτεχνική Σχολή, αναφερόμενος στην παγκόσμια πολυτεχνειακή/πολυτεχνική αρένα που πρέπει μακροπρόθεσμα να στοχεύσει το ΠΑΔΑ, όπως δηλαδή λειτουργεί το ΕΜΠ.

Αυτό που έχει καταστεί κατανοητό τα 5 έτη λειτουργίας του ΠΑΔΑ είναι πως η αναγνώριση έρχεται με πάρα πολύ δουλειά, συνεργασία, στοχοπροσήλωση και σεμνότητα. Δόθηκε μεν η ώθηση το 2018 από την Ελληνική Πολιτεία, αλλά οι θετικές εξελίξεις είναι κατά βάση απόρροια της προσπάθειας της κοινότητας του Ιδρύματος.

@ Καθηγητής ΕΜΠ 22 Ιαν 2023 12:59
|

Ακριβώς.

Καθηγητής ΕΜΠ
|

Επιστήμονας και ηγέτης ο Αντρέας. Και με απολαυστικό χιούμορ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ