Αυξήσεις στις αποδοχές των εκπαιδευτικών προανήγγειλε η Ν. Κεραμέως

Οι δύο στόχοι των αυξήσεων των αποδοχών των εκπαιδευτικών

24/01/2023

Άκουσε το άρθρο

Αυξήσεις  στις αποδοχές των εκπαιδευτικών  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίζει χρονικά, εάν θα γίνουν μέσα στο 2023.

Παράλληλα η Ν. Κεραμέως ανέφερε  τους δύο στόχους των αυξήσεων στις αποδοχές.

Συγκεκριμένα για τις αποδοχές των εκπαιδευτικών η Ν. Κεραμέως είπε τα εξής:

"Έχουμε ανεβάσει την "μπάρα" στο σχολείο.Έχουμε κάνει πιο ποιοτικό το σχολείο. Έχουμε ζητήσει περισσότερα πράγματα από τους εκπαιδευτικούς. Οφείλουμε να τους αμείψουμε καλύτερα".  

Δημοσιογράφος: Μέσα στο 2023 θα  δούμε τις αυξήσεις;

Ν. Κεραμέως: (Δεν απαντάει επί του ερωτήματος)

Ν. Κεραμέως: Γι αυτό το λόγο είμαστε σε μια συνεργασία  με το υπουργείο Οικονομικών, να δούμε πως μπορούμε να  βελτιώσουμε τις αποδοχές  των εκπαιδευτικών.

Η  υπουργός Παιδείας είπε ότι οι αυξήσεις των αποδοχών έχουν δύο στόχους :

Πρώτον : Συνολικά την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης  εκπαίδευσης,   και

Δεύτερον:  Να προσελκύσουμε στο δημόσιο άξιους εκπαιδευτικούς , οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν στο δημόσιο τομέα .

Πρωθυπουργός: Ζητάμε πάρα πολλά από τους καθηγητές και τους δασκάλους και τους δίνουμε λίγα

"Η αλήθεια είναι ότι ζητάμε πολλά πάρα πολλά από τους καθηγητές μας και τους δασκάλους μας και δίνουμε λίγα Είναι κάτι το οποίο όσο θα έχουμε δημοσιονομικές ανάσες θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε".

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , προχθές Κυριακή και τόνισε: "Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στη δεύτερη τετραετία θα αφορά το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων γιατρών και καθηγητών"

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε η Παιδεία η ελληνική να είναι πολύ καλύτερη Αν είχε περισσότερα κονδύλια αν ακολουθούσαμε το μοντέλο της Φινλανδίας φέρ ειπείν Αφού η Φινλανδία έχει ένα εξαιρετικό μοντέλο γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς να το ακολουθήσουμε;

Κ. Μητσοτάκης: Κάνουμε πολλά πράγματα στην Παιδεία αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα. Έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία από τα Νηπιαγωγεία και από το γεγονός πια ότι έχουμε. Νηπιαγωγείο από τα 4 με αγγλικά από τα προγράμματα σπουδών και τα εργαστήρια σπουδών στα σχολεία που για πρώτη φορά διδάσκουμε μαθήματα έξω από το κλασικό πρόγραμμα τα οποία τα έχουν αγκαλιάσει και τα παιδιά και οι δάσκαλοι που τα διδάσκουν. Την έμφαση που δίνουμε στην τεχνική εκπαίδευση γιατί δεν γίνεται όλα τα παιδιά να πάνε στο πανεπιστήμιο. Ναι, πιστεύω ότι μία από τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στη δεύτερη τετραετία θα αφορά το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων γιατρών και καθηγητών.

Δημοσιογράφος: Γιατρών και δασκάλων καθηγητών;

Κ. Μητσοτάκης: Δασκάλων καθηγητών αυτό εννοώ. Διδακτικού προσωπικού. Η αλήθεια είναι ότι ζητάμε πολλά πάρα πολλά από τους καθηγητές μας και τους δασκάλους μας και δίνουμε λίγα.Είναι κάτι το οποίο όσο θα έχουμε δημοσιονομικές ανάσες θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Δηλαδή πολλές φορές ερχόμαστε κοιτάμε τον Προϋπολογισμό και λέμε: Δημιουργήσαμε ένα πλεόνασμα. Πού να το δώσουμε; Να κόψουμε φόρους ή να δώσουμε κάνα επίδομα; Οχι, κάποια στιγμή θα επενδύσουμε και στους ανθρώπους μας. Αρα κάποια στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος τον οποίο θα δημιουργούμε θα πρέπει να μπορεί να οδηγεί και σε αύξηση σε καλύτερους μισθούς. Οπως οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να βελτιώνονται γιατί είναι ακόμα χαμηλοί έτσι και οι μισθοί σε κρίσιμες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να αυξάνονται γιατί επιτελούν ένα πολύ σπουδαίο έργο.

Σχόλια (76)

Αύριο κληρώνει.... έλα και μοιράζει εκατομμύρια....
|

@Για όσους τα πιστεύουν, έστω και στο ελάχιστο
3,7 χρόνια τώρα, τί ακριβώς δεν καταλάβατε για την οικονομική και κοινωνική πολιτική των φιλελεύθερων του Χάρβαρντ? Τί δεν καταλάβατε για τους σχεδιασμούς τους στη δημόσια παιδεία και υγεία?
Ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο, κάποιοι λίγοι "ζουν και βασιλεύουν", κι εσείς πήρατε 12,5 ευρώ/μήνα από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Κι αυτό..... 4 μήνες πριν τις εκλογές. Δηλαδή στα 4 χρόνια, η μόνη αύξηση που είδατε είναι 50 ευρώ (ή αλλιώς 0,034 ευρώ ανά ημέρα).
Εάν λοιπόν πιστεύετε έστω και μισή κουβέντα για αυξήσεις, συνιστώ να παίξετε Λαχείο. Πιο πολλές πιθανότητες έχετε να αυξηθούν τα εισοδήματά σας με Κεραμέως και Μητσοτάκη.

Μπράβο τους που το είπαν!
|

Να δώσουν "δείγμα γραφής" πριν τις εκλογές για να πεισθεί ο πολίτης.. Και να κανονίσει αναλόγως..

Επιτέλους αναγνώριση!
|

Η υπουργός και ο πρωθυπουργός πάρα πολύ σωστά λένε για αυξήσεις! Αλλά για σοβαρές αυξήσεις φαντάζομαι.. Αλλά το πότε δεν λένε όμως, και οι εκπαιδευτικοί στενάζουν γιατί δυστυχώς δεν μπορούν να "βγουν οικονομικά".. Κατάλαβαν ότι ζητάνε πάρα πολλά και δίνουν πολύ λίγα. Αν δεν έχουν όμως να δώσουν, πρέπει να μη μιλάνε καθόλου και να μη ζητάνε. Ο πρωθυπουργός όφειλε να απαντήσει για το Φινλανδικό μοντέλο που ρωτήθηκε. Εκεί που γίνεται μόνο αυτοαξιολόγηση εκπαιδευτικών και είναι από τα καλύτερα μοντέλα στον κόσμο. Βέβαια το συγκεκριμένο έρχεται σε αντίθεση με το Βρετανικό μοντέλο που δεν φημίζεται για κάτι, οι εκπαιδευτικοί της Βρετανίας έχουν πολύ χαμηλούς μισθούς ώστε πολλοί αναγκάζονται σε παραίτηση, τα σχολεία έχουν κατηγοριοποιηθεί σε "καλά" και "κακά", και δεν βρίσκει η πολιτεία Βρετανούς δασκάλους να διδάξουν αλλά ξένους..

Αριστοφάνης
|

@Πραγματικα
Επειδή όμως δεν μπορούμε να φέρουμε το Φρανσουά Μιτεράν να μας κυβερνήσει.... ή θα πρέπει να πάμε εμείς στη Γαλλία.... ή θα ψηφίσουμε τους λιγότερο "τραγικούς". Αυτοί έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Πραγματικα
|

Όλοι μα όλοι όσοι κυβέρνησαν ήταν τραγικοι. Πέρασαν τόσες παρατάξεις αριστεροί, δεξιοί κεντρώοι και το αποτέλεσμα είναι οι εκπαιδευτικοί να είναι οι παρίες της κοινωνίας. ...Δεν πιστεύουμε κανέναν σας.... Πρώτα δώστε και μετά μιλήστε για το πόσο μας σέβεστε και εκτιμάτε το έργο μας.

Δάσκαλος
|

Δεν ξέρω αν το έχουμε καταλάβει, αλλά έχει ξεκινήσει διαρροή εκπαιδευτικών στο εξωτερικό. Ξεκίνησε με ζήτηση σε νηπιαγωγούς και συνεχίζεται με δασκάλους. Προϋπόθεση η άριστη γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής. Ήδη η Ελβετία προσλαμβάνει άμεσα δασκάλους με C2 στα γερμανικά. Βασικός μισθός με 8000€ το μήνα. Εμείς που δεν ξέρουμε ξένες γλώσσες, μένουμε εδώ με Μητσοτάκη.

Τασος
|

Τόσα χρόνια ΝΔ. Τώρα πια η επιλογή είναι μόνο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε κορόιδα του Μητσοτάκη.

ΑΝΕΣΤΗΣ
|

@Αθανάσιος

Όχι, τουλάχιστον όχι ακόμη.

Έστω ότι με την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού τα ΚΑΘΑΡΑ θα είναι 644€/μήνα επί 14 μήνες, το οποίο σημαίνει 9016€ το έτος.
Ενώ ένας νέοδιοριστος εκπαιδευτικός ΠΕ στο ΜΚ1 παίρνει ΚΑΘΑΡΑ 780€/μήνα επί 12 μήνες, το οποίο σημαίνει 9360€ το έτος.

Άρα όχι, δεν θα παίρνει λιγότερα ο ΠΕ νέοδιοριστος εκπαιδευτικός αλλά θα παίρνει 314€ περισσότερα το έτος.

Συμφωνώ ότι είναι για ντροπή τα παραπάνω νούμερα και αποτελέσματα αλλά όχι δεν θα έχει λιγότερα ο ΠΕ νέοδιοριστος από ότι είναι ο κατώτατος.

Αθανάσιος
|

Προς /=
Μάλλον δεν καταλάβατε αγαπητέ. Ο μισθός (μηνιαίος) του νεοδιοριστου εκπαιδευτικού είναι λίγο μεγαλύτερος. Σε ετήσιες αποδοχές όμως ο ανειδίκευτος αμοίβεται καλύτερα λόγω των δώρων.

Γιε-Yes
|

@όσους απάντησαν στον γονιό

Δεν το καταλάβατε τον γονιό, αγαπητοί! Ο άνθρωπος θέλει να μπορεί να πάει στο ιδιωτικό με τα λεφτά του κράτους, όχι με δικά του! Κατά τα άλλα ζήτω η ελεύθερη οικονομία!

/==
|

Σταματήστε τις ανακρίβειες γιατί δίνετε πατήματα. Δεν είναι ο μισθός του νεοδιόριστου χαμηλότερος από του ανειδίκευτου. ΟΜΩΣ σε καμία χώρα δεν είναι τόσο κοντά.

Δισκοβόλος
|

@Μίζερος
Ας το δοκιμάσει πρώτα όμως! Ας δώσει κάτι. Για την ώρα μόνο παίρνει, ενώ δίνει μόνο ανούσιες προεκλογικές υποσχέσεις. Και τότε ξαναγράψε αυτό το μίζερο σχόλιο!

ph
|

@Γονιός:Νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να ΄πάτε τα παιδιά σας σε Ιδιωτικό. Κανένα σχολείο και κανένας νόμος δεν το απαγορεύει. Πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσετε άμεσα τη διαδικασία.

Giannis
|

Γονιός, αν θέλεις ιδιωτικό σχολείο για τα παιδιά σου ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα.( Μην ξεχάσεις το πορτοφόλι σου).

@Γονιός
|

Σας εμποδίζει κανείς σήμερα, να πάτε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό?

Τάκης
|

Μια φορά στα τέσσερα χρόνια με τα μόρια παραμάσχαλα που μας χαρίζει με τα ..αξιώματα τύπου μεντοριγκ θα ασκήσουμε το καθήκον μας να σας στείλουμε εκεί που αρχίζετε να αισθάνεστε σιγά σιγά καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης ..go vacation with camera photos

Γονιός
|

Να δώσουν την ευκαιρία να επιλέγουμε οι γονείς το σχολείο ιδιωτικό ή δημόσιο . Εκπαιδευτικοί χωρίς αξιολόγηση και σχολεία χωρίς ενδιαφέρον.

Εκλογες
|

Φτάσαμε να παίρνουμε το μισό μισθό από αυτόν που παίρναμε πριν κοπούν τα δώρα και το επίδομα εξωδιδακτικης και τώρα λίγο πριν τις εκλογές μας μας κοροιδευει για αυξήσεις τώρα μας θυμήθηκε τάχα μου.νομιζει ότι οι εκπαιδευτικοί τρώμε κουτοχορτο. Η αξιολόγηση που πλασάρει στο κόσμο σημαίνει χειραφέτηση και απολύσεις τίποτε άλλο από ουσία τίποτα.

Ιωάννης
|

@ Polar_Fish25 Ιαν 2023 04:53
Αν φύγουν από το δημόσιο σχολείο οι δάσκαλοι, οι νηπιαγωγοί και οι καθηγητές για να βρουν μια καλύτερη τύχη στον ιδιωτικό τομέα ποιος θα κάνει μάθημα στα σχολεία τότε; Αυτό είναι το σχέδιο; Να γίνει το σχολείο χώρος στάθμευσης των παιδιών, όπου κάποιος θα τα απασχολεί για να περνάει η ώρα; Τι σχέση έχει η συνεχής αναφορά στον ιδιωτικό τομέα με την υποχρέωση του κράτους για την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης; Εκτός και αν δεν το θεωρείτε εσείς υποχρέωση αλλά προνόμιο. Ημαρτον!

Γιάννης@ERT
|

Τέτοια κωλοτούμπα ούτε την εποχή της Κομανένσι δεν έχουμε δει.Αγόρι μου δεν κάνεις για ΔΣΜ γιατί άλλα λες την μια και άλλα την άλλη ..Δηλαδή να αλλάξει ΔΣΜ τέλος Απριλίου , να αναστατώσει τα σχολεία ,συνάδελφοι να πάνε σε άλλα σχολεία για δύο μήνες για να ψηφίσεις εσύ την παρατάσεως ; ; ;

Polar_Shark
|

@ Polar_Fish25 Ιαν 2023 04:53
Υπάρχουν βασικοί πυλώνες της κρατικής λειτουργίας που δε μπορούν να είναι ιδιωτικοί. Ένας από αυτούς είναι η βασική εκπαίδευση. Το Καθεστώς δίνει στον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό λιγότερες αποδοχές (12 μισθοί) απο΄ τον ανειδίκευτο εργάτη στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί). Τον στέλνει στα νησιά, στο στόμα των Airbnb, χωρίς καμία υποστήριξη και με άπειρες υποχρεώσεις. Το Καθεστώς θέλει να γίνει πλήρως ιδιωτική η υποχρεωτική εκπαίδευση. Να πληρώνουν οι πάντες για να πάνε τα παιδιά τους στο δημοτικό. Πρέπει να φύγουν.

Κωστας
|

Μπάρα ; Ούαου ,που έλεγε κάποιος ! Μήπως έχουμε εκλογές ; Αιδώς κυβερνώντες !!!

ERT
|

ΠΡΩΤΑ τοποθέτηση νέων ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ και μετά τα το σκεφτούμε για ψήφο. Είδες πως γυρνάνε τα πράγματα Παρατασέως;

Polar_Fish
|

O στοχος του Κράτους ηταν να κα΄νει τον ιδιωτικό τομέα πιο ελκυστικο μισθολογικά απο το Δημόσιο. Δεν ειναι όμως σίγουρο ότι αυτο έχει γινει. Και στο τέλος θα δούν ότι ίσως δεν το θέλουν τελικά.

Θα τα πούμε στις εκλογές
|

Απαράδεκτη ηγεσία του Υπουργείου, εμπαίζει τους υπαλλήλους της και χαρίζει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.

ΥΠΟΜΟΝΗ...
|

Στο βάθος αν το σκεφτείτε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι αφού η 'ΘΑ δώσουμε αυξήσεις..' σημαίνει στην κυριολεξία ότι έχουν καταλάβει ότι επιτέλους ΦΕΥΓΟΥΝ..

Νίκος
|

Με τέτοιες αυξήσεις θα σκάσουμε από τα πολλά λεφτά!!! Δε θα μπορούμε να τα κουβαλάμε στο πορτοφόλι και μάλλον θα χρειαστούμε βαλίτσες. Το στεγαστικό μου δάνειο από 470 ευρώ, ανέβηκε στα 520 και μας έδωσες αύξηση τα 30 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Και θα μας δώσεις τώρα και δώρο τα μόρια σου. θα τα πούμε στις εκλογές του Απρίλη κι άμα θέλεις μπάρμπα Λάμπρο, ξαναπέρνα από την Άνδρο...

Ιωάννης της ... κλίμακος
|

ΟΚ ΘΑ μας δώσει! και εμείς ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ μας δώσει ΘΑ την ψηφίσουμε....

nik
|

Οχι άλλες αυξήσεις, θέλω μόρια. Τις αυξήσεις αλλού εκεί που δεν δουλεύουν.

Παράθεση
|

Ο ετήσιος κατώτατος μισθός του ανειδίκευτου εργάτη (14 μηνιαίοι) είναι υψηλότερος από του εισαγωγικό του Δημοσίου (12 μηνιαίοι ). Νομοθετικά, μετά την 1η Μαΐου 2022, για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση, ο κατώτατος μισθός του ιδιωτικού τομέα είναι υψηλότερος από τον εισαγωγικό μισθό του δημόσιου τομέα. Μετά τις αυξήσεις που θα δοθούν στον Ιδιωτικό από 1 Απριλίου 2023, η ψαλίδα θα αυξηθεί έτι περαιτέρω. Από 1ης Απριλίου 2023 ο κατώτατος μισθός θα έχει έχει αυξηθεί, τουλάχιστον, στα 751 ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα. Ένας εργαζόμενος ΥΕ στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει τις παραπάνω αποδοχές επί 14 μήνες (συμπεριλαμβανομένων των «δώρων»). Αν το σύνολο των αποδοχών του (10.514 ευρώ ετησίως) προσαρμοστεί στο 12μηνο, προκύπτει κατώτατος μισθός ύψους 876 ευρώ, με εισαγωγικό ΥΕ στο Δημόσιο τα 780 ευρώ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ