ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ν. Φίλης: Δούρειος ίππος για μείωση εισοδήματος και απολύσεις εκπαιδευτικών η τιμωρητική αξιολόγηση

Δημοσίευση: 24/01/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ν. Φίλης, τομεάρχης παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

Όσο πάσχιζε τόσο καιρό να πείσει τους εκπαιδευτικούς για το δήθεν «μη τιμωρητικό» χαρακτήρα της αξιολόγησης η υπουργός Παιδείας, γκρέμισε στη χθεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.

Τι ισχυρίζεται η υπουργός; Ότι η αξιολόγηση θα έχει ως αποτέλεσμα παραπάνω μόρια για την εξέλιξη του 'καλού' εκπαιδευτικού και επιπλέον επιμόρφωση για τον 'κακό'.

Τι είπε ο κ. Μητσοτάκης; Ότι στο δημόσιο τομέα, δηλαδή και στην εκπαίδευση, η αξιολόγηση θα συνδεθεί με αυξήσεις μισθών για τους λίγους προφανώς που θα αξιολογούνται ως 'άριστοι'. Ενώ, οι υπόλοιποι θα τιμωρούνται με μισθολογική καθήλωση που σε συνθήκες πληθωρισμού ισοδυναμούν με μείωση μισθού.

Αποκαλύφθηκε έτσι ένα ακόμη ψέμα της κυρίας Κεραμέως.

Η ΝΔ δεν απομακρύνθηκε ποτέ από την πολιτική μείωσης του εισοδήματος των εκπαιδευτικών. Αλλιώς, σε συνθήκες καλπάζοντος πληθωρισμού θα έκανε δεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για καθιέρωση συστήματος Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και χορήγηση άμεσα αύξησης 10% στους μισθούς του δημοσίου.

Απλώς, η ΝΔ «σαλαμοποιεί» την πολιτική της προκειμένου να αποπροσανατολίσει και να κάμψει τις αντιδράσεις.

Απώτερος στόχος βέβαια, πέραν της μείωσης του εισοδήματος των εκπαιδευτικών, είναι η κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών και η ολική επαναφορά  των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων που είχε υλοποιήσει ως υπουργός Δημόσιας Διοίκησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δούρειος ίππος αυτής της πολιτικής είναι η ατομική αξιολόγηση υπό τους όρους που επιχειρεί να την εφαρμόσει η κυβέρνηση. Γι' αυτό συνδέει ειδικά στους νεοπροσληφθέντες την αξιολόγηση με τη μονιμοποίησή τους, επιβάλλοντάς τους  καθεστώς ομηρίας.

Σε αυτή την πολιτική υψώνουν τείχη οι εκπαιδευτικοί. Σήμερα με τους αγώνες τους, αύριο με τη ψήφο τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι δίπλα τους. Ως κυβέρνηση θα καταργήσει την τιμωρητική αξιολόγηση και την αναβίωση του «επιθεωρητισμού», μισό αιώνα σχεδόν μετά την κατάργησή του. Θα επαναφέρει την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και την ενίσχυση του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων. Για ένα σχολείο της Γνώσης, της Δημοκρατίας, της Ισότητας και της Ποιότητας.

Ετικέτες: 
Νίκος Φίλης

Σχόλια (31)

 
Φιλότιμο, λέξη ελληνική
26 Ιαν 2023 20:43

Όντως, αυτό που έγινε στην πανδημία απέδειξε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι και σκληρά εργαζόμενοι και έχουν φιλότιμο. Κρίμα και λάθος που οι ηγεσίες του τόπου τους δεν τους εμπιστεύονται..

 
Σχόλια
26 Ιαν 2023 18:39

Υπάρχουν διευθυντές στα σχολεία και γενικότερα στις υπηρεσίες για να ελέγχουν τη συνέπεια των εργαζομένων και την υπευθυνότητά τους.
Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί δώσανε τα πάντα την περίοδο της πανδημίας και αναδείξανε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Και την ανεβάσανε πρώτη στο βάθρο της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης. Αποδείξανε την αξία τους. Είχαν συνέπεια, ευθύνη, όρεξη, δουλέψανε για τους μαθητές τους ατελείωτες ώρες σε βάρος της προσωπικής τους ζωής και ξεκούρασης, κουράστηκαν απίστευτα αλλά ήταν εκεί. Δώσανε ψυχή με πολλή αγάπη και νοιάξιμο. Πολλά συγχαρητήρια έδωσε η Ευρώπη στους εκπαιδευτικούς μας, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, όπως και οι γονείς των μαθητών..
Ας μην το ξεχάσει ο κόσμος..
Και έρχεται τώρα να τους αμφισβητήσει η πολιτεία. Αυτούς που τους ευχαριστούσε για την τεράστια προσπάθεια που κάνανε.
Μερικά παραδείγματα.
Η αξιολόγηση στην Αμερική απέτυχε όπως λέει η Αμερικανίδα πρώην υπουργός Παιδείας. Η Φινλανδία που δεν εφαρμόζει αξιολόγηση (έχει αυτοαξιολόγηση) έχει από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο. Και ούτε η Γερμανία που δεν την εφαρμόζει έχει άσχημο σύστημα εκπαίδευσης!! Χώρια που οι μισθοί είναι πανύψηλοι γιατί τους σέβεται η χώρα τους, τους εκτιμά και αναγνωρίζει την αξία τους..

 
Μάλιστα
25 Ιαν 2023 21:50

@Τι είδους αξιολόγηση, πραγματικά τα πιστεύετε αυτά που γράφετε; Η αποτελεσματικότητα, η παραγωγικότητα, η επαγγελματική συνέπεια , η επαγγελματική εξέλιξη , η ευσυνειδησία στην εργασία κ.τ.λ. θεωρούνται δεδομένα επειδή κάποιος είναι κάτοχος Πανεπιστημιακού πτυχίου; Έχετε διδάξει σε σχολείο; Είναι τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας!
Η διορθωτική αξιολόγηση ΚΑΙ του εκπαιδευτικού είναι απαραίτητος παράγοντας στην αλυσίδα της εκπαίδευσης
Ας είχαμε συνδικαλιστές που θα διεκδικούσαν καλύτερους όρους αξιολόγησης. Αρνήθηκαν τα πάντα, και πάλι καλά να λέμε για την ήπια μορφή αξιολόγησης που ψηφίστηκε!

 
Τι είδους αξιολόγηση;
25 Ιαν 2023 17:36

Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πτυχίο Πανεπιστημίου; Ή μήπως είναι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που μπήκαν με μέσον στα σχολεία; Το πτυχίο τους δεν είναι γνώση πιστοποιημένη; Ακυρώνει το κράτος τα πανεπιστημιακά πτυχία και κατ' επέκταση τις ίδιες τις πανεπιστημιακές σχολές..
Ας ζητήσει το υπουργείο απόφοιτους λυκείου να διδάξουν στα σχολεία, να τους πληρώσει αναλόγως, και μετά να τους αξιολογήσει για τις γνώσεις τους!!
Και ας πει σε ποιά κράτη γίνεται αξιολόγηση. Διότι γενικά πολλά λέγονται τα οποία δεν ισχύουν. Γιατί εκεί που λένε ότι γίνεται, τελικά διαπιστώνεται ότι δεν γίνεται..

 
Κουλα
25 Ιαν 2023 16:09

Συριζαιοι οταν εσεις μειώνατε μισθους, συντάξεις ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ;;;;;

 
Δισκοβόλος
25 Ιαν 2023 12:06

@ΝΟ
Αγαπητέ μου, δεν μπορώ και δε θέλω να γίνω συνήγορος ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανενός άλλου πλην του εαυτού μου. Δεν έχω λοιπόν καμία δυσκολία να χρεώσω κι εγώ αυτά που εσύ χρεώνεις στο συγκεκριμένο κόμμα! Ισχύουν απόλυτα και προφανώς κινούνται στη λογική του πολιτικού ρεαλισμού. Βέβαια δεν το βρίσκω και τόσο δίκαιο να τα χρεώνουμε ως λαϊκισμό του κόμματος αυτού, όταν ο ακραίος λαϊκισμός ανθεί και βασιλεύει τούτες τις μέρες με πρωταγωνιστές την Κεραμέως ή τον Άδωνι! Μπροστά τους ωχριούν άπαντες οι υπόλοιποι, ακόμη κι ο ανυπόφορος Πολάκης!
Πάντως δε νομίζω πως όλα αυτά έχουν την ίδια βαρύτητα σε σχέση με αυτό το τεράστιο μειονέκτημα που πράγματι κουβαλούσε στην πλάτη του ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καθόλου να ευθύνεται ο ίδιος, δηλαδή τη χρεοκοπία της χώρας που προκάλεσαν αυτοί που σήμερα κυβερνούν! Στη δική μου λοιπόν αξιολογική κλίμακα είναι πολύ βαρύτερη η ευθύνη αυτού που προκάλεσε την τραγωδία απ' ό,τι εκείνου που δεν μπόρεσε να τη διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο! Δε νομίζεις;

 
Με ποιά κριτήρια;
25 Ιαν 2023 10:39

Θα είναι νορμάλ, αντικειμενικά και σωστά;
Υπάρχουν φωτισμένοι εκπαιδευτικοί και πολλοί καταπληκτικοί παιδαγωγοί που επιτελούν σεβαστό και αξιολογότατο έργο ενώ δεν έχουν την τεχνογνωσία (υπολογιστές, κλπ.).
Μήπως κι αυτοί θα βγουν μη ικανοί επειδή δεν θα έχουν ψηφιοποιημένα τα έργα τους;
Τα κριτήρια τελικά παίζουν τον μέγα ρόλο..

 
Βγήκε η χώρα
25 Ιαν 2023 10:12

.. από τα μνημόνια αλλά αυξήσεις, επιδόματα - που τώρα επιτρέπονται- μηδέν στους εκπαιδευτικούς!

 
ΝΟ
25 Ιαν 2023 08:43

@Δισκοβόλος
Εσας πως σας διέφυγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έσχιζε τα μνημόνια? πως σας διέφυγε ότι θα ανέβαζε το βασικό στα 751€? πως σας διέφυγε η δημιουργική ασάφεια? πως σας διέφυγε η συγκυβέρνηση με ΑΝΕΛ? πως σας διέφυγε ένας ανελέητος πόλεμος προς κάποιο κόμμα που μάζεψε τα απομεινάρια του και τώρα το φλερτάρει για συγκυβέρνηση? πως σας διέφυγε ότι έκανε μία ΄΄΄΄΄μπουκιά τον ΄αριστερό κορμό του ΣΥΡΙΖΑ? Αφού λοιπόν ήταν δέσμια των μνημονίων γιατί έλεγε ότι τέλος τα μνημόνια? άραγε τι είναι λαϊκισμός?

 
Xm
25 Ιαν 2023 01:19

Αν ισχύει ότι ο μη ικανός εκπ/κος απλά παρακολουθεί ένα σεμινάριο (προσωπικά θα περίμενα τουλάχιστον μετάταξη), όχι μόνο δεν δικαιούται ο Φίλης να μιλά, αλλά θα πρέπει να τα βάλουμε με την Κεραμεως, που δεν προχωρα σε π ρ α γ μ α τ ι κ η αξιολόγηση.
Ενστάσεις για τον μη ικανό απορρίπτονται. Όσοι έχουν περάσει απ'το δημόσιο σχολείο γνωρίζουν.

 
Δισκοβόλος
25 Ιαν 2023 00:30

@Νίκος
Φιλότιμη η προσπάθειά σου να θυμηθείς, αλλά μάλλον δεν τα κατάφερες και τόσο, αγαπητέ Νίκο! Γιατί ξέχασες ότι εκείνη την εποχή ήμασταν βαθιά χωμένοι στα μνημόνια που μας έφεραν οι δεξιές κυβερνήσεις. Πώς σου διέφυγε αλήθεια αυτή η ...λεπτομέρεια; Και πώς σου διέφυγε επομένως ότι εξαιτίας των δανειστών υπήρχε αυστηρή απαγόρευση και για αυξήσεις και για διορισμούς; Πώς μπορείς λοιπόν να κατηγορείς μια κυβέρνηση που εξ ορισμού ήταν δέσμια των απαγορεύσεων αυτών κι επομένως δεν μπορούσε να πράξει τίποτε από αυτά που λες; Κι όχι μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία πάντως πρόλαβε διά του αλήστου μνήμης υπουργού παιδείας Αρβανιτόπουλου να απολύσει κάμποσες χιλιάδες τεχνικούς εκπαιδευτικούς, μαζί με σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες! Ασθενής ή επιλεκτική μνήμη; Το δεύτερο σημαίνει συνειδητή παραπλάνηση κι αυτό δεν είναι καθόλου τίμιο...

 
Πάλι ψέμματα
24 Ιαν 2023 23:39

Ο Φίλης κατηγορεί τη ΝΔ αλλά ξεχνάει πως το κόμμα του έφερε την αλλαγή στη μοριοδότηση των αναπληρωτών που φερε τα πάνω κάτω. Τώρα γιατί διαμαρτύρεται; Επειδή η Κεραμέως φέρνει κι αυτή μια αλλαγή αλλά είναι για τους μόνιμους οπότε τον πειράζει;

 
@@παρατηρητής
24 Ιαν 2023 23:12

Περικοπές των τριών δώρων και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δεν έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι απολύσεις 2500 εκπαιδευτικών... δεν φάγαμε μπλε κουτόχορτο για να είναι κοντή η μνήμη μας...

 
Κοντή μνήμη
24 Ιαν 2023 22:29

Εμμονή με τους εκπαιδευτικούς κι ενορχηστρωμένη προπαγάνδα από τα φιλοκυβερνητικά μέσα. Κι οι εκπαιδευτικοί με την πλάτη στον τοίχο όσο ποτέ. Κι ακόμη υπάρχουν συνάδελφοι που " προσπαθούν να θυμηθούν τι αυξήσεις έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ"! Την ΤΡΟΪΚΑ και το ΔΝΤ τα ξέχασαν; Και τα δύο αποθεώθηκαν από τη ΝΔ και τον σημερινό πρωθυπουργό !!!!

 
ΔΕΠ
24 Ιαν 2023 22:07

Συγνώμη αλλά τι μας λεει ο κ. Φίλης; Έχει διαβάσει τι προβλέπει η περίφημη "αξιολόγηση"; Εδώ τους κράζουμε γιατί ΔΕΝ προβλέπει μεταβολές στο μισθό ανάλογα με τις επιδόσεις και γιατί δεν υπάρχουν συνέπειες καθόλου, τίποτα, μηδέν, είτε είσαι άριστος είτε είσαι κάτω του μετρίου. Α, εκτός από κάτι "μόρια" που θα σου χρησιμεύσουν αν θελεις να γίνεις "στέλεχος" (που το 99% δε θέλει).
Έρχεται τώρα ο κ. Φίλης να πει ότι θα διαλυθεί το συμπαν, ακριβώς το αντίθετο από την πραγματική κα΄τασταση η οποία είναι ότι δε θα συμβεί απολύτως τίποτα....

 
Τι να πρωτοθυμηθώ
24 Ιαν 2023 22:00

Επι ΣΥΡΙΖΑ; Τους διορισμούς εκπαιδευτικών; Τις αυξήσεις; Τις τράπεζες που έκλεισαν ; Τις ουρές στα ΑΤΜ ; Τις αυξήσεις που μας υποσχέθηκαν στο βασικό μισθό;

 
Προσλήψεις εκπαιδευτικών
24 Ιαν 2023 21:55

Όσο η χώρα βρισκόταν σε μνημόνιο απαγορευόταν οι προσλήψεις. Τώρα που βγήκε, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Επόμενο ήταν να υπάρξουν διορισμοί..
Εξάλλου συμβασιούχους ( σαν τους αναπληρωτές) προσλαμβάνουν συνεχώς σε όλο τον δημόσιο τομέα.
Οι εκπαιδευτικοί όμως δεν πήραν το ωράριό τους τους πίσω (έμεινε πεσκέσι η αύξηση των ωρών!), συνεχίζουν να έχουν άθλιους μισθούς, ενώ οι απαιτήσεις έχουν φτάσει στο έπακρο.. Απλά φτωχοποιήθηκαν! Και είναι από τους εργαζόμενους που εργάζονται πάρα πολλές ώρες, ενώ ταυτόχρονα είναι και από τους πιο κακοπληρωμένους πτυχιούχους (το ελάχιστο, γιατί πολλοί έχουν μεταπτυχιακά και περισσότερα προσόντα) στην ΕΕ.

 
Για απολύσεις..
24 Ιαν 2023 21:30

Το άρθρο 95 του δημοσιο-υπαλληλικού κώδικα (3528/2007):

Άρθρο 95

Παραπομπή μη προακτέου υπαλλήλου

 
Η αξιολόγηση όμως έγινε!!!
24 Ιαν 2023 21:17

Και επειδή έχει αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις στο εξωτερικό (όπου υπάρχει) και οι άνθρωποι είναι επισφαλείς και λειτουργούν με συμβάσεις, ας προετοιμαστεί ο κόσμος ότι θα χάσει τη μονιμότητα και θα ψάχνει για δουλειά συνεχώς. Ακόμα και στα γεράματα.. Δεν θα χαθεί με την πρώτη, αλλά θα χαθεί με τη δεύτερη, με την τρίτη..

 
Αύξηση ωραρίου κ' απολύσεις
24 Ιαν 2023 21:11

Ας θυμηθεί κανείς πότε έγινε η ξαφνική αύξηση ωραρίου (2 ώρες) και οι απολύσεις εκπαιδευτικών με τις καταργήσεις μαθημάτων (πολύ περίεργος τρόπος..). Οι οποίοι μετά 1,5 χρόνο περίπου ξαναπροσλήφθηκαν.. (Και στις απολύσεις, και στις ξαναπροσλήψεις, η χώρα βρισκόταν σε μνημόνιο..)
Νέες απολύσεις μπορούν να γίνουν με μια τροπολογία αστραπή.. Κανείς δια στόματος δεν γίνεται πιστευτός ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις!. Πρέπει να μπει τζίφρα!!

 
Νικος
24 Ιαν 2023 20:56

Προσπάθησα να θυμηθώ πόσες αυξήσεις πήραμε από την κυβέρνηση Σύριζα και δεν μπόρεσα
Ούτε πόσοι συνάδελφοι διορίστηκαν δεν κατάφερα να θυμηθώ
Ας μην ήταν τόσο ανεπαρκής η Κεραμεως και δε θα βλέπατε ψήφο ούτε για πλάκα

 
@Παρατηρητής
24 Ιαν 2023 20:36

Δεν παρατηρείς σωστά. Η μείωση των μισθών των "πλουσίων εκπαιδευτικών" των 1.500 ευρώ μέσω προσωπικής διαφοράς που ήταν μέχρι το 2018 ποιός την έκανε; Ευτυχώς που την παρέτειναν μετά. Η καπιστράνα δεν είναι καλή, απομακρύνετέ την.

 
Παρατηρητής
24 Ιαν 2023 20:13

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στους εκπαιδευτικούς τα κλιμάκιά τους ανάλογα με τα προσόντα τους, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά αφαιρούσε ένα κλιμάκιο...Η Νέα Δημόσια Διοίκηση επιβάλλει μισθολογικό συμμάζεμα για τους εκπαιδευτικούς και σύνδεση της απόδοσης είτε με αυξήσεις είτε με μισθολογική καθήλωση... Εργασιακός μεσαίωνας δηλαδή...

 
Βασιλης
24 Ιαν 2023 18:45

Αυτό ακριβώς! Συνδέεται άμεσα ο μισθός με την αξιολόγηση.Επισης πιστεύει κάποιος ότι μετά από 2 αρνητικές αξιολογήσεις δεν θα τεθεί θέμα απόλυσης?

 
@
24 Ιαν 2023 17:27

Η ΝΔ ακολουθεί τα ίδια απέναντι στη δημόσια εκπαίδευση αλλά το κάνει με άλλο τρόπο από την κυβέρνηση Σαμαρά με σκοπό τελικά να το πετύχει χωρίς φωνές και αντιρρήσεις. Ήδη βλέπουμε πώς σε όλο το δημόσιο καταργήθηκε η αξιολόγηση ως αποτυχημένη ενώ σε μας με πανηγυρισμούς ξεκινά! Έχουμε δει άλλους να παίρνουν μπόνους, δωράκια, υποσχέσεις για αυξήσεις συγκεκριμένες όμως, έμμεση μείωση χρόνων συντάξεως κλπ. Τι είπαν για το νέο μισθολόγιο; Έμφαση στα ... στελέχη και σύνδεση με την αξιολόγηση. Όποιος το αμφισβητεί, ας διαβάσει προσεκτικά τα λόγια τους. Του Μητσοτάκη χθες, και της Κεραμέως. Έτσι σιγά σιγά θα φτωχοποιηθούμε ήδη αυτό έχει γίνει σε ένα βαθμό και θα συνεχίσει, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους και οι πολλοί εις βάρος των λίγων. Τώρα, αν ο άλλος δε βλέπει το δάσος και βλέπει το δέντρο, δηλαδή πιστεύει πως η ΝΔ δεν απέλυσε στον τομέα υγείας γιατί αντιλήφθηκε πως ο απότομος τρόπος δεν είναι ο καλύτερος ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ, τι να πει κανείς...

 
ΝΙΚ
24 Ιαν 2023 16:31

Όταν ήσασταν κυβέρνηση πόση αύξηση δώσατε στους εκπαιδευτικούς;
Κόψαμε δύο χρόνια από το ΜΚ σας !!!

 
Δούρειος ίππος;
24 Ιαν 2023 15:04

Μας κουράσατε. Άλλο σενάριο παίζει;

 
Εκπαιδευτικός
24 Ιαν 2023 14:25

Ο νόμος Κατρούγκαλου τίνος ήταν; Όχι άλλη κοροϊδία.

 
Ήμαρτον
24 Ιαν 2023 14:19

Πάλι τα ίδια λέτε. Που το λέει αυτό; Κινδυνολογείτε;

 
Ο Δημοκράτης
24 Ιαν 2023 13:56

Να πάρει θέση ο κ. Φίλης τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν βγει κυβέρνηση για την αξιολόγηση, και αν θα μας υποχρεώνει να ξανακάνουμε επιμορφώσεις και μάλιστα εκτός ωραρίου!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.