ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΚΙΠΑΝ: Ευθύνη του υπουργείου το αδιέξοδο στις εκλογές συμβουλίων διοίκησης στα πανεπιστήμια

Δημοσίευση: 27/01/2023
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Alt Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Title Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας Ζώρας στις 25/1 απευθύνθηκε στους πρυτάνεις και στα εκλεγμένα εσωτερικά μέλη των συμβουλίων των πανεπιστημίων Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας, και τους παρότρυνε να καλύψουν το νομικό κενό προκηρύσσοντας ξανά την υποβολή υποψηφιοτήτων για εξωτερικά μέλη των συμβουλίων διοίκησης. Επικαλέστηκε προς τούτο το «αυτοδιοίκητο» των ιδρυμάτων, τα οποία όμως, με αυτή την διασταλτική ερμηνεία του αυτοδιοίκητου, θα έπρεπε να μπορούν να επιλέγουν το καθένα ποια διάρθρωση θα έχει η διοίκησή του και πως θα εκλεγεί.

Η επιχειρηματολογία αυτή είναι ιδιαίτερα αστεία όταν μεταφέρεται στην πλάτη των πανεπιστημιακών αρχών η ανάγκη να αρθεί ένα αδιέξοδο που είναι καθαρά καρπός μιας ανεύθυνης και προβληματικής νομοθετικής διάταξης, που ορίζει ζυγό αριθμό εσωτερικών μελών - εκλεκτόρων των εξωτερικών.

Η ίδια η σύνοδος των πρυτάνεων υποστήριξε ότι μόνο με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου μπορεί να λυθεί το θέμα, ζητώντας να μην χρεώνονται τα ίδια τα πανεπιστήμια τις κακές επιλογές του Υπουργείου. Το ίδιο θα έπρεπε να απαιτήσουν και τα ίδια τα πανεπιστήμια στα οποία προκύπτει η δυστοκία με ισοψηφίες 3-3.

Ταυτόχρονα το υπουργείο με τη λύση που προτείνει θεωρεί ότι για το αδιέξοδο με τις ισοψηφίες ευθύνεται το «χαμηλό» επίπεδο των υποψηφιοτήτων για εξωτερικά μέλη, ώστε να χρειάζεται με νέα προκήρυξη να προσελκυστούν νέες, καλύτερες υποψηφιότητες. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα των εξωτερικών μελών αλλά το υψηλό διακύβευμα της επιλογής τους, που οδηγεί τα εσωτερικά μέλη του συμβουλίου διοίκησης σε ομαδοποίηση και πόλωση αντί για σύνθεση και σύγκλιση. Είναι το νέο αυταρχικό σύστημα διοίκησης που δίνει τη δυνατότητα σε έναν πρύτανη με τη συνδρομή τριών μόνο εσωτερικών μελών του συμβουλίου διοίκησης, επιλέγοντας τα εξωτερικά μέλη του, να ελέγχει πλήρως και ανεξέλεγκτα ολόκληρο το ίδρυμα με πλήθος διορισμένων μελών σε κομβικές θέσεις.

Η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙ.Π.ΑΝ.) θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν τα συμβούλια διοίκησης, και με ευρεία συναίνεση να καθοριστεί σύστημα διοίκησης με δημοκρατικότητα και λογοδοσία, με βάση ακαδημαϊκές αρχές. Πρέπει όμως άμεσα το υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για άρση του αδιεξόδου που απειλεί τα πανεπιστήμια με διχασμό και ακυβερνησία. Δεν είναι τα τρία πανεπιστήμια υπεύθυνα που σε ένα μήνα δεν θα έχουν διοικήσεις, αλλά το Υπουργείο και οι νόμοι του.

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ

Σχόλια (1)

 
ΔΕΠ
27 Ιαν 2023 11:35

Ας παραμεριστούν αγκυλώσεις της κίνησης κι ας φροντίσουμε όλοι να δοθεί λύση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ