ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ

Οι συνέπειες όσων εκπαιδευτικών η αξιολόγηση κριθεί "μη ικανοποιητική"

Για τους εκπαιδευτικούς που θα πιάνουν το "άριστα" στην ατομική αξιολόγηση, προς το παρόν δεν προβλέπεται οικονομικό "μπόνους" 
Δημοσίευση: 28/01/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Καμία οικονομική ή άλλη αρνητική επίπτωση δεν θα έχουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί όταν έχουν  "μη ικανοποιητική" ατομική αξιολόγηση, ενώ  για τους  νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς  προβλέπεται ότι    δεν θα μονιμοποιούνται και θα επαναλαμβάνουν τη διαδικασία τα αμέσως επόμενα δύο (2) έτη. 

Για τους εκπαιδευτικούς που θα πιάνουν το "άριστα" στην ατομική αξιολόγηση, προς το παρόν δεν προβλέπεται οικονομικό "μπόνους"   (σ.σ. αν και η Κυβέρνηση το αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στο μέλλον), αλλά πριμοδότηση με μόρια όταν θα είναι υποψήφιοι για θέσεις στελεχών εκπαίδευσης.

Ειδικότερα:

Α. Στην περίπτωση που το έργο ενός εκπαιδευτικού, καθώς και μέλους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) αξιολογηθεί οριστικά ως «μη ικανοποιητικό» κατά την αξιολόγησή του σε ένα από τα πεδία Α1, Α2 ή Β ή Α ή Β, κατά περίπτωση, ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός ή μέλος του Ε.Ε.Π. ή Ε.Β.Π. παρακολουθεί υποχρεωτικό επιμορφωτικό πρόγραμμα, το οποίο εκπονείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Β. Στην περίπτωση που το έργο ενός δόκιμου εκπαιδευτικού, καθώς και μέλους του Ε.Ε.Π. ή Ε.Β.Π. αξιολογηθεί ως «μη ικανοποιητικό», κατά την αξιολόγηση που λαμβάνει χώρα στη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου, έστω και σε ένα από τα πεδία Α1,Α2 ή Β ή Α’ήΒ’,κατάπερίπτωση, δεν μονιμοποιείται αλλά μπορεί να επαναλάβει τη διαδικασία τα αμέσως επόμενα δύο (2) έτη. 

Γ. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού ή του μέλους του Ε.Ε.Π. λαμβάνεται υπόψη στις διαδικασίες επιλογής για θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού ή του μέλους του Ε.Ε.Π. ή του Ε.Β.Π. δύναται να λαμβάνεται υπόψη σε διαδικασίες επιλογής για την ανάθεση επιμορφωτικού ή άλλου επιστημονικού-εκπαιδευτικού έργου.

Ο προγραμματισμός, ο συντονισμός, η οργάνωση, η υλοποίηση και η εποπτεία του επιμορφωτικού προγράμματος βελτίωσης της απόδοσής του και της εξειδικευμένης υποστήριξής του αποτελούν αρμοδιότητα και ευθύνη του Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, ο οποίος συνεργάζεται με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Επιστημονικής Ευθύνης/ Ειδικότητας και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Η θεματολογία της επιμόρφωσης και η χρονική διάρκειά της καθορίζονται με απόφαση του Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, μετά από εισήγηση των Συμβούλων Εκπαίδευσης.

Το έργο των μόνιμων εκπαιδευτικών αξιολογείται στη διάρκεια της τετραετίας από τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Επιστημονικής Ευθύνης (ειδικότητας), ως προς τη γενική και την ειδική διδακτική του γνωστικού αντικειμένου   και από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας, ως προς το παιδαγωγικό κλίμα και τη διαχείριση της τάξης , καθώς και ανά δύο (2) έτη από τον Διευθυντή ή Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας και τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης, ως προς την υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκειά τους.

Ετικέτες: 
Αξιολόγηση

Σχόλια (38)

 
Προς @σουλα31 Ιαν 2023 06:50
31 Ιαν 2023 08:17

"Τόσα Χρονια στην εκπαίδευση αυτό κατάλαβες;" Τα τελευταία 3,5 κυρίως....

 
@σουλα
31 Ιαν 2023 06:50

Τόσα Χρονια στην εκπαίδευση αυτό κατάλαβες; Δε σε προβλημάτισε που η πλειοψηφία των μαθητών δεν αγαπούν το σχολείο, που μετά τις καταλήψεις έφευγαν για τα ιδιωτικά, που δεν ενδιαφέρονται οι μαθητές για το σχολείο , για όσους το θεωρούν πάρεργο των λίγων ωρών…..

 
Σουλα
30 Ιαν 2023 23:00

Έχω 23 χρόνια στην εκπαίδευση .Είμαι 54 ετών και περνώ το δύσκολο στάδιο " της αμφισβήτησης".Δυστυχώς μετά από σκέψη κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η ατομική αξιολόγηση θα οδηγήσει σίγουρα σε απολύσεις.Το υπουργείο έχει δείξει καθαρά την πρόθεση του να υποβαθμίσει τη δημόσια δωρεάν παιδεία οδηγώντας μαθητές και γονείς την ιδιωτική εκπαίδευση.Αλλωστε μην ξεχνάμε : ζούμε στον καπιταλισμό .Όλα αγοράζονται ,τα πάντα πωλούνται και όλα είναι μια επιχείρηση.Μονο τα νούμερα έχουν σημασία .

 
@Αθανάσιος
30 Ιαν 2023 20:02

Η αξιολόγηση σε σένα δε θα έχει καμία επίπτωση - ίσως κανένα σεμινάριο. ΟΜΩΣ οι υπόλοιποι από 1-1-24 θα καταταγούν σε βαθμούς και από τον ένα βαθμό στον άλλον θα εισέρχεται ποσοστό. Ο νοών νοείτω.

 
Αθανάσιος
30 Ιαν 2023 15:38

Έχω φτάσει τα 35 χρόνια υπηρεσίας, σε δύο χρόνια φεύγω στην σύνταξη. Πείτε μου τι κίνητρο θα έχω για να έρθει ο κάθε συμβουλος-διευθυντης ή ότι άλλο να με αξιολογήσει.

 
Αν λέει τ' όνομα?
30 Ιαν 2023 15:11

@Εξαιρετικός 30 Ιαν 2023 00:08
"Πότε χαρακτηρίζεται ένας εκπαιδευτικός εξαιρετικός"....
Νομίζω ότι μπορεί να γίνει και με πιο απλό και αποτελεσματικό τρόπο.... δηλαδή ανάλογα με το ποιά λέξη είπε πρώτη το παιδί του. Εγγυημένα αποτελέσματα στην αξιολόγηση, για τουλάχιστον 4 χρόνια.

 
@
30 Ιαν 2023 12:14

Το ότι βγήκε είδηση πως το νέο μισθολόγιο του 24 θα είναι ΄όπως εκείνο το υπέροχο με τους βαθμούς το μάθατε; Το θυμάστε καλά; Θυμάστε πώς κάποιοι έμεναν στο βαθμό και πάγωναν τα πάντα;

 
Ας μην ξεχναμε
30 Ιαν 2023 10:03

Δε μιλάω για τη βαση στη βαθμολογια του Ασεπ. Οι διοριστεοι του 2009 ειχαμε γράψει 85 με 90 μεσο όρο. Μη τα ισοπεδωνουμε όλα. Εδω άλλοι δουλεύουν 40 χρονια σε σχολεία χωρις καμία αξιολόγηση. Οι υπερμαχοι να προσφερθουν πρώτοι προς αξιολόγηση

 
@Ας μην ξεχνούμε
30 Ιαν 2023 06:57

Αγαπητέ μου επειδή πέρασες σε ένα διαγωνισμό σημαίνει έχεις το δικαίωμα να μην αξιολογηθείς ποτε ; Επειδή έγραψες την απαιτούμενη βάση; Οι μαθητές μας γιατί αξιολογούνται συνεχώς; Τι ακούμε;

 
Εξαιρετικός
30 Ιαν 2023 00:08

Πότε χαρακτηρίζεται ένας εκπαιδευτικός εξαιρετικός στον Αναστοχασμό της διδασκαλίας:
"Ικανότητα (α)αναζήτησης και ανάδειξης υπόρρητων παραδοχών που διατρέχουν τις κυρίαρχες πρακτικές και τις αξιοποιούμενες λύσεις και (β)αναζήτησης των συνεπαγωγών των εν λόγω πρακτικών και λύσεων άμεσα στους μαθητές και μακροπρόθεσμα στο εκπαιδευτικό και στο κοινωνικό πλαίσιο"....
Απλά και κατανοητά αυτά που ζητούνται!...

 
@@Θυμίσου
29 Ιαν 2023 22:30

Καλά το 2013 που ήσουν; Δεν βγήκαν συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα;

Και άντε επειδή αυτή η απόφαση ήταν εντελώς άδικη και αυθαίρετη, κάποιοι του ς υπερασπίστηκαν. Νομίζεις ότι αν απολυθούν οι 1000 λχ. καθηγητές που θα έχουν μη ικανοποιητική αξιολόγηση η κοινωνία θα έχει θετική διάθεση σε αυτούς;

Δηλαδή εσύ τι λες; Θα υπάρξει έγγραφη αρνητική αξιολόγηση και απλά θα ξεχαστεί;

 
Ας μην ξεχναμε
29 Ιαν 2023 21:24

Εμείς που διοριστηκαμε με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και περάσαμε όσα περάσαμε για να πετυχουμε γιατί πρέπει να Ξανακριθουμε απο ενα Σύμβουλο; Ο αλάνθαστος και άμεμπτος διαγωνισμός που ετοιμάζεται και πάλι τι ρόλο κρατάει; Μας εξετασαν στο γνωστικό αντικείμενο, στα παιδαγωγικά, σε σχέδιο μαθήματος και μας έκριναν άριστους. Το ξεχνάμε κι αυτο;

 
Πρέπει να γραφεί..
29 Ιαν 2023 18:57

Γράφει στο νομοσχέδιο ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις; Γράφει κάτι για τη 2η αξιολογική κρίση "μη ικανοποιητικός"; Ή την 3η φορά; Αν δεν γράφει, τα λόγια δεν βοηθούν κι οι υποθέσεις, αλλά μόνο οι υπογραφές σε γραπτώς κείμενα..

 
Χάρις
29 Ιαν 2023 16:16

Και οι ένστολοι που πήραν δώρο εορτών 600€ και αυτοί κ΄ρίθηκαν στην αξιολόγηση των ενστόλων "άριστοι", μάλλον κα Κεραμέως. Αλλά τι να δώσουμε στους εκπαιδευτικοί είπατε στο υπουργικό συμβούλιο. Την αγάπη μας... συμπλρώσατε. Αφού σε όλες τις εκλογές των συλλόγων πρώτη η ΔΑΚΕ έρχεται. Αυτούς τους έχουμε δεδομένους, είπατε!

 
@Θυμίσου...
29 Ιαν 2023 15:02

Συγνώμη αλλά ποιό "φάκελο υπαλλήλου" μας λέτε; Ξέρετε κανέναν (ΕΝΑΝ) υπάλληλο που να *απολύθηκε* γιατί δεν εκτελούσε "αρκετά καλά" τα καθήκοντά του; ΔΕΝ μιλάω για περιπτώσεις παρανομιών, ποινικών, πειθαρχικών αδικημάτων κλπ. Εγώ 40 χρόνια δεν έχω ακούσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ να απολυθεί γιατί ήταν "ανεπαρκές" κάπως στη δουλειά του. Οπότε τι φάκελο;

Εδώ κοιτάξτε τι γίνεται σε καραμπινάτες περιπτώσεις δικαστικών που απομακρύνονται από τη θέση τους γιατί έχασαν φακέλους ή καθυστέρησαν υποθέσεις 10 χρόνια! Τους διώχνει το Δημόσιο από μια θέση και τους εξασφαλίζει μια άλλη (απλά όχι στο δικαστικό σώμα) εφ'όρου ζωής!

Το ΜΟΝΟ που δε φοβάται ο ΔΥ είναι να μην απολυθεί.

 
ΜΙΧΑΛΗΣ
29 Ιαν 2023 14:37

Η "μη ικανοποιητική" σημαίνει ότι ο εκπαιδευτικός ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΑΤΑΞΗ, δεν κάνει για σχολείο θα καταστρέψει τα ήδη κατεστραμμένα παιδιά

 
Παρατηρητής
29 Ιαν 2023 14:35

Σιγά σιγά θα γίνουν όλα... πρώτα ξεκίνησε η αυτοαξιολόγηση που είναι πιο ανώδυνη για να ακολουθήσει η ατομική αξιολόγηση. Όσον αφορά στις συνέπειες, κάποια στιγμή θα θεσμοθετηθούν και αυτές...σιγά σιγά...Μη μου βιάζεστε οι έχοντες πρεμούρα με την αξιολόγηση.

 
Master chef (απόγονος του μπατζανάκη του Montessori)
29 Ιαν 2023 13:57

@Πιτσιφλής, ανιψιός του Piaget
Το 1999? Πολύ πίσω μας πήγατε αγαπητέ συνάδελφε! Σε άλλο αιώνα για να ακριβολογούμε! Θα σας πω κάτι πιο πρόσφατο του 2011, πάλι με το αγαπημένο μας κόμμα(από το Κορωπί).
Υπεύθυνος σε ΔΠΕ, έστειλε "κατά λάθος" το 2011, τον απολογισμό του έργου του για το 2010 αλλάζοντας μόνο την ημερομηνία στο διαβιβαστικό.
Θα μου πείτε "σφάλματα είμαστε ανθρώπους κάνουμε", καμιά φορά. Το αστείο όμως είναι.... ότι κανείς στο Υπουργείο δεν είδε-έλεγξε ποτέ τον απολογισμό, αφού δεν του ζητήθηκε ΠΟΤΕ να στείλει τον ορθό. Το ακόμα πιο αστείο είναι.... ότι με το κόμμα που το 2012 διαδέχθηκε το αγαπημένο μας, ο εν λόγω Υπεύθυνος προήχθη ιεραρχικά....

 
Πολίτες
29 Ιαν 2023 13:38

....ωραία να βάλουμε σε σειρά τους εκπαιδευτικούς.....και όσοι είναι στο τέλος.....να επιμορφώνονται ....καλό ακούγεται....!!!
Στη συνέχεια να ΚΑΝΟΥΜΕ το ίδιο στην υγεία και στη δικαιοσύνη......και να δούμε αν μπορεί να λειτουργήσει..... έτσι μια κοινωνία.....!!!
Δεν μιλάω για τα ΑΕΙ , ΒΟΥΛΗ , ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ......ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΜΦΎΛΙΟΣ.....
Και μετά να αξιολογήσουμε με ανάλογα κριτήρια τους βουλευτές......και όσοι έχουν μη ικανοποιητική αξιολόγηση να μην είναι υποψήφιοι......Καλό ακούγεται.....!!!

 
@@Νίκος
29 Ιαν 2023 12:54

Δεν είμαι ο Νίκος, αλλά όχι, πιστεύω ότι κανένας δεν θα απολυθεί. Είναι ξεκάθαρο τοσο στο κείμενο του νόμου αλλά και στο γενικό πνεύμα, το οποίο, αν προσεξες, δεν προβλέπει καμία απολύτως συνέπεια ούτε θετική ούτε αρνητική (το "δε θα μονιμοποιηθείς για ακόμα λίγο" είναι να'χαμε να λέγαμε).
Πρόσθεσε σε αυτό και το ότι κανένας σχεδόν δεν θα αξιολογηθεί αρνητικά -γιατί για ποιό λόγο να γίνει αυτό, όταν δεν υπάρχουν συνέπειες ούτε για τον αξιολογηθέντα ούτε για αυτόν που αξιολογεί, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, και η όλη διαδικασία είναι απλά για να λέμε ότι κάτι έγινε.

 
Θυμίσου...
29 Ιαν 2023 12:10

Δεν έχει σημασία αν δεν προβλέπει καμία τιμωρητική συνέπεια.
Η αξιολόγηση θα μένει στο φάκελο του υπαλλήλου.
Απόλυση δημοσίου υπαλλήλου προβλέπεται αν δεν είναι κατάλληλος για τη θέση του.

Το 2013 ο Αρβανιτόπουλος κατήργησε κάποιες ειδικότητες επειδή έπρεπε να διώξει ν άτομα σύμφωνα με την Τρόικα. Επειδή δεν υπήρχε αξιολόγηση ώστε να διώξει τους ν 'χειρότερους', κατήργησε τις ειδικότηες που είχαν ν μέλη.

Τι νομίζετε ότι θα γίνει στην επόμενη κρίση, έχοντας πλέον κατάταξη των εκπαιδευτικών;

 
ΕΣΣΔ 3.0
29 Ιαν 2023 12:08

Πωωω...τι σοβαρές συνέπειες! Μηδέν μπόνους, μηδέν λεφτά, μηδέν οτιδήποτε σε περίπτωση άριστης αξιολόγησης. Και μηδέν σε περίπτωση αρνητικής - απλά περιμένεις λίγο ακόμα να μονιμοποιηθείς, αλλά φυσικά ούτε και απολύεσαι, και έλα ξανά μετά από 1 σεμινάριο. Αυτό δεν λέγεται αξιολόγηση. Λέγεται καταγραφή και όλα "στα χαρτιά". Μηδέν κίνητρο για να ξεκουνηθείς να κάνεις κάτι παραπάνω.
Και φυσικά είμαι 99% σίγουρος ότι σχεδόν κανένας δε θα αξιολογηθεί αρνητικά, όλοι θα κριθούν με "ικανοποιητικό", απλά όχι άριστο έργο.
Να'χαμε να λέγαμε.
Κλαίω τους μισθούς που πληρώνουμε σε όλη αυτή τη γραφειοκρατία για να σχεδιάζει αναποτελεσματικές σαπουνόφουσκες σαν αυτή την δήθεν αξιολόγηση.

 
Ανεξεταστέος
29 Ιαν 2023 11:40

@Νίκος 29 Ιαν 2023 08:27
Έχετε δίκιο.... εδώ ολόκληρο υπουργείο παίρνει 3,5 χρόνια τώρα αξιολόγηση μηδέν (0).... και δεν άνοιξε μύτη....

 
ΤΑΣΟΣ
29 Ιαν 2023 11:40

Λιγα τα ψωμια τους.Προσεξτε τι ψηφιζετε

 
Πιτσιφλής, ανιψιός του Piaget
29 Ιαν 2023 11:35

@ Ιωάννα Κ. To 1999, επί ΠΑΣΟΚ, είχαμε κριθεί άπαντες ως άριστοι! Ήταν αρχές του Σεπτέμβρη, είχαμε διάλειμμα και μπαίνει ξαφνικά στο γραφείο η διευθύντρια για να μας αφήσει έναν φάκελο. Ήταν μια αποχαιρετιστήρια επιστολή του σχολικού συμβούλου που εγώ δεν τον γνώριζα επειδή είχα τοποθετηθεί σ' αυτό το σχολείο πριν από μία εβδομάδα. Τον άνοιξε ο υποδιευθυντής και διάβασε την επιστολή για να την ακούσουμε όλοι. Μόλις διάβασε το αποτέλεσμα της αξιολόγησης - Όλοι άριστοι! - ξέσπασαν όλοι σε γέλια!
- Γιατί γελάτε, βρε παιδιά; ρώτησα.
- Δεν τον έχουμε δει ποτέ μας! απάντησε ένας και το γέλιο συνεχίστηκε πιο ξεκαρδιστικό!...

Αχάριστοι! Είχαμε το καλύτερο κόμμα και το απορρίψατε!...

 
Βαγγελης
29 Ιαν 2023 11:29

Αν γινόταν αξιολόγηση της σχολικής μονάδας,όπως τα έλεγε το υπουργείο,τώρα θα τρώγαμε ο ένας τον άλλο.Ευτυχως υπάρχει ηΔΟΕ και ανεβάζουμε τα κείμενα και αφοσιωνομαστε στη διδασκαλία ,που είναι η δουλειά μας

 
Απολυση
29 Ιαν 2023 11:27

Εάν παραμείνουν στην εξουσία και την επόμενη τετραετία προφανώς και αρνητική αξιολόγηση θα φέρει απολύσεις αυτό είναι σίγουρο και ας μην τρώμε κουτοχορτο. Έχουν δείξει στο παρελθόν με τις διαθεσιμότητες συναδέλφων μετά από την απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και τώρα με αρνητική αξιολόγηση δεν θα υπάρχει διαθεσιμότητα άλλα απόλυση!

 
@Νίκος
29 Ιαν 2023 10:42

Εσύ Νίκο πιστεύεις ότι αν αξιολογηθεις παραπάνω από 1 φορά αρνητικά, δεν θα απολυθείς ?

 
Ιωάννα Κ.
29 Ιαν 2023 10:24

Σύμφωνα με τα κριτήρια, για να πιάσεις τον χαρακτηρισμό "εξαιρετικός", πρέπει να είσαι κάτι μεταξύ Piaget και Montessori. Διαφοροποιημένη διδασκαλία, εξατομικευμενα διαγωνίσματα, τέλεια οργάνωση της επικοινωνίας με τους γονείς, συμμετοχή σε ο,τι καινοτόμα δράση μπορεί κάποιος να σκεφτει. Φυσικά ολα αυτα στο σημερινο Ελληνικο σχολείο. Ενας αξιολογητής μπορεί ο ίδιος να εφαρμόσει στην πράξη αυτά που ζητάει; Αυτοί που τα έγραψαν έχουν επαφή με την πραγματικότητα;

 
Νίκος
29 Ιαν 2023 08:27

Μας έλεγαν ότι αν αξιολογηθείς χαμηλότερα θΑ απολυθείς. Fake news κι αυτά. Μας έλεγαν με την αξιολόγηση της σχ μονάδας ότι θα περιθωριοποιηθούν σχολεία. Fakes news. Τίποτε από αυτά.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ