"Σφίγγα" η Ζ. Μακρή στη Βουλή στο ερώτημα εάν θα γίνουν νέοι διορισμοί μονίμων δασκάλων

Για το σχολικό έτος 2022-2023 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά στη Γενική Αγωγή και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση 45.219 προσλήψεις (37.641 εκπαιδευτικοί και 7.578 μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ)

30/01/2023

Ενημερώθηκε: 15/03/2023, 12:02

Άκουσε το άρθρο

Καμία απάντηση δεν περιέχει το έγγραφο της υφ. Παιδείας Ζ. Μακρή , το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στο ερώτημα βουλευτών του Μέρα 25 "Σκοπεύετε να διορίσετε τουλάχιστον τόσους μόνιμους δασκάλους όσους και ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων και να καλύψετε όλα τα οργανικά κενά;".

Η υφυπουργός Παιδείας στην απάντησή της περιορίστηκε να αναφέρει ότι:

45.219 προσλήψεις αναπληρωτών: Για το σχολικό έτος 2022-2023 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά στη Γενική Αγωγή και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση 45.219 προσλήψεις (37.641 εκπαιδευτικοί και 7.578 μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ). Από τις ως άνω προσλήψεις, 587 πραγματοποιήθηκαν κατόπιν Ειδικής Προκήρυξης του άρθρου 86 του ν. 4547/2018 (Α ́ 102) για την κάλυψη θέσεων απευθείας σε σχολικές μονάδες, λόγω μη ανάληψης υπηρεσίας των προσληφθέντων της προηγούμενης φάσης.

12.224 προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων: Όσον αφορά στον κλάδο των Δασκάλων, ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων για το τρέχον σχολικό έτος ανέρχεται σε 12.224, εκ των οποίων 807 στα ΣΜΕΑΕ/ΤΕ και 972 σε ΤΥ-ΖΕΠ. Για το πρόγραμμα εξειδικευμένης στήριξης (Παράλληλη Στήριξη) έχουν προσληφθεί 9.281 εκπαιδευτικοί Α/θμιας Εκπαίδευσης, εκ των οποίων 7.434 Δάσκαλοι.

Αποκλεισμός: Όσον αφορά στη μη ανάληψη υπηρεσίας ή παραίτηση προσληφθέντος, ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 5Α του άρθρου 63 του ν. 4589/2019 (Α ́ 13), όπως προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 45 του ν. 4692/2020 (Α ́ 111) και τις περ. α ́ και β ́ της παρ. 11 του άρθρου 5 της αριθμ. 104627/ΓΔ5/7-8-2020 Υπουργικής Απόφασης: «α. Εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και για οποιονδήποτε λόγο δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στην ανακοίνωση της πρόσληψης ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και στη συνέχεια παραιτούνται, αποκλείονται από τις προσλήψεις κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, καθώς και κατά το επόμενο σχολικό έτος. Αν το δεύτερο έτος αποκλεισμού συμπίπτει με το πρώτο έτος ισχύος νέων πινάκων κατάταξης, τα πρόσωπα που αποκλείονται μπορούν να προσληφθούν μόνο κατά το δεύτερο έτος ισχύος των νέων πινάκων. Οι διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων δεν εφαρμόζονται για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., που προσλαμβάνονται με πλήρες ή μειωμένο ωράριο για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων που λειτουργούν σε καταστήματα κράτησης. β. Εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π.- Ε.Β.Π. που προσλαμβάνεται ως αναπληρωτής κατόπιν ειδικής προκήρυξης του άρθρου 86 του ν. 4547/2018 και για οποιοδήποτε λόγο δεν αναλαμβάνει υπηρεσία εντός πέντε (5) ημερών από την επομένη της ημερομηνίας πρόσληψης ή αναλαμβάνει υπηρεσία και στη συνέχεια παραιτείται, αποκλείεται από τις προσλήψεις κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης καθώς και για τα δύο επόμενα σχολικά έτη.».

ΑΣΕΠ: Επισημαίνεται ότι έχει υποβληθεί αίτημα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προς το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού για την προκήρυξη διαδικασίας κατάταξης με σειρά προτεραιότητας για τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Γενικής Εκπαίδευσης και αναμένονται σχετικές ενέργειες της Ανεξάρτητης Αρχής.

Σχόλια (4)

Google
|

Η Κρήτη πάντως θα είναι "ροζέ" σίγουρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλα ποσοστά εδώ . Νοσταλγώ όμως τις εποχές που το νησί ήταν " καταπράσινο" και προπύργιο του ΠΑΣΟΚ!

Ευαίσθητος
|

Κανένας άλλος δεν έκανε τόσους πολλούς διορισμούς και κανένας από αυτούς που κόπτονται δεν έκανε όχι 26000 αλλά ούτε έναν. Τώρα κοπτομαστε θεωρητικώς.

Νίκος
|

Μόνιμοι διορισμοί πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο ανάλογα με τις συντάξεις. Αυτό είναι το σωστό. Αυτό πρέπει να πράξει και φέτος η κυβέρνηση

Λελάκη Π.
|

Όπου δεν τη συμφέρει είναι «σφίγγα».
Να σου πω λοιπόν εγώ κυρία Ζέττα ότι από τη ΔΙΠΕ μου απάντησαν σήμερα ότι άλλες προσλήψεις δε θα γίνουν γι αυτή τη σχολική χρονιά ,οπότε το ξεχνάμε το τμήμα ένταξης. Βέβαια στο δημοτικό δίπλα μας που η συνάδελφος βαρέθηκε να παρακαλάει για παράλληλη στήριξη έπεισε τους γονείς του μαθητή να κινηθούν νομικά και το θέμα τακτοποιήθηκε. Βρέθηκε ο τρόπος άμεσα.. Η λύση δλδ είναι να απειλούμε με δικηγόρους για να διεκδικούμε τα αυτονόητα; Λίγο ντροπή πια….

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ