ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ

Η Ν. Κεραμέως στο ερώτημα εάν οι γονείς θα μπορούν να επιλέγουν το σχολείο που θέλουν γα τα παιδιά τους

"Αυτοαξιολογούμαι και αξιολογούμε"
Δημοσίευση: 31/01/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Με τη λέξη "εντάξει" απάντησε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στο ερώτημα του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε , σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ενώ στο ερώτημα εάν η ίδια αυτοαξιολογείται είπε πως "Αυτοαξιολογούμαι και αξιολογούμε".

Δημοσιογράφος: Επειδή σε άλλες κοινωνίες  μια περιοχή αναβαθμίζεται πρώτα απ όλα  από το σχολείο , φαντάζομαι κάποια στιγμή μελλοντικά   θα καταφέρει  και η ελληνική κοινωνία να πηγαίνει ο καθένας σε όποιο σχολείο θέλει.

Ν. Κεραμέως: Εντάξει

Δημοσιογράφος: Το αφήνουμε στο μέλλον μην αγχωνόμαστε. Η απάντησή σας είναι σαφής.

.....

Δημοσιογράφος: Βάλατε  μια   σειρά προτεραιοτήτων , ως πολιτική στο υπουργείο, όταν τσεκάρετε  τον εαυτό σας, φαντάζομαι αυτοαξιολογείστε;   

Ν. Κεραμέως: Αυτοαξιολογούμαι και αξιολογούμε επίσης . Επίσης θα αξιολογηθώ και από τους πολίτες .

Δημοσιογράφος: Φυσικά οι τελικοί αξιολογητές είμαστε εδώ . Φαντάζομαι τον εαυτό σας τον περνάτε από αξιολόγηση

Ν. Κεραμέως:Τον Νοέμβριο του 2018 παρουσιάσαμε  ένα πλήρες πρόγραμμα  για την παιδεία, εκτενέστατο πρόγραμμα . Παρουσιάσαμε μια εκτενή αναφορά από στόχους . Έχουμε κάνει όλα όσα υποσχεθήκαμε . Κάναμε λάθη; Βεβαίως  κάναμε λάθη.  Θα μπορούσαμε να τα κάνομε καλύτερα; Βεβαίως, Αλλά όσα υποσχεθήκαμε  'εγιναν ένα προς ένα.

Σχόλια (34)

 
Σελήνη καλεί Χιούστον over
01 Φεβ 2023 17:11

@Σελήνη καλεί Χιούστον over 01 Φεβ 2023 13:06
"Οι αντιλήψεις τύπου ΕΣΣΔ περί ίσου μοιράσματος της μιζέριας"?
Αυτό καταλάβατε ότι υπονόησα.... και όχι τις Σκανδιναβικού τύπου αντιλήψεις, περί ίσου μοιράσματος της ευημερίας για τα δημόσια αγαθά-παροχές-υπηρεσίες..... και "τα οποία ήδη τα έχουμε (ΧΡΥΣΟ) πληρώσει από την τσέπη μας"?

 
Παρατηρητής
01 Φεβ 2023 15:34

Η γονεϊκή εμπλοκή στο σχολείο και η επιλογή σχολείου από τον γονέα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην αγγλική εκπαιδευτική πραγματικότητα από τότε που εφαρμόζεται εκεί (κυβερνήσεις Θάτσερ, Μπλέρ μέχρι και σήμερα). Έχει ταξινομήσει τα σχολεία σε άριστα και σε σχολεία αποθήκες. Στα άριστα τρέχουν όλοι οι γονείς να γράψουν τα παιδιά τους και οι διευθυντές με τη σειρά τους, επιλέγουν από αυτά την αφρόκρεμα για να αξιολογηθούν αργότερα θετικά για τις υψηλές επιδόσεις τους. Τα παιδιά από μειονεκτούντα περιβάλλοντα απορρίπτονται με διάφορες δικαιολογίες. Αυτό θέλουμε, κα Κεραμέως, για τα σχολεία μας, να τα εντάξουμε σε δεύτερης διαλογής και σε "άριστα";;;;
Κι όλα αυτά για να ανταποκρινόμαστε στα "πρότυπα" του ΟΟΣΑ και του PISA...
Ερώτημα: Γιατί η Αγγλία στην κατάταξη του PISA τότε ούτε με τα κιάλια δεν πιάνει τη Φιλανδία που δεν εφαρμόζει εξωτερική αξιολόγηση;;;

 
Παρατηρητής
01 Φεβ 2023 14:07

Ε,ρε Αγγλία θα γίνουμε οι ψωροκωσταίοι.... να διαλέγουν οι γονείς σχολείο, να διαλέγουν οι πελάτες και καθηγητές και δασκάλους... θα ψάχνουν να βρουν με το δίκαννο εκπαιδευτικούς.... αυτό που εφάρμοζε η Θάτσερ το 1988 στην Αγγλία θα ρθει και στο Ελλαδιστάν...

 
@ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΔ 2019
01 Φεβ 2023 13:12

Θα αστειεύεστε σίγουρα. Πρόβλημα προσβασης στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν υπήρχε ποτέ για όσους είχαν να πληρώσουν. Το θέμα είναι ο μέσος Ελληνας πολίτης να μπορεί να διαλέξει το σχολείο για το παιδί του.
Τα συστήματα voucher δίνουν αυτή την επιλογή. Η δαπάνη του κράτους ανά παιδί είναι συγκεκριμένη. Την δίνεις σε κάθε οικογένεια και την ξοδεύουν σε όποιο σχολείο μπορούν και θέλουν. Ο αριθμός παιδιών δεν αλλάζει, άρα δεν αλλάζει και η συνολική δαπάνη, ούτε ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων, καθηγητών και δασκάλων στη χώρα.

 
@Σελήνη καλεί Χιούστον over
01 Φεβ 2023 13:06

Ναι, μας φαίνεται περίεργο να μπορεί να επιλέγει σχολείο η οικογένεια - με δεδομένο φυσικά ότι κάποιο σχολείο έχει κενές θέσεις, και με κριτήριο το πόσ καλό είναι το σχολείο.
Επίσης πολύ περίεργο το να επιλέγεις ποιός θα σε χειρουργήσει στο δημόσιο νοσοκομείο.

Αλλά δε μας φαίνεται περίεργο το να δηλώνουν διάφορες άκυρες διευθύνσεις (σε θείους ξαδέρφια και γνωστούς) οι γονείς ως τόπο διαμονής ώστε το παιδί να γραφτεί στο σχολείο της γειτονιάς που θέλουν.
Καθόλου περίεργο επίσης να κάνεις "προσωπική συνεννόηση" με το γιατρό στο δημόσιο νοσοκομείο για να σε χειρουργήσει...

Αγαπητέ/ή, η επιλογή γίνεται ήδη, όσο επιτρέπουν οι περιστάσεις. Και για τους έχοντες, γίνεται 100% πολύ απλά γιατί μπορούν να πάνε σε ιδιωτικό σχολείο η νοσοκομείο. Μερικοί έχουμε αλεργία στην ελεύθερη επιλογή - και μάλιστα αγαθών δημόσιων τα οποία ήδη τα έχουμε πληρώσει από την τσέπη μας. Οι αντιλήψεις τύπου ΕΣΣΔ περί ίσου μοιράσματος της μιζέριας θα πάρουν χρόνο να ξεριζωθούν από τη συλλογική συνείδηση του νεοέλληνα.

 
Πιτσιφλής
01 Φεβ 2023 11:55

Η ελεύθερη επιλογή σχολείου θα δημιουργήσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή αν δεν υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί. Είναι παράλογο ένα παιδί να μην μπορεί να εγγραφεί στο σχολείο της γειτονιάς του επειδή κάποιες θέσεις έχουν δοθεί σε άλλα παιδιά που έχουν μόνιμη κατοικία σε άλλη περιοχή. Αν όμως εξασφαλιστεί η βέβαιη εγγραφή στο σχολείο της γειτονιάς, τότε δεν θα ήταν κακό να επιτραπεί η εγγραφή σε άλλο σχολείο που εξυπηρετεί τον γονέα, όπως για παράδειγμα η περίπτωση όπου ο γονέας θέλει να εγγράψει το παιδί του στο σχολείο που είναι κοντά στον τόπο εργασίας του ή κοντά στο σπίτι του παππού ή της γιαγιάς.
Αυτό έπρεπε να ισχύει εδώ και πολλά χρονιά, αλλά...

 
Γονιός
01 Φεβ 2023 11:54

Μακάρι οι γονείς να επιλέγουν το σχολείο. Ουρές στις εξετάσεις προτύπων ξαι πειραματικών. Δε σας αφυπνίζει;

 
Λενιώ
01 Φεβ 2023 11:10

Καλό θα ήταν να μπορούν οι γονείς να επιλέγουν το σχολείο των παιδιών τους,ώστε να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ σχολικών μονάδων. . Μόνο για καλό θα ήταν αυτό. Μακάρι να υλοποιηθεί.

 
Όλα όσα υποσχεθηκαμε
01 Φεβ 2023 07:43

Έγιναν ένα ένα, κατατακτήριες ΙΕΚ και επαγγελματικά δικαιώματα 12 χρόνια μετά, διπλώματα ΙΕΚ εξίσωση με λύκειο,και με νόμο πλέον. Ένα ένα τα έκανε..μα όλα

 
Σελήνη καλεί Χιούστον over
31 Ιαν 2023 23:15

@Λευτέρης και @Δημήτρης
Θα εφαρμόζονταν και για εμάς στη Λεστινίτσα λέτε? Ομοίως θα ήθελα να επιλέγω..... τη ΔΟΥ που θα υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση..... την πολεοδομία που θα μου δώσει άδεια να χτίσω ουρανοξύστη..... το γιατρό που θα με φροντίσει στο δημόσιο νοσοκομείο..... και τέλος, το στρατόπεδο που θα υπηρετήσει ο κανακάρης μου....

 
Νταξ
31 Ιαν 2023 21:38

Τι λέει. Κάνα καινούργιο ψέμα έβγαλες σήμερα;
Νταξ.
Ήσουν σαφέστατη και κατάλαβα τι είπες.
Νταξ ρε είπαμε.

 
Ελλάδα 3.0
31 Ιαν 2023 20:08

Παρατηρώ ότι όλοι οι σχεδόν οι κορυφαίοι των κυβερνήσεων ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ οι ίδιοι/ες σε ποιό σχολείο θα πάνε τα παιδιά τους. Συνήθως, ιδιωτικό. Και καλά κάνουν, ελεύθεροι είναι. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί δε θέλουν ο απλός πολίτης να έχει την ΄ίδια ελευθερία να επιλέξει (δημόσιο) σχολείο για το παιδί του.
Είναι γιατί κάποια σχολεία που οι γονείς αξιολογούν - εν τοις πράγμασοι - αρνητικά θα "αδειάσουν" και κάποια άλλα στα οποία υπάρχει καλύτερη οργάνωση και όρεξη για δουλειά θα πρέπει να επιλέξουν μαθητές με κάποιο κριτήριο;
Είναι γιατί θα ξεφύγει η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια από το βούρκο όπου όλοι εξισώνονται προς τα ΄κάτω;
Είναι γιατί δεν τους νοιάζει;

 
ΔΕΠ
31 Ιαν 2023 20:06

Πολύ "λίγες" οι απαντήσεις της. Απογοητευτικές, θα έλεγα.

 
Λευτέρης
31 Ιαν 2023 19:30

Μακάρι να έχουν αυτή τη δυνατότητα οι γονείς. Τότε θα δούμε πόσα απίδια έχει ο σάκος!!!

 
Αριστεία, όχι αστεία
31 Ιαν 2023 19:07

@Δημήτρης 31 Ιαν 2023

Η ελληνική επικράτεια δεν ταυτιζεται με την επικράτεια των αρίστων με συνορα τον Διόνυσο. Σύνελθε.

 
Εύη
31 Ιαν 2023 19:03

H Α ρίστη με το υπεροπτικό ακόμα και σήμερα ύφος, ΔΕΝ είπε "αξιολογούμαι" (από τους άλλους), αλλά "ΑΥΤΟ-ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΑΙ". Δεν ανέχεται η "αυτού υψηλότητα" να αξιολογηθεί από τους εκπαιδευτικούς ή τους πολίτες. Αντιθέτως "αξιολογούμε" (τους άλλους), είπε. Από τα λόγια της και μόνον μπορείτε να καταλάβετε περί τίνος υπέροχου ανθρώπου πρόκειται... Δυστυχώς και Υπουργού της Παιδείας μας...!

 
Πολίτης Ν
31 Ιαν 2023 18:48

Όταν ο λαϊκισμός πάει παρέα με τη θεωρία μαθητή-πελάτη καταλήγουν να υπόσχονται "ελεύθερη επιλογή σχολείου".

Ας υποθέσουμε ότι μια πόλη έχει δύο Λύκεια, το Α και το Β -σχετικά κοντά το ένα στο άλλο- και ο πολύς ο κόσμος διαλέγει το Λύκειο Α είτε επειδή έγινε πρόσφατη ανακαίνιση, είτε επειδή έχει μεγάλη αυλή (ενώ το Λύκειο Β είναι σαν "τον τάφο του Ινδού"), είτε επειδή τον περυσινό χειμώνα το Λύκειο Β είχε πλημμυρίσει 2 φορές. Τι θα γίνει τότε σύμφωνα με τους οπαδούς της "ελεύθερης επιλογής";

 
Εντάξει, θα σας ειδοποιήσουμε....
31 Ιαν 2023 18:18

Κι εγώ είχα πει στην κυρά ότι θα μαγειρεύω, θα πλένω, θα σιδερώνω και θα σφουγγαρίζω.... και πράγματι τα έκανα όλα.... αλλά όπως ήθελα εγώ. Τα είδε βέβαια και η κυρά.... και με απάλλαξε άμεσα των καθηκόντων μου, για να μην κάψω και το σπίτι στο τέλος....

 
Πιτσιφλής
31 Ιαν 2023 16:30

@ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΔ 2019
Και γιατί δεν απάντησε με σαφήνεια αναλύοντας με λίγα λόγια το νέο πλαίσιο του προγράμματος; Έναν καλό φροντιστή χρειάζεται. Δεν έχετε;

 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΔ 2019
31 Ιαν 2023 15:38

Το «εντάξει» πάει εδώ : Τα 36 σημεία του προγράμματος της ΝΔ για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
https://www.esos.gr/arthra/63276/ta-36-simeia-toy-programmatos-tis-nd-gi...
Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Ειδικότερα τα 36 σημαντικότερα σημεία του προγράμματος της ΝΔ είναι τα εξής:

ΣΕΛ 23
«Νέο πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας
Προστασία του δικαιώματος της ελληνικής οικογένειας για ελεύθερη επιλογή δημόσιου ή ιδιωτικού σχολείου»

Ελπίζω ότι δεν υπάρχει κάποιος που θα ισχυρισθεί ότι το 2019 υπήρχαν προβλήματα πρόσβασης στην ιδιωτική εκπαίδευση για όσους βέβαια είχαν τα χρήματα για να την πληρώσουν βεβαίως βεβαίως.

 
Δημήτρης
31 Ιαν 2023 15:21

Αν εφαρμόζονταν θα έφευγαν ομαδικά οι μαθητές. Εκεί θα έβλεπαν κατάματα την αλήθεια. Αν δινόταν και voucher γθα επιλογή σχολείου; Άδεια θα έμεναν πολλά.

 
Δάσκαλος
31 Ιαν 2023 15:00

Χάρβαρντ.... υπουργός, "Εντάξει¨, επίπεδο όχι αστεία!!!!

 
@Δεν ισχύει. Μη φοβάστε ορισμένοι.
31 Ιαν 2023 14:26

νταξξξξξξξξξξξξξξ

 
Γονιός
31 Ιαν 2023 14:11

Δεν ισχύει. Μη φοβάστε ορισμένοι.

 
Εκπαιδευτικός λυκείου
31 Ιαν 2023 13:56

Διάλογος ασυναρτησίας. Καθόλου δεν μας εκπλήσσει! Δεδομένων των συνομιλητών...

 
Αριστεία, όχι αστεία
31 Ιαν 2023 13:54

Θα επρεπε οσοι διατελούν υπουργοι να αξιολογουνται δια της ψηφου απο ολη την επικράτεια αφού απευθυνονται σε ολους τους πολιτες. Ετσι θα δούμε ποιοι ειναι οι πραγματικα άριστοι.

 
Ο Γ
31 Ιαν 2023 13:52

Και όσοι ακούν για επιλογή σχολείων λένε τι καλό που θα ήταν.

Όταν όμως έρθει η ώρα να τους πει το σχολείο "λυπάμαι, το παιδί σας δεν είναι αρκετό καλό για το σχολείο μας, πρέπει να πάει σε σχολείο βαθμού Γ, είναι περίπου στα 4 χιλιόμετρα από εδώ."
τότε να δω τι θα πει...

 
Nasos
31 Ιαν 2023 13:18

Δημοσιογράφος : Το αφήνουμε στο μέλλον μην αγχονόματστε. Η απάντησή σας είναι σαφής.

 
Σωτήρης
31 Ιαν 2023 13:08

Γιατί τώρα πού τα πάνε; Υποχρεωτικά στο σχολείο πού ανήκουν; Όποιος θέλει δηλώνει μεταγραφή και το πάει όπου θέλει. Δεν θα γίνει κάτι πού ήδη δεν συμβαίνει...

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ