Διευκρινίσεις για την υποβολή αιτήματος ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων των Α.Ε.Ι.

Η εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδ. Ζώρα

31/01/2023

Άκουσε το άρθρο

Εγκύκλιο , με την οποία παρέχονται   διευκρινίσεις για την υποβολή αιτήματος ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων των Α.Ε.Ι.,σε πρώτη εφαρμογή του ν. 4957/2022 (Α’141), εξέδωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδ. Ζώρας.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:

Α. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας κατάρτισης του αιτήματος ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του άρθρου 138 του ν. 4957/2022 είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των μητρώων γνωστικών αντικειμένων κάθε Τμήματος σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 144 του ν. 4957/2022, καθώς για κάθε αιτούμενη νέα θέση μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) είναι αναγκαίο να καθορίζονται τα ακόλουθα στοιχεία:

α) βαθμίδα, και

β) γνωστικό αντικείμενο κάθε θέσης από το Μητρώο Γνωστικών Αντικειμένων του Τμήματος.

Β. . Δεδομένου ότι ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάρτιση των πρώτων Μητρώων Γνωστικών Αντικειμένων των Τμημάτων έχει οριστεί η 28η.2.2023 σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 463 του ν. 4957/2022, η προθεσμία της παρ. 2 του άρθρου 138 του ν. 4957/2022 και οι διατάξεις της παρ. 4 του ίδιου άρθρου τυγχάνουν εφαρμογής αποκλειστικά μετά την κατάρτιση του Μητρώου Γνωστικών Αντικειμένων κάθε Τμήματος, και ειδικότερα από το επόμενο έτος και εξής.

Γ. Ειδικώς για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, η Συνέλευση κάθε Τμήματος δύναται να εκκινήσει τη διαδικασία κατάρτισης του αιτήματος ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του άρθρου 138 του ν. 4957/2022 αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης του Μητρώου Γνωστικών Αντικειμένων του Τμήματος.

Τυχόν αποφάσεις περί αιτημάτων ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων που λαμβάνονται πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των Μητρώων Γνωστικών Αντικειμένων δεν δύνανται να λαμβάνονται υπόψη.

Σχόλια (7)

@Polar_Fish
|

Ρε Polar_Fish, σωστά αυτά που λες με το νόμο. Αλλά θυμάσαι πόσες φορές έχουν γίνει και ξαναγίνει αυτά τα ρημάδια τα μητρώα; Πόσοι νόμοι τα φτιάχνουν τα χαλάνε και τα αλλάζουν; Είναι δυνατόν αυτή η κατάσταση; Μετά μας λένε "αυτοδιοίκητο" και πράσινα άλογα; Ξέρεις καμια άλλη χώρα με αυτό το χάλι, που ένα ΑΕΙ περιμένει ΦΕΚ και ΜΕΚ και εγκυκλίους και οδηγίες για να προκηρύξει μια ρημάδα θέση; Και το υπουργείο της χώρας να του λέει πως θα φτιάξει αν θα φτιάξει μητρώα;

Polar_Fish
|

O νομος ειναι σαφής. Οταν κάποιος δεν διαβάζει το νομο το προβλημα δεν βρίσκεται στον κ. Ζώρα. Ο νόμος λέει οτι οι θέσεις προκηρυσονται στα γνωστικά αντικείμενα του τμηματος. Εφοσον προβλέπεται μητρωο γνωστικών αντικειμένων, τι κάνεις πρώτα? Φτιαχνεις μητρώο γνωστικών αντικειμένων. Περιμένεις εγκυκλιο να σου πει το αυτονόητο?

ΟΡΘΙΑΝΟΣ
|

Θα ήταν επίκαιρο αλλά και ενδιαφέρον επιστημονικά να επανεξετ΄άσει το ΥΠΕΠΘ τη δυνατότητα επιστημονικής εξέλιξης των Δρ. ΕΔΙΠ που σαφώς πληρούν τα κριτήρια υπερ της βαθμίδας του Λέκτορα, όπως γνωρίζουν οι επαϊοντες, αφου εκτός από την μισθολογική στασιμότητα επισυνάπτεται βαρύ επιστημονικό έργο, χωρίς επίσης την παραμικρή αντιπροσωπευτική παρουσία στα θεσμικά όργανα. Αδικία λοιπόν πρώτου μεγέθους, αφου υπάρχει άρνηση στη δυνατότητα εξέλιξης, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ευελπιστούμε όχι σε υποσχέσεις...

@ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ!
|

σε συνέχεια της κατακλείδας σου : ας πέσουν κεφάλια επιτέλους με αλλαγή της κυβέρνησης / εξουσίας να τελειώνουμε (και χειρότερα αλλά με άλλους) μπας και ...

ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ!
|

Καλά, ας βγάλουν πρώτα τις Υπουργικές Αποφάσεις που ζητάει ο ίδιος ο νόμος τους, για να εφαρμοστούν αυτά που ζητάει, καθώς και τις οδηγίες που έπρεπε να στείλουν εδώ και μήνες και μετά συζητάμε για άκυρες και άσκοπες εγκύκλιους, ίσα -ίσα για να πουν ότι κάτι κάνανε! Μας έχουν ζαλίσει και μας έχουν τρελάνει! Μήπως να τους πει κάποιος ότι οι αποφάσεις των Τμημάτων έπρεπε να έχουν βγει έως 31.1, χωρίς μεταβατικό διάστημα για την πρώτη εφαρμογή, ενώ ματαίως περιμένανε την Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση των ζητημάτων της κατάρτισης του μητρώου των γνωστικών αντικειμένων, που πρέπει έως 28.2 να γίνει! Ο ίδιος ο νόμος αναιρεί ξανά και ξανά τον εαυτό του! Επιεικώς απαράδεκτοι! Σε παιδάκια δημοτικού να δίνανε να γράψουν τον νόμο θα το κάνανε χίλιες φορές καλύτερα! Και καλά η ηγεσία που είναι μονίμως στον κόοοοοοσμο της, οι διευθυντές - προϊστάμενοι του υπουργείου γιατί δεν τους πιέζουν για οδηγίες και για την έγκαιρη έκδοση των εξουσιοδοτικών πράξεων που θέλει ο νόμος; Αφού στα κεφάλια τους θα πέσουν όλα στο τέλος...

Εγκαίρως
|

Έβγαλαν εγκύκλιο στις 31/01/2023 ότι δεν ισχύει για φέτος η προθεσμία που έδινε ο νόμος για να σταλούν οι ζητουμενες νέες θέσεις, η οποία έληγε στις...31/01/2023 !!!
Προφανώς οι απαραίτητες ζυμώσεις, συνελεύσεις, αποφάσεις, πρακτικά κτλ είχαν ήδη γίνει από τα Τμήματα για να μην χάσουν την προθεσμία, καθώς διαφορετικά εξαιρουνται της κατανομής θέσεων όπως αναφέρει παρακάτω ο νόμος. Πέραν όλων των άλλων γραφικών που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα κατά την προσπάθεια εφαρμογής όσων προβλέπονται για τα μητρώα και τους εκλέκτορες..
Μας έχουν να τρέχουμε, το κάθε Τμήμα χωριστά, για να εφαρμόσουμε τα ανεφάρμοστα και μετά ζητάνε και τα ρέστα κουνώντας αυστηρά το δάχτυλο.

Κώστας - Μέλος ΔΕΠ
|

Πάλι τρέχουμε πίσω από το νόμο για να δούμε πως θα γίνει η διαδικασία.

Τα γνωστικά αντικείμενα των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ στο τμήμα, μπαίνουν ως έχουν ;
Καταρτίζεται ξεχωριστή λίστα για τα νέα γνωστικά αντικείμενα που το τμήμα προγραμματίζει στο μέλλον να θεραπεύσει ; και πόσα μπορεί να είναι αυτά ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ