ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Μητρώο Εκπαιδευτικών : Ψηφιακό φάκελο του Έλληνα εκπαιδευτικού ετοιμάζει το υπ. Παιδείας

Όλες οι λεπτομέρειες
Δημοσίευση: 01/02/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νέο ενιαίο μητρώο εκπαιδευτικών  (ψηφιακός φάκελος του Έλληνα εκπαιδευτικού) με το σύνολο της απαιτούμενης πληροφορίας  των δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών,, ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας , καθώς   το σύστημα, οποίο λειτουργεί σήμερα έχει χαρακτηριστεί ατελές και διάσπαρτο.

Σήμερα δεν υπάρχει ο ψηφιακός φάκελος του Έλληνα εκπαιδευτικού που ανήκει με τον ένα ή άλλο τρόπο στο ΥΠΑΙΘ (με την αρχή σχεδιασμού once-only), που να συντηρείται από το ΥΠΑΙΘ και να δίνει την πληροφορία σε οποιονδήποτε την χρειάζεται.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 κύρια συστήματα: Το e-DataCenter (σύστημα μητρώου μονίμων εκπαιδευτικών), το ΟΠΣΥΔ (σύστημα αναπληρωτών) και το MySchool (στο τελευταίο εισάγονται εκπαιδευτικοί μόνο και μόνο για τη συμπλήρωση του ωρολογίου προγράμματος).

Ταυτόχρονα υπάρχουν και αρκετά μικρότερα βραχύβια ή αποσπασματικά μηχανογραφικά συστήματα και παράλληλα δεκάδες χιλιάδες αρχεία excel στις εκατοντάδες αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας στα οποία επαναλαμβάνεται και διαστρέφεται πολλαπλασιαστικά η πληροφορία.

Ειδικότερα, το ενιαίο μητρώο εκπαιδευτικών, θα περιλαμβάνει:

1. Γενικά Στοιχεία: περιλαμβάνουν τα γενικά στοιχεία του προσωπικού, όπως:

  • Στοιχεία ταυτότητας (π.χ. Ονοματεπώνυμο, Φύλο)
  • Προσωπικά δεδομένα (π.χ. ΑΦΜ, Δ/νση, πτυχία, Έτος Γέννησης, Στοιχεία επικοινωνίας) o Προσωπικά στοιχεία σχετιζόμενα με το ΥΠΑΙΘ (π.χ. ΑΜ, ΠΕ)

2. Στοιχεία οργανικότητας: πληροφορίες για την Οργανική θέση (ΠΥΣΔΕ, Σχολείο κλπ.)

3. Στοιχεία διδασκαλίας: πληροφορίες σχετικά με το πού διδάσκει κάθε εκπαιδευτικός (π.χ. ώρες διδασκαλίας, συμπλήρωση ωραρίου, μειώσεις ωραρίου, τμήματα).

4. Στοιχεία μισθολογικής κατάστασης και ασφάλισης: πληροφορίες που σχετίζονται άμεσα με τη μισθοδοσία (π.χ. ΜΚ, δάνεια, απεργίες, ασφ. Ταμείο, κρατήσεις ασφάλισης κλπ)

5. Στοιχεία οικογενειακής κατάστασης: π.χ. τέκνα, σπουδές τέκνων

6. Στοιχεία αδειών: π.χ. Είδος άδειας, ημερομηνίες

7. Στοιχεία αποσπάσεων: πληροφορίες σχετικά με την κάθε απόσπαση κάθε εκπαιδευτικού και τη διαδικασία με την οποία αυτή προέκυψε

8. Στοιχεία μεταθέσεων: πληροφορίες σχετικά με τις μεταθέσεις κάθε εκπαιδευτικού και τη διαδικασία με την οποία αυτές προέκυψαν

9. Στοιχεία πρόσληψης: πληροφορίες σχετικά με την πρόσληψη και τη διαδικασία με την οποία αυτή προέκυψε

10. Στοιχεία υπηρεσίας στο εξωτερικό: στοιχεία για απόσπαση σε σχολεία της Ομογένειας,

11.Στοιχεία ειδικών θέσεων (Διευθυντές, Σύμβουλοι κλπ): στοιχεία για συμβούλους, διευθυντές σχολείων, προϊστάμενους Διευθύνσεων

12. Στοιχεία ημερολογίου – παρουσιολογίου στην υπηρεσία

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα  θα παρέχει επίσης   τη δυνατότητα παρακολούθησης των φάσεων μιας αίτησης (που θα υποβάλλεται μέσω του κεντρικού portal) τόσο από τους διαχειριστές του συστήματος, ώστε να παρακολουθούν την πορεία καταχώρησης των αιτήσεων, όσο και από τους αιτούντες, ώστε να μπορούν να πληροφορηθούν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αίτησή τους.

Οι αιτήσεις ενδεικτικά αφορούν διαδικασίες επί του προσωπικού όπως:

  • Μεταθέσεων
  • Αποσπάσεων (οι οποίες καταχωρούνται στο υφιστάμενο σύστημα ΟΠΣΥΔ) o Τοποθετήσεων σε σχολεία (από τοπικές διοικητικές μονάδες)
  • Εκπαιδευτικών αδειών
  • Παραίτησης / Συνταξιοδότησης / Αναστολής
  • Γενικές αιτήσεις (π.χ. άδειες, συμμετοχή σε επιμορφώσεις, εκδηλώσεις κλπ)

Σχόλια (9)

 
Γιάννης
02 Φεβ 2023 06:36

Όλα ενοποιημένα. Επιτέλους. Στα ψηφιακά ασυναγώνιστοι.

 
Ακριβως
01 Φεβ 2023 17:06

Το εργο εχει προκηρυχθει και το έχει ηδη αναλάβει εταιρεια γνωστη στο χωρο που έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοια συστήματα. Θα ενοποιεί ολες τις υπάρχουσες πλατφόρμες και θα προσφέρει και άλλες δυνατότητες (αντίστοιχη της χρησιμοποιουν ηδη εδω και μερικά χρονια μεγάλα ιδιωτικά σχολεία)

 
ΜΙΧΑΛΗΣ
01 Φεβ 2023 16:39

Σ αυτά τα στοιχεία ποιοι θα έχουν πρόσβαση ;
Με ποιο τρόπο θα τα επεξεργαστούν ;
Σε περίπτωση διαρροής ποιος θα είναι υπεύθυνος ;
κλπ κλπ
Βλέπω να έχει πολύ δουλειά η ΑΠΠΔ

 
Ελένη
01 Φεβ 2023 16:11

Η ΑΠΔΠΧ έχει ενημερωθεί και ζητηθεί η έγκρισή της; Ή θα έχουμε πάλι δικαστικές αγωγές, όπως με τη webex ;

 
Κώστας
01 Φεβ 2023 15:26

Σε ποια Υπηρεσία θα τηρείται ο φάκελος?

 
Ηλιοφάνεια
01 Φεβ 2023 15:07

Το θέλουμε. Χρόνια επιζητούσαμε κάτι τέτοιο!

 
helpdesk
01 Φεβ 2023 11:16

Δηλ. άλλο ένα Πληροφοριακό Σύστημα που υποτίθεται ότι θα κάνει αυτό που υπόσχονταν και τα προηγούμενα. Και γιατί αυτό θα πετύχει; Το πιο πιθανό είναι να αποτύχει όπως και τα προηγούμενα, αφού σε κανένα Πληροφοριακό Σύστημα του ΥΠΑΙΘ δεν απευθύνονται στους τελικούς χρήστες κατά την ανάλυση των απαιτήσεων. Ας ασχοληθεί καλύτερα το Υπουργείο τουλάχιστον να λειτουργούν τα νυν συστήματα. Έχετε πάρει χαμπάρι εκεί στο ΥΠΑΙΘ ότι το helpdesk του myschool δεν λειτουργεί από 1/1/2023; Μπορείτε να καλέσετε στα τηλ. καταγραφής προβλημάτων ... και να ακούσετε το ηχογραφημένο μήνυμα που λέει ότι δεν λειτουργεί προσωρινά για τεχνικούς λόγους. Εδώ και 1 μήνα δεν το λες και προσωρινά. Αξίζει να κάνει ένα ρεπορτάζ το esos, γιατί κάτι δεν πάει καλά.

 
jim
01 Φεβ 2023 11:00

@Ωπ!
Έλα τώρα, αφού ψοφάς για big brother.

 
Ωπ!
01 Φεβ 2023 10:39

"Φάκελο" ψηφιακό; Μας φακελώνουν, σύντροφοι! Ξεκινήστε τις ανακοινώσεις! Πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι μας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ