ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ

Βολές ΔΑΚΕ ΠΕ κατά Ν. Κεραμέως - Την κατηγορούν ότι νοσταλγεί τον «επιθεωρητισμό»

"Κίνηση προεκλογικού εντυπωσιασμού -της Ν. Κεραμέως- ότι, δήθεν, τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του 2019"
Δημοσίευση: 01/02/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σφοδρή επίθεση κατά της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, εξαπολύει η κυβερνητική παράταξη των δασκάλων και νηπιαγωγών, η ΔΑΚΕ ΠΕ, σχετικά  με το εφαρμοζόμενο σύστημα της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Η ΔΑΚΕ ΠΕ:

  • Κατηγορεί την υπουργό παιδείας ότι νοσταλγεί τον «επιθεωρητισμό».
  • Κάνει  λόγο για "πεισματική άρνηση για διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα στην κατεύθυνση της αναζήτησης των βέλτιστων τρόπων στήριξης και ενίσχυσης του εκπαιδευτικού έργου οδήγησε στους νόμους 4692/20 και 4823/21 που προκρίνουν την ενίσχυση της ατομικότητας και ενδυνάμωση της δικαιοδοσίας των μονοπρόσωπων οργάνων αφυδατώνοντας το σχολείο από τις συλλογικές, δημοκρατικές και παιδαγωγικές του λειτουργίες".
  • Υποστηρίζει ότι πρόκειται για "κίνηση προεκλογικού εντυπωσιασμού ότι, δήθεν, τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του 2019, επιβάλει «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών με αντιεπιστημονικές μεθόδους και στοχεύσεις, στο... «παρά πέντε» πριν τις εκλογές, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τις σχολικές μονάδες στη ζοφερή, γραφειοκρατική, αντιπαιδαγωγική καθημερινότητα που διαμορφώνει με τις τραγικές αποφάσεις της".
  • Εκτιμά ότι με την εφαρμογή της συγκεκριμένης ατομικής αξιολόγησης, η κατάσταση στα σχολεία θα γίνει ακόμη χειρότερη γιατί το άγχος, η πίεση, η γραφειοκρατία, οι ασφυκτικά πιεστικοί χρόνοι θα πολλαπλασιαστούν
  • Αναφέρεται  σε «τσαρλατανισμό» και καλεί  κλάδος οφείλει στην επιστήμη που υπηρετεί και στους μαθητές που διδάσκει, να αντιδράσει .

Ακολουθεί ολόκληρη η  ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Π.Ε. για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών 

Για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια, ξεκινά οριζοντίως η ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών, ένα κομβικό εργαλείο βελτίωσης των εκπαιδευτικών μας, των εφοδίων που  προσφέρουμε στα παιδιά μας, της εκπαίδευσης συνολικά»,  Ν. Κεραμέως  

Η δημόσια δήλωση της Υπουργού Παιδείας σχετικά με τη φερόμενη ως ατομική  «αξιολόγηση» του εκπαιδευτικού που πρόκειται άμεσα να εφαρμόσει, φανερώνει, δυστυχώς,  από τη μία την εσκεμμένη άγνοιά της για το τι συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια στην  εκπαίδευση όπου οι σύλλογοι διδασκόντων με παιδαγωγικά εργαλεία και κριτήρια στο  πλαίσιο μιας δημοκρατικής λειτουργίας αποτιμούν, αξιολογούν και βελτιώνουν τη  δουλειά τους με μοναδικό γνώμονα τον εξοπλισμό των μαθητών με τα απαραίτητα  γνωστικά εφόδια υπό την διαχρονική απουσία πραγματικής στήριξης από την εκάστοτε  πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και από την άλλη την επιστημονική πλάνη στην οποία βρίσκεται  η ίδια και το επιτελείο της σχετικά με το τι θεωρεί πως είναι η αξιολόγηση.

Γιατί, το να  νοσταλγείς, όπως τεκμαίρεται, τον «επιθεωρητισμό» που τόσα δεινά προξένησε στην  εκπαίδευση είναι τουλάχιστον ατυχές.  

Η πεισματική άρνηση για διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα στην κατεύθυνση  της αναζήτησης των βέλτιστων τρόπων στήριξης και ενίσχυσης του εκπαιδευτικού έργου  οδήγησε στους νόμους 4692/20 και 4823/21 που προκρίνουν την ενίσχυση της  ατομικότητας και ενδυνάμωση της δικαιοδοσίας των μονοπρόσωπων οργάνων  αφυδατώνοντας το σχολείο από τις συλλογικές, δημοκρατικές και παιδαγωγικές του  λειτουργίες.
διαγωνισμος ασεπ

Τώρα, με μια κίνηση προεκλογικού εντυπωσιασμού ότι, δήθεν, τήρησε τις  προεκλογικές δεσμεύσεις του 2019, επιβάλει «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών με  αντιεπιστημονικές μεθόδους και στοχεύσεις, στο… «παρά πέντε» πριν τις εκλογές,  βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τις σχολικές μονάδες στη ζοφερή, γραφειοκρατική,  αντιπαιδαγωγική καθημερινότητα που διαμορφώνει με τις τραγικές αποφάσεις της.  

Ως Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης έχουμε διαχρονικά σταθερή θέση απέναντι στο ζήτημα της αξιολόγησης,  χωρίς να τοποθετούμαστε συγκυριακά ή ευκαιριακά, και τελικά αισθανόμαστε δικαιωμένοι  γι’ αυτή μας τη στάση (άλλωστε οι περισσότερες προτάσεις μας υιοθετήθηκαν στην απόφαση  της Δ.Ο.Ε. για την αξιολόγηση στην 88η Γ.Σ. του Κλάδου).

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα ποτέ δεν αρνήθηκε την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και  των εκπαιδευτικών. Έχουμε ταχθεί, ξεκάθαρα, υπέρ μιας παιδαγωγικής, ανατροφοδοτικής  και βελτιωτικής αξιολόγησης με βάση τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης η οποία δεν θα  έχει καμία σχέση με την υπηρεσιακή και μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών και δεν θα  δημιουργεί συνθήκες για την οποιασδήποτε μορφής «τιμωρία» τους. Μιας παιδαγωγικής  διαδικασίας συνεχούς ενίσχυσης και αποτίμησης του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, με  ρόλο διαγνωστικό και παρεμβατικό, που αναλύει την υφιστάμενη κατάσταση, στοχοθετεί,  προγραμματίζει δράσεις και ενέργειες, τις εφαρμόζει στην πράξη και στο τέλος διαπιστώνει  τον βαθμό εκπλήρωσης των προγραμματισμένων στόχων καθώς και την  αποτελεσματικότητα των διαδικασιών και των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν.

Φυσικά η  αξιολόγηση διαφέρει από μια διαδικασία λογοδοσίας και ελέγχου η οποία  επικεντρώνεται και εξαντλείται σε διαπιστώσεις, όπως πράττει η «αξιολόγηση» των  νόμων 4692/20 και 4823/21.  

Ειδικότερα όταν αναφερόμαστε στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα πρέπει:

✓ Το αξιολογικό σύστημα να είναι αντικειμενικό, σαφές, να εμπνέει εμπιστοσύνη και να μην αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σύνδεσής του με την «κατηγοριοποίηση»  (και ανάλογα με αυτήν οικονομική στήριξη) των σχολικών μονάδων και ανάλογα με  τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών.  

✓ Τα πρόσωπα που θα στελεχώνουν τους κύριους φορείς αξιολόγησης να είναι  κατάλληλα επιμορφωμένα, ώστε να διασφαλίζεται η επιστημονικότητα των αρχών,  μεθόδων και διαδικασιών που θα χρησιμοποιούνται. Το εκπαιδευτικό έργο, συνεχώς,  να ενισχύεται και να αποτιμάται, με μοναδικό στόχο τη βελτίωσή του, από τον  σύμβουλο εκπαίδευσης, ο οποίος θα πρέπει να έχει στον τομέα ευθύνης του τόσες  σχολικές μονάδες όσες θα του επιτρέπουν τη συχνότατη επαφή με τους  εκπαιδευτικούς με στόχο την απάλειψη των, ενδεχόμενων, αδυναμιών καθώς και την  ενίσχυσή τους με επιμορφωτικές δράσεις.  

✓ Ο Διευθυντής του σχολείου και ο Σύλλογος Διδασκόντων να συνεργάζονται στο  πλαίσιο τακτικών μηνιαίων συνεδριάσεων αποτίμησης και βελτίωσης του συνολικού  εκπαιδευτικού έργου και καλύτερης οργάνωσης των διοικητικών διαδικασιών σε  επίπεδο σχολικής μονάδας.  

✓ Παράλληλα και ταυτόχρονα με τη διαδικασία αξιολόγησης να δημιουργηθεί ένα  σταθερό σύστημα στήριξης, επιμόρφωσης, επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών (που εδώ και χρόνια μετά την κατάργηση της μετεκπαίδευσης και της  χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών αλλά και το σταμάτημα κάθε κεντρικά  σχεδιασμένης επιμορφωτικής δράσης απουσιάζει παντελώς) στην κατεύθυνση της  υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του ίδιου του εκπαιδευτικού.  

✓ Η αξιολόγηση να είναι αξιολόγηση ΟΛΩΝ των παραγόντων της εκπαιδευτικής  διαδικασίας (πρώτιστα της πολιτείας – οι ελλιπείς, μέχρι τραγικές συχνά, υποδομές  των σχολείων, η δυσκολία να κάνεις μάθημα με 25+ παιδιά στην τάξη, οι οροφές που  πέφτουν και οι πλημμυρισμένες αυλές, οι κρύες αίθουσες…) με στόχο τη βελτίωση  της ποιότητας της εκπαίδευσης.  

Αυτό που επιβάλλει η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. δεν έχει καμία σχέση με όλα τα  παραπάνω. Δεν έχει καμία σχέση με την παιδαγωγική επιστήμη και τις αρχές της. Πρόκειται  για ένα μοντέλο ελέγχου στηριγμένο σε ιεραρχικές και εξουσιαστικές σχέσεις (οι  «ανώτεροι» αξιολογούν τους «κατώτερους») και μπορεί (ή επιδιώκει;) να ανατρέψει το  συλλογικό, συνεργατικό κλίμα που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη λειτουργία κάθε  εκπαιδευτικής μονάδας.

Με παντελή έλλειψη αγάπης και ειλικρινούς ενδιαφέροντος για το  δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και… φυσικά τους εκπαιδευτικούς στήνει (μετά και την  τελευταία Υ.Α.) έναν, σκόπιμα, θολό μηχανισμό πέραν των 60 αξόνων – κριτηρίων – πεδίων,  που ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να αξιοποιηθεί για να κατατάξει, να ελέγξει και να χειραγωγήσει εκπαιδευτικούς – γρανάζια ενός συστήματος δίχως καμία παιδαγωγική  στόχευση.

Ο όρος αξιολόγηση έχει εργαλειοποιηθεί πολιτικά από την πολιτική ηγεσία  του Υ.ΠΑΙ.Θ. και παρουσιάζεται ως αυτοσκοπός – πανάκεια.  Δεν μπορούμε, με βάση την παιδαγωγική επιστήμη να αποδεχτούμε τη λογική  που κατά κόρον προβάλλεται στον δημόσιο διάλογο και ισχυρίζεται πως μόνο ότι  μπορεί να μετρηθεί μπορεί να αξιολογηθεί και να βελτιωθεί. Είναι αντιεπιστημονική και  επικίνδυνη λογική που βάζει στο επίκεντρο μόνο ποσοτικά δεδομένα και όχι ποιοτικά που  είναι και το κυρίαρχο συστατικό στοιχείο της διδακτικής πράξης. Διδασκαλία είναι πολλά  περισσότερα από την απλή μετάδοση γνώσεων και τη δημιουργία ενός «δήθεν»  υποδειγματικού σχεδίου μαθήματος.  

Είναι σαφές πως με την εφαρμογή της συγκεκριμένης ατομικής αξιολόγησης, η  κατάσταση στα σχολεία θα γίνει ακόμη χειρότερη γιατί το άγχος, η πίεση, η  γραφειοκρατία, οι ασφυκτικά πιεστικοί χρόνοι θα πολλαπλασιαστούν.

Αντί να  επικεντρώνεται ο εκπαιδευτικός στον πολύπλευρο παιδαγωγικό του ρόλο, θα απασχολείται με πλατφόρμες, ηλεκτρονικούς φακέλους, εκθέσεις και φόρμες. Ακόμα και οι συνεδριάσεις  του Συλλόγου Διδασκόντων θα υποβαθμιστούν. Δεν θα είναι συνεδριάσεις γόνιμες και  ουσιαστικές. Θα είναι ενημερώσεις για το τι ισχύει σε νομικό επίπεδο, παραινέσεις περί  «διοικητικών» υποχρεώσεων και προτροπές για το «πώς» πρέπει να σκεφτόμαστε και να  λειτουργούμε στο νέο πλαίσιο που προσπαθούν να μας επιβάλλουν.

 Αποκαλυπτική της επικίνδυνης ένδειας παιδαγωγικού προσανατολισμού του  αυταρχικού κατασκευάσματος του Υ.ΠΑΙ.Θ. αποτελεί η έκθεση της Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. (που  ως θεσμικό της ρόλο έχει τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και  Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) για την αξιολόγηση (Μάρτιος 2017) που, εισηγούμενη τον  θεσμό του «κριτικού φίλου» ως ρόλο που πρέπει να αναλάβουν οι σχολικοί σύμβουλοι (τώρα  σύμβουλοι εκπαίδευσης) επισημαίνει ότι «…Τον ρόλο του «κριτικού φίλου» στο εκπαιδευτικό σύστημα η Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. προτείνει να αναλάβει ο Σχολικός Σύμβουλος  (Παιδαγωγικής Ευθύνης), ο οποίος εκ της θέσης του, σε πλαίσιο υποστηρικτικής  ανατροφοδότησης και υπό την προϋπόθεση αυτού του πλαισίου, μπορεί να  λειτουργήσει ως κριτικός φίλος … ο Σχολικός Σύμβουλος στο συνεχές «εξωτερικός εσωτερικός» αξιολογητής είναι πλησιέστερα στο «εσωτερικός», στο συνεχές  «ανακεφαλαιωτική – διαμορφωτική» αξιολόγηση ο ρόλος του είναι πλησιέστερος στη  διαμορφωτική και, τέλος, στο συνεχές «εκ των άνω προς τα κάτω – από τα κάτω προς τα  άνω», επίσης, τείνει προς το δεύτερο. Σε αυτά τα τρία είδη συνεχούς, που διαμορφώνουν τη  φύση, τον ρόλο και τα λοιπά στοιχεία ταυτότητας της αξιολόγησης, ο Σχολικός Σύμβουλος  τοποθετείται σε σημεία που του επιτρέπουν να αναλάβει ρόλο κριτικού φίλου».  

Πόσα έτη φωτός μακριά βρίσκεται ο ρόλος που επιφυλάσσει στους Συμβούλους  Εκπαίδευσης η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. από αυτόν που περιγράφεται παραπάνω, από  μια αρχή της οποίας τις απόψεις υποτίθεται ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη και με το  κωμικοτραγικό δεδομένο ότι ο ιθύνων νους του κειμένου της Α.Δ.Ι.Π.Π.Δ.Ε. του 2017 είναι ο  ίδιος που βρίσκεται πίσω από το «έκτρωμα» του 2023…  

Αναρωτιόμαστε επίσης:  

- Πώς θα αξιολογήσει κάποιος που δεν έχει πρώτα ο ίδιος αξιολογηθεί;

- Πώς διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα στην περίπτωση που αξιολογητής και  αξιολογούμενος είναι γνωστό ότι σε επόμενες κρίσεις – επιλογές στελεχών θα  διεκδικήσουν την ίδια θέση;

- Πώς μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ως βασικό της στοιχείο τη διαρκή  ανατροφοδότηση κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση όταν πραγματοποιείται  αποσπασματικά κάθε τέσσερα (4) χρόνια;  

- Γιατί η επιμόρφωση χρησιμοποιείται ως ένα είδος «συμμόρφωσης» των «μη  ικανοποιητικών» εκπαιδευτικών, όταν θα έπρεπε να είναι ουσιαστική, στοχευμένη και  να αφορά ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη στο επίπεδο  του στρατηγικού σχεδιασμού και την πρακτική υλοποίηση τις πραγματικές ανάγκες  των εκπαιδευτικών που πρέπει να αποτυπώνονται μέσω ενός σταθερού μηχανισμού  καταγραφής τους;  

- Ποια πρόβλεψη υπάρχει για τους δόκιμους εκπαιδευτικούς που και μετά τη δεύτερη  διετία κριθούν και πάλι «μη ικανοποιητικοί»; Γιατί αρνείται το Υπουργείο να  απαντήσει; Μήπως θα συνδεθεί με τιμωρητικές διατάξεις, ακόμη και απόλυσης, του  ν.1566/85;  

- Ποιος εγγυάται (σίγουρα όχι η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.) ότι εκπαιδευτικοί που  (κινούμενοι πάντα κάτω από νόμιμες συνδικαλιστικές αποφάσεις) αντιστρατεύονται  με τη στάση τους την πολιτική του Υ.ΠΑΙ.Θ. (ιδιαίτερα στο θέμα της αξιολόγησης) θα  αξιολογηθούν αντικειμενικά κι όχι με πολιτική σκοπιμότητα;  

Ως Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης δεν συμμεριζόμαστε και δεν υιοθετούμε τις μηδενιστικές απόψεις περί  «καμίας αξιολόγησης».

Μακριά από εμάς ο εκ προοιμίου δογματικός αρνητισμός που  δεν μπορεί να είναι συστατικό στοιχείο μιας επιστημονικής και παιδαγωγικής  προσέγγισης και στάσης για το θέμα της αξιολόγησης, η οποία, ως θεσμός με  παιδαγωγικό πρόσημο και προσανατολισμό, μπορεί να συνδεθεί με θετικά δεδομένα, αφού  μπορεί να συμβάλλει στη διαπίστωση ελλείψεων, ανεπαρκειών και δυνατοτήτων και,  επομένως, να οδηγήσει σε ανατροφοδότηση, διόρθωση, βελτίωση και πρόοδο.

Σε καμία,  όμως, περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τα αρνητικά δεδομένα που δημιουργεί η χρήση της ως  μια απόλυτα ποσοτικοποιημένη διαδικασία ελέγχου, λογοδοσίας, επιβολής μέτρων, κάτι που  στην εν λόγω «αξιολόγηση» είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι πρόκειται να συμβεί.  

Είναι για την παράταξή μας αυτονόητος ο δρόμος της συνέχισης του αγώνα που  δίνουμε ενάντια στις προβλέψεις των νόμων 4692/20 και 4823/21 για το ζήτημα της  εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας ως προς το  εκπαιδευτικό έργο, αρχικά με την απεργία-αποχή και μετά τις αλλεπάλληλες δίκες, με τα   ενιαία κείμενα.  

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μπροστά στο επικοινωνιακό προεκλογικό  παιχνίδι της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. που επιδιώκει έστω και για λίγα 24ωρα και για  κάποιες περιπτώσεις εκπαιδευτικών να προχωρήσει σε μια αποσπασματική, μεθοδολογικά  έωλη και επιστημονικά απαράδεκτη διαδικασία – παράσταση με τον τίτλο «ατομική  αξιολόγηση» εκπαιδευτικών, ο κλάδος οφείλει στην επιστήμη που υπηρετεί και στους  μαθητές που διδάσκει, να αντιδράσει δίνοντας το μήνυμα ότι ενάντια στον «τσαρλατανισμό»  της κυβέρνησης καταθέτει, για μια ακόμη φορά, υπεύθυνη θέση για την ενίσχυση της  δημόσιας εκπαίδευσης.  

Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές «Λέμε όχι στο αντιπαιδαγωγικό – αντιεπιστημονικό τερατούργημα του Υ.ΠΑΙ.Θ.» και να ενώνει όλους τους εκπαιδευτικούς  (ιδιαίτερα τους δόκιμους συναδέλφους που θα έπρεπε να έχουν ήδη μονιμοποιηθεί και είναι  αυτή τη στιγμή όμηροι μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής) σε ένα ευρύ μέτωπο αληθινής στήριξης  του εκπαιδευτικού έργου.  

Η αντίδραση θα πρέπει να έχει τη μορφή πολύμορφων δυναμικών  κινητοποιήσεων, συντεταγμένου, στοχευμένου και οργανωμένου απεργιακού αγώνα  και εκστρατείας υπεύθυνης ενημέρωσης – αφύπνισης της κοινωνίας καθώς και μέτρα  αποτροπής της εφαρμογής της διαδικασίας, παρά την πικρή πείρα από τη στάση της  Υπουργού Παιδείας, η οποία έχει ήδη προαναγγείλει πως θα σπεύσει να προσφύγει για να  κηρυχτούν παράνομες οι, πιθανές, αποφάσεις για απεργία-αποχή, επιβεβαιώνοντας την  εγγύτητα των θέσεων, θεάσεων και πρακτικών με το «πνεύμα του επιθεωρητισμού» που  φαίνεται να υιοθετεί…  

ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ, ΣΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ  ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ  

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟΦΥΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟ  Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Σχόλια (24)

 
Μίλτος
02 Φεβ 2023 15:56

Η ΔΑΚΕ δευτεροβαθμιας θα μιλήσει;

 
@Εξυπνάδες
02 Φεβ 2023 15:17

Όταν σκέφτεσαι
"... θα ήθελα να ήξερα τι θα έκαναν αν αναγκάζονταν να ξοδεύουν τα τεράστια ποσά για την άμυνα και την ασφάλεια που ξοδεύει η Ελλάδα. Ήθελα να ήξερα τι θα έκανε το Βέλγιο, η Ολλανδία και όλοι αυτοί ...",
φρόντισε να μάθεις ότι αυτές οι χώρες παράγουν στα ναυπηγεία τους όχι μόνον πλοία για την άμυνα τους, αλλά και για εξαγωγές (οι φρεγάτες μας τύπου-S είναι ολλανδικές), και ότι περιμένουμε πότε αυτές οι χώρες θα αντικαταστήσουν τις δικές τους με νέες, μήπως μας δώσουν τις παλιές τους... για να γίνουν στόχοι στο Αιγαίο.
Εμείς είμαστε τώρα ανεβασμένοι στα κλαδιά ενώ αυτοί τώρα χτίζουν τα πάντα. Για να διορθωθούν τα πράγματα, πρέπει να διδαχθούμε από αυτούς, και πρώτα από όλα από το εκπαιδευτικό τους σύστημα, μήπως και ορθοποδήσει και το δικό μας.

 
Ο Δημοκράτης
02 Φεβ 2023 13:37

Επιβολή των κυβερνητικών αποφάσεων μέσω μονοπρόσωπων οργάνων.
Ο Επιθεωρητισμός είναι ένας και μοναδικός! Μαθαίνουν τα παιδιά να αποδέχονται τα μονοπρόσωπα όργανα! Θέλουμε Δημοκρατικές και Συλλογικές αποφάσεις στα σχολεία μας. Θέλουμε μία εισαγωγική επιμόρφωση στους Νεοδιόριστους εντός ωραρίου και όχι τρεις εισαγωγικές επιμορφώσεις εκτός ωραρίου. Να πάρει θέση η ΔΑΚΕ για την τρίτη εισαγωγική επιμόρφωση των Νεοδιόριστων, να ζητήσει την εξαίρεση όσων έχουν βεβαίωση εισαγωγικής επιμόρφωσης. Αποτελεί ασέβεια προς τις οικογένειές μας η υποχρέωση να ξανακάνουμε εισαγωγική επιμόρφωση εκτός ωραρίου για τρίτη φορά!

 
@Εξυπνάδες
02 Φεβ 2023 12:08

δεν διαφωνεί κανείς μαζί σου πλην της δικαιολόγησης της ανικανότητας και της εμπάθειας της ηγεσίας της πολιτικής. να κόψουν τις ιδεοληψίες , να βοηθήσουν σε όσα μπορούν με αυτά τα λεφτά, να υπάρξει διαφάνεια, κόψιμο ημετεροκρατίας και απλοποίηση διαδικασιών και σου λέω εγώ αν θα γίνουμε και καλύτεροι από την ευρώπη . απλά πράγματα και όχι τρελές απαιτήσεις. ΚΑΙ ΝΑΙ, όταν τελειωνω φεύγω , δεν κάθομαι 8-2 σε ανύπαρκτο γραφείο, τα γραφειοκρατικά η διεύθυνση και η γραμματεία της σε χρόνο ρεκόρ (βεβαιώσεις, καταχώριση στοιχείων σε σοβαρή πλατφόρμα και καταχώριση απουσιών και ενημέρωση κηδεμόνων κάθε μέρα χωρίς ώρες διδακτικές και με ωράριο γραφείου - αυτά έχουν τα στελέχη - και όχι ΥΠΕΡΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ του τίποτα), δομές π΄ρονοιας για παραπομπή χωρίς συναίνεση κηδεμόνα προβληματικών καταστάσεων , ενισχυτική εκτός τάξης εντατικά στην α' δημοτικου και α γυμνασίου , καθόλου στο λύκειο (καθαρά προετοιμασία εξετάσεων - μέχρι γυμνάσιο βασικές δεξιότητες), πλαίσιο πειθαρχίας πιο αυστηρό, πλατφόρμα για αναλυτικά προγράμματα και διάρθρωση ύλη, άρση αδικιών . απλά πράματα

 
Πολίτες
02 Φεβ 2023 11:38

Υπουργάρα... να κάνουμε ότι θέλεις σε επίπεδο αξιολόγησης.... ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΟΥ ,ΤΗ ΒΟΥΛΗ , ΤΑ ΑΕΙ ,ΤΟΥΣ ΟΤΑ ....κ.λ.π.
Να μας δώσεις και τα χρήματα του Υπ. Οικονομικών......και έλα κάθε μέρα στην τάξη μου , κάθε μέρα, να δεις πως δουλεύω.
Όμως να κάνω το ....ΜΑΚΑΚΑ....σε όλο το δημόσιο... υπουργάρα.....ΔΕΝ....ΔΕΝ....ΔΕΝ.....ΣΟΥ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ......ΚΑΛΑ .....ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΕΣ.....!!!

 
@Πέτρος
02 Φεβ 2023 11:27

Θα συμφωνούσα μαζί σας αν η αξιολόγηση γινόταν με συγκεκριμένα κριτήρια από μια ομάδα ειδικών με σκοπό τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και τη σημαντική βοήθεια στο/στη μαθητή/μαθήτρια για βελτίωση των επιδόσεων. Η παιδεία μας πάσχει από τον πεπαλαιωμένο καθηγητοκεντρισμό του εγώ τα είπα και όποιος τα εμαθε τα έμαθε. Για να αξιολογήσεις πρέπει πρώτα να ορίσεις τι ακριβώς καθηγητές θέλεις. Εκπαιδευμένους ή ανεκπαίδευτους παιδαγωγικά. Υπάρχουν δάσκαλοι που ακόμη τιμωρούν τους μαθητές που κάνουν λάθη αντί να χτίζουν πάνω στα λάθη των μαθητών σύμφωνα με τη σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη. Τελειώνοντα θα ήθελα να κλείσω με το αξιολόγηση για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και όχι για τιμωρία. Η τιμωρία θα έχει αρνητικές συνέπειες. Αυτά απευθύνονται σε άσχετους πολιτικούς που καθοδηγούνται από άσχετους.

 
Εξυπνάδες
02 Φεβ 2023 10:39

Επειδή πολλοί εδώ μέσα μιλάτε για το μεγαλείο των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων καλό θα είναι 10 φορές να σκέφτεστε και μισή να μιλάτε! Όταν λοιπόν κι εμένα τον απλό Έλληνα εκπαιδευτικό μου δώσουν και τα μέσα που έχουν τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα (βοηθό, διαδραστικούς, τεχνίτες, συντηρητές, καθαρίστριες με πλήρες ωράριο, χώρους ξεχωριστούς για γυμναστική, εκδηλώσεις, πειράματα, βιβλιοθήκες, κηπουρούς, σχολικούς φύλακες και τροχονόμους, κουζίνες και εστιατόρια με προσωπικό και και ....) τότε ναι, να με αξιολογήσει όχι μία αλλά 10 φορές! Επίσης τα πολιτισμένα ευρωπαϊκά παιδαγωγικά συστήματα θα ήθελα να ήξερα τι θα έκαναν αν αναγκάζονταν να ξοδεύουν τα τεράστια ποσά για την άμυνα και την ασφάλεια που ξοδεύει η Ελλάδα. Ήθελα να ήξερα τι θα έκανε το Βέλγιο, η Ολλανδία και όλοι αυτοί αν είχαν 1800 χλμ χερσαία, εναέρια και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία!

 
Τί κοινό έχουμε με τον πολιτισμένο κόσμο?
01 Φεβ 2023 20:53

@Πέτρος 01 Φεβ 2023 18:46
"Το μόνο εκπαιδευτικό σύστημα στον πολιτισμένο κόσμο που δεν έχει επιθεωρητή είναι το ελληνικό".
- Μήπως γιατί το μόνο εκπαιδευτικό σύστημα στον πολιτισμένο κόσμο, που έχει επιθεωρητή.... αλλά που τον κατάντησε μακρύ κομματικό χέρι της εξουσίας για τα "δικά μας παιδιά", ήταν το ελληνικό?
- Μήπως γιατί ξέρουμε ότι θα ξαναγίνει το ίδιο?
- Μήπως γιατί o "ιπτάμενος" επιθεωρητής, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός επιθεωρητής?
- Μήπως γιατί μόνο με τον επιθεωρητή, αβγά δεν βάφονται πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο?
Αλήθεια, η μόνη διαφορά που εντοπίσατε μεταξύ ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και πολιτισμένου κόσμου.... είναι ότι εκεί έχουν επιθεωρητή κι εμείς όχι? Σε όλα τ' άλλα είμαστε καρμπόν δηλαδή?

 
Γ.Χ.
01 Φεβ 2023 20:05

Μπράβο στην ΔΑΚΕ. Αν και δεν την ψηφίζω θεωρώ ότι είναι απόλυτα σωστά ΄αυτά που λέει. Μπράβο της που δείχνει ΄εμπρακτα ότι δεν είναι κυβερνητικός συνδικαλισμός. Έτσι πρέπει να είναι ο συνδικαλισμός και μακάρι να το καταλαβαίνανε όλοι και να φεύγανε τα κόμματα από τα πρωτοβάθμια σωματεία.

 
συμπερασμα..
01 Φεβ 2023 19:15

ειτε ειναι πανω η δεξια ειτε η αριστερα, σοβιετια η ελλαδα

 
ΠΑΡΑΤΑΣΕΩΣ
01 Φεβ 2023 18:52

ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ,ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ

 
Πέτρος
01 Φεβ 2023 18:46

Το μόνο εκπαιδευτικό σύστημα στον πολιτισμένο κόσμο που δεν έχει επιθεωρητή είναι το ελληνικό. Τα ευρωπαϊκά σχολεία έχουν επιθεωρητή και δεν διανοούνται να τον ονομάσουν π.χ. "σύμβουλο" ή "συντονιστή", γελοιοποιώντας και ουσιαστικά καταργώντας τον θεσμό. Τα κυπριακά σχολεία, το ίδιο! Και η ερώτηση είναι απλή: ποια σχολεία είναι καλύτερα; Ρητορικό φυσικά το ερώτημα! Στα ελληνικά δημοτικά πάει το μπούλινγκ σύννεφο, οι βαθμολογίες των μαθητών είναι ισοπεδωτικές και άδικες, ενώ το γενικότερο επίπεδο είναι δυστυχώς φτωχό. Στη βθμια η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Επομένως, όταν ακόμη και η δακε αδυνατεί να κατανοήσει την πραγματικότητα και απλώς αναπαράγει τα γνωστά ανούσια συνδικαλιστικά κλισέ, τότε ακολουθεί απόγνωση για το παρόν και το μέλλον της παιδείας μας. Οι πραγματικοί αντίπαλοι της προόδου της παιδείας στη χώρα μας είναι όσοι ζουν ακόμη μέσα στα ξεπερασμένα και ολέθρια κλισέ. Η αξιολόγηση πρέπει να προχωρήσει κανονικά, όπως σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο και όσοι ψάχνουν ρόλο και λόγο υπάρξεως, ας το κάνουν ωφελώντας και όχι βλάπτοντας την παιδεία!

 
Αριστεία, όχι αστεία
01 Φεβ 2023 17:39

Γαβρόγλου λέμε και κλαίμε!

 
Σοφία Αθηνα
01 Φεβ 2023 17:10

Στον καλυτεροτερο νομο αντιδρά και η ίδια η ΔΑΚΕ...?????? ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ. . . ΓΕΛΑΝ ΚΑI
ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΑ. ΕΥΤΥΧΏΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 
Φανης Ηράκλειο Κρητης
01 Φεβ 2023 17:08

Επιτέλους!!!!!! Μπράβο στη ΔΑΚΕ. Παρόλο που δεν τη στηρίζω...είμαι εντελώς άλλης ιδεολογίας, παρόλα αυτα δεν μπορώ να μην πω μπράβο

 
Φ.Φ.Φ.
01 Φεβ 2023 17:06

Εμ... ο καλυτεροτερος νόμος αυτά προβλέπει. . . Τον νου σας τι θα ψηφίσετε στις επερχόμενες εκλογές. Δηλ κάπου ελεος!!!!!!! Πότε θα καταλάβετε ότι Παιδεία και Δεξιά δεν πάνε ποτέ μαζί???????????

 
Γεώργιος
01 Φεβ 2023 17:05

Ευτυχώς...έρχονται εκλογές!!!!!!!!
Εχω εναποθέτει τις ελπίδες μου εκεί!!!!

 
Γεράσιμος 2000
01 Φεβ 2023 17:04

Άμα και η ΔΑΚΕ ΛΈΕΙ τέτοια... τι να πούμε όλοι οι υπόλοιποι!!!!! ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Συριζα /Κίνημα αλλαγης ,μπας και δούμε άσπρη μέρα στην εκπ/ση. Σταζουμε αίμα μ εσάς που μπλεξαμε.

 
Κουλη ακούς?
01 Φεβ 2023 16:26

Θα χάσεις και η αιτία θα είναι μία: Κεραμεως! Βεβαιως βεβαιως!

 
Εκπαιδευτικός
01 Φεβ 2023 15:16

Τι έπαθε η ΔΑΚΕ στο παρά πέντε; Τι συνέβη; Ποιο τσαρλατανισμός μιλάει;

 
Ηλιοφάνεια
01 Φεβ 2023 15:05

Εμείς τη θέλουμε την αξιολόγηση. Όπως και τον επιθεωρητισμό.. Γενόμ3θα καλύτερη.

 
Άλλο κι αυτό πάλι
01 Φεβ 2023 14:31

Ξαφνικά θυμήθηκαν το επιθεωρητισμο; Είχαν κάνει προτάσεις για την ατομική αξιολόγηση ή κι αυτοί ακολουθούσαν το όχι σε όλα;

 
Εκπαιδευτικός
01 Φεβ 2023 12:47

Καιρός να τα μαζεύει και να φεύγει η υπουργός. Έτσι κι αλλιώς μετρημένες μέρες της έμειναν. Απέτυχε παταγωδώς σε όλα. Να ξεκινήσει διάλογος ουσιαστικός με την νέα ηγεσία του υπουργείου μετά τις εκλογές και να λήξει η ομηρία χιλιάδων νεοδιοριστων εκπαιδευτικών. Οχι άλλα παιχνίδια με τις ζωές των ανθρώπων που γύρισαν όλη την Ελλάδα στηρίζοντας το δημόσιο σχολείο...

 
Πιτσιφλής
01 Φεβ 2023 12:28

Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου χρειάζεται μόνο και υποστήριξη του δασκάλου από σχολικό σύμβουλο που ήταν προηγουμένως πολύ καλός δάσκαλος και υπηρετούσε σε τάξη. Δηλαδή, τον παίρνεις τον καλό δάσκαλο από την τάξη και τον κάνεις σχολικό σύμβουλο για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά πίσω στην τάξη πάλι. Ο πρώτος μου σχολικός σύμβουλος ήταν ένας τέτοιος δάσκαλος. Ο Σπύρος, σ' αυτόν οφείλω πολλά!...
Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να φύγουν τα ''γερασμένα μυαλά'' από τα πολιτικά κόμματα, να ταφεί το πελατειακό σύστημα - έστω με βασιλικές τιμές - και να δοθεί η εξουσία σε νέους που βλέπουν μπροστά... όπως είναι για παράδειγμα οι νέοι Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στις ξένες χώρες.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ