Συμφωνία για αυτόματη αναγνώριση πτυχίων Κύπρου και Ελλάδας

Πρόκειται για συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει την ταχύτερη, πρακτικά σχεδόν αυτόματα, αμοιβαία αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων των Ιδρυμάτων που αναγνωρίζει η Ελληνική Δημοκρατία στην Κύπρο

01/02/2023

Ενημερώθηκε: 02/02/2023, 07:34

Άκουσε το άρθρο

Συμφωνία αμοιβαίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης των πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών Κύπρου Ελλάδας , υπογράφηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως και του  υπουργού Παιδείας Κύπρου, Πρόδρομου Προδρόμου , παρουσία του Πρωθυπουργού  Κυρ. Μητσοτάκη   και του  Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.

Η υπογραφή συμφωνίας θα επιτρέπει την ταχύτερη, πρακτικά σχεδόν αυτόματα, αμοιβαία αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων των Ιδρυμάτων που αναγνωρίζει η Ελληνική Δημοκρατία στην Κύπρο και των Ιδρυμάτων που αναγνωρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το 35 με 40% των φοιτητών στα ιδιωτικά και κρατικά Πανεπιστήμια της Κύπρου προέρχονται από την Ελλάδα, ενώ ο ΔΟΑΤΑΠ κάθε χρόνο δέχεται πάνω από 10.000 αιτήσεις αναγνώρισης τίτλων σπουδών. 

Ο υπουργός Παιδείας Κύπρου , αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας δήλωσε τα εξής:

  • Πρόκειται για μια πολύ σημαντική Συμφωνία, η οποία έρχεται να επισφραγίσει την τόσο στενή συνεχή συνεργασία ανάμεσα στα δύο Υπουργεία.
  • Μαζί με τη συνάδελφο υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, μετά από αρκετές διεργασίες και προετοιμασία, καταλήξαμε σε μια Συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει την ταχύτερη, πρακτικά σχεδόν αυτόματα, αμοιβαία αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων των Ιδρυμάτων που αναγνωρίζει η Ελληνική Δημοκρατία στην Κύπρο και των Ιδρυμάτων που αναγνωρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ελλάδα. Αναγνώριση Ιδρυμάτων υπήρχε μέσω των αντίστοιχων θεσμικών φορέων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια τέτοια Διακρατική Συμφωνία.
  • Εδώ και σχεδόν δύο αιώνες, δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες Κύπριοι έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια, με τη γρήγορη πανεπιστημιακή ανάπτυξη που έχουμε, και πολλοί Ελλαδίτες ακολουθούν πανεπιστημιακές σπουδές στην Κύπρο, είτε στα δημόσια πανεπιστήμια στη βάση της αμοιβαιότητας είτε και σε άλλα πανεπιστήμια.
  • Με τη Συμφωνία αυτή διευκολύνουμε τις πανεπιστημιακές ανταλλαγές, τη διακίνηση των φοιτητών και την ακαδημαϊκή αναγνώριση, με ένα τρόπο που θα συμβάλουμε στην περαιτέρω πανεπιστημιακή ανάπτυξη, την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
  • Είναι ευτυχές γεγονός ότι και στον τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, την ώρα που στην εκπαίδευση έχουμε πρακτικά το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα, ερχόμαστε να δώσουμε ένα νέο αναβαθμό για τη συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα

Σχόλια (7)

Πλατάρος Γιάννης
|

Κίνηση τεράστιας σημασίας ,καθώς τα έτσι κι αλλιώς αναγνωριζόμενα πτυχία των εν Κύπρω Πανεπιστημίων θα αναγνωρίζονται από ΔΟΑΤΑΠ σε χρόνο ΜΗΔΕΝ και θα μένει χρόνος για την αναγνώριση των όποιων άλλων.
Μπράβο για τις συνεχείς επιτυχίες !
Η μόνη παρατήρηση, ότι έπρεπε να γίνει ΝΩΡΙΤΕΡΑ και βεβαίως κάλλιο αργά παρά ποτέ.
ΧΙΛΙΑΔΕΣ όμηροι του ΔΟΑΤΑΠ είναι ευγνώμονες!

@ Μη συγχέεις
|

τον νεοφιλελευθερισμό με κλπ κλπ κλπ
πήρες σύνταξη; άλλο πτυχίο;

φιλελεύθερος
|

@Δημήτρης ΠΑΔΑ
Μη συγχέεις τη ΝΔ με τον φιλελευθερισμό. Δυστυχώς πολλοί δεν γνωρίζουν τι είναι ο φιλελευθερισμός.

φιλελεύθερος

Δημήτρης ΠΑΔΑ
|

Όλα στο βωμό του χρήματος...Φιλελευθεροποίηση

΅Εκπαιδευτικός
|

Δηλαδή κάποιος με πτυχίο από ιδιωτικό ΑΕΙ στην Κύπρο θα έχει τα ίδια δικαιώματα στην Ελλάδα χωρίς ΔΙΚΑΤΣΑ (όπως το λένε τώρα) !!!
Κοροϊδία !!!!

@Ρομανός 01 Φεβ 2023 21:48
|

Εννοείτε ότι υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο. Και το Χάρβαρντ ιδιωτικό είναι. Να μην το αναγνωρίσουμε;

Ρομανός
|

Γίνεται προσπάθεια να γίνει απελευθέρωση εισαγωγής στα ΑΕΙ παρακάμπτοντας το άρθρο 16

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ