ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Παράταση εφαρμογής ή τροποποίηση της διάταξης σχετικά με την εφαρμογή της ΗΔΔΔ στις 13 ΠΔΕ

Δημοσίευση: 01/02/2023
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 κ. Υπουργέ, κ. Υπηρεσιακέ Γραμματέα,

Με την συμπλήρωση ενός άπρακτου μήνα, όσον αφορά την υλοποίηση στην πράξη της διάταξης της παρ.4 του άρθρου 61 του ν. 4903/2022, που αφορά στην εφαρμογή της ΗΔΔΔ για τις πάγιες λειτουργικές δαπάνες των 13 Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, σας τονίζουμε ότι αποτελεί πλέον μονόδρομο, η τροποποίηση της ως άνω διάταξης με μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας υλοποίησης στην ΓΔΟΥ του ΥΠΑΙΘ.

Εξάλλου, ήταν εξαρχής ακατανόητη η ανάθεση της ως άνω αρμοδιότητας  σε συγκεκριμένες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, και αυτό σας είχε διευκρινιστεί σε όλους του τόνους, με τα γεγονότα να αποδεικνύουν πλέον στην πράξη, την ανεδαφικότητα του εγχειρήματός σας. Αποτέλεσμα της λανθασμένης επιλογής σας αποτελεί η πρωτοφανής και απαράδεκτη αναστάτωση που έχει προκύψει, με αφορμή τα προβλήματα εφαρμογής στην πράξη που αντιμετωπίζουν οι 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και οι αντίστοιχες 13 εμπλεκόμενες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Και αυτό, διότι αγνοήσατε τις υποδείξεις μας, ενδεχομένως για να ικανοποιήσετε συγκεκριμένους υπηρεσιακούς παράγοντες της Κεντρικής Υπηρεσίας, μεταφέροντας μία αυτονόητη υποχρέωση της Κεντρικής Διοίκησης προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις, αγνοώντας τις συνέπειες που θα είχε στην πράξη, αυτή η επιλογή σας.

Διότι, όπως σωστά επισημαίνει και η Ομοσπονδία μας στο σχετικό της έγγραφο, δεν είναι μόνον «ακατάληπτη, απαράδεκτη, παράτυπη  και ανεφάρμοστη» η  σχετική διάταξη του νόμου (παρ. 4, άρθρο 61 του ν.4903/2022), αλλά επιπλέον, αποτελεί μνημείο ντροπής για το Υπουργείο μας, καθώς μάλλον την εφηύρατε για να μετακυλίσετε εκ νέου, πρόσθετη εργασία και ευθύνες από την Κεντρική Υπηρεσία προς τα συνήθη, για εσάς, υποζύγια των Περιφερειακών Υπηρεσιών που ήδη λειτουργούν στα όριά τους !

Ιδιαίτερη δε, ανησυχία και προβληματισμό μας προκαλεί η ακατανόητη άρνηση του ΓΛΚ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να προβούν στις οφειλόμενες ενέργειες για την υλοποίηση της ως άνω διάταξης, αλλά και η εκπεφρασμένη απροθυμία της ΓΔΟΥ ΥΠΑΙΘ να υλοποιήσει την ΗΔΔΔ για τις Περιφερειακές Υπηρεσίες. Βλέπετε, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δεν έχουν μάθει ποτέ να αρνούνται όταν τους ζητάει η Κεντρική Υπηρεσία να υλοποιήσουν έργα και Αποφάσεις σας, εντός ασφυκτικών και παράλογων χρονοδιαγραμμάτων. Στον αντίποδα, εάν αυτό συνέβαινε στις υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης του ΥΠΑΙΘ, θα είχε καταστεί μείζον ζήτημα από τους συναδέλφους της Κεντρικής Υπηρεσίας. Δυστυχώς, η υποβόσκουσα  κατηγοριοποίηση σε “πατρίκιους και πληβείους”, θα αποτελέσει αργά ή γρήγορα, τη θρυαλλίδα εξελίξεων στις Περιφερειακές Υπηρεσίες, αρνητικών για την Κεντρική Διοίκηση και την Πολιτική Ηγεσία. Η υπομονή των συναδέλφων μας έχει εξαντληθεί προ πολλού!

Επειδή οι 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έχουν περιέλθει πλέον, σε αδιέξοδο, σας ζητούμε είτε να αποδεχτείτε τη λύση που προτείνει η Ομοσπονδία μας περί παράτασης εφαρμογής και για το έτος 2023, είτε να επιδείξετε έστω και την ύστατη στιγμή το αναγκαίο πολιτικό θάρρος,  αναγνωρίζοντας το λάθος σας και τροποποιώντας άμεσα τη συγκεκριμένη διάταξη ώστε η υλοποίησή της να γίνει από την αρμόδια ΓΔΟΥ του ΥΠΑΙΘ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  ΥΠ.Ε.Π.Θ. (Σ.Υ.Π.Υ.Υ.Π.)

Για το Διοικητικό Συμβούλιο   

Ο Πρόεδρος                                                      Η Γ. Γραμματέας

Νώντας Αθανασιάδης                                              Μαρία Γρηγορίου

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ