ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

"Έξυπνο" έλεγχο δικαιολογητικών εκπαιδευτικών και μαθητών ετοιμάζει το υπ. Παιδείας

Για παράδειγμα μία αίτηση για τη θέση των Διευθυντών Σχολείων οι υποψήφιοι θα πληκτρολογούν μόνο τα στοιχεία που δεν γνωρίζει το σύστημα όπως πχ δεδομένα συγγραφικού έργου ενώ αντίθετα η προϋπηρεσία θα βρίσκονται στο σύστημα.
Δημοσίευση: 02/02/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Έξυπνο" έλεγχο  των δικαιολογητικών και κάθε είδους αίτησης των εκπαιδευτικών,των μαθητών ή και οποιουδήποτε τρίτου για διάφορα ζητήματα της εκπαιδευτικής ζωής, ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.

Με αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα όταν τεθεί σε εφαρμογή οι υπηρεσίες δεν θα  επιβαρύνονται με χειροκίνητη δουλειά η οποία οδηγεί και σε αναξιόπιστα αποτελέσματα.

Θα είναι ένα πολυπαραμετρικό σύστημα που θα συνδέεται με όλα τα μητρώα εκπαιδευτικών αλλά και θα διαλειτουργεί με οπoιοδήποτε τρίτο σύστημα (my-school, ΕΟΠΠΕΠ, ΙΕΠ) και θα υλοποιεί την αξιολόγηση (όπου είναι εφαρμόσιμο) των αιτούντων.

Θα προσφέρει όλες τις λειτουργίες που θα υποστηρίζουν την ασφαλή σύνδεση του αιτούντος και τη διαχείριση των διαπιστευτηρίων του, την υποβολή δικαιολογητικών, την έξυπνη εξέταση της εγκυρότητάς τους, τη διαλειτουργία με οποιοδήποτε σύστημα της ελληνικής δημόσια διοίκησης απαιτηθεί, τη δήλωση των προτιμήσεων, την μοριοδότηση και την αξιολόγηση της αίτησης τόσο με αυτόματο τρόπο όσο και με χειροκίνητες διαδικασίες από επιτροπές.

Το σύστημα θα προσφέρει πλήρη ιστορικότητα και όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με οποιοδήποτε κύκλο αιτήσεων, η αξιολόγησή τους και τα αποτέλεσμα τα της, θα διατηρούνται και θα είναι προσπελάσιμα στο διηνεκές. Φυσικά θα υπάρχει πλήρη διασύνδεση της διαδικασίας με όλα τα αναγκαία μητρώα.

Το νέο αυτό Πληροφοριακό Σύστημα θα αντικαταστήσει/βελτιώσει/συμπληρώσει, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά τα ακόλουθα υφιστάμενα συστήματα, όπως επίσης θα υποστηρίζει οποιοδήποτε νέο τύπου αίτησης στο μέλλον:

Η φιλοσοφία του νέου συστήματος υποβολής κάθε είδους αιτήσεων είναι αυτές να αποτελούν μέρος της διοικητικής διαδικασίας του ΥΠΑΙΘ και σε ότι αφορά τα άτομα τα οποία υποβάλλουν αίτηση αλλά και όσο αφορά την ίδια τη διαδικασία η οποία πλέον καταγράφεται, διατηρείται ψηφιακά και αποτελεί πληροφορία η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον.

Το νέο σύστημα αιτήσεων θα διαχειρίζεται παραμετρικά όλη τη ζητούμενη πληροφορία σε κάθε αίτηση και θα αξιοποιεί τα υφιστάμενα ψηφιακά δεδομένα στο μέγιστο βαθμό.

Λόγου χάρη σε μία αίτηση για τη θέση των Διευθυντών Σχολείων οι υποψήφιοι θα πληκτρολογούν μόνο τα στοιχεία που δεν γνωρίζει το σύστημα όπως πχ δεδομένα συγγραφικού έργου ενώ αντίθετα η προϋπηρεσία και το χρονικό διάστημα άσκησης καθηκόντων σε αντίστοιχη θέση θα είναι πληροφορίες που θα βρίσκονται στο σύστημα.

Το λογισμικό θα διαχειρίζεται και τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων από τις επιτροπές. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι περιοριστικά τον έλεγχο των κατατεθέντων δικαιολογητικών (πχ αναγνώριση πτυχίων ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ/ITE για τίτλους αλλοδαπής ή έλεγχο των βεβαιώσεων συνάφειας), αξιολόγηση των επιμορφώσεων – πιστοποιήσεων, αξιολόγηση του συγγραφικού έργου κλπ.

Θα διαχειρίζεται επίσης επιπλέον πληροφορίες που είναι εφαρμόσιμες σε κάποιους τύπους αιτήσεων όπως πχ η συνέντευξη τη διαδικασία της οποίας πρέπει να υποστηρίζει πλήρως μηχανογραφικά.

Θα υποστηρίζει επίσης και όλη τη ροή στη διαδικασία των αιτήσεων και της αξιολόγησής της όπως λόγου χάρη την υποβολή ενστάσεων από πλευράς των αιτούντων την αξιολόγηση των στοιχείων κάθε ένστασης, την επανααξιολόγηση και την ειδοποίηση και την επικοινωνία με τους αιτούντες.

Στη φάση της μελέτης εφαρμογής θα αξιολογηθεί ποια από τα ανωτέρω συστήματα εφόσον κριθούν ώριμα θα διατηρηθούν η/και θα διαλειτουργήσουν με το νέο σύστημα και ποια θα απορροφηθούν από αυτό.

Σχόλια (16)

 
Δισκοβόλος
03 Φεβ 2023 09:56

Το χείριστο είδος πολίτη είναι αυτό που ρέπει στις συνεχείς κολακείες των κρατούντων και της εξουσίας επιδιώκοντας δι' αυτού του ευτελούς τρόπου την ικανοποίηση των υστερόβουλων επιθυμιών του...
Αυτά τα ολίγα, γιατί δε μου αρέσει να ...πλατειάζω...

 
Διευθυντής
03 Φεβ 2023 08:50

Κι άλλη εξυπνάδα, μα πως να την αντέξουμε τόση εξυπνάδα. Φαίνεται ότι το υπουργείο πιστεύει ότι απευθύνεται σε ηλίθιους.

 
Γιε-Yes
02 Φεβ 2023 21:11

@Εκπαιδευτικός ΠΕ86
Όχι αγαπητέ/ή, δε θα σου κάνουμε τη χάρη να πούμε «μπράβο» στο υπουργείο. Αν έπρεπε να είχε γίνει πριν 20 χρόνια, τότε το υπουργείο θα πρέπει, αφού υλοποιήσει το σύστημα χωρίς μεγαλοστομίες και πολλά υποσχόμενες ανακοινώσεις, να το θέσει σε λειτουργία και μετά να ζητήσει συγγνώμη για την καθυστέρηση. Άλλωστε το κυβερνών κόμμα είχε την εξουσία επί 5 + 3 + 4 = 12 έτη τα τελευταία 20 χρόνια. Είχε όλον τον χρόνο...

Αντ' αυτού έχουμε προεκλογικές εξαγγελίες άνευ αξίας, αν κρίνουμε από το ανεπανάληπτο πασάλειμμα της πλατφόρμας των διευθυντάδων.

Τα «εύγε» και τις επευφημίες τα αφήνουμε για τους κλακαδόρους...

 
ΘΑΝΆΣΗΣ που προΐσταται
02 Φεβ 2023 20:40

Εγώ λέω Ναι σε ούλα!

 
Καθηγητής εργαστηρίων
02 Φεβ 2023 20:38

Πολύ μας περιφρόνησες εμάς των εργαστηρίων. Δεν μας το έχετε.

 
Εκπαιδευτικός ΠΕ86
02 Φεβ 2023 19:41

Τα σχόλια γίνονται προς πρόσωπα και γενικότερη αίσθηση περί της κατάστασης στο υπουργείο και τις πολιτικές του και όχι ως προς την ουσία του άρθρου.

Αυτό είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει 20 χρόνια ήδη.
ΑΠΛΑ πράγματα διαλειτουρικότητας εφαρμογών που δίνουν νόημα και αυξάνουν την αξία της πληροφορίας.
Ας πούμε ΜΠΡΑΒΟ σε αυτό (έστω και με τη "μικρή" καθυστέρηση...) και ας αφήσουμε την κριτική για τους τομείς που χρειάζεται

 
Πρόταση
02 Φεβ 2023 17:39

Εγώ λέω να φτιάξουν ένα έξυπνο μηχάνημα να βγάζει και τους διευθυντές κατευθείαν. Πας, ρίχνεις δύο ευρώ, σε περιεργάζεται λίγο το έξυπνο μηχάνημα, σου κάνει και δύο ερωτήσεις και έχεις το αποτέλεσμα στο πιτς φυτίλι.

 
Λόλα
02 Φεβ 2023 16:42

Αν είμαστε έστω και λίγο έξυπνοι...πρέπει να σας απομακρύνουμε

 
Γεράσιμος 2000
02 Φεβ 2023 16:42

Να δείτε εξυπνάδα σε λίγες μέρες στις εκλογές!!!!!

 
Πλατάρος #
02 Φεβ 2023 16:22

Πιστεύω να σας αξιοποιήσει η ΝΔ ούτε η υπουργός δεν υποστηρίζει τόσο ενεργά τα συντεχνιακά της καμώματα

 
ΜΙΧΑΛΗΣ
02 Φεβ 2023 16:11

Μ αρέσουν τα έξυπνα συστήματα που θα φτιάξει το υπεπθ.
Κανένα σχολειο σωστο ; κανενα εργαστήριο σωστό; υπάρχει περίπτωση να φτιάξει ;

 
ΠΕ19
02 Φεβ 2023 15:54

Μετά από 2 χρόνια τώρα το κάνανε !!!!

 
Πιτσιφλής
02 Φεβ 2023 14:59

@ Πλατάρος Γιάννης
Τίποτα δεν του οφείλει, η ζυγαριά έσπασε, διαλύθηκε. Και να 'ταν μόνο αυτό...
Να τον πάρετε!

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
02 Φεβ 2023 14:50

Ελπίζω και η ψήφος του εκπαιδευτικού κόσμου και όχι μόνο να είναι έξυπνη και να μας απαλλάξει από τους "έξυπνους" της αριστο-κρατικής δεξιάς.

 
Πλατάρος Γιάννης
02 Φεβ 2023 14:11

Μπράβο, συνεχίστε έτσι!. ....Η καθιέρωση αξιόπιστων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, η αξιολογική πιστοποίηση παγίωση κάποιων, αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε παγιωμένες πρακτικές που θα έχουν συνέχεια με κάθε κυβέρνηση
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν υποδομές ηλεκτρονικές αξιόπιστες για εξόρυξη δεδομένων και στοιχείων, στο ΔΙΗΝΕΚΕΣ.
Συμβάλλει στην ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, που είναι μέγα ζητούμενο δημοκρατικού δημόσιου ελέγχου.
Παρ ό,τι φαίνεται ως κίνηση τεχνολογικού εκσυχρονισμού, έχει ένα τεράστιο ΒΑΘΟΣ, που έχει δημοκρατικές, και αξιοκρατικές συνιστώσες απρόσμενες.
Ένα εύκολο παράδειγμα απίστευτα σωστό με παρόμοιες συνιστώσες είναι η καθιέρωση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, δηλαδή να δημοσιεύονται τα πάντα στο διαδίκτυο, που μοχλεύουν διαδικασίες δημόσιου ελέγχου στο διηνεκές, για πράξεις των διοικούντων.
Το καθιέρωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Προσωπικά πίστευα, ότι οι πράξεις θα αναρτώνται ως φωτογραφίες για να μην ανιχνεύονται στο περιεχόμενό τους από μηχανές αναζήτησης. Διαψεύστηκα . Η μηχανή αναζήτησης στην ΔΙΑΓΕΙΑ, είναι αξιοπρεπέστατη, αν και θα μπορούσε να είναι καλύτερη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ακούσει πολλά , αλλά το Δημόσιο συμφέρον του οφείλει μεγάλη τιμή μόνο γι αυτό.
Αυτό που φιλοδοξεί να κάνει το ΥΠΑΙΘ, είναι αναλόγου θεσμικής ποιότητας και εκφράζω την ευαρέσκειά μου .
Πρέπει να υποστηριχθεί ως προς την γνήσια δημοκρατική του θεσμοθέτηση, την αξιοκρατική , όπως και ως προς την διαφάνεια και του δημοσίου ελέγχου.
Θα καταργηθούν πολλές ατασθαλίες της Διοίκησης και αυτό είναι θετικότατο για όλους .

 
Κώστας ΑΓΡΙΝΙΟ
02 Φεβ 2023 11:37

Έξυπνοι κι εμείς στην κάλπη. Έρχεται!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ