Το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα των Μαθηματικών στο Δημοτικό Σχολείο

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα των Μαθηματικών στο Δημοτικό Σχολείο.
- Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ΦΕΚ
Το παρόν Πρόγραμμα Σπουδών, κατά το σχολικό έτος 2022-2023, θα εφαρμοσθεί πιλοτικά σε όλα τα Πειραματικά Δημοτικά σχολεία της χώρας, σε συνδυασμό με τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών.
Η περαιτέρω εφαρμογή του θα ορισθεί με νέα υπουργική απόφαση.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- ΕΛΜΕ Μαγνησίας: Για την Ιωάννα μας, που έφυγε νωρίς
- Υφ. Παιδείας: Γιατί δεν μειώνεται το ωράριο των Νηπιαγωγών στα ολιγοθέσια Νηπιαγωγεία
- ΔΑΚΕ Καθηγητών Πειραιά: Από πότε η νόμιμη άσκηση καθηκόντων χαρακτηρίζεται ¨Διαφήμιση¨ και ¨Ντροπή¨ ;
- H ΕΛΜΕ Πειραιά για την κινητοποίηση στην Διημερίδα της ΔΙΔΕ Πειραιά για τα Ιδιωτικά Σχολεία
- Από το "μηδέν" οι Πρυτανικές εκλογές στο ΠΑΔΑ εάν σε τρεις βδομάδες δεν αναδειχθούν τα εξωτερικά μέλη του Συμβ...
- Επαγγελματικά δικαιώματα: Η φιλελεύθερη ιδεολογία δεν είναι συμβατή με την ομηρία ψυχών
- ΚΙΠΑΝ: Η εξωτερική αξιολόγηση της ΕΘ.Α.Α.Ε. - ποιος πιστεύει στην αξιολόγηση για τη διασφάλιση ποιότητας;
- Προκήρυξη για την εισαγωγή σπουδαστών σπουδαστριών στις ΑΕΝ 2023-2024
- ΠΑΔΑ και Columbia University: Κοινό 1ο Social Work Challenge Lab
- Μαθητικές εκδρομές: Τι πρέπει να γνωρίζουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές
Σχόλια (5)
Αυτή είναι η πάγια απορία μου, τι κάνει αυτή η επιτροπή. Έχει κοιτάξει τι διδάσκεται - και πως - σε άλλες προηγμένες χώρες; Που ζουν!!!;;;; Δεν είναι μόνο οι μιγαδικοί, είναι και η κάκιστη οργάνωση της ύλης και των ζητούμενων από καθηγητή και μαθητές.
Αγαπητέ, τι να πεις... Ποιά ιεράρχηση στόχων και αναγκαιότητες... Ξέρετε ποιοί βγάζουν αυτά τα προγράμματα; Και καλά, άντε οι γενικές περιοχές που λεει το ΦΕΚ. Όταν πιάσουν να τα υλοποιήσουν αυτά, βλέπουμε τα χάλια και την αποσύνδεση στο μυαλό του μαθητή μεταξύ μαθηματικών και πραγματικότητας, η οποία μεγαλώνει στις τάξεις του Δημοτικού και γίνεται χαώδης στο Λύκειο. Α, και μήπως ξέρετε άλλη χώρα όπου η ύλη των μαθηματικών καθορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση με ΦΕΚ; Μιλάμε για "μπανανία".
Πάλι οι μιγαδικοί αριθμοί/συναρτήσεις απουσιάζουν, μολονότι σχετίζονται με τριγωνομετρικές συναρτήσεις και την αναλυτική γεωμετρία. Γνωρίζουν τα μέλη της Επιτροπής τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μιγαδικές συναρτήσεις στις τηλεπικοινωνίες;
Έχω διδάξει μαθηματικά σε 3 χώρες (μέσα σε αυτές και η Ελλάδα). Ηλικίες από Δημοτικό μέχρι και ΑΕΙ. Αυτή η τραγωδία που διαιωνίζεται στην Ελλάδα με τη διδασκαλία των Μαθηματικών δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. 100 κιλά πράξεις και στο τέλος οι μαθητές δεν έχουν καταλάβει σχεδόν τίποτα εκτός από το να εκτελούν 5-10 "τρικ", πλην φωτεινών εξαιρέσεων. Ελάχιστη επαφή με τον πραγματικό κόσμο, βιβλία για κλάματα, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο έχει γίνει ήδη "επανάσταση" σε βιβλία, υλικό, βίντεο, demos, τα πάντα.
Αντίθετα, στην Ελλάδα επικρατεί ένας φαύλος κύκλος ο οποίος ξεκινά άσχημα από το Δημοτικό και φτάνει στο αποκορύφωμά του στο Λύκειο.
Για κάποιο λόγο, αντί να αντιγράψουμε 2-3 καλές πρακτικές, ύλη, κλπ από χώρες με δυνατή παιδεία στα Μαθηματικά, κάθε "αλλαγή" μας αφήνει βασικά στα ίδια. Περαστικά μας και αυτή τη φορά.
Το νέο πρόγραμμα σπουδών παραμένει ιδιαίτερα φιλόδοξο όπως ήταν και το προηγούμενο. Τα Πειραματικά Σχολεία δεν είναι προφανώς το κατάλληλο δείγμα για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σχετικά με τη δυνατότητα υλοποίησής του.
Ένα μειονέκτημα που εξακολουθεί να παραμένει είναι ότι δεν υπάρχει μια ιεράρχηση των στόχων. Η αναγκαιότητά της και οι όροι που πρέπει να τεθούν αφήνονται για τον σχολικό σύμβουλο και τον δάσκαλο. Είναι αυτό σωστό από επιστημονική άποψη;