ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΠΑΔΑ: Συνεργασία με το Μουσείο Dumbarton Oaks του Πανεπιστημίου Harvard, ΗΠΑ και το Smithsonian Museum Research Center, ΗΠΑ

Δημοσίευση: 05/02/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα τη μελέτη της παθολογίας, των υλικών και της τεχνολογίας κατασκευής των ψηφιδωτών εικόνων του Μουσείου Dumbarton Oaks του Πανεπιστημίου Harvard, ΗΠΑ, συντονίζει η Επίκουρη Καθηγήτρια Στεφανία Χλουβεράκη του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μετά από πρόσκληση του Μουσείου. Την ψηφιοποίηση των έργων έχει αναλάβει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτρης Μακρής του ίδιου Τμήματος. 

Πρόκειται για δύο ιδιαίτερα σπάνιες βυζαντινές ψηφιδωτές εικόνες, με ψηφίδες μικροσκοπικών διαστάσεων (κάτω του χιλιοστού) που για πρώτη φορά μελετώνται και εξετάζονται διεξοδικά από το επιστημονικό προσωπικό του ΠΑΔΑ στο Ερευνητικό Κέντρο του Smithsonian Institute, ΗΠΑ, με ιστορία σε θέματα πολιτισμού και επιστημών που φθάνει τα 180 χρόνια.

Η κατασκευή των εικόνων αυτών αποτελεί μέχρι σήμερα ένα ανοιχτό ερώτημα λόγω της σπανιότητας τους (38 σωζόμενες στο σύνολο τους) και των μικροσκοπικών διαστάσεων τους. Οι εικόνες μελετήθηκαν με μη καταστρεπτικές διαγνωστικές και αναλυτικές μεθόδους (Xray, UV και IR imaging, XRF scanner και SEM-EDS) ενώ παραχωρήθηκε η άδεια δειγματοληψίας για τη μεταφορά δειγμάτων στο ΠΑΔΑ για περαιτέρω μελέτη στα εργαστήρια του Τμήματος ΣΑΕΤ σε συνεργασία με τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος.   

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής συγχαίρει τους εξαιρετικούς συναδέλφους του ΠΑΔΑ για την διεθνή αναγνώριση της τεχνογνωσίας τους και την επιστημονική εμπιστοσύνη και συνεργασία που τους παρέχεται από κορυφαία παγκοσμίως ερευνητικά ιδρύματα. Η εν λόγω συνεργασία οδηγεί το ΠΑΔΑ στην πρωτοπορία των ερευνητικών προσπαθειών και στην καταξίωση της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση της εξωστρέφειάς του.

Σχόλια (1)

 
Παναγιώτης Τράκας
07 Φεβ 2023 18:26

Εξαιρετική ανάρτηση συγχαρητήρια, πάντα τέτοια πράγματα να έχουμε, πάντα με το καλό, ότι καλλίτερο για όλους μας, οι αρχαιολογικές επιστήμες πάντα στο υψηλό σημείο του τοπου, η βαθειά έρευνα με πολύ μεγάλες προσδοκίες φέρει τα καλλίτερα αποτελέσματα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ